Lue tästä Etelä-Pohjanmaan koronapäivitykset 10.3.-13.4.

Yleistä

13.4. Pohjalaisnaisten reissuvuosi tyssäsi koronapandemiaan

Kolmikymppiset Soili Rautanen ja Ida Rantanen eivät stressanneet, kun lähtivät vuoden reissulle Australiaan elokuun lopussa 2019. Lukuisten matkojen karaisema pariskunta uskoi, että puhelimen varastamisesta, ruokamyrkytyksestä tai muista vastoinkäymisistä kyllä selvittäisiin myös tällä kertaa.

Australiassa vastassa olivat kuitenkin metsäpalot ja koronaepidemia. Kotiinpääsy oli helpommin sanottu kuin tehty, vaikka monenlaiseen oli varauduttu.

Psykoterapeutti Heli Vaaranen puhuu länsimaisen ihmisen kaikkivoipaisuuden harhasta. Illuusiosta, että nykyihminen voi kontrolloida kaikkea. – Kyllähän ihminen paljon voikin. Joissakin maailmankolkissa pystyy vaikuttamaan jopa syntyvän lapsen genetiikkaan ja sukupuoleen, Vaaranen sanoo.

Sitten tulee pienen pieni virus, ja hajottaa ihmisen huolella rakentaman, täydellisyyttä tavoittelevan paketin, eikä jäljelle jää kuin mahdollisuus yrittää selvitä.

13.4. Viisi pohjalaiskuntaa THL:n Koronakartalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla olevaan Koronakarttaan päivittyvät tartuntatautirekisteriin kirjatut varmistettujen koronatapausten määrät. Tiedot päivittyvät muutaman päivän viiveellä. Sivustolta löytyvät kunnat, joissa tartuntoja on kirjattu yli neljä. Listalta löytyvät nyt Kokkola 5 varmistettua tartuntaa, Vaasa 25 varmistettua tartuntaa ja Seinäjoki 20 varmistettua tartuntaa. Myös Veteliin on kirjattu 5 varmistettua tartuntaa. Sivusto löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

13.4. Poliisin huolena nuorten iso automiitti Seinäjoella

Pohjanmaan poliisilla on ollut työntäyteinen pääsiäinen. Rattijuopumus- ja huumerattiepäilyjä, riitoja ja muita tehtäviä on riittänyt. Seinäjoella on myös jatkunut nuorten tapa kokoontua autokunnittain markettien parkkipaikoille. Poliisi muistuttaa edelleen, että kokoontumiset eivät ole korona-aikaan suotavia. Toistaiseksi kokoontumisiin on puututtu käskyin ja kehotuksin.

12.4. Kaupanalan pätkätyöt loppuivat koronaan, mutta uutta työtä löytyi maataloudesta

Kaupan- ja ravintola-alan pätkätöitä tehnyt Katja Känsäkoski menetti ison osan töistään koronakriisin takia. Onnekkaan sattuman ansiosta töitä löytyi naapuripaikkakunnan sikalasta.

Ihan kylmiltään Känsäkoski ei sikalaan lähtenyt, sillä hänellä on taskussaan maatalouden perustutkinto. Tosin kokemukset olivat lehmien parista navetasta ja opiskeluaikaisia.

– Puhetta on ollut, että jos minusta tähän on, loppuvuoteen asti olisi säännöllistä työtä tarjolla, Känsäkoski sanoo.

11.4. Poliisi suosittelee viettämään pääsiäistä kotona

Pohjanmaan poliisi haluaa muistuttaa pääsiäisenä hallituksen antamista ohjeista ja muistuttaa suosituksista. Poliisi kehottaa viettämään tämän pääsiäisen kotona lähimmän perheen kanssa. Yli kymmenen osallistujan kokoontumiset ovat kiellettyjä. Mikään ei estä pääsiäiskokkojen polttamista, mikäli seuraa pelastuslaitoksen ohjeistusta ja kunhan ei järjestä yleisötilaisuutta.

Poliisin mukaan omalla mökillä voi vierailla, jos se sijaitsee alueella, jolla muutenkin liikkuu. Matkustaminen ympäri maata ei ole suotavaa.

Rikollisuus on viime aikoina vähentynyt Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella. Poliisi uskoo, että tähän syynä on se, että ihmiset ovat vähemmän liikkeellä ja pysyvät enemmän kotioloissa. Kotihälytykset ja perheväkivaltaan liittyvät kotihälytykset ovat lisääntyneet viime aikoina, poliisin mukaan kuitenkin vähän.

11.4. Naisten superpesiksen seurat elävät nyt epävarmassa tilanteessa

Naisten superpesiksen seurat elävät nyt epävarmassa tilanteessa. Monella seuralla talous vaikuttaa olevan ainakin toistaiseksi hallinnassa, mutta ongelmia on myös paljon selvitettävänä.

Seurat ovat huolissaan yhteistyökumppanisopimustensa kohtalosta. Yhteistyökumppanit tuovat monelle suurimman osan tuloista, mutta vielä ei ole varmaa, pystyvätkö yritykset maksamaan seuroille sopimusten mukaisesti.

Pesäpalloliitto on suunnitellut sarjaohjelmista monia versioita, joista yhden mukaan kausi voisi alkaa vasta elokuun alussa. Vielä pahemmaksi tilanne muuttuu, jos kausi perutaan kokonaan. Lapuan Virkiä ja Seinäjoen Maila-Jussit eivät ole toistaiseksi koskeneet pelaajiensa kulukorvauksiin. Maila-Jussien puheenjohtaja Jussi Järvinen arvelee, että kauden peruminen voisi aiheuttaa 30−40 prosentin tulonmenetykset. Seuran budjetti on noin 150 000 euroa.

11.4. Seinäjoki aloittaa kouluruuan jakelun pääsiäisen jälkeen

Seinäjoen ruokapalvelut aloittaa lämpimien lounasannosten jakelun etäopetuksessa oleville perusopetuksen oppilaille pääsiäisen jälkeen tiistaina 14.huhtikuuta. Annoksia jaetaan koulupäivinä yli 1600 kappaletta 14 jakelupisteessä.

Lounasannokset on tarkoitettu niille perheille ja huoltajille, jotka ovat ilmoittaneet tarpeestaan kouluilta lähteneessä kyselyssä ja sitoutuneet noutamaan ne sovitusta paikasta.

10.4. Seurakunnat välittävät pääsiäisen sanomaa nettilähetyksissään ja sosiaalisessa mediassa

Seurakunnat ovat lisänneet poikkeusoloissa verkkolähetyksien määrää. Koronaviruksen vuoksi yli kymmenen hengen tilaisuudet on kielletty, joten jumalanpalveluksia ei voi järjestää yleisötilaisuuksina.

Seurakunnat käyttävät myös sosiaalisen median kanavia. Esimerkiksi Seinäjoen seurakunnan jumalanpalvelukset löytyvät myös Facebookista. Jumalanpalveluksien aikataulut ja linkit löytyvät seurakuntien verkkosivuilta.

9.4. Seinäjoen terveyskeskus muistuttaa ajanvarauksesta hengitystieinfektiopotilaille

Seinäjoen terveyskeskus painottaa, että hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto tapahtuu ainoastaan ajanvarauksella. Tärkeää on, että infektiopotilaiden odotusaika vastaanotolla on mahdollisimman lyhyt. Odotusaika vastaanotolle on tarkoitus pitää alle 10 minuutissa. Infektiovastaanotolla potilaat käyttävät aina suu-nenäsuojusta.

Seinäjoen terveyskeskuksen kiirevastaanotto on jo pari viikkoa toiminut kahdessa paikassa Y-talossa. Jaottelulla pyritään siihen, että infektio-potilaat eivät tartuta muita potilaita. Kiirevastaanoton tiloissa ei voi enää varata aikoja luukulta. Ajan voi varata vain puhelimella. Hoitajat arvioivat hoidontarpeen ja ajanvarauksessa neuvotaan myös oikea vastaanottopaikka.

9.4. Sähköyhtiöt tulevat vastaan hinnoissa ja maksuajoissa koronakriisin takia

Kurikan Kaukolämpö alentaa perusmaksua koronapandemian vuoksi. Perusmaksua lasketaan viidenneksellä huhtikuusta kesäkuun loppuun asti. Tämän lisäksi laskuille myönnetään nyt pidempi maksuaika, jos asiakkaalla ei ole aiempia maksuhäiriöitä.

Myös monet muut sähköyhtiöt ovat päätyneet hinnanalennuksiin tai antamaan lisää maksuaikaa asiakkailleen. Vastaavia muutoksia ovat tehneet esimerkiksi Seinäjoen Energia, Caruna ja Vaasan Sähkö. Kokkolan Energia päätyi jopa puolittamaan sähkönsiirtomaksut toistaiseksi.

8.4. Alajärvi lomauttaa eikä palkkaa kesätyöntekijöitä

Alajärven kaupunki on saanut yt-neuvottelut päätökseen. Neuvottelujen tuloksena kaupunki lomautta enintään 300 työntekijää ja viranhaltijaa. Lomautukset koskevat kaikkia tehtäväryhmiä, myös hallinto- ja esimiestehtäviä ja ne kestävät työtehtävistä riippuen 2-7 viikkoa.

Ensimmäiset lomautukset alkavat 11. toukokuuta ja lomautukset päättyvät viimeistään elokuun lopussa. Lomautusten vuoksi Alajärvi ei palkkaa tänä kesänä nuoria kesätyöntekijöitä.

