Hyppää sisältöön

Lämmin viikko sai vauhtia hämäläisiin perunanviljelijöihin – juhannusperunat ovat aikataulussa

Lämmin sää laittoi traktoreihin vauhtia myös hämäläisillä pelloilla. Räyskälässä laitettiin juhannukseksi valmistuvaa Jussi-perunaa peltoon. kasvamaan juhannukseksi. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lämmin viikko on pitänyt maanviljelijät ja traktorit liikkeellä myös Hämeen pelloilla.

Lopen Räyskälässä Pietilän perhetilalla on erikoistuttu varhaisperunaan.

– Pari viikkoa sitten aloitettiin kylvöt ja sitten tuli puolentoista viikon takatalvi väliin, kertaa viljelijä Tapio Pietilä.

Juhannukseksi syntyi superperuna Jussi

Milloin Hämeessä voi nostaa ensimmäiset varhaisperunat?

– Juhannusviikolle olisi tarkoitus saada ensimmäiset myyntiin, Tapio Pietilä laskeskelee.

Se tarkoittaa, että varhaisperunan kanssa ollaan Lopella normaalissa tahdissa.

Pietilä on istuttanut tällä viikolla Jussi-perunaa, joka on vallannut alaa varhaisperunamarkkinoilla perinteiseltä Timo-perunalta.

Jussi syntyi, kun yhdistettiin Timon ja Glorian parhaat ominaisuudet. Jussia on kutsuttu myös superperunaksi. Se on soikea, tasakokoinen ja kauniin keltainen. Eikä se ole moksiskaan kylmistä huhtikuista.

Tevännöltä toimitetaan perunaa moneen suuntaan

Räyskälän kylästä vajaat 20 kilometriä etelään päin, Kanta-Hämeen ja Uudenmaan rajalla on Lopen Tevännön kylä.

Mutkaista tienpätkää kutsutaan Tevännön pikatieksi. Sen varrella sijaitsee Männistön veljesten Aromäen tila.

Joonatan Männistö on istuttanut tällä viikolla ruokaperunaa. Varsinaista varhaisperunaa tällä tilalla ei viljellä. Tilalta lähtee touko-kesäkuun vaihteessa kymmeniin marketteihin Kanta- ja Päijät-Hämeeseen sekä Uudenmaankin puolelle. Myös länsirannikon alihankkijat ovat mukana perunarallissa.

Routa on perunapellolle tärkeämpää kuin lumi

– Meillä nostetaan perunaa vasta heinäkuun alkupuolella. Täällä ei harsojen ja muovien kanssa touhuta, ne hommat on jätetty muille, Joonatan Männistö toteaa.

Aromäen pelloilla on laitettu tämän viikon aikana maahan kiinteän pitkulaista Annebellea, sitten isona uuniperunana tunnettua punakuorista Bellarosaa sekä tietysti nopeakasvuista yleisperunaa, Carreeraa.

Lauha ja vähäluminen talvi ei näytä viljelymaita haitanneen.

– Routaa oli enemmän kuin edellisvuonna, jolloin oli enemmän lunta. Routa on tärkeämpää kuin lumi, koska routa murustaa peltoa.

Räyskälän aurinkoisella länsipelloilla on talvi koettu toisin.

– Aika erikoinen talvi oli, ei ollut lunta ja routakin suli talven aikana 5-6 kertaa, todistaa Tapio Pietilä.

Perunakuorimoilta katosivat koronan takia asiakkaat

Perunanviljelijät uskovat, ettei koronaepidemia vaikuta alkukesän varhaisperunan menekkiin. Markettien perunalaareilla koettiin maaliskuussa kuitenkin omalaatuinen hamstrausilmiö.

Juhana Männistö tietää, että kuluttajien suosimaa punaista uuniperunaa täytyy laittaa peltoon kasvamaan ensimmäisten joukossa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

– Kun poikkeustila alkoi, niin alkoivat puhelimetkin soivat. Marketeissa ei enää riittänyt perunamäärä, jota olimme sinne aamuksi toimittaneet. Sitten tehtiinkin muutama pitkä päivä, kertoo Aromäen tilan Juhana Männistö kuluttajien perunanhamstrauksesta.

Kotona kokkailun takia perunan markettikysyntä on sen jälkeen pysynyt normaalitilannetta hieman korkeammalla, mutta kokonaiskysyntä on koronakriisin takia laskenut selvästi.

Se johtuu siitä, että kuoritun eli suurtalouksille tarkoitetun perunan menekki on romahtanut. Koulut ja ravintolat käyttävät vain alle puolet siitä perunamäärästä, joka kuluisi normaalitilanteessa. Perunakuorimoilta katosivat asiakkaat.

Kun osa suurkeittiöihin tarkoitetusta perunasta yritetty myydä kuluttaja-asiakkaille, se on jo sotkenut markkinoita.

– Kun perunankuorimoilla on hiljaista, ne perunat ovat nyt markkinoilla tukkeena, tietää Juhana Männistö.

2 kg perunapusseille olisi kysyntää verkkokaupassa

Suomalaisten innostus ostaa ruokaa verkkokaupasta, näkyy positiivisesti Aromäen tilallakin. Kun perunaa on tilalla pakattu valmiiksi kilon ja viiden kilon pusseihin, nyt mietitään tosissaan kahden kilon perunan pussituslinjan hankkimista.

Se on koko, jota kuluttajat ovat korona-aikana suosineet ostoksissaan.