Lue tästä Pohjanmaan koronapäivitykset 4.3.-13.4.

Yleistä

13.4. Pohjalaisnaisten reissuvuosi tyssäsi koronapandemiaan

Kolmikymppiset Soili Rautanen ja Ida Rantanen eivät stressanneet, kun lähtivät vuoden reissulle Australiaan elokuun lopussa 2019. Lukuisten matkojen karaisema pariskunta uskoi, että puhelimen varastamisesta, ruokamyrkytyksestä tai muista vastoinkäymisistä kyllä selvittäisiin myös tällä kertaa.

Australiassa vastassa olivat kuitenkin metsäpalot ja koronapandemia. Kotiinpääsy oli helpommin sanottu kuin tehty, vaikka monenlaiseen oli varauduttu.

Psykoterapeutti Heli Vaaranen puhuu länsimaisen ihmisen kaikkivoipaisuuden harhasta. Illuusiosta, että nykyihminen voi kontrolloida kaikkea. – Kyllähän ihminen paljon voikin. Joissakin maailmankolkissa pystyy vaikuttamaan jopa syntyvän lapsen genetiikkaan ja sukupuoleen, Vaaranen sanoo.

Sitten tulee pienen pieni virus, ja hajottaa ihmisen huolella rakentaman, täydellisyyttä tavoittelevan paketin, eikä jäljelle jää kuin mahdollisuus yrittää selvitä.

13.4. THL:n Koronakartalla nyt pohjalaismaakuntien keskuskaupungit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla olevaan Koronakarttaan päivittyvät tartuntatautirekisteriin kirjatut varmistettujen koronatapausten määrät. Tiedot päivittyvät muutaman päivän viiveellä. Sivustolta löytyvät kunnat, joissa tartuntoja on kirjattu yli neljä. Listalta löytyvät nyt Kokkola 5 varmistettua tartuntaa, Vaasa 25 varmistettua tartuntaa ja Seinäjoki 20 varmistettua tartuntaa. Myös Veteliin on kirjattu 5 varmistettua tartuntaa. Sivusto löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

13.4. Nuorten automiiteissä pahimmillaan sata autokuntaa

Pohjanmaan poliisin pääsiäiseen on kuulunut rattijuopumus- ja huumerattiepäilyjä, riitoja ja muita tehtäviä. Kotihälytysten määrä, 40, ei poliisin mukaan ole merkittävästi suurempi kuin tavanomaisena pitkänä viikonloppuna. Vaasassa on yhä huolena nuorten automiitit, jotka jatkuvat markettien parkkipaikoilla. Pahimmillaan autokuntia on ollut koolla noin 100. Poliisi on puuttunut kokoontumisiin käskyin ja kehotuksin.

12.4. Kaksi uutta varmistettua tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on varmistettuja tartuntoja nyt 45. Sairaanhoitopiiri korjasi varmistettujen tartuntojen määrää 46:sta 45:een tartuntaan sunnuntai-iltana 12.4. verkkosivuillaan.

Kaikkia tartuntaketjuja ole pystytty enää täysin selvittämään. Sairaalahoidossa on COVID-19-potilaita, joista osa on tehohoidossa. Sairaala ei anna potilasta tarkempia tietoja näiden yksityisyyden suojaamiseksi. Sairaanhoitopiiri tiedottaa ajankohtaisesta koronatilanteesta sivuillaan täällä (siirryt toiseen palveluun).

12.4. Vaasalaisessa hoivakodissa koronatartunta

Koronavirustartunta on todettu hoivakodin henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä 4. huhtikuuta. Taudin itämisaika on 1-14 päivää, joten nyt on 10. päivä tartunnan toteamisesta. Tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta Vaasan kaupungilta arvelee, että seuraavat päivät näyttävät, jääkö tartunta hoivakodin ainoaksi. Ainakaan sunnuntaiaamun tietojen mukaan hoivakodin asukkailla ei ole tartuntaan viittaavia oireita. Sairastuneen kanssa työskennelleet henkilökunnan jäsenet ovat karanteenissa.

11.4. Poliisi suosittelee viettämään pääsiäistä kotona

Pohjanmaan poliisi haluaa muistuttaa pääsiäisenä hallituksen antamista ohjeista ja muistuttaa suosituksista. Poliisi kehottaa viettämään tämän pääsiäisen kotona lähimmän perheen kanssa. Yli kymmenen osallistujan kokoontumiset ovat kiellettyjä. Mikään ei estä pääsiäiskokkojen polttamista, mikäli seuraa pelastuslaitoksen ohjeistusta ja kunhan ei järjestä yleisötilaisuutta.

Poliisin mukaan omalla mökillä voi vierailla, jos se sijaitsee alueella, jolla muutenkin liikkuu. Matkustaminen ympäri maata ei ole suotavaa.

Rikollisuus on viime aikoina vähentynyt Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella. Poliisi uskoo, että tähän syynä on se, että ihmiset ovat vähemmän liikkeellä ja pysyvät enemmän kotioloissa. Kotihälytykset ja perheväkivaltaan liittyvät kotihälytykset ovat lisääntyneet viime aikoina, poliisin mukaan kuitenkin vähän.

11.4. Ylioppilasteatteri Ramppi siirtää kevään rockmusikaalin syksyyn

Koronavirus muuttaa Rampin kesäteatterin suunnitelmia. Keväälle kaavailtu Toxic Avenger -rockmusikaali siirretään koronapandemian vuoksi elokuulle. Uusi ensi-ilta on 1.8.

Tällä tietoa kuitenkin kesän kesäteatterinäytelmä aiotaan esittää normaalisti. Koko perheen musiikkiteatterinäytelmä,Risto Räppääjä ja villi kone, saa ensi-iltansa 5.7.

10.4. Seurakunnat välittävät pääsiäisen sanomaa nettilähetyksissään ja sosiaalisessa mediassa

Pääsiäistä vietetään tänä vuonna poikkeuksellisissa olosuhteissa. Seurakunnat välittävät pääsiäisen jumalanpalvelukset verkossa. Myös Vaasan ortodoksikirkon jumalanpalvelukset toimitetaan suljetuin ovin, ilman kirkkokansaa. Tapahtumia voi seurata YouTuben ja Facebookin kautta.

Pääsiäisyön ristisaatto kirkon ympäri toimitetaan sunnuntaina heti puolenyön jälkeen kello 00.00. Tänä vuonna perinne rikkoisi poikkeusolojen rajoituksia ja lisäisi tartuntariskiä. Siksi Suomen ortodoksisen kirkon piispat ovat yksimielisesti ohjeistaneet seurakuntia toimittamaan kaikki pääsiäisajan ristisaatot kirkon sisätiloissa.

Verkkolähetysten lisäksi ortodoksista pääsiäisyön jumalanpalvelusta voi seurata Yleisradion kanavilta. Yle TV 1 lähettää 11.4. klo 23.55 uusintana Uspenskin katedraalissa vuonna 2018 kuvatun pääsiäisyön palveluksen, jonka toimittaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Radiossa palvelus lähetetään Yle Radio 1 -kanavalla.

9.4. Vaasan kaupunki muistuttaa nuorille, että kokoontua ei saa

Vaasassa ollaan huolestuneita lasten ja nuorten kokoontumisista viettämään aikaa yhdessä. Kaupunki muistuttaa, että koronavirusepidemian hillitsemisessä tärkeää on lähikontaktien välttäminen muiden kuin oman perheen jäsenten kanssa.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta kertoo saaneensa yhteydenottoja huolestuneilta vanhemmilta koskien yläkouluikäisten kokoontumisia ilta-aikaan.

Kaukoranta painottaakin, että kaikenlaiset kokoontumiset täytyy nyt jättää epidemian jälkeiseen aikaan.

9.4. Vaasan kaupunginteatteri lomauttaa henkilökuntaa toukokuussa

Vaasan kaupunginteatteri lomauttaa henkilökuntaansa toukokuussa koronapandemian vuoksi. Kaupunginhallitus päätti asiasta torstaina. Henkilökunnan ja johdon lomautus kestää seitsemän vuorokautta.

Lomautus ei koske puvuston ja lavastamon työntekijöitä, näiden osastojen työtehtävät ovat lisääntyneet, koska harjoituskausi alkaakin poikkeuksellisesti jo heinäkuussa. Teatterin kesälomia on myös aikaistettu, jotta esitystoiminta saadaan aloitettua syksyllä suunnitellusti.

Vaasan kaupunginteatterin esitystoiminta on peruttu tänä keväänä. Syyskausi on tarkoitus toteuttaa suunnitellusti.

9.4. Vaasan Sport aloittaa yt-neuvottelut

SM-liigaseura Vaasan Sport aloittaa yt-neuvottelut. Hockey Team Vaasan Sport oy:n mukaan syynä ovat niin terveystilanne kuin talouden näkymätkin. Yt-neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa eli toimihenkilöitä, pelaajia ja valmentajia.

Aiemmin liigaseuroista yhteistoimintaneuvotteluihin on päädytty Mikkelin Jukureissa, TPS:ssä, Lukossa, JYPissä, KalPassa, SaiPassa ja Pelicansissa.

Sport olisi jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle, mikäli ne olisi pelattu. SM-liigakierros keskeytettiin koronaviruksen vuoksi kierros ennen runkosarjan päättymistä. Sport sijoittui viime kaudella sarjassa 15:nneksi eli sarjan viimeiseksi.

9.4. Tartuntaketjuja ei enää pystytä jäljittämään Vaasan sairaanhoitopiirissä

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on nyt 42 todettua koronatartuntaa. Sairaanhoitopiiri kertoo tänään, että tartuntaketjuja ei ole enää pystytty jäljittämään. Sairaalahoidossa on COVID-19-potilaita, joista osa on tehohoidossa.

Vaasan keskussairaala siirtyy nyt täysvalmiuteen. Se tarkoittaa, että resursseja keskitetään ja tiloja käytetään nyt enemmän pandemiapotilaiden hoitoon.

– Olemme valmistautuneet täysvalmiuden tilaan jo viikkoja ja siirtymisen odotetaan sujuvan hyvin. Olemme kouluttaneet henkilökuntaamme ja valmistautuneet siirtämään osastoja toisiin tiloihin, kertoo sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

9.4. Wasa Express siirtyy kuljettamaan vain rahtia

Wasa Expressin matkustajaliikenne loppuu tänään. Tänään vielä matkustajat pääsevät Uumajasta Vaasaan, mutta tästä eteenpäin alus kuljettaa vain rahtia. Suomen hallitus tiukensi ja pidensi rajaliikenteen rajoituksia alkuviikolla ja se suosittaa, etteivät muun muassa Ruotsista Suomeen liikennöivät alukset enää myy henkilöliikenteeseen matkalippuja. Rajoitukset ovat voimassa toukokuun 13. päivään saakka.

