Hyppää sisältöön

Ihmiset ovat peruneet hoitokäyntejään koronan pelossa – Essote lisää puhelinpalvelujaan

Pelkona on, että pitkäaikaissairaat jättävät säännölliset käyntinsä tekemättä.

Essoten alueella ei ole löytynyt uusia koronatartuntoja lauantain jälkeen. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Pitkäaikaissairaat ovat siirtäneet ja peruneet melko paljon hoitoaikojaan koronavirustilanteen vuoksi. Pelkona on mahdollisuus saada virus lääkärikäynnillä. Sote-kuntayhtymä Essotessa on asiaan reagoitu lisäämällä puhelinvastaanottoaikoja ja arviointeja.

– Ollaan ennakoivasti liikkeellä. Huolena on, että jos säännölliset yhteydenotot jäävät toteutumatta, tulee pitkäaikaissairaalle muita terveydellisiä huolia, kertoo perusterveydenhuollon palvelujohtaja, ylilääkäri Jarmo Lappalainen Essotesta.

Käytännössä Terveysneuvossa ja hyvinvointikeskuksissa on lisätty henkilökuntaa vastaamaan sinne tuleviin puheluihin. Puhelun aikana hoitaja arvioi, onko seurantakäynti tarpeellinen ja varaa mahdolliset tutkimukset ennakkoon.

Samalla arvioidaan miten käynti toteutetaan, eli onko se esimerkiksi puolen tunnin puhelu hoitavan lääkärin kanssa vai käynti hyvinvointikeskuksessa.

Jarmo Lappalaisen mukaan puhelujen määrä on lisääntynyt epidemian jatkuessa. Tällä hetkellä ei pystytä arvioimaan, ovatko jotakin tiettyä pitkäaikaissairautta sairastavat ihmiset jättäneet sairaalakäyntinsä väliin. Tämä selviää Lappalaisen mukaan vasta myöhemmin, kun tilanne alkaa normalisoitua.

Lauantain jälkeen Essoten alueella ei ole löytynyt uusia koronatartuntoja. Vaikka testejä on tehty runsaasti, on lukumäärä pysynyt 48:ssa.

Myös Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella tilanne on vakaa, tartuntojen kokonaismäärä on edelleen 10.