8.4. Seinäjoen keskussairaalaan infektiopotilaille oma sisäänkäynti

Seinäjoen keskussairaalaan erikoissairaanhoidon yhteispäivystykseen tulevien hengitystieinfektiopotilaiden sisäänkäynti järjestetään torstaista 9. huhtikuuta lähtien Y-talon KIVA-vastaanoton ulko-ovesta Y9. Sisällä potilas ohjataan erikoissairaanhoidon yhteispäivystykseen.

Keskussairaala ohjaa muut kuin hengitystieinfektiopotilaat yhteispäivystykseen normaalisti Y-talon päivystyksen ulko-ovesta.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronatiedottaminen on keskitetty tälle sivustolle (siirryt toiseen palveluun).

8.4. Sairaanhoitopiiri varmistaa COVID-19-erityisasiantuntemuksen pääsiäisen ajaksi

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on 28 todettua koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on muutamia potilaita. Sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että sen sivuilla oleva tartuntatautien määrä päivittyy virheellisenä, mutta tietoteknistä ongelmaa ratkaistaan parhaillaan.

Sairaanhoitopiirissä on varmistettu COVID-infektion vaatima erityisasiantuntemus pääsiäispyhien ajaksi. COVID-19 -näytteenottoa on laajennettu maakuntaan terveyskeskuksiin. Niissä otetut näytteet tutkitaan keskitetysti keskussairaalan mikrobiologian laboratoriossa myös pääsiäisen aikana.

7.4. Soinin kunta aloittaa yt-neuvottelut koronan takia

Kunnanhallitus teki asiasta päätöksen kokouksessaan 6. huhtikuuta. Kunnanhallitus valtuutti kunnanjohtajan sekä sivistys- ja henkilöstöjohtajan käynnistämään yt-neuvottelut. Perusteluna mainitaan, että koronavirusepidemian takia tehtävät vähenevät ja epidemia aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia.

Yhteistoimintaneuvottelujen kohteena on kunnan koko henkilöstö. Neuvotteluissa on tarkoitus käsitellä koronavirusepidemiasta johtuvia tehtävien uudellenjärjestelyjä ja henkilöstön lomautuksia.

7.4. Kouluruoan kuljettaminen alkaa etäkoululaisille Kurikassa

Kurikassa ruoka-annokset on voitu noutaa kolmesti viikossa, pääsiäisen jälkeen jakelu toteutetaan vain kahtena päivänä viikossa. Samalla aloitetaan kokeilu, jossa ruoka-annoksia kuljetetaan kotiin niille oppilaille, joilla noutomatka on yli 10 kilometriä.

Järjestely on voimassa toistaiseksi, kunnes tilanne mahdollisesti muuttuu, esimerkiksi henkilökunnan sairastumisen tai jäähdytyskapasiteetin loppumisen vuoksi. Ateriat noudetaan ja toimitetaan iltapäivisin.

7.4. Seinäjoen kauppakassipalvelu laajenee Peräseinäjoelle

Kauppakassipalvelu on tarkoitettu yli 70-vuotiaille ja riskiryhmäläisille. Kuljetus on maksuton ja lasku ruokaostoksista tulee kerran kuussa. Apua saa niin ruokaostoksiin kuin apteekista lääkkeiden tilaukseen.

Seinäjoen kaupunki, Peräseinäjoen kappeliseurakunta, paikalliset kyläyhdistykset ja vapaaehtoiset järjestävät ostosten keräyksen ja kuljetuksen kerran viikossa yli 70-vuotiaille ja riskiryhmäläisille. Ostokset tuodaan kotiosoitteeseen ulko-oven taakse turvallisesti, välttäen lähikontaktia.

Jakelun työntekijät soittavat kerran viikossa ja vastaanottavat tilaukset. Kuljetus seuraavana päivänä. Ostoksia ei tilata suoraan myymälöistä. Ostokset laskutetaan myymälöistä kerran kuukaudessa. Lisätiedot: Tarja Niemi, puh. 040 547 8918 ja sähköposti: tarja.niemi@evl.fi (siirryt toiseen palveluun)

7.4. Ensihoitotehtävät ja päivystyskäynnit vähentynet EPSHP:n alueella

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on nyt 27 varmistettua COVID-19-tartuntaa. Sairaalahoidossa on edelleen muutamia potilaita.

Päivystyskäynneissä ja ensihoitotehtävissä on havaittu huomattavaa vähentymistä. Sairaanhoitopiirissä uskotaan, että vähentyminen johtuu osin ihmisten pelosta hakeutua hoitoon ja siitä, että ihmiset liikkuvat vähemmän, jolloin myös kaatumistapaturmien määrä näyttää laskeneen,

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri muistuttaa, että pandemian aikanakaan ei pidä epäröidä ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai Päivystysapunumeroon 116117, josta saa apua äkillisiin terveysongelmiin. Numerosta voit myös kysyä neuvoja ja hoito-ohjeita. Päivystysapu 116117 palvelee vuorokauden ympäri. Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa palvelee edelleen hätänumero 112.

7.4. Keskussairaalassa selvitetään testauskapasiteetin kasvattamista, vielä tilanne ei ole epideeminen

Sairaanhoitopiirit selvittävät parhaillaan mahdollisuuksiaan kasvattaa koronavirustestauksen kapasiteettia. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että siellä voitaisiin testata nykyistä enemmänkin.

– Testausta ei toistaiseksi tehdä täydellä kapasiteetilla, koska tilanne ei ole epideeminen, sanoo Seinäjoen keskussairaalan kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Jaana Kauppila.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri suunnittelee laajentavansa testien analysoimista ympärivuorokautiseksi. Parhaillaan odotetaan uuden testauslaitteen saapumista. Tällä hetkellä testejä analysoidaan omassa laboratoriossa aamusta iltaan, tahti on keskimäärin noin 30 päivässä.

Suurin osa testeistä osoittautuu negatiiviseksi. Yleisesti ottaen sairaanhoitopiirien testaamista henkilöistä noin 5-10 prosenttia on positiivisia. – Muut oireilut ovat johtuneet erilaisista hengitystieinfektioista. Influenssatartunnat ovat vähentyneet ja sen kausi alkaa olla ohi, kertoo Kauppila.

6.4. Kansanedustajat maataloustukien noston kannalla

Enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista pohjalaiskansanedustajista olisi valmis nostamaan maataloustukia. Muun muassa perussuomalaisten Mauri Peltokangas pitää maataloutta huoltovarmuuden kivijalkana. Peltokankaan mukaan kansanedustajat voivat auttaa maataloustuottajia myös karsimalla turhaa byrokratiaa.

Kyselyyn vastasi yksitoista edustajaa Vaasan vaalipiirin kuudestatoista kansanedustajasta.

6.4. Synnytysosastolle ei enää pääse puoliso tai tukihenkilö

Suomen sairaaloiden synnytyskäytännöt muuttuvat koronaepidemian vuoksi tänään. Seinäjoen keskussairaalan ylilääkäri Tiina-Liisa Erkinheimon mukaan Seinäjoella vastaavaa ohjeistusta on noudatettu jo 25. maaliskuuta alkaen, joten käytännöt eivät enää Seinäjoella varsinaisesti muutu.

– Käytännössä esimerkiksi niin, että äiti on keisarinleikkaustilanteessa yksin. Isä saa vauvan ihokontaktiin ihan samalla tavalla kuin ennenkin heti, kun vauva tuodaan leikkaussalista synnytyssaliin. Tukihenkilöksi keisarinleikkaukseen isä ei kuitenkaan pääse, Erkinheimo sanoo.

Puoliso tai tukihenkilö ei pääse myöskään synnytyksen jälkeen äidin kanssa synnyttäneiden osastolle.

6.4. Etätyöarki jatkuu – työhyvinvointipsykologi muistuttaa epävarmuuden sietämisen tärkeydestä

Koronaviruspandemian vuoksi moni asia on muuttunut ja jokainen on koittanut sopeutua muutoksiin parhaimpansa mukaan. Työpaikolla on lähdetty aluksi ihan käytännön asioiden järjestelemisestä, kertoo työhyvinvointipsykologi Minna Björkman.

– Paljon on nyt järjestelty ihan käytännön asioita. Miten yhteydet toimivat, miten etätöitä ylipäätään tehdään, kun siellä on koirat ja lapset ja miehet ja vaimot ja kaikki.

Björkmanin mukaan nyt, kun käytännön asiat on saatu mietittyä kuntoon, seuraava vaihe on se, että estetään ihmisten uupuminen ja tuetaan jaksamista. Kaikkein tärkeintä on oppia sietämään epävarmuutta.

Minna Björkman työskentelee työhyvinvointipsykologina hyvinvointipalveluita tarjoavassa yrityksessään Awenissa.

6.4. Kesätapahtumat odottavat vielä: järjestää vai perua?

Pohjalaisista kesätapahtumista harva on vielä tehnyt päätöstä perumisesta tai siirtämisestä. Ilmajoen musiikkijuhlat on siirretty kesään 2021, Provinssi vielä odottaa ja esimerkiksi Kauhajoella juhannuksena pidettävän Nummirockin valmistelut jatkuvat. Kauhajoella aiotaan kuitenkin tehdä päätöksiä jo huhtikuun aikana.

– Haluamme tehdä päätöksen mahdollisimman pian. Koko ajan valuu rahaa hukkaan, jos tapahtuma lopulta perutaan, kertoo Nummirockin tuotannosta vastaava Tero Viertola.

Viertolan mukaan Nummirockin peruminen tarkoittaisi järjestäjille kymmenien tuhansien eurojen tappioita. Asiaa helpottaa se, ettei tapahtumalla ole vakituisia työntekijöitä, sillä Nummirock pystytetään pitkälti talkoovoimin.

– Tietämättömyys tulevasta tekee tästä aika raastavaa. Jotakin päätöksiä kaivattaisiin.