9.4. Henkisen tuen tarjoajat koottu yhteen Vaasassa

Vaasan kaupunki on koonnut nettisivuilleen henkisen tuen tarjoajien tiedot. Kaupunki muistuttaa, että koronavirus ja sen aiheuttama poikkeustilanne voi aiheuttaa esimerkiksi ongelmia jaksamisessa, epävarmuutta, ahdistusta ja pelkoa. Sivu löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

8.4. Kausityöläisiä tarvitaan pohjalaisyrityksiinkin, ja nyt on jo kiire

Vaasalainen toimitusjohtaja Jarmo Valtari on huojentunut. Valtarin mansikkatilalle Vaasan Vähäänkyröön odotetaan 5 bulgarialaista ja muutamaa venäläistä kausityöntekijää. Heistä osa on ollut Valtarin palkkalistoilla jo vuodesta 2008.

Kokenutta porukkaa tarvitaan neljän viikon rupeamaan. Lisäksi työntekijöiden pitää osata paljon muutakin, kuten käyttää koneita, rakentaa muovipenkkejä ja sadetusjärjestelmiä.

Valtari on saanut jo hakemuksia suomalaisilta halukkailta työntekijöiltä, mutta hän tarvitsee sellaisia, jotka jo osaavat työn. Valtarilla on muutakin yritystoimintaa, eikä hän ole itse paikalla koko ajan.

– En voi olla siellä pellolla koko ajan kädestä pitäen näyttämässä. Olen aika paljon poissa, joten tämän takia kokemusta ja ammattitaitoa tarvitaa

8.4. Lomautuksia Vaasan kaupungilla

Vaasan kaupunginhallitus päätti keskiviikon kokouksessaan, että lomautuksiin voidaan ryhtyä niissä kaupungin toiminnoissa ja yksiköissä, jotka ovat suljettuina tai joissa palveluntarve tai -kysyntä on koronapandemian vuoksi vähentynyt.

Lomautukset koskevat niitä Vaasan kaupungin työntekijöitä ja viranhaltijoita, joille kaupunki ei koronatilanteen aikana voi kohtuudella järjestää muuta sopivaa työtä tai työnantajan tarpeita vastaavaa koulutusta.

Myös henkistön mahdollisuuksia ja halukkuutta siirtyä tilapäisesti muihin vapautuviin tehtäviin selvitetään

8.4. Wärtsilä lomauttaa koronan takia

Wärtsilä lomauttaa enintään 3130 henkilöä kaikista henkilöstöryhmistä. Lomautettavista 80 prosenttia työskentelee Vaasassa ja loput Helsingissä ja Turussa. Lomautusten laajuus ja kesto voivat vaihdella paljon eri toiminnoissa. Osa lomautuksista tullaan toteuttamaan osa-aikaisina esimerkiksi työviikkoa lyhentämällä.

8.4. Koronakriisi tulee kalliiksi sairaanhoitopiirille

Koronakriisin arvioidaan maksavan Vaasan sairaanhoitopiirille kymmenestä kahteenkymmeneen miljoonaan euroon.

– Kun maailma näyttää siltä, miltä se nyt näyttää, emme voi jatkaa kuin ei mitään olisi tapahtunut. Kukaan ei tiedä, miten kauan koronaepidemia kestää, mutta niin kauan kuin se jatkuu, se nostaa kustannuksiamme, sanoo sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Hans Frantz Svenska Yle Österbåttenin haastattelussa.

Sairaanhoitopiirissä ollaan aloittamassa yhteistoimintaneuvottelut pääsiäisen jälkeen. Nyt pohditaan muun muassa sitä voisiko henkilökuntaa siirtää muihin tehtäviin tai voisiko lomia aikaistaa.

7.4. Mustasaaren koronasta johtuvat yt-neuvottelut saatiin päätökseen

Lomautukset kohdistuvat erityisesti sivistyspalveluihin, koska sen toiminnalle hallitus on asettanut suurimmat rajoitukset, ja niiden vaikutukset näkyvät osittain heti. Suurin ryhmä, jota lomautukset koskevat, on varhaiskasvatuksen työntekijät. Koronavirustilanteen vuoksi lasten määrä varhaiskasvatuksessa on vähentynyt noin 1 300:sta vajaaseen 300 lapseen.

Mustasaari perustaa lomautettaville sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksen omaaville työntekijöille työpoolin, jonka kautta heidät voidaan opastaa uusiin työtehtäviin. Muut lomautettavat työntekijät kootaan henkilöstöpankkiin, josta heitä kutsutaan muihin työtehtäviin.

7.4. Koululounaiden jakelu alkoi tänään Vaasassa

Koululounaita jaettiin tänään Vaasassa 1150 annosta. Suuri kysyntä yllätti sekä Vaasan sivistystoimen että ruokapalveluista vastaavan TeeSe Botnian.

– Alustavasti puhuttiin pienemmästä määrästä, mutta kun kuulin että Seinäjoella ilmoittautuneita oli yli 1500, niin se vähän valmisti siihen, että Vaasassakin kiinnostus voisi olla kovaa, sanoo ruokapalvelujohtaja Minna Jokinen TeeSe Botnialta.

Lounaat ovat kylmiä ja vastaanottajan vastuulla on huolehtia, että niiden kylmäketju jatkuu kotiin ja lämmittämiseen asti.

7.4. Sairaalan päivystyskäynnit vähenivät huomattavasti

Vaasan keskussairaalan päivystyksen kävijämäärät ovat vähentyneet korona-aikana. Kyse on valtakunnallisesta ilmiöstä. Arvellaan, että ihmiset eivät uskalla tulla infektiovaaran takia tai pelkäävät kuormittavansa sairaanhoitoa.

Palvelupäällikkö Ann-Katrin Brandtberg muistuttaa, että on kuitenkin tärkeää hoitaa terveyttään ja päivystykseen on turvallista tulla.

Toki osa sairaalan päivystyksen potilaista on siirtynyt kaupungin terveyskeskuksen asiakkaaksi, kun terveyskeskus on laajentanut toimintaa ja avannut mm. hengitystieinfektiopotilaille oman vastaanoton.

– Lisäksi on se, kun ihmiset eivät liiku, eivätkä tapaa toisiaan, tulee vähemmän vatsatauteja ja urheiluvammoja, sanoo Brandtberg.

7.4. Hengitystieoireiset ohjataan omalle vastaanotolle Vaasassa

Vaasan keskussairaalan yhteispäivystykseen avataan tänään erillinen infektiovastaanotto. Sinne ohjataan henkilöt, joilla on hengitystieinfektion oireita.

Keskussairaalasta ohjeistetaan, että vaikka pääasiallinen syy hakeutua päivystykseen olisi jokin muu sairaus tai tapaturma, mutta henkilö tuntee vähänkin flunssan oireita, on käytettävä erillistä sisäänkäyntiä.

Infektiovastaanoton sisäänkäynti on yhteispäivystyksen pitkän käytävän päässä, B-rapussa, uuden H-talon työmaan vieressä.

7.4. Testauskapasiteetin lisääminen ei olisi aivan yksinkertaista

Vaasan sairaanhoitopiirissä testataan nyt noin 30 koronaepäilyä vuorokaudessa. Vaasassa otetut näytteet lähetetään pääosin Tampereelle Fimlabiin analysoitavaksi. Omalla testauslaitteella analysoidaan vain muutama testi vuorokaudessa. Jälkimmäistä, nopeampaa testiä käytetään niissä tapauksissa, joissa välttämättä tarvitaan tieto nopeasti.

Vaasan keskussairaalan kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta sanoo, että testikasettien puute muodostuisi ongelmaksi, mikäli testaamista lisättäisiin. Testikasetti on se, johon näyte laitetaan. Tulos saadaan 70 minuutissa.

– Jos tulee käsky, että pitää testata enemmän, on otettava käyttöön eri vaihtoehtoja ja Fimlabin lisättävä kapasiteettia, sanoo Kaukoranta.

7.4. Vaasan koronatartunnoista osalla kytkökset Leville

Vaasan koronavirustartunnoista osalla on kytkös Levin hiihtokeskukseen. Näin sanoo Vaasan kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta Helsingin Sanomissa.

Kaukoranta ei suostu sanomaan tarkkaa määrää, kuinka paljon Leviltä tulleita tartuntoja on. Vaasassa on yhteensä reilu 20 tartuntaa, ja enemmistö niistä on saatu ulkomailta. Kun tartunnansaajiin on otettu yhteyttä, ovat myös Lapin hiihtokeskukset ja varsinkin Levi nousseet esille, kertoo Kaukoranta.

6.4. Museoiden kesänäyttelyt siirretään kesään 2021

Osa Vaasan museoiden kesälle suunnitelluista näyttelyistä siirretään vuoteen 2021 koronatilanteen takia. Vain Tikanojan taidekodin kesänäyttelyt ovat vielä ohjelmistossa.

– Näyttelyiden eteen on tehty paljon työtä, joten olisi suuri harmi, jos sulku lyhentäisi niiden esilläoloaikaa merkittävästi. Näyttelyitä ei voi jatkaa syksyyn päin, sillä vastaan tulevat ulkopuolisten kanssa tehdyt sopimukset, kertoo museotoimenjohtaja Elina Bonelius.

6.4. Kansanedustajat maataloustukien noston kannalla

Enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista pohjalaiskansanedustajista olisi valmis nostamaan maataloustukia. Muun muassa perussuomalaisten Mauri Peltokangas pitää maataloutta huoltovarmuuden kivijalkana. Peltokankaan mukaan kansanedustajat voivat auttaa maataloustuottajia myös karsimalla turhaa byrokratiaa.

Kyselyyn vastasi yksitoista edustajaa Vaasan vaalipiirin kuudestatoista kansanedustajasta.

6.4. Synnytyssaliin puoliso mukaan, osastolle ei enää pääse perhe

Synnytysosaston käytännöt muuttuvat Suomen sairaaloissa tänään koronaepidemian takia. Sairaalat rajoittavat synnyttäjän puolison läsnäolon vain synnytyksiin. Osastolle puoliso tai tukihenkilö ei enää pääse.

