Hyppää sisältöön

Lapin kuntien kädenojennus yrityksille: Vuokriin lisää maksuaikaa, Inari antoi yhden kuukauden vuokrat anteeksi

Yksikään Lapin kunnista ei tiettävästi ole kokonaan vapauttanut yrityksiä vuokranmaksusta koronakriisin takia.

Matkamuistomyymälöitä Rovaniemen keskustassa Rovakatu 20:ssa. Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n omistamassa talossa on runsaasti yrityksiä vuokralaisina. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Moni Lapin kunta antaa vaikeuksissa oleville yrityksille lisäaikaa vuokrien maksuun koronakriisin vuoksi. Lykkäystä maksuihin antavat Lapin kunnista ainakin Kemijärvi, Kittilä, Rovaniemi, Salla ja Tornio.

Inarin kunnan yhtiö on antanut jopa vuokria anteeksi. Kyse on alle kymmenestä yrityksestä, jotka ovat saaneet yhden kuukauden vuokrat anteeksi.

– Hyvillä perusteilla ja hyvällä maksuhistorialla on tähän mennessä saanut yhden kuukauden vuokran anteeksi ja lisäksi maksuaikaa, Inarin Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Sampo Kirjarinta sanoo.

Inarin kuntakonsernin tiloissa on vuokralla yhteensä noin 35 yritystä.

Myös Sallassa vuokrien anteeksiantaminen jopa kokonaan tai osittain tietylle ajalle on mahdollista, kertoo kunnanjohtaja Erkki Parkkinen.

– Jos kassaan ei tule rahaa, yrityksen ei tarvitse maksaa kunnalle vuokraa tässä tilanteessa. Miten vuokranmaksun lopulta käy, se ratkeaa myöhemmin, kun tiedämme, mikä on rajoitustoimien kohtalo, Parkkinen sanoo.

Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen. Kuva: Uula Kuvaja / Yle

Sallan kunnan tai kunnan omistamien yhtiöiden tiloissa on vuokralla toistakymmentä yritystä.

Vuokrasopimuksia sanottu irti Rovaniemellä

Yksikään Lapin kunnista ei tiettävästi ole kokonaan vapauttanut yrityksiä vuokranmaksusta koronakriisin takia. Tieto perustuu sähköpostikyselyyn ja puhelukierrokseen, joka kattaa noin puolet Lapin kunnista.

– Mitään kategorista vuokran alennusta tai vapautusta ei anneta, vaan asia katsotaan yrityskohtaisesti koronan vaikutusten perusteella nyt kolmen kuukauden aikana. Sama koskee myös mahdollisesti muita kunnallisia tai konserniyhtiöiden maksuja. Pääsääntöisesti annetaan lisää maksuaikaa, Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen sanoo.

Lotvonen kertoo, että muutama yritys on hakenut vuokranmaksuun lykkäystä Rovaniemellä.

Rovaniemen kaupungin omistaman Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n tiloissa on vuokralla noin 250 yritystä. Yhtiön toimitusjohtaja Saara Saari sanoo, että koronavirusepidemia ei ole aiheuttanut isoa piikkiä vuokrien irtisanomisiin.

– Tarkkoja määriä en voi kertoa, mutta irtisanottuja vuokrasopimuksia on alle 20. Kaikki irtisanomiset eivät kuitenkaan johdu koronasta, Saari jatkaa.

Tornio siirsi tonttivuokrien eräpäivää

Tornion kaupunki on siirtänyt yritystonttien vuokranmaksun eräpäivän huhtikuulta kesäkuulle ja lisäaikaa voi tarvittaessa pyytää kaupungilta. Tornion kaupunginjohtajan Timo Nousiaisen mukaan alle kymmenen yritystä on hakenut lykkäystä vuokrien maksamiseen. Tornion kaupungin tiloissa on 17 yritystä vuokralla.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Esimerkiksi Kemin kaupunki tai Kolarin kunta ei ole päättänyt pidentää yritysvuokralaisten maksuaikoja, sillä kummassakin kunnassa yritysvuokralaisia on vain vähän.

Lapin Yrittäjät: Hankinnat vauhtiin kunnissa

Lapin Yrittäjät toivovat kuntien tukevan omien paikkakuntiensa ahdinkoon ajautuneita yrityksiä kaikin mahdollisin tavoin. Osalla lappilaisilla yrityksistä liiketoiminta on loppunut kokonaan epidemian takia.

– Kuntien kiinteistössä olevien vuokrien ottaminen suoraan kunnan vastuulle olisi merkittävä asia. Se olisi helpoin kuntien toteuttaa, Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo sanoo.

Häneltä kuitenkin löytyy ymmärrystä siihen, etteivät Lapin kunnat ole antaneet anteeksi yritysten vuokria.

– Suurin osa Lapin kunnista on pieniä ja ahtaassa taloudellisessa tilanteessa, Salo lisää.

Hän toivookin, että kunnat voisivat tehdä hankintoja jopa etupainotteisesti ja mahdollistaa paikallisten yritysten pääsemisen mukaan tarjouskilpailuihin.

Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo. Kuva: Kuva: Esko Puikko / Yle

Lapin kunnat ovat avanneet yksinyrittäjien tuen haettavaksi. Tuki on 2000 euron kertakorvaus.

Limingan kunnalta oma tuki yrityksille

Pohjois-Pohjanmaalla Limingan kunta maksaa omaa, 2000 euron tukea mikroyrittäjille (siirryt toiseen palveluun). Vastaavaa suoraa tukea ei ole käytössä missään Lapin kunnassa.

Valtio on tukenut tähän mennessä satoja lappilaisyrityksiä Business Finlandin ja ely-keskusten kautta.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.