5.4. Baaritappelut vaihtuivat kotihälytyksiin pohjalaiskunnissa – Poliisi moittii nuorten kokoontumisia

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset näkyivät pohjalaiskuntien katukuvassa. Kun ravintolat, baarit ja pubit eivät olleet viikonloppuna auki, oli Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella normaalia viikonloppua vähemmän tehtäviä.

Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario Tomi Mansikkamäen mukaan yleisillä paikoilla tapahtuva häiriökäyttäytyminen vähentyi selvästi. Tapahtumia sen sijaan riitti asuinlähiöissä: kotihälytysten määrä lisääntyi.

Poliisi toivoo, että myös nuoret vähentäisivät kokoontumisia. Mansikkamäen mukaan nuoret ovat kokoontuneet kaikissa Pohjanmaan poliisilaitoksen alueen kunnissa muun muassa huoltoasemien pihoille.

5.4. Ähtäri saa hengityssuojaimia Kiinasta

Ähtärin kaupunki saa hengityssuojaimia kiinalaiselta ystävyyskaupungiltaan. Dujiangyan ja sen Yijie-yhteisö ovat lähettäneet 4 000 hengityssuojainta luovutettavaksi koronakriisin torjunnan kannalta tärkeille kohteille.

Ähtärin kaupunginjohtaja kertoo kaupungin tiedotteessa, että hengityssuojaimet ohjataan "sellaisille toimijoille, jotka perusturvan kannalta niitä akuutisti tarvitsevat."

4.4. THL:n koronakartta tarjoaa kuntakohtaista tietoa

THL on avannut karttasovelluksen, johon on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustartunnoista Suomessa. Sovelluksessa esitetään muun muassa varmistetut koronavirustapaukset Suomessa, tapausten ilmaantuvuus, testausmäärät sairaanhoitopiireittäin ja tapausmäärät ikäryhmittäin.

Tiedot kerrotaan paikkakunnilta, joilla tartuntoja on varmistunut vähintään viisi. THL:n koronakartta-sivuston mukaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tartunnoista 11 on Seinäjoella. Testejä alueella on tehty reilu 300 kappaletta.

Tiedot voivat päivittyä takautuvasti.

4.4. Seinäjoen kirjastojen palautusluukut suljettu

Seinäjoen kirjastojen palautusluukut ovat suljettuina 13.5. asti. Palautuksia otetaan taas vastaan, kun kirjastot avataan. Lainojen eräpäivät on siirretty sulun jälkeiselle ajalle. Sulkuaikana asiakkaille ei kerry myöhästymismaksuja.

Jos asiakkailla on kysyttävää kirjaston palveluista, e-aineistoista tai lainoista ja niiden eräpäivistä, kirjastoon voi olla yhteydessä puhelimitse, sähköpostilla tai chatissa. Pääkirjastossa palvellaan arkisin puhelimitse ja sähköpostilla klo 9–16.

3.4. Muutamassa päivässä 156 rahoitushakemusta eteläpohjalaisilta yrityksiltä ELY-keskukselle

ELY-keskus avasi tiistaina 31. maaliskuuta yrityksille tarkoitetun rahoitushaun, jolla on tarkoitus helpottaa koronaviruksen yrityksille aiheuttamaa poikkeustilannetta. Valtakunnallisesti rahoitustaa haettiin kolmessa vuorokaudessa yli 159 miljoonaa euroa. Hakemusten lukumäärä oli 5 570 kappaletta.

Etelä-Pohjanmaalta hakemuksia on tullut 156, Keski-Pohjanmaalta 68 ja Pohjanmaalta 115.

3.4. Ilkka-Yhtymä lomauttaa 120 henkilöä enintään kolmeksi kuukaudeksi

Ilkka-Yhtymän yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena Ilkka-Yhtymä on päättänyt lomauttaa 120 henkilöä. Yt-neuvottelujen piirissä oli 370 henkilöä. Lomautusten kestot vaihtelevat työtehtävien mukaan, mutta enimmillään ne ovat 90 päivää.

Lomautukset kohdistuvat tehtäviin, joissa tarjolla olevat työt ovat vähentyneet koronavirusepidemian takia.

3.4. Etelä-Pohjanmaan kuntajohtajat vaativat maan hallitukselta nopeita toimia taantuman torjumiseksi

Kuntajohtajien pääviesti maan hallitukselle on se, että yhteiskunnan pitää pysyä toimivana koronapandemian aikana ja sen jälkeen. Sen varmistamiseksi kuntajohtajat esittävät hallitukselle useita konkreettisia toimenpiteitä, muun muassa valtionosuuksien korottamista ja työllistäviä investointeja.

3.4. Etelä-Pohjanmaalla 24 varmistettua tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (siirryt toiseen palveluun) alueella on varmistettu 24 COVID-19-tartuntaa. Sairaalahoidossa on muutamia potilaita. Sairaanhoitopiiristä ei kuitenkaan kerrota sairaalahoidossa olevien tilanteesta tarkemmin potilaiden yksityidensuojan vuoksi.

Sairaanhoitopiirin mukaan tilanne on pysynyt tähän asti rauhallisena. Merkkejä koronatartuntojen lisääntymisestä ja sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden kasvavasta määrästä on kuitenkin jo näkyvissä.

Kansallista tilannetta seurataan ja osastohoidossa olevien potilaiden määrä raportoidaan erityisvastuualueittain THL:n sivuilla. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kuuluu TAYS erityisvastuualueeseen.

3.4. Alavuden-Töysän yrittäjät perustivat yrittäjille oman huolipuhelimen

Yrittäjillä talousasiat ovat ajatuksissa päällimmäisinä, mutta myös huoli omasta jaksamisesta alkaa kasvaa. – Yrittäjät ovat ajattelutavaltaan sellaisia, että ei helposti anneta periksi. Mutta tällä hetkellä on myös niitä yrittäjiä, jotka ovat aika epätoivoisia, toteaa parturi-kampaamoalan yrittäjä Kati Myllykoski.

Myllykoski on yksi Alavuden ja Töysän yrittäjille tarkoitetun vertaistukipuhelimen päivystäjistä. Paikalliset yrittäjät avasivat puhelinlinjan muutama päivä sitten. Vapaaehtoisia päivystäjiä on ringissä nyt kahdeksan. He kaikki ovat itsekin yrittäjiä. Myllykoski on päivystänyt puhelimessa joka ilta.

2.4. Aluehallintoviraston mukaan palvelut toimivat edelleen ja toimintakyky on säilynyt Länsi- ja Sisä-Suomessa

Viranomaisten muodostama valmiustoimikunta tarkastelee viikottain koronan aiheuttamia vaikutuksia alueellaan. Länsi- ja Sisä-Suomessa eli pohjalaismaakunnissa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa palvelut toimivat edelleen normaalilla tasolla ja seudun toimintakyky on säilynyt. TE-toimistot työskentelevät paineessa. Yhteydenotot työvoima- ja elinkeinoviranomaisiin ovat alueellamme kolminkertaistuneet. TE-toimistoihin pyritäänkin saamaan lisää henkilökuntaa.

2.4. Koronatartunnan saaneita sairaalahoitoon Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todetuista koronaviruspotilaista muutamia on siirretty sairaalahoitoon. Etelä-Pohjanmaalla on nyt yhteensä 22 varmistettua koronatartuntaa. Määrä on kasvanut eilisestä neljällä.

Infektioylilääkäri Elina Kärnä Seinäjoen keskussairaalasta kertoo, että Seinäjoellakin on lisätty koronatartuntojen testaamista. Aiempaa herkemmin testataan henkilöitä, joilla epäillään olevan tartunta.

Vaasan sairaanhoitopiirissä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 27.

Maakunnan koronatilannetta seurataan sairaanhoitopiirin sivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja sieltä löytyy myös ohjeita.

2.4. Ilmajoen musiikkijuhlat siirretään vuodella kesäkuulle 2021

Ilmajoen musiikkijuhlat ja myös uuden kotimaisen Hiljaiset perivät maan -oopperan kantaesitys siirtyvät vuoteen 2021. Myös konserttiohjelmisto siirtyy. Syynä on koronavirusepidemiasta johtuva poikkeustilanne.

Poikkeustilannerajoitusten vuoksi kantaesitysoopperan harjoituksia ei voida järjestää kevään aikana suunnitellusti.

– Oopperaa voi rakentaa ja harjoitella vain isolla joukolla, yhdessä kasvokkain. Lopputulosta esitetään aina suurelle yleisölle. Vallitsevassa poikkeustilanteessa mikään näistä ei olisi ollut mahdollista, sanoo oopperan ohjaaja-libretisti Tuomas Parkkinen.

Ennakkoon ostetut ja varatut liput siirtyvät automaattisesti kesälle 2021.

2.4. Lapsiperheille tarjotaan ruokakasseja Ähtärissä

Ähtärin kaupunki, seurakunta, Kuusiolinna Terveys Oy sekä Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä aloittavat lapsiperheiden tukemisen ruokakassein.

Ruokakassien jakaminen on toimijoiden tukitoimenpide perheille, joissa on lomautuksia ja esimerkiksi yritystoiminnan hiipumista koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilan takia.

Ruokakassien jakaminen aloitetaan 8. huhtikuuta. Sitä on tarkoitus jatkaa toukokuun loppuun saakka niin, että perheillä on mahdollisuus saada apua viikottain.

2.4. Yli 75-vuotiaiden avuntarpeen kartoittaminen alkaa Seinäjoella – ikäihmisistä voi tehdä huoli-ilmoituksen

Seinäjoen kaupungilta soitetaan noin 5400 asukkaalle. Soittokierros aloitetaan yli 85-vuotiaista, jotka eivät tällä hetkellä ole kaupungin palveluiden piirissä esimerkiksi kotihoidon asiakkaina. Myöhemmin soitetaan myös 75 vuotta täyttäneille.