Päätöksen uudesta käytännöstä teki viiden yliopistosairaalan yhteinen pandemiatyöryhmä. Sitä perustellaan synnyttäjien turvallisuudella. Uudet käytännöt otetaan käyttöön myös Vaasassa tänään.

6.4. Keskussairaalassa asioivat pysäytetään ovella - asioinnin rajoitukset selvitetään henkilökohtaisesti

Vaasan keskussairaalassa asioimista on rajoitettu koronavirusepidemian leviämisen hidastasmiseksi. Keskussairaalan ovella ovat tästä päivästä eteenpäin (siirryt toiseen palveluun) palveluneuvojat ja potilaskuljettajat jakavat ohjeita kirjallisesti ja keskustelevat sairaalassa asioivien kanssa rajoituksista.

– Jaamme sairaalaan tuleville heti sisäänkäynnillä tiedotteen, jossa kerrotaan rajoituksista ja keskustelemme asiakkaan kanssa hänen tilanteestaan. Mikäli asiakkaalla on takana oleskelua ulkomailla tai Uudenmaan alueella tai hengitystieinfektion oireita, hän ei voi tulla sairaalaan sisälle. Jos on kyse potilaskäynnistä, hoitoyksikkö peruu ajan ja lähettää asiakkaalle tiedon uudesta ajasta, kertoo johtajaylihoitaja Arja Tuomaala Vaasan keskussairaalasta.

Pääsääntöisesti kaikki vierailut sairaalalla on kielletty. Kriittisessä tilassa olevan potilaan luona voidaan sallia omaisten vierailut. Tilanteet selvitetään tapauskohtaisesti.

6.4. Etätyö jatkuu taas

Koronaviruspandemian myötä moni asia on muuttunut, ja jokainen on koittanut sopeutua muutoksiin parhaimpansa mukaan. Työpaikolla on lähdetty aluksi ihan käytännön asioista, kertoo työhyvinvointipsykologi Minna Björkman.

– Paljon on nyt järjestelty ihan käytännön asioita. Miten yhteydet toimivat, miten etätöitä ylipäätään tehdään, kun siellä on koirat ja lapset ja miehet ja vaimot ja kaikki.

Björkmanin mukaan nyt kun käytännön asiat on saatu mietittyä kuntoon, seuraava vaihe on se, että estetään ihmisten uupuminen ja tuetaan jaksamista. Kaikkein tärkeintä on oppia sietämään epävarmuutta.

Minna Björkman työskentelee työhyvinvointipsykologina hyvinvointipalveluita tarjoavassa yrityksessään Awenissa.

6.4. Toiveena ruoka-avun logistiikkakeskus, jotta kaikki ruoka-apu voidaan vastaanottaa

Vaasan Ruoka-apu ry haluaa perustaa logistiikkakeskuksen, jonne kerättäisiin eri toimijoiden ylijäämäruokia. Sieltä ruuat jaettaisiin edelleen vähävaraisille, ruoka-avun tarpeessa oleville.

Yhdistyksen mukaan ylijäämäruokaa on saatavissa lähialueen viljelijöiltä, yrityksiltä, keskusvarastoista ja elintarviketeollisuudelta niin paljon, että yhdistys ei pysty vastaanottamaan kaikkea huonon varastotilanteen takia.

Keskukseen haluttaisiin yhdistää lisäksi kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen ja pitkäaikaistyöttömien työllistäminen. Vaasan kaupunginhallitus käsittelee asiaa tänään 6.4.

6.4. Vaasan kirjaston palautusluukku kiinni

Kirjastojen palautusluukut on suljettu Aluehallintovirastolta saadun ohjeistuksen mukaisesti.

Palautuksia kirjastoissa otetaan vastaan taas, kun kirjastot avataan. Lainojen eräpäivät on siirretty sulun jälkeiselle ajalle. Sulkuaikana asiakkaille ei kerry myöhästymismaksuja. Vaasassa palautusluukut ovat kiinni 18.5. saakka.

5.4. Baaritappelut vaihtuivat kotihälytyksiin pohjalaiskunnissa – Poliisi moittii nuorten kokoontumisia

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset näkyivät pohjalaiskuntien katukuvassa. Kun ravintolat, baarit ja pubit eivät olleet viikonloppuna auki, oli Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella normaalia viikonloppua vähemmän tehtäviä.

Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario Tomi Mansikkamäen yleisillä paikoilla tapahtuva häiriökäyttäytyminen vähentyi selvästi. Tapahtumia sen sijaan riitti asuinlähiöissä: kotihälytysten määrä lisääntyi.

Poliisi toivoo, että myös nuoret vähentäisivät kokoontumisia. Vaasassa nuoret järjestivät viikonloppuna sosiaalisessa mediassa huomiota herättäneen kokoontumisen. Mansikkamäen mukaan nuoret ovat kokoontuneet kaikissa Pohjanmaan poliisilaitoksen alueen kunnissa muun muassa huoltoasemien pihoille.

5.4. Merivartiosto pyytää pysymään poissa vesiltä ja mökeiltä

Leuto talvi on mahdollistanut veneilyn normaalia aikaisemmin. Merivartiosto toppuuttelee veneilijöiden intoa, sillä sen väkeä on tällä hetkellä kiinni poikkeusolojen virka-aputehtävissä. Turhaksi veneilyksi lasketaan myös kalastaminen.

Poikkeusajan ohjeistus olla menemättä vesille, on veneilyseuralaisille pettymys. Vaasan merenkyntäjien kommodori Jari Pakkanen ei kuitenkaan usko seurajäsenillä olevan ongelmia ohjeistusten noudattamisessa.

4.4. THL:n koronakartta tarjoaa kuntakohtaista tietoa

THL on avannut karttasovelluksen, johon on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustartunnoista Suomessa. Sovelluksessa esitetään muun muassa varmistetut koronavirustapaukset Suomessa, tapausten ilmaantuvuus, testausmäärät sairaanhoitopiireittäin ja tapausmäärät ikäryhmittäin.

Tiedot kerrotaan paikkakunnilta, joilla tartuntoja on varmistunut vähintään viisi. THL:n koronakartta-sivuston mukaan Vaasan sairaanhoitopiirin tartunnoista 18 on Vaasassa. Testejä sairaanhoitopiirissä on tehty yli 550 kappaletta.

Tiedot voivat päivittyä takautuvasti.

4.4. Pedersöre tarjoaa etäkoululaisille ruokapaketteja sekä kokkikurssin korvauksena pois jääneestä kouluruokailusta

Pedersören kunta tarjoaa etäkoululaisille ruokapaketteja ja järjestää perheille mahdollisuuden osallistua virtuaaliselle ruuanlaittokurssille, missä kokataan arkiruokaa. Ruokakassi sisältää kuivatarvikkeita, kuten pastaa ja puurohiutaleita sekä leipää ja jauhelihaa, hedelmiä ja maitotuotteita. Kassien jakelu alkaa pääsiäisen jälkeen, perheiden pitää ilmoittaa kiinnostuksensa Wilmassa.

3.4. Kiinassa tehtaat toimivat taas – Merenkurkun uuden autolautan rakentaminen turvattu

Rauman telakka on saanut varmuuden, että se saa Kiinasta tarvitsemansa laivan osat rakenteilla olevaan Merenkurkun uuteen autolauttaan. Aluksen kölinlaskun yhteydessä helmikuun puolivälissä tuli esille huoli, että tehtaat Kiinassa pysäyttänyt koronavirus voi viivästyttää tiettyjen osien, kuten potkurilaitteiston ja autokansien ramppien, valmistumista.

3.4. Pohjanmaalla 115 yritystä haki yritysrahoitusta ELY:ltä

ELY-keskusten avasi tiistaina 31. maaliskuuta yrityksille tarkoitetun rahoitushaun, jolla on tarkoitus helpottaa koronaviruksen yrityksille aiheuttamaa poikkeustilannetta.

Valtakunnallisesti tukea haettiin kolmessa vuorokaudessa yli 159 miljoonaa euroa. Hakemusten lukumäärä oli 5570 kappaletta. Pohjanmaalta rahoitusta haki 115 yritystä.

ELYn mukaan päätösesitysten valmistelu on jo aloitettu ja ensimmäisiä päätöksiä voidaan tehdä jo tiistaina 7. huhtikuuta päätöksentekojärjestelmän valmistuttua.

3.4. Pohjanmaan kuntajohtajat vaativat maan hallitukselta nopeita toimia taantuman torjumiseksi

Kuntajohtajien pääviesti maan hallitukselle on se, että yhteiskunnan pitää pysyä toimivana koronapandemian aikana ja sen jälkeen. Sen varmistamiseksi kuntajohtajat esittävät hallitukselle useita konkreettisia toimenpiteitä, muun muassa valtionosuuksien korottamista ja työllistäviä investointeja.

3.4. Ilkka-Yhtymä lomauttaa 120 henkilöä

Ilkka-Yhtymän yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Ilkka-Yhtymä on päättänyt lomauttaa 120 henkilöä. Yt-neuvottelujen piirissä oli 370 henkilöä.

Lomautukset ovat kestoltaan enintään 90 päivää. Niiden kesto vaihtelee eri toiminnoissa ja työtehtävissä. Lomautukset kohdistuvat tehtäviin, joissa tarjolla olevat työt ovat vähentyneet koronavirusepidemian takia. .

Jos koronavirusepidemian arvioidut vaikutukset liiketoimintaan kasvavat tai jäävät nyt arvioitua pienemmiksi, voidaan lomautusten laajuutta ja lomautettavien määrää muuttaa.

3.4. Pohjalaisyritykset tekevät ennätysnopeaa tuotekehittelyä ja vastaavat poikkeusajan haasteisiin

Pula sairaanhoidon suojavarusteista on haastanut yrityksiä ennätysnopeaan tuotekehittelyyn. Kolme pohjalaista yritystä organisoi tuotantonsa uudelleen ja muutamassa päivässä ne toivat markkinoille epidemian torjunnassa tarvittavia tuotteita.

Nyt Orapac Oravaisissa valmistaa suojavisiirejä, joita tarvitaan koronatartuntoja testattaessa sairaaloissa. Sangat, joihin Oravaisissa valmistetut kalvot kiinnitetään, tehdään puolestaan Prevex Oy:lla Uudessakaarlepyyssä.

Pietarsaarelainen SMK Design taas valmisti muutamassa vuorokaudessa lähes 2000 roiskesuojaa myymäläketjujen kassoille.

Kaikissa niissä tuotanto pyörii nyt aivan eri tavalla kuin joku aika sitten.

