Otkesin raportti varusmiesten bussionnettomuudesta valmistui – vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin turvavöiden ansiosta

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan linja-auton eturenkaiden pito ei riittänyt liukkaalla tiellä Iisalmessa.

Linja-auto-onnettomuudet
Iisalmen kolaroitu linja-auto
Varusmiehiä lomalle kuljettanut bussi suistui tieltä Iisalmessa Pohjois-Savossa sunnuntai-iltana 12. huhtikuuta.Varpu Mäntymäki / Yle

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi alustavan tutkinnan koskien Iisalmessa kaksi viikkoa sitten tapahtunutta bussin ulosajoa. Varusmiehiä kuljettanut linja-auto suistui tieltä ja kaatui kyljelleen.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan onnettomuus tapahtui, kun linja-auton eturenkaiden pito ei riittänyt ja ajoneuvo suistui alamäessä tien sivuun.

Otkesin mukaan tuulenpuuskilla on voinut myös olla vaikutusta tapahtumiin, sillä linja-auto oli varsin takapainoinen.

– Reitti kulki seututietä, jolle oli kertynyt märkää lunta ja loskaa tehden tien liukkaaksi. Kelitietojen seuranta oli puutteellista, Otkes kertoo tiedotteessa.

Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa vakavasti, vaikka linja-auto kaatui. Tähän vaikutti Otkesin mukaan se, että todennäköisesti suurin osa linja-autossa olleista käytti turvavöitä. Kaikilla vyö ei kuitenkaan ollut Otkesin mukaan kiinnitettynä, vaikka vöiden käyttö on pakollista.

– Pelastumis- ja pelastautumistilanteessa kävi myös ilmi, ettei lomakuljetuksen matkustajalista ollut ajan tasalla, mikä aiheutti epätietoisuutta sekä onnettomuudessa mukana olleiden että myöhemmin viranomaisten keskuudessa sekä söi resursseja, Otkes kertoo.

Onnettomuustutkintakeskus on alustavan tutkinnan perusteella päättänyt, että tapaus ei edellytä varsinaista tutkintaa.

Poliisi tutkii onnettomuutta liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Tutkinta on alkutekijöissään.

Bussionnettomuus sattui 12. huhtikuuta sunnuntaina Pielavedentiellä Porosuon kohdilla. Kyydissä oli 45 varusmiestä, joista 13 vietiin tarkastettavaksi sairaalaan.

Bussi kuljetti Kainuun prikaatin varusmiehiä lomalle.

Lue myös:

Otkes julkaisee onnettomuusraportin Iisalmen bussionnettomuudesta ensi viikolla – varusmiehiä kuljettanut linja-auto suistui tieltä sunnuntaina

Varusmiehiä kuljettanut bussi suistui tieltä Iisalmessa – Otkes aloittaa alustavan tutkinnan turmasta