Ikäihmisten pärjäämisestä huolestunut voi tehdä tarvittaessa Ikäkeskukselle huoli-ilmoituksen. Ikäkeskus päivystää klo 9-14 maanantaista perjantaihin.

Yhteydenottoja laajennetaan myöhemmin yli 80-vuotiaisiin ja sen jälkeen yli 75-vuotiaisiin.

2.4. Asiantuntijat erimielisiä: voisiko pneumokokkirokotteesta olla hyötyä korona-aikaan?

Suomessa on jo vuosia suositeltu 65-vuotta täyttäneille rokotetta, joka suojaa ikäihmisiä muun muassa pneumokokkibakteerin aiheuttamalta keuhkokuumeelta. THL:n virallinen suositus koskee riskiryhmiä, mutta se katsoo myös ikäihmisten hyötyvän rokotteesta.

Nyt koronavirukseen yhdistetty keuhkokuume on saanut osan ikäihmisistä harkitsemaan maksullisen ”keuhkokuumepiikin” eli pneumokokkirokotteen ottamista. Ainakin vielä pneumokokkirokotteen käyttö osana koronaan liittyviä toimia jakaa kuitenkin terveydenhuollon ammattilaisten mielipiteitä Suomessa.

THL:n viesti on, että rokotteen voi ottaa halutessaan, mutta koronavirukselta se ei suojaa. Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broars rokotuttaisi kaikki riskiryhmät.

1.4. Etäkoulua takana kaksi viikkoa: "Olo kuin maratonin jälkeen"

Ylisen perheessä Nurmossa tasapainoillaan monen muun tavoin etäkoulun ja vanhempien töiden kanssa. Perheessä on kolme alakouluikäistä koululaista ja yksi lukioikäinen.

– Viime viikko oli ensimmäinen kokonainen viikko etäkoulua ja olotila on kuin maratonin jälkeen. Kyllä tämä kuormittaa melkoisesti, mutta ei auta kuin päivä kerrallansa mennä, perheen äiti Elina Ylinen kertoo.

Elina ja Aki Ylisellä on Seinäjoen Nurmossa maatilayritys. Vanhemmat jakavat kanalan työt ja lasten opetuksen keskenään. Molempia tarvitaan arjen pyörittämisessä.

1.4. Kuntajohtajat taistossa koronaa vastaan

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä KuusSoTen alueella kuntajohtajat ovat lähettäneet yhteisen vetoomuksen seudun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmäläisille.

– Välttäkää lähikontakteteja. Käyttäkää asiointiapua, pyytäkää apua läheisiltä ja naapureilta, mutta välttäkää kontakteja, toteavat Liisa Heinämäki, Jarmo Pienimäki, Pentti Turunen ja Johanna Rannanmäki.

1.4. Etelä-Pohjanmaalla 18 varmennettua tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu viime päivien aikana viisi uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä sairaanhoitopiirissä on tähän mennessä kirjattu 18 varmennettua tartuntaa. Seinäjoen keskussairaalasta kerrotaan, että kukaan tartunnan saaneista ei ole tällä hetkellä sairaalahoidossa.

Maakunnan koronatilannetta seurataan sairaanhoitopiirin sivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja sieltä löytyy myös neuvoja.

1.4. Lomautus uhkaa yli 6 000 eteläpohjalaista

Lähes 18 000 pohjalaista on tällä hetkellä lomautusuhan alla Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan TE-toimistojen alueella. Määrä on moninkertaistunut alkuvuodesta viimeisten kolmen viikon aikana. Pohjanmaan TE-toimiston alueella eli Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lomautusuhan alla oli keskiviikkoon mennessä reilut 11 600 henkilöä. Heistä neljännes eli noin 3 000 on keskipohjalaisia. Etelä-Pohjanmaalla lomautusuhka koskee reilua 6 300 henkilöä.

Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaari myöntää, että luvut ovat suuria, mutta eivät täysin poikkeuksellisia.

– Tätä suurempia lukuja koettiin 25 vuotta sitten. Nyt syy on vain erilainen

1.4. Etelä-Pohjanmaan koronatartunnat neljän kunnan alueella

Valtioneuvoston yleisistunnossa oli tiistaina 31.3. käsittelyssä asetus ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Asetuksen käsittelyyn liittyvässä muistiossa(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), joka löytyy valtioneuvoston sivuilta, on avattu koronatilannetta maakunnittain.

Muistion mukaan Etelä-Pohjanmaalla varmistetut tapaukset ovat neljän kunnan alueella. Useampia COVID-19 tapauksia on Seinäjoella.

Valtioneuvoston istunnossa käsittelyssä esillä olleen muistion tartuntatapausmäärät perustuvat THL:n tietoihin. THL:n tilastot päivittyvät pienellä viiveellä, mistä syystä esimerkiksi sairaanhoitopiirien ja THL:n luvuissa voi olla eroavaisuuksia.

1.4. Henkilökunta jaksaa vielä hyvin Seinäjoen ja Vaasan keskussairaaloissa

Vaasan ja Seinäjoen keskussairaaloissa hoitohenkilökunnan resurssit ja suojavälineet ovat riittäneet toistaiseksi hyvin. Ennaltasuunniteltua toimintaa ja kiireetöntä hoitoa on vähennetty ja väkeä lisätty sinne, missä on suurempi tarve. Nyt, kun epidemia ei ole vielä ihan ”päällä” ja tilanne on rauhallinen, on suositeltu, että henkilökunta käyttää jäljellä olevia lomia tai mahdollisia saldovapaita. Huolta ja kysymyksiä on paljon, ja niihin pyritään vastaamaan päivittäisellä tiedottamisella ja esimerkiksi Seinäjoella huolipuhelimella, johon myös henkilökunta voi soittaa.

31.3. Maatilat suunnittelevat nyt entistä tarkemmin kiireisiä kevättöitään

Viljelijät ovat huolissaan sijaisten riittävyydestä, jos koronaepidemiapiikki osuu kevättöiden aikaan. Varasuunnitelmia on jo tehty ja erilaisia auttamistapoja ideoitu. Nyt nojataan muun muassa naapuriapuun, eläkkeellä oleviin tuottajiin ja alan opiskelijoihin. Jos tilallinen sairastuu koronaan, hän saa tietysti myös lomittaja-apua. Uhka on vain se, että myös lomittajat saattavat sairastua samaan aikaan.

31.3. Seinäjoella uusi selvitys koululounaan tarvitsijoista

Seinäjoen etäkoululaisten huoltajat ilmoittivat jopa 1500 lasta mukaan kouluruokailuun. Seinäjoki kysyi huoltajilta kouluruokatarpeesta Helmen kautta viikonloppuna.

Koska palvelun piiriin ilmoitettiin niin monta koululaista, kouluruoan jakelu pystytään aloittamaan vasta pääsiäisen jälkeen.

Seinäjoella järjestellään nyt suunniteltua enemmän ruoan jakelupaikkoja. Seinäjoelta myös kerrotaan, että perheitä, jotka ovat ilmoittautuneet mukaan palveluun, ei arvoteta, vaan kaikki saavat koululounasta. Asiasta tiedotetaan huoltajille tarkemmin lisää.

31.3. Korona lisää apteekkien lääkemyyntiä koteihin, palvelu on kuitenkin huonosti tunnettu vielä

Koronan ja poikkeustilan myötä apteekeissa otetaan digiloikkaa verkkomyynnin ja lääkkeiden kotiintoimitusten suhteen. Apteekkariliiton tuoreen jäsenkyselyn mukaan etäasiointi apteekeissa on lisääntynyt tuntuvasti verkkoapteekkien ja koronaepidemian ajaksi mahdollistetun puhelinasioinnin myötä. Nyt jo yhdeksän kymmenestä apteekista tarjoaa asiakkailleen kotiinkuljetuspalveluita. Kovin monella asiakkaalla ei kuitenkaan ole tietoa siitä, että lääkkeet voitaisiin toimittaa myös kotiin.

31.3. Ikäihmisten ja muiden riskiryhmien kauppa-apua Seinäjoella

Kauppakassi-palvelu on tarkoitettu yli 70-vuotiaille ja riskiryhmäläisille. Kuljetus on maksuton ja lasku ruokaostoksista tulee kerran kuussa. Apua saa niin ruokaostoksiin kuin apteekista lääkkeiden tilaukseen. Palvelu alkaa ensin Ylistarossa, myöhemmin se on tarkoitus käynnistää myös Nurmossa ja Peräseinäjoella.

30.3. Kansalaisten ei tarvitse vahtia toisiaan

Pohjanmaan poliisi sai menneenä viikonloppuna normaalia enemmän kotihälytyksiä, kun juhlinta siirtyi ravintoloista koteihin. Poliisi on saanut ilmoituksia nuorten kokoontumisista tai yli 70-vuotiaiden liikkumisesta. Poliisi muistuttaa, että kansalaisten ei tarvitse vahtia poikkeusoloissa toisiaan.

30.3. Altia aloittaa yt-neuvottelut

Koronapandemian ja sen rajoittamistoimien vaikutukset näkyvät kaikissa Altian toimintamaissa ja siten yhtiön viennissä. Yt-neuvotteluilla yhtiö haluaa varautua tuleviin muutoksiin toimintaympäristössä. – Matkustaja-, vienti- ja ravintolamyynti ovat tällä hetkellä käytännössä nollassa ja se tulee jatkumaan näin varmasti koko kakkoskvartaalin ja ylikin, Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä sanoo. Koskenkorvalla Ilmajoella tehdään tällä hetkellä käsidesin raaka-ainetta.