2.4. Aluehallintoviraston mukaan palvelut toimivat edelleen ja toimintakyky on säilynyt Länsi- ja Sisä-Suomessa

Viranomaisten muodostama valmiustoimikunta tarkastelee viikottain koronan aiheuttamia vaikutuksia alueellaan. Länsi- ja Sisä-Suomessa eli pohjalaismaakunnissa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa palvelut toimivat edelleen normaalilla tasolla ja seudun toimintakyky on säilynyt. TE-toimistot työskentelevät paineessa. Yhteydenotot työvoima- ja elinkeinoviranomaisiin ovat alueellamme kolminkertaistuneet. TE-toimistoihin pyritäänkin saamaan lisää henkilökuntaa.

2.4. Lomautetut, ilman kesätyötä jääneet opiskelijat ja turvapaikanhakijat töihin maatiloille

Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-toimisto auttavat maatiloja ja ruoantuotantoon liittyviä yrityksiä kausityövoiman saannissa. Koska ulkomaalaisen työvoiman saanti on rajojen sulkeuduttua hankalaa, vaihtoehtoja on etsittävä kotimaasta.

2.4. Wärtsilän yt-neuvottelut tuovat Vaasaan suuret lomautuspaineet

Teknologiayhtiö Wärtsilä on tänään aloittanut koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut Suomessa. Se tavoittelee neuvotteluilla määräaikaisia, enintään 90 päivän lomautuksia ja syyksi kerrotaan koronavirusepandemiasta johtuvat tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Wärtsilä työllistää Suomessa noin 3 800 henkilöä, joista 2 950 työskentelee Vaasassa.

2.4. Vaasan sairaanhoitopiirissä 27 varmistettua koronatartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirin koronatartuntatilanne on sairaalan antamien tietojen mukaan rauhallinen. Alueella on 3.4. tilanteen mukaan 27 varmistettua tartuntaa. Tartuntaketjut on toistaiseksi kaikki tunnistettu. Vaasan keskussairaalassa on otettu yhteensä 575 näytettä koronaepäilyistä.

Vaasan sairaanhoitopiirin koronatilannetta seurataan tällä sivulla (siirryt toiseen palveluun). Sivulta löytyvät myös toimintaohjeet, jos epäilee itsellään tai läheisellään koronatartuntaa.

2.4. Asiantuntijat erimielisiä: onko pneumokokkirokotuksesta hyötyä korona-aikaan

Suomessa on jo vuosia suositeltu 65-vuotta täyttäneille rokotetta, joka suojaa ikäihmisiä muun muassa pneumokokkibakteerin aiheuttamalta keuhkokuumeelta. THL:n virallinen suositus koskee riskiryhmiä, mutta se katsoo myös ikäihmisten hyötyvän rokotteesta.

Nyt koronavirukseen yhdistetty keuhkokuume on saanut osan ikäihmisistä harkitsemaan maksullisen ”keuhkokuumepiikin” eli pneumokokkirokotteen ottamista. Ainakin vielä pneumokokkirokotteen käyttö osana koronaan liittyviä toimia jakaa kuitenkin terveydenhuollon ammattilaisten mielipiteitä Suomessa.

THL:n viesti on, että rokotteen voi ottaa halutessaan, mutta koronavirukselta se ei suojaa. Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broars rokotuttaisi kaikki riskiryhmät.

1.4. Pandemiaosasto valmiina Vaasan keskussairaalassa

Koronatilanne on toistaiseksi rauhallinen Vaasan keskussairaalassa, mutta sairaala varautuu aktiivisesti kasvaviin potilasmääriin. Osastoja on siirrelty, jotta väliaikaiselle pandemiaosastolle saatiin tilat Hietalahdenkadun varrella sijaitsevan S-rakennuksen toiseen kerrokseen. Syöpäpotilaat siirtyivät sieltä päiväyksikön tiloihin.

1.4. Lomautus uhkaa yli 11 600 työntekijää Pohjanmaan TE-toimiston alueella

Noin 18 000 pohjalaista on tällä hetkellä lomautusuhan alla Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan TE-toimistojen alueella. Määrä on moninkertaistunut alkuvuodesta viimeisten kolmen viikon aikana. Pohjanmaan TE-toimiston alueella eli Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lomautusuhan alla oli keskiviikkoon mennessä reilut 11 600 henkilöä. Heistä neljännes eli noin 3 000 on keskipohjalaisia. Etelä-Pohjanmaalla lomautusuhka koskee reilua 6 300 henkilöä.

Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaari myöntää, että luvut ovat suuria, mutta eivät täysin poikkeuksellisia. – Tätä suurempia lukuja koettiin 25 vuotta sitten. Nyt syy on vain erilainen.

1.4. Pohjanmaan koronatartunnat neljän kunnan alueella

Valtioneuvoston yleisistunnossa oli tiistaina 31.3. käsittelyssä asetus ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Asetuksen käsittelyyn liittyvässä muistiossa(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), joka löytyy valtioneuvoston sivuilta, on avattu koronatilannetta maakunnittain.

Muistion mukaan Pohjanmaalla varmistettuja tapauksia on neljän kunnan alueella. Vaasassa on havaittu useita COVID-19 tapauksia. THL:n tilastoissa tartuntojen kokonaismäärä on pienempi kuin Vaasan sairaanhoitopiirin määrä, 25. THL:n tilastoissa on pieni viive.

1.4. Henkilökunta jaksaa vielä hyvin Vaasan ja Seinäjoen keskussairaaloissa

Vaasan ja Seinäjoen keskussairaaloissa hoitohenkilökunnan resurssit ja suojavälineet ovat riittäneet toistaiseksi hyvin. Ennaltasuunniteltua toimintaa ja kiireetöntä hoitoa on vähennetty ja väkeä lisätty sinne, missä on suurempi tarve. Nyt, kun epidemia ei ole vielä ihan ”päällä” ja tilanne on rauhallinen, on suositeltu, että henkilökunta käyttää jäljellä olevia lomia tai mahdollisia saldovapaita.

– Totta kai kaikki olemme huolissamme. Toisaalta kaikki ovat asiallisia ja kokevat tärkeänä, että käytetään suojavaatteita eikä tulla sairaina töihin. Lomalle lähtijät ovat jopa sanoneet, että voivat tulla töihin jos tarve on. Se on mielestäni aika positiivista, kertoo osastonhoitaja Åsa-Britt Forth-Snellman

31.3. Pietarsaari aloitti tänään yt-neuvottelut henkilöstönsä kanssa

Myös Pietarsaari aloittaa yhteistoimintaneuvottelut vaikeassa koronakriisissä. Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä, vain sosiaali- ja terveysviraston työntekijät jätetään neuvottelujen ulkopuolelle. Suunnitteilla on lomautuksia, mutta myös korvaavia työtehtäviä kartoitetaan.

31.3. Kesäfestivaalien peruutukset ja siirrot alkoivat

Tiistaina ilmoitettiin alueemme ensimmäisistä kesäfestivaalien peruuttamisista tai siirrosta myöhempään ajankohtaan. Vaasan Hietalahdessa 12. kesäkuuta järjestettäväksi suunniteltu kaupunkifestivaali FestiVilla on kokonaan peruttu tältä kesältä koronavirusepidemian takia.

Seuraavana päivänä samassa paikassa järjestettäväksi aiottu Rockperry ReLoad -festivaali peruuntuu myös, mutta sen järjestämiselle etsitään loppukesästä myöhempää ajankohtaa.

31.3. Koronapandemialla vaikutuksia Wärtsilän toimintaan

Wärtsilässä tehdään ennakoivia toimenpiteitä, jotta koronapandemian takia sen toimintaan kohdistuvat negatiiviset vaikutukset saataisiin minimoitua. Näitä toimenpiteitä ovat yhtiön mukaan muun muassa työtuntien vähentäminen, lomautusten käynnistäminen, rekrytoinnin rajoittaminen sekä ulkoisen henkilöstön ja konsulttien käytön vähentäminen.

Wärtsilä arvioi näiden toimenpiteiden tuovan noin 100 miljoonan euron väliaikaiset kustannussäästöt. Lisätoimenpiteitä tehdään tarpeen mukaan.

Wärtsilä myös leikkaa väliaikaisesti johtokuntansa jäsenten palkkoja viidenneksellä. Syntyvä säästö lahjoitetaan koronaviruspandemian vaikutuksia torjuviin hankkeisiin.

31.3. Pietarsaari soittaa ensin 75 vuotta täyttäneille, sitten 70-vuotiaille

Pietarsaaren kaupunki alkaa huomisesta keskiviikosta alkaen soittaa kaikille kotona asuville yli 75-vuotiaille. Puheluilla halutaan varmistaa, että ikääntyneet saavat tietoa siitä miten he voivat saada apua koteihinsa koronakaranteenin aikana. Kaupunki haluaa varmistaa yhteydenotoilla myös sen, etteivät ikääntyneet joudu huijausten kohteeksi. Kaupungin palveluissa ei esimerkiksi missään tilanteessa käydä hakemassa ikääntyneeltä rahaa tai pankkikorttia asioiden hoitamiseen.

Soittokierros aloitetaan kaikkein vanhimmista kaupunkilaisista. Kun kaikki yli 75-vuotiaat on tavoitettu, siirrytään 70-vuotta täyttäneisiin. Tavoitteena on, että kaikki yli 75-vuotiaat on tavoitettu pääsiäiseen mennessä.

31.3. Vaasa avaa kriisipuhelimen koronatilanteesta ahdistuneille

Vaasan kaupunki avaa mielenterveyden kriisipuhelinpalvelun, johon voi soittaa esimerkiksi jos koronavirustilanne huolestuttaa ja aiheuttaa ahdistusta. Puhelinpalvelu avataan keskiviikkona 1. huhtikuuta ja se on avoinna arkisin kello 9-15. Palvelunumero on 06-325 2800. Palveluun vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Se on tarkoitettu kaikenikäisille.

31.3. Etäkoululaisten tarvetta kouluruokaan selvitetään

Vaasalaiskoululaisten huoltajille lähetetään Wilma-järjestelmän kautta kysely, jolla selvitetään perheiden tarpeita noutaa kouluruoka etäopetuksessa olevalle koululaiselle. Kouluruoan jakaminen on tarkoitus aloittaa ensi viikon tiistaina 7. huhtikuuta. Kysely on tarkoitus laittaa Wilmaan tänään.

