Hyppää sisältöön

"Tietysti voimme harrastaa seksiä tässä tilanteessa", sanovat Tanskan terveysviranomaiset – kontaktien välttely vei seksityöntekijöiltä asiakkaat

Vaikka poikkeusolojen ajan on puhuttu vauvabuumista ja seksivälineiden menekistä, alan ammattilaisille tilanne on toinen.

Seksityöntekijöiden tilanne pandemian keskellä on herättänyt kansainvälistä keskustelua. Kontaktien välttely näkyy myös helsinkiläisen Veeran asiakasvirrassa. Kuva: Nella Nuora / Yle

Koronan myötä fyysisestä kontaktista on tullut sekä mörkö että kielletty hedelmä. Osa välttelee deittailua (siirryt toiseen palveluun) ja seksuaalisia kontakteja täysin. Ei siis yhden illan juttuja tai Tinder-säätöjä.

Vaikka ihmiskontakteja on karsittu kotimaassa kovalla kädellä, Tanska kuitenkin liputtaa seksuaalisen kanssakäymisen puolesta.

Maan terveysviranomaiset ovat nimittäin näyttäneet vihreää valoa vapaaseen seksiin myös sinkuille, muista koronarajoituksista riippumatta. Suomessa asiasta ei ole linjattu.

– Olemme seksuaalisia olentoja ja tietysti voimme harrastaa seksiä tässä tilanteessa. Kuten kaikissa kontakteissa, seksissä on myös tartunnan vaara, mutta tietysti sitä voi harrastaa, lausui Tanskan terveysviraston johtaja Sören Broström huhtikuisessa tiedotustilaisuudessa Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Kontaktien välttely näkyy myös kolmekymppisen Veeran asiakasvirrassa. Koronan myötä seksityöntekijöiltä (siirryt toiseen palveluun) hävisi toimeentulo.

Helsinkiläinen yksinyrittäjä kertoo sosiaalisessa mediassa suosivansa hyvää hygieniaa. Pinnat pestään jokaisen käynnin jälkeen. Asiakasta pyydetään perumaan aikansa, jos flunssa yllättää.

Veera ei esiinny jutussa oikealla nimellään, koska ei halua lähipiirin tai asiakkaiden tunnistavan häntä.

– Joku hullu saattaa päättää ottaa elämäntyökseen yrityksen nimen tai y-tunnuksen selvittämisen, jotta saisi kalastettua yritysrekisteristä tietoja minusta, Veera kertoo.

Veera esittelee työhuonettaan Helsingissä. Aamu alkaa asiakkaiden yhteydenottoihin vastaamalla. Suurin osa suomalaisista seksityöntekijöistä hankkii alalta sivutienestejä, Veeralle se on ainut toimeentulo. Kuva: Nella Nuora / Yle

Jos asiaa katsoo deittailun näkökulmasta, seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi kehottaa pohtimaan fyysisten kontaktien tärkeyttä omalla kohdalla.

Yhden illan jutut on julistettu kehotuksin pannaan, mutta seksin on sanottu myös olevan yksi ihmisen perustarpeista.

– Voitko tavata toisia ihmisiä vai leimataanko sinut sääntöjen rikkojana? Moni kokee tästä syyllisyyttä, hän kertoo.

Monet seksityötä tekevät pysyttelevät salassa turvallisuutensa sekä alaan kohdistuvan sosiaalisen leimaamisen, stigman, vuoksi. Kuva: Nella Nuora / Yle

Vain verottaja tunnustaa alan olemassaolon

Veeran työ on pitkälti päivystysluontoista ja asiakastapaamiset lyhyitä.

– Monesta vakkariasiakkaasta en ole kuullut ollenkaan nyt korona-aikana. Tinkaajia on entistä enemmän liikenteessä, eli vaikka joitain soittoja ja viestejä tulee, ne harvemmin johtavat tapaamiseen, Veera sanoo.

Vaikka seksin myyminen yksinyrittäjänä on laillista, paljastumisen pelko ja työhön liittyvä stigma vaikeuttavat myös suomalaisessa tukiviidakossa kahlaamista.