30.3. Sedun pääsy- ja soveltuvuuskokeet tehdään etänä

Sedu luopuu tänä keväänä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hius- ja kauneudenhoitoalan sekä metsäalan perustutkinnoissa. Opiskelijavalinnat tehdään valintapisteiden perusteella. Muissa perustutkinnoissa pääsy- ja soveltuvuuskokeet toteutetaan etänä esimerkiksi verkkojen välityksellä tai puhelimitse, tai kirjallisten etätehtävien avulla.

30.3. Seinäjoen keskussairaalassa koronatilanne on rauhallinen

Etelä-Pohjanmaalla on 12 varmistettua koronatartuntaa. Sairaalan mukaan jokaisen tartuntaketju on saatu selville. Keskussairaalan koronatilannetta kuvaillaan rauhalliseksi.

30.3. Kansanedustajat tekevät nettisisältöä koulujenkin käyttöön

Keskustan kolme kansanedustajaa ottavat muun yhteiskunnan mukana digiloikkaa. Keskiviikkona alkavilla lähetyksillä esitellään eduskuntatyötä ja yhteiskunnallista vaikuttamista muun muassa kouluja silmällä pitäen. Mukana lähetyksiä toteuttamassa on muun muassa kansanedustaja Pasi Kivisaari, joka ennen eduskuntaa toimi alakoulun rehtorina Seinäjoella. Lähetyksiin kutsutaan mukaan jatkossa myös muiden puolueiden kansanedustajia.

29.3. Metsähallitus sulkee suosittuja retkikohteita

Kohteita suljetaan, sillä ne ovat ruuhkautuneet suomalaisten innostuttua liikkumaan luonnossa. Sulkemiset tehdään, jotta koronaviruksen tarttumista saataisiin hidastettua. Kohteiden joukossa ovat muun muassa Lauhanvuoren kansallispuiston näkötorni ja Arpaisten vaelllusreitin autiotupa, jotka suljetaan ensi viikolla.

29.3. Moni opiskelija on koronaevakossa lapsuudenkodissaan

Poikkeusolot ovat ajaneet monta nuorta aikuista opiskelupaikkakunnilta takaisin lapsuuden kotiseudulle ja lapsuudenkotiin. Opiskeluasunnosta on muutettu takaisin omaan vanhaan huoneeseen. Väestöliiton asiantuntija muistuttaa, että sukupolvien asuminen yhdessä on haaste ja mahdollisuus. Se edellyttää kunnioitusta ja hienotunteisuutta kaikilta.

29.3. Naapuriapu käynnistyy Kauhajoella – kaupunki ja seurakunta kantavat yhdessä vastuuta ikääntyneistä

Kauhajaoella seurakunnan ja kaupungin tarkoituksena on saattaa yhteen avuntarvitsijat ja vapaaehtoiset auttajat mahdollisimman luotettavalla tavalla. Vapaaehtoiset ovat muun muassa vaitiolovelvollisia ja he allekirjoittavat vaitiolo- ja salassapitoasiakirjan. Maksutonta asiointiapua voivat Kauhajoen Naapuriavulta pyytää yli 70-vuotiaat, riskiryhmiin kuuluvat ja karanteenissa olevat henkilöt.

29.3. Etelä-Pohjanmaalla todettu kaikkiaan 11 koronavirustartuntaa

THL:n tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Etelä-Pohjanmaalla on todettu ja varmennettu 11 koronavirustartuntaa. THL:n tiedot päivitetään joka aamu klo 9:30, mutta niissä saattaa olla viivettä. Asukasmäärään suhteutettuna tapausten määrä on edelleen Etelä-Pohjanmaalla maan alhaisimpia.

29.3. Valmistujaisjuhlat uhkaavat jäädä pitämättä tai ainakin ne ovat erilaiset kuin ennen

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne voi muuttaa kevään perinteisiä ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia. Monissa lukioissa odotellaan vielä pääsiäisen yli, ennen kuin päätöksiä tulevasta tehdään. Ripeimmät ovat jo ryhtyneet perumaan juhlatilojen varauksia ja virtuaalijuhliakin on jo väläytelty.

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja, seinäjokelainen Adina Nivukoski toivoo, että lakkiaisia ei peruttaisi vaan ne siirrettäisiin, jos virus jyllää vielä toukokuun lopulla.

– Uusi päivä pitäisi olla yhteinen kaikille. Näin ylioppilaat saisivat kokea juhlallisen tunteen koulutaipaleen päättymisestä.

28.3. Pohjanmaan poliisi pyytää nuoria pysymään kotona

Pohjanmaan poliisi vetoaa sosiaalisessa mediassa nuoriin, että nämä pysyisivät kotona eivätkä kerääntyisi yhteen perinteisille kokoontumispaikoilleen huoltoasemien ja markettien pihoille. Poliisi on käynyt myös paikan päällä keskustelemassa nuorten kanssa ja muistutamassa, miksi koronaepidemian aikana pitää vältellä lähikontakteja. Komisario Tomi Mansikkamäki Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että keskusteluja on käyty hyvässä hengessä ja viesti näyttää menevän hyvin perille.

28.3. Eteläpohjalaisista pääsiäisperinteistä pitää osin luopua

Perinteisesti lapset ovat Etelä-Pohjanmaalla pukeutuneet jo pääsiäislauantaiaamuna noidiksi ja kiertäneet talosta taloon. Koronarajoitteiden takia noidat joutuvat nyt jäämään kotiin, kertoo Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuuripäällikkö Hanna Hangasluoma.

Myös kokkoperinne on koetuksella. Kyläkokkotapahtumia ei voida järjestää ja pienemienkin kokkojen poltaminen saattaa vielä kaatua ruohikkopalovaroitukseen.

28.3. Reko-lähiruokapiireissä toiminta voi jatkua, kunhan pidetään etäisyyttä ja huolehditaan hygieniasta

Ruokavirasto on antanut ohjeet, miten Reko-rinkien kautta elintarvikkeita voidaan myydä turvallisesti. Jakelu voidaan esimerkiksi hajauttaa eli järjestää jakelu useammassa paikassa eri kellonaikoihin. Reko-tuottajat toivovat, että myyntipaikoissa asiakkaat muistavat karttaa lähikontakteja. Epidemian aikana ei suositella käteisen rahan käyttöä vaan korttimaksua tai MobilePayta.

27.3. THL:n karttasovellus kertoo sairaanhoitopiireittäin tartuntojen määrästä suhteutettuna alueen väkilukuun

THL on avannut karttasovelluksen (siirryt toiseen palveluun), johon on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronatapauksista Suomessa. Kartta päivittyy pienellä viiveellä.

Sovelluksessa esitetään varmistetut tapaukset Suomessa sekä niiden ilmaantuvuus eli tapausten määrä 100 000 asukasta kohden sairaanhoitopiireittäin. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on nyt 5.2, kun se pahimmalla tartunta-alueella Uudellamaalla on 41.7.

Lisäksi palvelusta löytyy tietoa tautitapauksista ikäryhmittäin sekä tapausten sukupuolijakauma.

27.3. Atria: Kotitalouksien jauhelihan ja broilersuikaleiden kysyntä on poikkeuksellisen suurta

Elintarvikeyhtiö Atria ei ole täysin pystynyt vastaamaan kaikkeen kasvaneeseen kysyntään. – Jauhelihan ja broilerinsuikaleiden kysyntä on tällä hekellä poikkeuksellisen suuri, sanoo Atria konsernin toimitusjohtaja Juha Gröhn. Yhtiön ruuan myynti suuntautuu nyt suurtalouksista vähittäiskauppaan. – Koulut ovat kiinni ja samalla työpaikkaruokailu on kevyempää, kun ihmiset ovat etätöissä, Gröhn kertoo.

27.3. Kurikassa kaupunki vetoaa, että riskiryhmäläisten ruokaostokset hoidettaisiin ensisijaisesti sukulaisten tai tuttavien avulla

Kurikan kaupunki, JIK ky ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa ovat aloittaneet koko Kurikan alueella kauppakassipalvelun yli 70-vuotiaille, riskiryhmäläisille sekä karanteenissa ja eristyksessä oleville. Kaupunki kuitenkin vetoaa kaikkia hoitamaan ruokaostokset ensisijaisesti sukulaisten tai tuttavien avulla. Näin halutaan turvata apu niille, joilla ei ole mitään muuta mahdollisuutta saada ostoksia hoidettua.

27.3. Kunnissa kartoitetaan koululounasta tarvitsevien etäkoululaisten määrät

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla kunnat selvittävät etäopetuksessa olevien koululaisten huoltajien halukkuutta noutaa koululaisille koululounas. Osassa kuntia, kuten Teuvalla kouluruoan jakaminen etäkoululaisille on jo päätetty aloittaa maanantaina (30.3.). Ruoka annetaan rasiassa, jossa sen voi myös kotona lämmittää. Kunnat tiedottavat asiasta lasten huoltajia omilla tiedotuskanavillaan,

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. Sairaanhoitopiirit tiedottavat tartunnoista eri tavoilla

Sairaanhoitopiirit tiedottavat varmistetuista koronatartunnoista eri tavoilla. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sivuilta tartuntalukuja ei löydy. Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo Ylen artikkelissa (25.3.), että ministeriö ei ole kieltänyt sairaanhoitopiirejä julkaisemasta sitä, paljonko heidän alueellaan on vahvistettuja koronatapauksia. Sen sijaan ministeriö on ohjeistanut, ettei sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrää kerrota. – Emme me voi suita tukkia, mutta tämä on vahva suositus, jotta hoidossa olevat ihmiset eivät olisi tunnistettavissa, Voipio-Pulkki sanoo.