31.3. Lomautusuhka on todellinen monessa yrityksessä

Yli puolet pohjalaisyrityksistä aikoo lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään lähikuukausina. Jo lähes 40 prosenttia alueen yrityksistä on aloittanut yt-neuvottelut tai antanut varoituksen lomautuksista. Asia käy ilmi Pohjanmaan Kauppakamarin tuoreesta kyselystä, johon vastasi lähes 180 yritystä. Vastausprosentti oli 17,3.

Yritysten tilanne on heikentynyt merkittävästi kahdessa viikossa koronakriisin takia. Kaksi kolmasosaa yrityksistä kertoi, että virusepidemia on vaikuttanut liikevaihtoon negatiivisesti ja 30 prosentin mukaan vaikutus on suuri.

31.3. Lääkkeiden myynti kotiin lisääntyy, mutta on haastavaa

Riskiryhmiä kehotetatan välttämään asiointia kaupoissa ja apteekeissa. Apteekkariliiton tuoreen jäsenkyselyn mukaan etäasiointi apteekeissa on lisääntynyt tuntuvasti verkkoapteekkien ja koronaepidemian ajaksi mahdollistetun puhelinasioinnin myötä. Nyt jo yhdeksän kymmenestä apteekista tarjoaa asiakkailleen kotiinkuljetuspalveluita. Kovin monella asiakkaalla ei kuitenkaan ole tietoa siitä, että lääkkeet voitaisiin toimittaa myös kotiin. Kotiinkuljetukseen liittyy myös haasteita, kuten kylmäkuljetuksen järjestäminen.

30.3. Kansalaisten ei tarvitse vahtia toisiaan

Pohjanmaan poliisi sai menneenä viikonloppuna normaalia enemmän kotihälytyksiä, kun juhlinta siirtyi ravintoloista koteihin. Poliisi on saanut ilmoituksia nuorten kokoontumisista tai yli 70-vuotiaiden liikkumisesta. Poliisi muistuttaa, että kansalaisten ei tarvitse vahtia poikkeusoloissa toisiaan.

30.3. Kaikki tartuntaketjut yhä selvillä Vaasan keskussairaalassa

Vaasan keskussairaalassa on maanantaina (30.3.) päivällä 25 varmistettua koronatartuntaa. Sairaalan mukaan tuntemattomia tartuntaketjuja ei ole. Keskussairaala kuvailee tilannetta rauhalliseksi.

30.3. Bussimatkan maksuun muuta kuin käteistä Vaasassa

Vaasan paikallisliikenteessä saa keskiviikosta eteenpäin ottaa polkupyörän mukaan maksutta. Samoin toivotaan, että bussimatkat maksettaisiin esimerkiksi WalttiMobiili-sovelluksella eikä käteisellä rahalla. Paikallisliikenne siirtyy huhtikuun alussa kesäaikatauluihin, sillä matkustajamäärät ovat vähentyneet paljon koronavirusepidemian takia.

30.3. Vaasan keskussairaala: Ulkomailta palaavan pysyttävä kotona

Vaasan keskussairaala muistuttaa (siirryt toiseen palveluun), että ulkomailta palaavien henkilöiden tulee pysytellä karanteenia vastaavissa oloissa 14 päivää Suomeen paluun jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että vältetään kaikkia mahdollisia lähikontakteja ja kodin ulkopuolella liikkumista. Rajoite koskee myös oireetonta matkailijaa.

Sovi poissaolosta työ-, opiskelu- ja päivähoitopaikan kanssa. Jos sinun on hoidettava välttämättömiä asioita kodin ulkopuolella, pidä vähintään metrin väli muihin ihmisiin ja kiinnitä erityistä huomiota käsihygieniaan. Kiireettömät vastaanottoajat, jotka on sovittu sairaalaan tämän 14 päivän ajalle, on siirrettävä puhelimitse.

– Jos ulkomailta paluun jälkeen alkaa tulla hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää, hengenahdistusta tai flunssan oireita, täytyy ottaa yhteys omaan terveyskeskukseen tai virka-ajan ulkopuolella päivystysapuun 116117, muistuttaa infektioylilääkäri Juha Salonen.

Vaasan keskussairaala päivittää koronasivujaan tänne (siirryt toiseen palveluun).

30.3. Vaasan kaupunginorkesteri tauolla syyskuuhun asti

Vaasan kaupunginorkesteri peruu kaikki loppukevään 2020 konsertit varotoimenpiteenä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Orkesteri varautuu jatkamaan toimintaa viikolla 37 eli syyskuun 2020 alussa.

29.3. Metsähallitus sulkee ruuhkaantuneita retkikohteita

Metsähallituksen Luontopalvelut sulkee ruuhkaantuneita retkikohteita eri puolilla maata. Tavoite on sulkemalla kohteita hidastaa koronaviruksen leviämistä. Suljettujen kohteiden joukossa ovat Vargisin autiotupa sekä Västerön vaellusreitin varrella olevat päivätuvat Merenkurkussa.

29.3. Moni opiskelija on koronaevakossa lapsuudenkodissaan

Poikkeusolot ovat ajaneet monta nuorta aikuista opiskelupaikkakunnilta takaisin lapsuuden kotiseudulle ja lapsuudenkotiin. Opiskeluasunnosta on muutettu takaisin omaan vanhaan huoneeseen. Väestöliiton asiantuntija muistuttaa, että sukupolvien asuminen yhdessä on haaste ja mahdollisuus. Se edellyttää kunnioitusta ja hienotunteisuutta kaikilta.

29.3. Vaasa haluaa turvata avun kaikille ikääntyneille – puhelinpalvelu avataan maanantaina 30.3.

Vaasan kaupunki avaa puhelinpalvelun 70 vuotta täyttäneille ja muille koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville. Tarkoitus on neuvoa kauppa- ja apteekkiasioiden hoitamisessa niitä erityisryhmiin kuuluvia, joiden omaiset eivät pysty auttamaan ja jotka eivät ole tällä hetkellä kaupungin palveluiden kuten esimerkiksi kotihoidon asiakkaina. Palvelunumeroihin vastataan maanantaista perjantaihin aamupäivisin klo 9-12.

29.3. Valmistujaisjuhlat uhkaavat jäädä pitämättä tai ainakin ne ovat erilaiset kuin ennen

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne voi muuttaa kevään perinteisiä ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia. Monissa lukioissa odotellaan vielä pääsiäisen yli, ennen kuin päätöksiä tulevasta tehdään. Ripeimmät ovat jo ryhtyneet perumaan juhlatilojen varauksia ja virtuaalijuhliakin on jo väläytelty.

Pettymys voi olla suuri niille, jotka ovat valmistautuneet juhlimaan valmistumista. Laihialaiselle abiturientti Nelli Mikkilälle ylioppilasjuhlat on tärkeä etappi.

– Tuota juhlaa on kolme vuotta odotettu, ehkä jo yläasteelta lähtien. Haluaisin ihan normaalit juhlat.

28.3. Vaasan sairaanhoitopiirissä nyt 23 tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella koronavirustilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Alueella ei ole toistaiseksi tunnistamattomia tartuntaketjuja ja alueellinen valmius on hyvä, tiedottaa Vaasan keskussairaala (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuillaan.
Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu 23 koronavirustapausta. Näytteitä on otettu kaikkiaan 494.

28.3. Pohjanmaan poliisi pyytää nuoria pysymään kotona

Pohjanmaan poliisi on vedonnut sosiaalisessa mediassa nuoriin, että nämä pysyisivät kotona eivätkä kerääntyisi yhteen perinteisille kokoontumispaikoilleen huoltoasemien ja markettien pihoille. Poliisi on käynyt myös paikan päällä keskustelemassa nuorten kanssa ja muistutamassa, miksi koronaepidemian aikana pitää vältellä lähikontakteja. Komisario Tomi Mansikkamäki Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että keskusteluja on käyty hyvässä hengessä ja viesti näyttää menevän hyvin perille.

28.3. Reko-lähiruokapiireissä toiminta voi jatkua, kunhan pidetään etäisyyttä ja huolehditaan hygieniasta

Ruokavirasto on antanut ohjeet, miten Reko-rinkien kautta elintarvikkeita voidaan myydä turvallisesti. Jakelu voidaan esimerkiksi hajauttaa eli järjestää jakelu useammassa paikassa eri kellonaikoihin. Reko-tuottajat toivovat, että myyntipaikoissa asiakkaat muistavat karttaa lähikontakteja. Epidemian aikana ei suositella käteisen rahan käyttöä vaan korttimaksua tai MobilePayta.

27.3. THL:n karttasovellus kertoo sairaanhoitopiireittäin tartuntojen määrästä suhteutettuna alueen väkilukuun

THL on avannut karttasovelluksen (siirryt toiseen palveluun), johon on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronatapauksista Suomessa. Kartta päivittyy pienellä viiveellä.

Sovelluksessa esitetään varmistetut tapaukset Suomessa sekä niiden ilmaantuvuus eli tapausten määrä 100 000 asukasta kohden sairaanhoitopiireittäin. Vaasan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on nyt 6.3, kun se pahimmalla tartunta-alueella Uudellamaalla on 41.7.

Lisäksi palvelusta löytyy tietoa tautitapauksista ikäryhmittäin sekä tapausten sukupuolijakauma.

27.3. Isokyrökin ajautumassa lomautuksiin

Koronavirustilanne horjuttaa taloutensa kanssa tasapainoilevaa Isonkyrön kuntaa. Kunnanhallitus päättää maanantaina lähes koko kunnan henkilöstöä koskevien yt-neuvottelujen aloittamisesta. Koronan lisäksi monet muutkin epävarmuustekijät heijastuvat kuntatalouteen.

27.3. Kaskinen haluaa turvata henkilöstön saatavuuden ja harkitsee yt-neuvottelujen keskeyttämistä

Kaskinen on keskeyttämässä omia meneillään olevia yt-neuvottelujaan koronaviruksen takia. Kaupunki on pyrkinyt tervehdyttämään talouttaan vähentämällä 10-20 työntekijää. Yt-neuvotteluiden oli määrä päättyä kuun lopussa. Edessä olisi ollut muun muassa irtisanomisia, lomautuksia ja osa-aikaistamisia. Nyt kaupunginjohtaja Minna Nikander kuitenkin ehdottaa kaupunginhallitukselle, että neuvottelut keskeytettäisiin, sillä henkilöstön saatavuus ja toimintakyky on turvattava poikkeustilanteen aikana.