Ennen koronaa Veeralla oli tapaamisia keskimäärin muutama päivässä. Nyt niitä on yleensä vain yksi, usein ei yhtään. Asiakkaat ovat huvenneet etenkin pääkaupunkiseudulla.

"Oletukseni on, että hyvin harva alan työntekijä tulee hakemaan tai saamaan korvauksia tässä tilanteessa."

Seksuaaliterapeutti ja seksityöaktiivi Tiia Forsström

Kuitenkin osalla seksityöntekijöistä riittää edelleen asiakkaita poikkeusoloista huolimatta.

– Pääkaupunkiseudulla on enemmän sekä turisteja että työmatkaajia, niin ulkomaalaisia kuin muualta Suomesta. Heitä ei enää täällä liiku. Pienemmillä paikkakunnilla voi tuntua, ettei korona kosketa heidän elämäänsä, Veera kertoo.

Kello ei ole nostettu Veeran työpöydälle sattumalta. Se näyttää selvästi, milloin tapaaminen ja siihen liittyvä kontakti on ohi. Kuva: Nella Nuora / Yle

Seksin myyminen ja ostaminen on Suomessa lailla sallittu. Monet sen mainostamiseen ja järjestämiseen liittyvät toimet ovat kuitenkin rangaistavia.

Yksi kysytyimmistä seksipalvelutyyleistä on niin sanottu girlfriend experience, "tyttöystäväpalvelu". Veera ei kuitenkaan sitä tarjoa.

– En halua suudella tuntemattomia enkä hämärtää sitä faktaa, että kyse on maksullisesta palvelusta. Mun vahvuuksia on seksi, ei illallistreffit, hän kertoo.

Veeran mukaan yksi syy verojen maksamatta jättämiseen piilee siinä, miten valtio seksityöntekijöihin suhtautuu. "Miksi maksaa yhteiskunnalle, joka ei anna meille samoja oikeuksia kuin muille yrittäjille? Meihin kohdistuvat kaikki samat velvollisuudet, mutta mainostaminen ei ole sallittua, emmekä saa palkata työntekijöitä tai jakaa työtilaa kollegan kanssa", hän sanoo. Kuva: Nella Nuora / Yle

"Vain harva tulee hakemaan tai saamaan korvauksia"

Veera aikoo hakea kuntien yksinyrittäjille tarjoamaa kahden tonnin arvoista toimintatukea. Hänen mukaansa nykyisessä tilanteessa seksityöntekijöiden on hankala saada apua viranomaisilta.

– Oletukseni on, että hyvin harva alan työntekijä tulee hakemaan tai saamaan korvauksia tässä tilanteessa, toteaa seksuaaliterapeutti ja seksityöaktiivi Tiia Forsström.

Moni seksityöntekijä on siirtynyt poikkeusoloissa tapaamisesta verkkoon. "Naurahdan aina, kun joku ehdottaa etähommiin siirtymistä. Webcam on ilmiönä olemassa ja jotkut maailmalla varmaan tienaavat sillä ihan hyvin rahaakin, mutta bisnesmalli on siinä aivan eri. Se on vähän kuin ehdottaisi hääpukujen ompelijalle, että tee frakkeja", Veera sanoo. Kuva: Nella Nuora / Yle

Forsströmin mukaan tilanteeseen on monta syytä. Moni kokee epäluottamusta siihen, pysyvätkö omat tiedot salassa. Työvoimatoimiston kaavakkeissa ei huomioida, että seksikin on työtä.

– Se systeemi, joka tulee vastaan on erittäin lannistava. Suurin osa alalla olevista tekee töitä harmaalla alueella.

Monella seksityöntekijällä on ihmisiä, joilta haluaa pitää työnsä visusti salassa, toteaa Veera.

Keskustelu on avoinna 8.5. klo 23 asti.

Lue lisää:

Seksuaalikasvattaja Kaisa Merelä, 24: "Seksi on peniskeskeistä" – yhä nuoremmat käyvät terapeutilla, koska oma halukkuus aiheuttaa päänvaivaa

Suomalainen Henna myy seksiä ikkunassa Amsterdamissa – EU-maat vastakkaisilla linjoilla prostituution sääntelyssä