26.3. Kauppojen hyllyjä ei tarvitse ostaa tyhjiksi

Varautuminen ja hamstraaminen ovat kaksi eri asiaa. Suomen Pelastusalan keskusjärjestön erityisasiantuntija Sirpa Suomalainen tähdentää, että varautua pitää, mutta kauppojen hyllyjä ei tarvitse ostaa tyhjäksi.

Kun menee kauppaan, kannattaa ostaa viikonkin tarpeet kerralla. Sillä tavalla voi välttää lähikontakteja.

26.3. Seinäjoen kaupungilla toinen peräkkäinen alijäämävuosi ja korona lisää tuskaa kuluvalle vuodelle

Seinäjoen kaupunki julkisti tänään viime vuoden tilinpäätöksensä. Tilikausi oli reippaasti alijäämäinen eli reilut 22 miljoonaa euroa. Alijäämä syveni merkittävästi viime vuodesta. Heikolta näyttää myös kuluva talousvuosi. Koronan aikaansaamat menetykset voivat nousta Seinäjoella jopa yli 12 miljoonaan euroon riippuen siitä, kuinka kauan epidemia kestää.

26.3. Seinäjoen kaupunginteatterissa lomautukset

Seinäjoen kaupunginteatteri lomauttaa henkilökuntansa kesällä. Kaupunginteatteri on perunut kaikki esityksensä kevät- ja kesäkaudelta. Myös teatteriravintolan toiminta on keskeytetty. Syynä on pyrkimys hillitä koronaepidemian leviämistä. Esitysten peruminen aiheuttaa Seinäjoen kaupunginteatterille mittavat tappiot. - Lomautuksilla pyrimme turvaamaan teatterimme toiminnan jatkumisen taas kesän jälkeen, sanoo toimitusjohtaja Marko Heinonen.

26.3. Bussiliikenteessä otetaan kesäaikataulut käyttöön

Seinäjoen paikallisliikenne siirtyy kesäliikenteen aikatauluihin poikkeusolojen vuoksi jo maaliskuun lopussa. Ylli-palveluliikenne Ylistarossa ja Nopsa Peräseinäjoella jatkavat normaalisti. Lisäksi Seinäjoen kantakaupungissa liikennöi kaksi Seili-palveluliikenneautoa 30. maaliskuuta alkaen.

26.3. Eepee sulkee liikennemyymälöitä ja muuttaa aukioloaikoja

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa Eepee sopeuttaa ravintoloidensa ja liikennemyymälöidensä toimintaa. Sopeutustoimien piirissä on Eepeen mukaan noin 350 työntekijää, joita koskee korkeintaan 90 päivää kestävät lomautukset. Työntekijöille tarjotaan mahdollisuuksien mukaan työvuoroja Eepeen marketkaupasta. Suurin osa Eepeen ABC-liikennemyymälöistä suljetaan, bensiiniä saa kuitenkin edelleen automaateista, vaikka sitä ei saakaan maksaa sisällä myymälässä.

25.3. Etelä-Pohjanmaan huolipuhelin auttaa, jos korona ahdistaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on avannut huolipuhelimen 050 474 2854. Numeroon voi soittaa, jos koronatilanne aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta. Huolipuhelimeen vastaavat henkisen tuen ammattilaiset.

Sairaanhoitopiirissä toivotaan, että huolipuhelin helpottaisi päivystysnumeroon vastaavien kiirettä. Infektioon liittyviä hoidollisia neuvoja huolipuhelimesta ei saa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella varmistettuja koronatartuntoja on 10. Uusien tartuntojen tartuntaketjut ovat selvillä. Osa tartunnoista on saatu matkoilta, osa on aiemmin sairastuneiden läheisiä.

25.3. Ilkka-yhtymä -konserni aloittaa yhteistoimintaneuvottelut

Ilkka-Yhtymä -konserni aloittaa yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön lomautuksista enintään 90 päivän ajaksi. Lomautettavien määrä ja lomautusten kesto ratkeavat neuvotteluissa. YT-nevottelujen syynä ovat koronavirustilanteen heikentämät liiketoimintaedellytykset.

25.3. Koronavirusepidemia ei ole vielä vaikuttanut juuri kesän häihin

Essi Autio ja Antti Rantala peruivat huhtikuiset häänsä poikkeusolojen takia. Mekot oli jo hankittu, ja parin tyttärelle puputennaritkin juhlaa varten. Seurakunnista kerrotaan, että kesän häihin poikkeusolot eivät vielä ole juuri vaikuttaneet, mutta jos tilanne jatkuu, niitäkin ehkä aletaan siirrellä.

24.3. TE-toimiston ja ELY-keskuksen asiakasmäärät kasvavat

Poikkeusolot vaikuttavat muun muassa yritysten toimintaan ja lomautettujen määriin. Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto ja ELY-keskus ovat varautuneet kasvaviin asiakasmääriin.

Yhteydenpito viranomaisiin tapahtuu nyt pääasiassa verkossa tai puhelimella. Virkailijoiden kanssa sovitut tapaamiset on muutettu puhelinkontakteiksi tai verkkopalveluiksi.

24.3. Lähiopetuksessa olevien lasten määrä kasvoi Seinäjoella

Kouluilla tapahtuvassa lähiopetuksessa on tällä viikolla 59 lasta enemmän kuin viime viikolla. Seinäjoen perusopetuksen mukaan lisäys ei kokonaisuuden kannalta ole kuitenkaan suuri. Esikouluikäisiä on varhaiskasvatuksen lähiopetuksessa myös noin 200.

24.3. Provinssin valmistelut jatkuvat poikkeusoloista huolimatta

Seinäjoella kesäkuun lopussa järjestettävä Provinssi etenee valmisteluiltaan kuin tavallisenakin keväänä. Artisteilta peruutuksia ei koronatilanteen vuoksi ole vielä tullut. Festivaalissa aiotaan panostaa yleiseen siisteyteen ja viihtyvyyteen. Myös käsidesin saatavuudesta aiotaan huolehtia.

24.3. Alajärvelle oma flunssapoliklinikka

Järvi-Pohjanmaan perusturva on avannut tänään Alajärvellä erillisen flunssapoliklinikan. Se toimii ajanvarauksella Alvar Aallon vanhan sairaalan tiloissa.

Kiirevastaanotolla puolestaan ovet ovat kiinni ja sinne pääsee sisään vain hoitajan ohjauksessa. Terveydenhuoltoon on aina ensin otettava yhteyttä puhelimella, Järvi-Pohjanmaan perusturvasta muisutetaan.

24.3. Päivähoitomaksujen periminen vaihtelee pohjalaiskunnissa korona-aikana

Suomen hallitus on suositellut kunnille, etteivät nämä perisi päivähoitomaksuja poikkeusoloissa, jos perhe ei käytä palveluja. Pohjalaiskunnissa tilanne on toistaiseksi sekava.

Esimerkiksi Vaasassa on jo päätetty asiakasmaksujen hyvityksistä, mutta Seinäjoella asia on vasta valmistelussa. Vanhemmat käyvät aiheesta vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

23.3. Seinäjoki aloittaa yt:t, osa kaupunginhallituksesta vastustaa

Säästettävää on kaupungin mukaan löydettävä vielä 5,35 miljoonaa, jotta tämän vuoden tulos saadaan positiiviseksi. – Yt-menettely mahdollistaa myös resurssien kohdentamisen uudelleen ja rakenteelliset muutokset. Tavoitteena on turvata sosiaali- ja terveystoimen toimintaedellytykset koronakriisin aikana, sanoo kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki.

23.3. Pohjanmaan poliisi: Poikkeustilaviikonloppu oli rauhallinen

Pohjanmaan poliisin mukaan hallituksen antamia suosituksia liikkumisesta ja kokoontumisrajoituksia noudatettiin hyvin. Poliisin mukaan ravintoloissa oli vähän väkeä ja kaupunkien keskustat hiljaisia. Hälytystehtäviäkin oli normaalia viikonloppua vähemmän. Pohjanmaan alueella ei myöskään kotihälytystehtävien määrä lisääntynyt.

23.3. EPSHP: Tilanne on "suhteellisen vakaa"

Etelä-Pohjanmaalla varmistettuja koronatartuntoja on kuusi. Johtava ylilääkäri Hannu Puolijoki kuvaa Etelä-Pohjanmaan tilannetta "suhteellisen vakaaksi". Seinäjoella yhden kirurgian osaston toiminta on ajettu alas ja se on valmiudessa toimia pandemiaosastona tarvittaessa. – Vielä ei ole ollut tarvetta, Puolijoki sanoo. Tarvittaessa lisää osastoja voidaan joutua muodostamaan myös terveyskeskuksiin.

23.3. Vaasan ja Seinäjoen yrittäjät: moni kauppa ja palvelu joutunut jo sulkemaan ovet

Osa ravintoloista, kaupoista ja palveluista on jo joutunut supistamaan aukioloja tai keskeyttämään toimintansa kokonaan Vaasassa ja Seinäjoella. Asiakkaita on ollut jopa 80-90 prosenttia vähemmän kuin normaalisti. Monet joutuvat nyt minimoimaan kustannukset. Ravintoloiden lisäksi esimerkiksi kampaajilta, kosmetologeilta ja fysioterapeuteilta ovat työt käytännössä loppuneet. Sekä Seinäjoen että Vaasan yrittäjäjärjestöistä uskotaan, että apuja tilanteeseen löytyy. Yrittäjien täytyy kuitenkin itse neuvotella vuokranantajien, rahoittajien ja tavarantoimittajien kanssa helpotuksista.