27.3. Kunnissa kartoitetaan koululounasta tarvitsevien etäkoululaisten määrät

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla kunnat selvittävät etäopetuksessa olevien koululaisten huoltajien halukkuutta noutaa koululaisille koululounas. Osassa kuntia, kuten Teuvalla kouluruoan jakaminen etäkoululaisille on jo päätetty aloittaa maanantaina (30.3.). Vaasassa asiasta kokoustetaan ja tehdään päätöksiä maanantaina.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. Huoltovarmuuskeskus tukee välttämättömän tavaran kuljetusta Suomen satamien kautta

Huoltovarmuuskeskuksen tukijärjestely koskee muun muassa Vaasan ja Uumajan väliä kulkevaa Wasa Express -alusta. Tukea myönnetään kaikkiaan seitsemälle matkustaja-autolautalle, joiden liikkuminen on erittäin tärkeää kumipyörärahdin kannalta.

Wasalinella rahdin määrä on kasvanut. Muutama vuoro on ollut täynnä. Tavaraa sekä tulee että menee, ja varsinkin elintarvikkeiden ja lääkkeiden kuljettaminen on lisääntynyt.

27.3. Vaasan sairaanhoitopiirin tartuntatilanne rauhallinen

Vaasan sairaanhoitopiirin koronatartuntailanne on tällä hetkellä rauhallinen. Alueella ei ole toistaiseksi tunnistamattomia tartuntaketjuja. Alueellinen valmius on hyvä, sairaanhoitopiiri kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Vaasan sairaanhoitopiirissä varmistuneita koronavirustapauksia on 20. Otettujen näytteiden kokonaismäärä on 449.

27.3. Sairaanhoitopiirit tiedottavat tartunnoista eri tavoilla

Sairaanhoitopiirien tavat tiedottaa varmistetuista koronatartunnoista vaihtelevat. Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo, että ministeriö ei ole kieltänyt sairaanhoitopiirejä julkaisemasta sitä, paljonko heidän alueellaan on vahvistettuja koronatapauksia. Sen sijaan ministeriö on ohjeistanut, ettei sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrää kerrota.

– Emme me voi suita tukkia, mutta tämä on vahva suositus, jotta hoidossa olevat ihmiset eivät olisi tunnistettavissa, Voipio-Pulkki sanoo.

26.3. Kauppojen hyllyjä ei tarvitse ostaa tyhjiksi

Varautuminen ja hamstraaminen ovat kaksi eri asiaa. Suomen Pelastusalan keskusjärjestön erityisasiantuntija Sirpa Suomalainen tähdentää, että varautua pitää, mutta kauppojen hyllyjä ei tarvitse ostaa tyhjäksi.

Kun menee kauppaan, kannattaa ostaa viikonkin tarpeet kerralla. Sillä tavalla voi välttää lähikontakteja.

26.3. Bussiliikenne siirtyy kesäaikaan ensi viikolla

Vaasan ja Mustasaaren bussiliikenteen kesäaikataulut astuvat voimaan huhtikuun alussa eli kaksi kuukautta suunniteltua aikaisemmin, sillä matkustajamäärät ovat vähentyneet koronaepidemian takia. Wasabus-yhtiöiden toimitusjohtaja Patric Wiikin mukaan yhtiö on menettänyt yli 20 000 matkustajaa eli 2/3 normaalista. – Jos koulut aloittavat normaalin opetuksen kevään aikana, ajamme erilliset kouluvuorot kuten aikaisemmin, mutta paluu talviaikatauluun tapahtuu vasta elokuussa, toteaa Wiik yhtiön tiedotteessa.

26.3. Koululaisten ap- ja ip-toiminnan maksuihin hyvitystä Vaasassa

Vaasan kaupunki myöntää pienten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuihin hyvitystä, jos lapsi on kotona etäopetuksessa. Hyvitysjaksoja on kaksi; 18.-31.3. sekä 1.-13.4. Kuukausimaksusta hyvitetään 50 prosenttia, mikäli lapsi on kotona koko kyseisen jakson.

26.3. Laihialla kartoitetaan yli 70-vuotiaiden tilanne

Laihialla kartoitetaan yli 70-vuotiaiden tilannetta koronaviruspandemian vuoksi. Kunta ja seurakunta soittavat kaikille yli 70-vuotiaille. Ensiksi otetaan yhteyttä yksinasuviin ikäihmisiin. Tarkoituksena on kartoittaa tarvitaanko arjen sujumiseen apua ja onko henkilöllä sukulaisia tai ystäviä, jotka voivat olla avuksi.

25.3. Vaasassa 17 varmistettua tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on varmistettuja koronavirustartuntoja 17. Vaasan keskussairaala tiedottaa sivuillaan, että alueella ei ole toistaiseksi tunnistamattomia tartuntaketjuja. Vaasan sairaanhoitopiirin ajankohtaisen koronavirustilanteen näkee täältä (siirryt toiseen palveluun).

Ylen maakunnittain kootut koronavirusuutiset löydät täältä.

25.3. Osuuskauppa KPO päätyi yt-neuvotteluihin liikennemyymälöissään

Osuuskauppa KPO:n liikennemyymälöissä alkaa yt-neuvottelut. Tämä johtuu hallituksen päätöksestä rajoittaa ravintolatoimintaa. Neuvottelut koskevat noin 200 työntekijää ja ne voivat johtaa enimmillään 90 päivän lomautuksiin. KPO ilmoitti jo viikko sitten lomautustarpeesta matkailu- ja ravitsemustoimialalla sekä autokaupassa. Nuo neuvottelut koskevat 350 henkilöä.

Ruokakauppapuolella työntekijöistä on jopa pulaa, joten ABC-myymälöiden työntekijöiltä tiedustellaan heidän valmiuttaan siirtyä toisiin tehtäviin.

Osuuskauppa KPO on myös kertonut avaavansa laskutustilejä riskiryhmäläisille arjen helpottamiseksi.

25.3. TeeSe Botnialla alkamassa yt-neuvottelut

Tukipalveluita Vaasan kaupungille ja Vaasan sairaanhoitopiirille tuottava TeeSe Botnia aloittaa yt-neuvottelut. Yhtiö hoitaa esimerkiksi kaikkien Vaasan kaupungin koulujen ruokapalvelut. Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä eli 750 ihmistä. Neuvottelut voivat johtaa lomautuksiin, kertoo toimitusjohtaja Henrik Vehkaoja. Yritys pyrkii kuitenkin järjestelemään töitä uudelleen niin, että esimerkiksi puhdistuspalveluita siirrettäisiin kouluilta sairaalaan.

25.3. Ilkka-yhtymä -konserni aloittaa yhteistoimintaneuvottelut

Ilkka-Yhtymä -konserni aloittaa yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön lomautuksista enintään 90 päivän ajaksi. Lomautettavien määrä ja lomautusten kesto ratkeavat neuvotteluissa. YT-nevottelujen syynä ovat koronavirustilanteen heikentämät liiketoimintaedellytykset.

25.3. Ruoka-apu käynnistyy Vaasassa

Ensimmäinen jako tauon jälkeen järjestetään keskiviikkona 25.3. kello 17 Kauppapuistikolla, entisen Steiner-koulun tiloissa. Jatkossa ruokapussit jaetaan keskiviikkoisin ja lauantaisin vanhalla Steiner-koululla sekä Ristinummella Ristikan tiloissa kello 14.

25.3. Poikkeustilanne näkyy myös pohjalaisissa nettikaupoissa

Nettikaupat ovat vielä odottavaisella kannalla koronaviruksen vaikutuksesta kaupankäyntiin. Pohjanmaan suurimmasta nettikaupasta Dermoshopista kerrotaan, että tilanne on ainakin toistaiseksi vielä suhteellisen normaali. – Talouden epävarmuus hillitsee yleensä kulutusta, mutta toisaalta käyttötuotteiden tarve säilyy, toteaa toimitusjohtaja Suvi Markko.

24.3. Pohjanmaan liitto tukee neuvonnalla koronasta kärsiviä yrityksiä

Pohjanmaalla maakuntaliitto haluaa tukea poikkeusoloista kärsiviä yrityksiä. Liitolla on käytössään tähän tarkoitukseen 245 000 euron tukisumma. Valtioneuvosto päätti viime torstaina jakaa yhteensä 5,5 miljoonaa euroa maakuntaliitoille alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemiseksi.

–Vaikka tämä rahamäärä ei ole suuri, sillä voi kuitenkin olla merkitys. Teemme tiivistä yhteistyötä kehittämisyhtiöiden kanssa. Haluamme kohdentaa rahoituksen neuvontaan, joka parhaiten tukee yrityksiä koronaviruksen takia syntyneessä tilanteessa, sanoo Pohjanmaan maakuntajohtaja Kaj Suomela.

24.3. Vaasassa peruskoululaiset lähes kokonaan etäopetuksessa

Vaasassa hallituksen ohjeet on otettu tosissaan. Peruskoululaisista lähes 98 prosenttia on etäopetuksessa.

Kaupungille on tullut palautetta etäopiskelusta niin oppilailta kuin vanhemmiltakin. Varsinkin etäkoulutöiden määrä hakeaa vielä muotoaan.

24.3. Ruoka-avun jako onnistuu sittenkin Vaasassa

Joukko vapaaehtoisia on lähtenyt ruoka-apuyhdistyksen tueksi Vaasassa. Näin viime viikolla resurssipulaan lopahtanut ruoka-aputoiminta saadaan nopeasti uudelleen käyntiin. Vapaaehtoiset jakavat ruokaa keskiviikkoisin ja lauantaisin Vaasan keskustassa ja Ristinummella. Ensimmäinen jako pyritään järjestämään jo huomenna keskiviikkona.

24.3. Päivähoitomaksujen periminen vaihtelee pohjalaiskunnissa korona-aikana

Suomen hallitus on suositellut kunnille, etteivät nämä perisi päivähoitomaksuja poikkeusoloissa, jos perhe ei käytä palveluja. Pohjalaiskunnissa tilanne on toistaiseksi sekava.

Esimerkiksi Vaasassa on jo päätetty asiakasmaksujen hyvityksistä, mutta Seinäjoella asia on vasta valmistelussa. Päätöstä asiassa odotellaan myös esimerkiksi Laihialla. Vanhemmat käyvät aiheesta vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

23.3. Pohjanmaan poliisi: Poikkeustilaviikonloppu oli rauhallinen

Pohjanmaan poliisin mukaan hallituksen antamia suosituksia liikkumisesta ja kokoontumisrajoituksia noudatettiin hyvin. Poliisin mukaan ravintoloissa oli vähän väkeä ja kaupunkien keskustat hiljaisia. Hälytystehtäviäkin oli normaalia viikonloppua vähemmän. Pohjanmaan alueella ei myöskään kotihälytystehtävien määrä lisääntynyt.

23.3. Pienten koululaisten määrä lähes tuplaantui Vaasassa

Lähiopetukseen tulleiden 1.-3. -luokkalaisten määrä kasvoi selvästi maanantaina Vaasassa. Tämän viikon aikana käytännöt hakevat muotojaan, arvellaan Vaasan koulutoimessa.

23.3. Vaasan sairaanhoitopiirin pandemiaosasto tulee S-taloon tarvittaessa

Vaasan sairaanhoitopiirissä hoidetaan mahdolliset koronapotilaat ensisijaisesti päivystysosastolla. Jos kapasiteetti ei siellä riitä, S-talon toiseen kerrokseen muodostetaan sairastuneille kohortointiosasto. Myös terveyskeskuksissa saattaa olla jossain tilanteessa tarpeen ottaa joitain tiloja käyttöön pandemiaosastoiksi. Siihenkin on suunnitelmat olemassa.

– [Hoitoa] kannattaa keskittää mahdollisimman pitkälle, mutta voi olla, että sairaanhoitopiirin alueella ei yksi osasto riitä, vaan niitä pitää olla useampia, infektioylilääkäri Christian Kantola toteaa.

23.3. Vaasan ja Seinäjoen yrittäjät: moni kauppa ja palvelu joutunut jo sulkemaan ovet

Osa ravintoloista, kaupoista ja palveluista on jo joutunut supistamaan aukioloja tai keskeyttämään toimintansa kokonaan Vaasassa ja Seinäjoella. Asiakkaita on ollut jopa 80-90 prosenttia vähemmän kuin normaalisti. Monet joutuvat nyt minimoimaan kustannukset. Ravintoloiden lisäksi esimerkiksi kampaajilta, kosmetologeilta ja fysioterapeuteilta ovat työt käytännössä loppuneet. Sekä Seinäjoen että Vaasan yrittäjäjärjestöistä uskotaan, että apuja tilanteeseen löytyy. Yrittäjien täytyy kuitenkin itse neuvotella vuokranantajien, rahoittajien ja tavarantoimittajien kanssa helpotuksista.

23.3. Kyrö Distillery aloittaa torstaina käsidesin valmistamisen

Yhtiö kertoo, että käsidesin ensimmäiset erät priorisoidaan kohteisiin, joilla on yhteiskunnallisesti merkittävin vaikutus kuten sairaanhoitoon. Kyrön brändijohtaja Mikko Koskisen mukaan tuotannolle on asettanut haasteita sekä raaka-aineiden saanti että käsidesille ja -huuhteelle soveltuvien pullojen ja korkkien saatavuus. Yhtiö valmistaa käsidesiä ja käsihuuhdetta viiden litran kanistereissa julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioille. Kuluttaja-asiakkaille Kyrön käsidesiä ja käsihuuhdetta tulee saataville myöhemmin puolen litran pakkauksissa.

23.3. Ilkka-Yhtymä varoittaa talousvaikeuksista

Uuden viikon alkaessa Ilkka-Yhtymä antaa tulosvaroituksen. Se ennakoi epidemian vaikutusten heikentävän kannattavuuttaan. Tilanne on kuitenkin niin epävarma, että perusteltuja arvioita vaikutuksista liiketoimintaan on liian aikaista tehdä.

23.3. Lomautukset ja yt-neuvottelut ennakoivat ruuhkaa TE-toimistoihin

Asiakasmäärä TE-toimistoissa on lähtenyt kasvuun. Ruuhkaksi asiakkaita ei vielä ole ollut, pahimman odotetaan olevan vielä edessä. Ruuhkan odotetaan alkavan sitä mukaan kun yrityksissä saadaan yt-neuvotteluita päätökseen.

– Asiakkaita tulee laajasti kaikilta aloilta. Ehkä teollisuus on yksi sellainen ala, joka nousee erityisesti esille. Poikkeuksen taas muodostavat elintarvikealan kauppa ja tuotanto sekä sote-ala, joilla on kysyntää työmarkkinoilla tällä hetkellä, sanoo Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Leena Tuohimaa-Kari.

Esimerkiksi Pohjanmaan TE-toimisto toivoo, että asiointi hoidettaisiin sähköisesti.

22.3. Suomalaisen ruuantuotannon arvostus nousee kohisten

Suomalaisten suhtautuminen kotimaiseen ruokaan ja ruoantuotantoon on noussut poikkeusoloissa nopeasti sosiaalisen median keskusteluihin. Keskustelujen sävy on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi tuottajia ja ruoantuotantoa kohtaan.

Koronahaitat puolestaan ovat toistaiseksi olleet vähäisiä maatiloilla, mutta varautua kannattaa, neuvoo maitotilallinen.

22.3. Korona vei vertaistuen monelta, joka pyrkii irti päihteistä – "Jos tähän ei puututa, sairaus vie nopeaan luisuun pohjasta läpi"

Päihderiippuvaisten vertaistuki on vaikeuksissa koronan tuomien rajoitusten kanssa. Monelta tukiryhmältä on mennyt kokoontumispaikka, kun kunnat ja seurakunnat ovat sulkeneet tilojaan.

Minnesota-jatkohoitoryhmää vetävä Kari Halinen on vedonnut tasavallan presidenttiin ja ministeriöön sen puolesta, että ryhmät voisivat jatkaa toimintaansa. Alkoholisteilta ei voi hänen mukaansa vaatia digiloikkaa eli esimerkiksi videoyhteydellä toimimista.

Retkahtamisen jälkeen alamäki voi olla nopea. Erityistä huolta kannetaan vasta raitistuneista.

22.3. Sairaanhoitajaopiskelija Christina Ojala hoiti 60-luvulla hongkongilaiseen sairastuneita suomalaisia apunaan käsineet, vesi ja saippua

Koronasta selvitään, kuten on selvitty jokaisesta epidemiasta, sanoo elämäntyönsä sairaanhoitajana tehnyt Christina Ojala.Hän teki parikymppisenä viimeistä sairaanhoitajaopintoihinsa liittyvää harjoittelua Kokkolassa vuonna 1969, kun Suomessa sairastettiin pandemiaksi yltynyttä hongkongilaista influenssaa.

Lue tästä miten Ojala muistelee tuota aikaa.

21.3. Lähiopetuksesta palaaville suositellaan maanantaiksi eväitä Vaasassa – hallituksen ykköstoive on yhä pysyä etäopetuksessa

Vaasassa etäopiskelusta kouluun palaavien kannattaa ottaa maanantaina eväät mukaan, suosittelee koulutoimenjohtaja Kari Nummela. Hallitus päätti laajentaa oikeutta lähiopetukseen niin lähellä viikonloppua, ettei kouluruokaa välttämättä riitä kaikille.

Jos kotona ollut lapsi on tulossa kouluun maanantaista alkaen, siitä pitää ilmoittaa rehtorille Wilman kautta mahdollisimman pian, viimeistään maanantaina kello 10.

21.3. Eskoo aloittaa yt-menettelyn

Koronaviruksen tuomat muutokset vaikuttavat rajusti sosiaalipalvelujen kuntayhtymän talouteen: työikäisten palvelut on ajettu alas kaikilla paikkakunnilla, ja tilanteen arvioidaan vaikuttavan myös muihin kiireettömiin palveluihin.

Toinen syy yt-menettelyn aloittamiin ovat rakenteelliset sopeuttamistarpeet: Eskoossa aiotaan tiivistää johtamisjärjestelmää ja organisoida esimiestyö uudelleen.

20.3. Vaasa avasi koronachatin

Vaasa on avannut kaupungin nettisivuilleen koronavirus-chatin. Se on avoinna ympäri vuorokauden ja siellä voi kysyä koronavirusepidemiaan liittyvistä asioista.

Hei kysy minulta koronaviruksesta -palvelu löytyy Vaasan kaupungin sivuston etusivulta.

20.3. Sairaanhoitopiiri: Kokoontumisesta annettuja rajoituksia pitää noudattaa

Vaasan sairaanhoitopiiri tiedotti perjantaina, että yksi torstaina julkisuuteen kerrotuista varmistetuista tartunnoista on saatu mahdollisesti lomamatkalla Lapissa. Sairaanhoitopiiri muistuttaakin, että ihmisten on tärkeä huomioida, että myös Suomessa voi olla paikkoja, joissa on kohonnut riski tartunnoille.

20.3. Pelastuslaitoksilla sairastetaan ja tehdään etätöitä, mutta pelastusvalmius on edelleen hyvä

Pohjanmaan pelastuslaitoksella Vaasassa työntekijöitä on jonkin verran sairaana, mutta tautitilanteessa ei ole vielä havaittu mitään normaalista poikkeavaa. Pelastustoimi on kuitenkin varautunut siihen, että epidemia pahenee ja uhkaa myös pelastajien terveyttä. – On otettu käyttöön etätyömahdollisuudet, vähennetty asiakaskäyntejä ja kielletty asiakkaiden tulo meidän tiloihin. Asemien ja varikoiden sisätiloissa vältetään lähikontakteja, esimerkiksi ensihoidon ja pelastuksen aamupalaverit pidetään erikseen, selvittää pelastusjohtaja Tero Mäki Vaasassa tehtyjä toimenpiteitä.

19.3. Vaasassa päivähoitomaksuihin helpotusta

Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksessamyönnetään hyvityksiä asiakasmaksuihin, jos päivähoidossa oleva lapsi hoidetaan kotona koronatilanteen takia. Suurin osa vaasalaislapsista on tällä hetkellä kotihoidosta hallituksen suosituksen mukaisesti.

19.3. Muuttunut taloustilanne kurittaa Sokotelia ja HalpaHallia

Sokotel kertoo useiden hotelliensa sulkemisesta. Vaasassa suljetaan perjantaista 20.3. alkaen Original Sokos Hotel Royal Vaasa. Henkilökunta lomautetaan. HalpaHalli kertoo aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut.

19.3. Vaasan shp:n koronatartuntoja nyt 11

Tartunnat ovat pääosin matkustusperäisiä. Vain yksi on aiemmin sairastuneen lähikontakti. Vaasassa jatketaan lähes kaikkien testaamista. Testeistä paljastuu myös influenssaa.