23.3. Kyrö Distillery alkaa valmistaa käsidesiä

Kyrö Distillery Company aloittaa käsidesin tuotannon Isossakyrössä torstaina. Yhtiö kertoo, että käsidesin ensimmäiset erät priorisoidaan kohteisiin, joilla on yhteiskunnallisesti merkittävin vaikutus kuten sairaanhoitoon. Kyrön brändijohtaja Mikko Koskisen mukaan tuotannolle on asettanut haasteita sekä raaka-aineiden saanti että käsidesille ja -huuhteelle soveltuvien pullojen ja korkkien saatavuus.

23.3. Ilkka-Yhtymä ja Seinäjoen kaupunki tiedottavat talousvaikeuksista

Uuden viikon alkaessa Ilkka-Yhtymä antaa tulosvaroituksen. Se ennakoi epidemian vaikutusten heikentävän kannattavuuttaan. Tilanne on kuitenkin niin epävarma, että perusteltuja arvioita vaikutuksista liiketoimintaan on liian aikaista tehdä.

Seinäjoella kaupunginhallituksen on määrä käsitellä tänään yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista. Asia siirrettiin viime maanantailta tälle viikolle. Säästöjä pitäisi löytyä noin kymmenen miljoonaa euroa. Ainakin osa tästä pystyttäisiin kattamaan henkilöstösäästöillä. Yt-neuvotteluiden ulkopuolella ovat kuitenkin muun muassa sosiaali- ja terveyspuolella työskentelevät.

23.3. TE-toimistoissa ei vielä ruuhkaa, mutta pahimman odotetaan olevan vasta edessä

TE-toimistoissa varaudutaan asiakasmäärän kasvuun sitä mukaa , kun yrityksissä saadaan yt-neuvotteluita päätökseen. Tällä hetkellä asiakasmäärä kasvaa etenkin lomautetuista ja yrityksistä, jotka suunnittelevat lomautuksia.

– Asiakkaita tulee laajasti kaikilta aloilta. Ehkä teollisuus on yksi sellainen ala, joka nousee erityisesti esille. Poikkeuksen taas muodostavat elintarvikealan kauppa ja tuotanto sekä sote-ala, joilla on kysyntää työmarkkinoilla tällä hetkellä, sanoo Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Leena Tuohimaa-Kari.

22.3. Suomalaisen ruuantuotannon arvostus nousee kohisten

Suomalaisten suhtautuminen kotimaiseen ruokaan ja ruoantuotantoon on noussut poikkeusoloissa nopeasti sosiaalisen median keskusteluihin. Keskustelujen sävy on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi tuottajia ja ruoantuotantoa kohtaan.

Koronahaitat puolestaan ovat toistaiseksi olleet vähäisiä maatiloilla, mutta varautua kannattaa, neuvoo maitotilallinen.

22.3. SJK tekee someen vinkkivideoita, jotta koronarajoitteet eivät tyrehdyttäisi nuorten futaajien treenaamista

Seinäjoen Jalkapallokerho alkaa tuottaa yhdessä hyväntekeväisyysjärjestö Project Livin kanssa lapsille ja nuorille lyhyitä videoita, joissa annetaan vinkkejä treenaamisesta pienessä tilassa.

Seura on huolissaan siitä, että monen nuoren jalkapalloilijan aika voi tulla pitkäksi kotioloissa, kun koronaepidemia rajoittaa mahdollisuuksia treenata porukassa.

22.3. Lakeuden Etappi: Jätteiden lajittelua kotona ei tarvitsekaan muuttaa

Koronavirus ei vaikutakaan kodin lajitteluohjeisiin. Vielä viime viikolla ohjeistettiin, että sairastuneen roskat kuten nenäliinat pitää pakata erikseen.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että ohjeisiin koronavirukseen sairastuneiden jätteiden lajittelusta tuli muutoksia perjantaina. THL ja TTL ovat ohjeistaneet, että kotien lajittelukäytäntöjä ei tarvitse muuttaa.

22.3. Pihlajalinna aloittaa maksulliset koronatestaukset Seinäjoella

Seinäjoella testauspiste tulee Pihlajalinnan lääkärikeskuksen välittömään läheisyyteen ja on avoinna ajanvarauksella. Testaukset tehdään sairaanhoitopiirien ohjeiden mukaisesti, joten oireettomia henkilöitä ei testata.

Seinäjoen keskussairaala sai oman koronatestauslaitteen kymmenisen päivää sitten. Sen ansiosta tulokset saadaan muutamassa tunnissa.

22.3. Korona vei vertaistuen monelta, joka pyrkii irti päihteistä – "Jos tähän ei puututa, sairaus vie nopeaan luisuun pohjasta läpi"

Päihderiippuvaisten vertaistuki on vaikeuksissa koronan tuomien rajoitusten kanssa. Monelta tukiryhmältä on mennyt kokoontumispaikka, kun kunnat ja seurakunnat ovat sulkeneet tilojaan.

Minnesota-jatkohoitoryhmää Ähtärissä vetävä Kari Halinen on vedonnut tasavallan presidenttiin ja ministeriöön sen puolesta, että ryhmät voisivat jatkaa toimintaansa. Alkoholisteilta ei voi hänen mukaansa vaatia digiloikkaa eli esimerkiksi videoyhteydellä toimimista.

Retkahtamisen jälkeen alamäki voi olla nopea. Erityistä huolta kannetaan vasta raitistuneista.

22.3. Sairaanhoitajaopiskelija Christina Ojala hoiti 60-luvulla hongkongilaiseen sairastuneita suomalaisia apunaan käsineet, vesi ja saippua

Koronasta selvitään, kuten on selvitty jokaisesta epidemiasta, sanoo elämäntyönsä sairaanhoitajana tehnyt Christina Ojala.
Hän teki parikymppisenä viimeistä sairaanhoitajaopintoihinsa liittyvää harjoittelua Kokkolassa vuonna 1969, kun Suomessa sairastettiin pandemiaksi yltynyttä hongkongilaista influenssaa.

Lue tästä, miten Ojala muistelee tuota aikaa. Voit myös itse jakaa kokemuksiasi asiasta jutun lopussa.

21.3. Kun yli 70-vuotiaat käskettiin koteihinsa, auttajat aktivoituivat – vapaaehtoiset hakivat Eero Saarimäelle kaupasta leipää, maitoa ja leikkeleitä

Moni pieni kunta on yhdistänyt voimansa huolehtiakseen kotona asuvista vanhuksista ja riskiryhmiin kuuluvista. Lue tästä jutusta, miten avustusringit ja yksittäiset ihmiset ovat ryhtyneet auttamaan.

21.3. Eskoo aloittaa yt-menettelyn

Koronaviruksen tuomat muutokset vaikuttavat rajusti sosiaalipalvelujen kuntayhtymän talouteen: työikäisten palvelut on ajettu alas kaikilla paikkakunnilla, ja tilanteen arvioidaan vaikuttavan myös muihin kiireettömiin palveluihin.

Toinen syy yt-menettelyn aloittamiin ovat rakenteelliset sopeuttamistarpeet: Eskoossa aiotaan tiivistää johtamisjärjestelmää ja organisoida esimiestyö uudelleen.

20.3. Pienten koululaisten lähiopetusohje muuttui – Seinäjoki seuraa oppilasmäärän muutosta

Kaikille halukkaille 1.–3.-luokan oppilaille tarjotaan jälleen lähiopetusta. Hallitus on poistanut ehdon, että lähiopetukseen saavat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen kaikille ja myös 1.–3.-luokkien koululaisille etäopiskelua, mikäli se perheessä on mahdollista. Kunnilta lähtee tieto huoltajille muuttuneesta tilanteesta, Seinäjoelta tieto vanhemmille on lähtenyt Helmen kautta.

20.3. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä viides koronatartunta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu viides koronavirustartunta. Tartunnan on saanut työikäinen mies, ja tapaus kytkeytyy aiemmin todettuun tartuntaan. Tartunnan saaneet olivat olleet samalla ulkomaanmatkalla Itävallassa.

20.3. Pelastuslaitoksilla sairastetaan ja tehdään etätöitä, mutta pelastusvalmius on edelleen hyvä

Pohjanmaan pelastuslaitoksella työntekijöitä on jonkin verran sairaana, mutta tautitilanteessa ei ole vielä havaittu mitään normaalista poikkeavaa. Pelastustoimi on kuitenkin varautunut siihen, että epidemia pahenee ja uhkaa myös pelastajien terveyttä. – On otettu käyttöön etätyömahdollisuudet, vähennetty asiakaskäyntejä ja kielletty asiakkaiden tulo meidän tiloihin. Asemien ja varikoiden sisätiloissa vältetään lähikontakteja, esimerkiksi ensihoidon ja pelastuksen aamupalaverit pidetään erikseen, selvittää pelastusjohtaja Tero Mäki Vaasassa tehtyjä toimenpiteitä.

20.3. Jos lapsen opetuksen tarpeet muuttuvat, ilmoita koululle

Seinäjoen kaupungin perusopetuspalvelut muistuttavat, että yhteiskunnan eri toimialojen muutokset voivat vaikuttaa oppilaiden lähiopetustarpeeseen poikkeusolojen aikana. Koteja pyydetään ilmoittamaan asiasta kouluille välittömästi.

19.3. Alavuden kaupunki antaa koko henkilökuntaa koskevan lomautusilmoituksen

Alavuden kaupunki käynnistää YT-neuvottelut ja antaa koko henkilöstöä koskevan lomautusilmoituksen. Lomautusilmoitus ei koske joitakin yhteiskunnan huoltovarmuuden kannalta olennaisia ryhmiä eikä kaupungin koko henkilöstöä ole näillä näkymin tarve lomauttaa. Tilanne johtuu valtioneuvoston valmiuslain perusteella määräämistä toiminnan rajoituksista ja keskeytyksistä.