19.3. Bussiliikenne vähenee, koululaisvuorot tauolle

Bussiliikennettä vähennetään koronatilanteen ja koulujen etäopiskeluun siirtymisen vuoksi vuoksi. Linjojen keskeyttäminen koskee niin sanottuja koululaisvuoroja. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kertoo harventavansa vuoroja ensi maanantaista 23.3. alkaen. Osa koululaisliikenteestä on keskeytetty jo eilen keskiviikkon

19.3. Sairaanhoidossa varaudutaan apukäsien palkkaamiseen

Osa sairaanhoitopiireistä on alkanut koota tietoa mahdollisista apukäsistä. Myös eläköityneiden listoja käydään läpi. Vaasan sairaanhoitopiirissä selvitään vielä omalla väellä, sillä esimerkiksi ei-kiireellisten toimenpiteiden siirtämisestä vapautuu työntekijöitä toisiin tehdäviin.

18.3. Vaasan kuorofestivaalit peruutetaan

Perinteinen Vaasan kuorofestivaali oli määrä järjestää 20.−24. toukokuuta. Konsertteja oli suunniteltu pidettäväksi yli 70, ympäri Vaasa, sekä lähikunnissa. Tapahtumaan oli ilmoittautunut yli 60 kuoroa ja yhteensä noin 2 000 esiintyjää.

18.3. Poikkeustilan taloudelliset vaikutukset näkyvät jo, yritykset pelkäävät konkursseja

Poikkeustilan ja koronaepidemian vaikutukset talouteen alkavat näkyä. Esimerkiksi Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyrityksistä lähes kaikki eli 94 prosenttia sanoo koronavirustilanteen vaikuttavan toimintaansa. Kyselystä käy ilmi, että 22 prosenttia kauppakamarin yrityksistä näkee konkurssiriskin nousseen merkittävästi. Määrä on hieman valtakunnallisen kyselyn uskomuksia pienempi.

17.3. Huutoniemen koulussa mietittiin, miten etäopetus käytännössä järjestetään

Keskiviikkona alkavan poikkeusjakson kaikki vaikutukset nähdään vasta myöhemmin. Etäopetuksen järjestämisestä selviämiseen Huutoniemen koulun rehtori Olli Autio uskoo, mutta muistuttaa, että sosiaalinen kanssakäyminen ja mm. vuorovaikutus puuttuvat oppilailta tältä ajalta.

17.3. Yli 70-vuotiaiden aikoja perutaan, kaksi uutta tartuntaa Vaasassa

Vaasan keskussairaala peruu yli 70-vuotiaiden ei-kiireelliset poliklinikka- ja toimenpideajat. Myös kaikki vierailut osastoilla on kielletty. Vaasan sairaanhoitopiiri kertoo myös kahdesta uudesta, matkailuperäisestä koronatartunnasta. Molemmat sairastuneet ovat eristyksissä ja altistuneita selvitetään. Tapaukset eivät liity toisiinsa.

17.3. Koronatestaus jatkuu Vaasassa, tehohoitopaikkoja saatavissa lisää

Vaasan keskussairaala ei painota koronatestejä vain riskiryhmiin kuuluviin. Infektiolääkäri Juha Salosen mukaan taudinkantajat pyritään yhä tunnistamaan samoin kuin aiemminkin. Jos tulee tarve, tehohoitopaikkoja voidaan perustaa sairaalaan lisää ja tarvittaessa kiireetöntä hoitoa aletaan ajaa alas. Näin vapautu muun muassa henkilökuntaa akuuttien potilaiden hoitoon.

17.3. Vaasan kaupunki aloittaa koko henkilöstön yt-neuvottelut

Vaasan kaupunki aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Tarkoituksena on lomauttaa henkilöstöä tämän vuoden aikana, mutta miten pitkään ja milloin lomautukset toteutetaan,selviää neuvotteluiden yhteydessä.

Neuvottelut käydään koronavirusepidemiasta johtuen tuotannollisista syistä. Kun kaupungin toimipaikat ovat kiinni, niissä ei tarvita henkilökuntaa saman verran kuin normaalitilanteessa.

16.3. Vaasassa koulut etäopetukseen, päiväkoteihin vain lapset, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla

Etäopetukseen siirrytään viimeistään 18.3. Etäopetuksen ajan koulun henkilöstö työskentelee lukujärjestyksen mukaan. Sivistystoimenjohtaja Christina Knookalan mukaan opettajat ohjeistavat oppilaita Wilman kautta. Varhaiskasvatus jatkuu normaalisti, jotta yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla olevat työntekijät pystyvät hoitamaan työnsä. Jos vanhemmat eivät työskentele yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisellä alalla, lapset on hoidettava kotona.

16.3. Finnair lopettaa lennot Vaasaan

Vaasaan ei huhtikuun alusta lähtien enää lennetä. Muutokset johtuvat koronavirustilanteesta ja yhtiö sopeuttaa lentämistään vähentämällä 90 prosenttia kapasiteetistaan. Muutokset ovat voimassa siihen asti, kunnes tilanne parantuu.

16.3. Toinen koronavirustartunta Vaasassa

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin sunnuntai-iltana alueen toinen koronavirustartunta. Tartunnan saanut oli palannut matkalta Keski-Euroopassa. Hän on työikäinen ja eristyksissä kotonaan.

15.3. Vaasan yliopisto keskeyttää lähiopetuksen, opintojen eteneminen pyritään turvaamaan

Vaasan yliopisto keskeyttää lähiopetuksen 16.maaliskuuta alkaen 29. maaliskuuta saakka. Kurssit pyritään siirtämään etäopetukseen mahdollisimman nopeassa aikataulussa. Myös kaikki ajanjaksolle sijoittuvat yliopiston tiloissa järjestettävät tentit siirretään myöhemmäksi. Opintojen eteneminen pyritään turvaamaan etätoimista huolimatta. Opetuksen järjestämisessä voi kuitenkin esiintyä häiriöitä.

15.3. Uimahalli ja sisäliikuntatilat suljetaan Vaasassa

Vaasan uimahalli ja kaikki sisäliikuntatilat ovat kiinni ainakin maaliskuun loppuun saakka. Myös ryhmäliikuntatunnit ovat tauolla ainakin saman ajan. Ainoastaan kouluille ja päiväkodeille tarjottavat liikuntapalvelut, eli päiväkotipäivän aikana tapahtuvat liikuntahetket sekä koulujen yhteydessä toimivat liikuntakerhot jatkuvat toistaiseksi, kertoo liikuntatoimenjohtaja Mika Lehtonen.

13.3. Hamstraajat hämmästyttivät Vaasan Prismassa

Vaasan Prismassa hämmästyttiin, kun asiakkaat hamstrasivat erityisesti vessapaperia, saippuaa, käsidesiä, säilykeruokia ja lihatuotteita. – Alkuviikko oli jo normaalia vilkkaampi, mutta tilanne lähti käsistä torstaina hallituksen koronainfon jälkeen. Sama tahti on jatkunut tänään perjantaina. Aamun kaksi-kolme ensimmäistä tuntia oli täyttä hässäkkää, sanoo päivittäistavarapäällikkö Sam Hongell.

13.3. Sairaalat varautuvat akuuttipotilaiden määrän kasvuun

Vaasassa kiireettömiä aikoja ei vielä siirretä, mutta valmiussuunnitelma on olemassa. Se otetaan käyttöön tarvittaessa nopeastikin.

13.3. Vaasan sairaanhoitopiirissä ensimmäinen koronavirustartunta

Ensimmäinen sairastunut on keski-ikäinen nainen, joka palasi matkalta Italiasta ja hakeutui testattavaksi Vaasan keskussairaalaan. Potilas on karanteenissa kotonaan. Tartunnalle on altistunut myös yksi lähikontakti, joka on eristyksissä.

13.3. Hanken etäopetukseen

Ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken vaihtaa sekä Vaasan että Helsingin toiminnan etätöihin. Opiskelu jatkuu tästä eteenpäin digitaalisesti. Hankenin tilat eivät ole suljettuina, mutta mitään opiskelutoimintaa siellä ei järjestetä.

11.3. Vaasan EnergyWeek peruttiin

Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunta teki päätöksen EnergyWeekin perumisesta. Lautakunta pohjaa päätöksen tartuntatautilakiin ja siihen, että peruminen on tehty osallistujien ja kaupungin turvallisuuden vuoksi. Maaliskuun 16.-19. päivä järjestettäväksi suunniteltu tapahtuma aiotaan järjestää myöhemmin, kun viranomaiset arvioivat sen olevan turvallista.

11.3. Vamia peruu opiskelijoiden ja henkilökunnan ulkomaanmatkat

Pohjalaiset ammattioppilaitokset ovat peruneet opiskelijoiden ja henkilökunnan ulkomaanmatkat koronavirustilanteen vuoksi. Vaasalainen Vamian perui opiskelijoidensa ja opettajiensa tulevat ulkomaanmatkat kevätlukukauden loppuun saakka. Myös Vamiaan ulkomailta saapuvien opiskelijoiden ja henkilökunnan vierailut sekä työelämäjaksot perutetaan.

10.3. Koronatiedustelujen kanssa pärjätty hyvin Vaasassa

Vaasan ja Seinäjoen alueiden terveyskeskuksissa on pärjätty hyvin koronavirukseen liittyvien tiedustelujen kanssa. Vaasalaiset ovat soitelleet jonkin verran puhelinajanvaraukseen kyselläkseen koronasta, mutta puheluiden määrän kanssa on pärjätty hyvin. – Meillä on valmius tarvittaessa lisätä henkilökuntaa vastaamaan puhelimiin, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta Vaasan kaupungilta.

6.3. Hammaslääkäreille annetaan ohjeet koronaviruspotilaiden hoitamisesta

Yksityiset hammaslääkärit voivat kieltäytyä hoitamasta koronaviruspotilaita. Tartuntaepäilyt keskitetään julkiseen hammashoitoon. Hammaslääkärit ohjeistavat ihmisiä perumaan kiireettömän hammashoidon aikojaan, jos he ovat sairastuneita. Akuuttitapaukset on hoidettava, vaikka potilaalla olisi jo varmistunut koronavirustartunta.

4.3. Vaasan keskussairaalassa otetut koronanäytteet olivat negatiivisia

Vaasan keskussairaalassa otetut kahdeksan koronavirusnäytettä ovat osoittautuneet negatiivisiksi. Kenelläkään testatuista potilaasta ei siis todettu koronatartuntaa. Potilaat, joilta näytteet oli otettu, olivat Pohjois-Italiassa viime viikon hiihtoloman aikana. Vaasan keskussairaalan infektiolääkäri Juha Salonen arvioi, että uusia potilaita tullaan testaamaan joka päivä tästä eteenpäin, sillä moni on lomaillut epidemia-alueella Italiassa.