19.3. Järvi-Pohjanmaalla ohjeita terveysasemilla asioimiseen

Järvi-Pohjanmaan perusturva ja Alajärvi ohjeistavat, että ylimääräisten asiakaskontaktien välttämiseksi terveysasemilla ei saa asioida ilman ajanvarausta. Kaikessa asioinnissa pyydetään ottamaan yhteyttä ensin puhelimitse. Myös reseptejä uusitaan ainoastaan puhelimessa. Poikkeusjärjestelyt ovat voimassa toistaiseksi.

19.3. Etelä-Pohjanmaalla ei vielä kutsuta hoitoalan eläkeläisiä töihin

Muissa tehtävissä työskenteleviä sote-alan koulutettuja ja jopa eläkeläisten kutsumista töihin on selvitetty sairaanhoitopiireissä . Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä pärjätään vielä omilla työntekijöillä.– Odotus on, ettei Etelä-Pohjanmaalle ole heti tulossa piikkiä. Homma on vielä hallussa omalla väellä, ja lomiakin yritetään pitää, sanoo henkilöstöjohtaja Kari Jokinen.

19.3. Koululaisvuoroja tauolla, bussiliikenteessä muutoksia

Poikkeustilanne aiheuttaa muutoksia bussiliikenteeseen. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kertoo harventavansa vuoroja ensi maanantaista 23.3. alkaen. Osa koululaisliikenteestä on keskeytetty jo eilen keskiviikkona.

18.3. SJK ja SJK-konserni alentavat palkkoja pelien ja tapahtumien peruunnuttua

Määräaikainen palkanalennus tarkoittaa SJK-konsernin mukaan, että irtisanomisiin ja lomautuksiin ei tarvitse nyt mennä. Palkanalennus on voimassa kolme kuukautta.

18.3. Pandojen kiima alkoi, puiston sulkeminen aloittaa yt-neuvottelut

Koronavirus ja poikkeusolot sulkevat Ähtärin eläinpuiston asiakkailta. Sulkemisesta seuraavat yt-neuvottelut, joiden lopputulos voi olla, että henkilökuntaa lomautetaan, arvelee toimitusjohtaja Kimmo Stude. Samaan aikaan pandalassa jännitetään pandojen kiimaa. Sen aika on juuri nyt ja pandatalo suljettiinkin pandojen kanssakäymisen rauhoittamiseksi jo ennen muuta puistoa.

18.3. Sokos Hotel Lakeus suljetaan

Osuuskauppa Eepee kertoo sulkevansa Sokos Hotel Lakeuden ravintoloineen perjantaista 20.3. alkaen sopeuttamistoimenpiteenä. Kysyntä ja asiakasmäärät ovat hotelleissa ja ravintoloissa vähentyneet merkittävästi koronavirustilanteen vuoksi ja Eepee arvioi tilanteen vaikeutuvan edelleen.

17.3. Kouluilla hiottiin etäopetusajan käytäntöjä

Ainakin Kauhajoella ja Seinäjoella etäopetus aloitetaan niin, että opettajat ovat koululla opastamassa oppilaita alkuun. Oppilaille muistutetaan, että poikkeusaika ei ole lomaa, vaan tämänkin ajan opiskelut arvostellaan.

17.3. Koskenkorvan tehdas pyörii yötä päivää – tuotanto käsidesiksi

Altian Koskenkorvan tehtaalla Ilmajoella tuotetaan käsidesin raaka-aineena käytettävää teknistä etanolia usean käsidesivalmistajan tarpeisiin. Kysynnän räjähdettyä Koskenkorvalta lähtee raaka-ainetta päivässä jopa 200 000 käsidesipullon tarpeisiin. Tuotantoa on sopeutettu sen mukaiseksi.

17.3. Seinäjoen keskussairaalassa valmius pandemiaosaston perustamiseen

Johtava ylilääkäri Hannu Puolijoki Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä vakuuttaa, että valmius tehohoitoon on Seinäjoen keskussairaalassa hyvä. Sairaalassa on valmius avata pandemiaosasto viikonloppuna. Se avataan tarvittaessa kirurgian osaston tiloihin. Varsinaisia tehohoitopaikkoja on 6, tehovalvontapaikkoja 18. Tarvittaessa heräämötilat otetaan tehohoidon käyttöön.

17.3. Seinäjoella valmiusryhmä koolla heti aamusta

Seinäjoen kaupungin koronavarautumisryhmän toimenpiteitä siitä, miten Suomen hallituksen linjaukset poikkeustilasäännösten siirtämiseksi käytäntöön toteutetaan Seinäjoella. – Työtä tulee olemaan tänään, että saadaan kaikki sellaiseen kohtuulliseen kuntoon, että huomenna suljetaan toimipisteet, sanoo Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki.

16.3. Koulujen etäopetusta valmistellaan kiireellä

Poikkeustila siirtää koulujen opetuksen koteihin. Seinäjoen kaupungin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Heikki Vierula olisi toivonut järjestämisaikaa esimerkiksi tämän viikon ajan. Hän arvioi, että vielä keskiviikkona järjestelmä ei ole täydessä iskussa. – Kaikilta osin sitä ei varmasti pystytä ihan täytenä etäopetuksena järjestämään, mutta oppilaille toimitetaan jonkun järjestelmän kautta tehtäviä ja kotona pitää valvoa, että niitä tulee tehdyksi, Vierula sanoo.

16.3. Kaikki Seinäjoen kaupunginteatterin esitykset perutaan

Kuten muutkin kulttuuritoiminnot, myös Seinäjoen kaupunginteatteri peruu kevään esitykset. Myös kesän esitykset perutaan. Peppi Pitkätossua ehdittiin esittää vain yhden kerran, ensi-illassa viime lauantaina 14.3.

16.3. Kaupungit miettivät säästökeinoja

Seinäjoki etsii taloutensa tasapainottamiseksi keinoja, jotta tarvittava noin kymmenen miljoonan euron säästötavoite täyttyisi. Ainakin osa tästä pystyttäisiin kattamaan henkilöstösäästöillä. Myös kauhava pohtii aloitetaanko yhteistoimintaneuvottelut. Kauhavalla on säästettävää puoli miljoonaa euroa henkilöistämenoista.

15.3. Koulujen ja päiväkotien toiminta keskitetään niiden omalle alueelle

Seinäjoen kaupungin varhaiskasvatus- ja perusopetuspalvelut keskeyttää kaiken Seinäjoen koulujen ja päiväkotien ulkopuolelle suuntautuvan toiminnan. Esimerkiksi uimahallikäynnit perutaan, julkisia liikuntatiloja ei käytetä ja 9.-luokkalaisten Yrityskylä-vierailut perutaan.

13.3. Seinäjoen keskussairaala sai oman koronatestauslaitteen

Oman koronatestauslaitteen ansiosta tulokset koronavirusnäytteistä saadaan muutamassa tunnissa, kun aiemmin ne on lähetetty Helsinkiin ja tuloksen saaminen on kestänyt päivästä kahteen. – Nyt pystymme testaamaan kolme sarjaa päivässä ja jokaisessa 12 näytettä. Vastaukset saadaan noin kolmen tunnin kuluttua sarjan käynnistämisestä, sanoo kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Jaana Kauppila.

13.3. Koulunkäynti jatkuu normaalisti, suunnitelmia päivitetään, keskussairaala valmistautuu siirtämään kiireettömiä aikoja

Koulujen ja päiväkotien osalta Seinäjoella on todettu, että ne jatkavat toimintaansa normaalisti. Ne voidaan sulkea vain aluehallintoviraston tai sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksellä, muistuttaa varautumisryhmän puheenjohtaja Raija Ranta.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä jokainen erikoisala käy ajanvarauksensa läpi ja asiakkaita lähestytään tarvittaessa. Tavoite on, että kiireettömän hoidon puolelta saataisiin vapautettua resursseja päivystyspotilaiden hoitoon.

13.3. Etelä-Pohjanmaalla kaksi uutta koronatartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä varmistui iltapäivällä kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnan saaneet ovat miehiä ja molemmat ovat matkailleet Itävallassa. Potilaat ovat hyväkuntoisia ja tällä hetkellä kotona eristyksessä. Tunnistetut lähikontaktit on määrätty karanteeniin ja muita tartunnalle mahdollisesti altistuneita henkilöitä selvitetään parhaillaan yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.

12.3. Pytinkimessut peruttu, Rytmikorjaamo rajoittaa yleisömääriä

Seinäjoen Pytinkimessut on peruttu koronapandemian takia. Messut oli tarkoitus järjestää kahden viikon kuluttua Seinäjoki-Areenassa. Seinäjoen Rytmikorjaamo rajoittaa tulevien keikkojensa yleisömäärää koronasuositusten mukaisesti.

12.3. Toinen koronavirustartunta varmistui Etelä-Pohjanmaalla

Eteläpohjalaisella miehellä on todettu koronavirustartunta. Tartunta varmistui keskiviikkoiltana. Tartunta todettiin työikäisellä miehellä, joka oli palannut matkalta Tirolin alueelta Itävallasta. Potilas on hyväkuntoinen ja tällä hetkellä eristyksessä. Lähikontakteja on neljä ja heidät on asetettu karanteeniin.

11.3. Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen koronatartunta todettu

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueen ensimmäinen koronatartunta on todettu työikäisellä miehellä, joka on palannut 8. maaliskuuta matkalta Pohjois-Italiasta. Potilas on tällä hetkellä kotona eristyksessä ja lieväoireinen sekä hyväkuntoinen. Hänen oireensa muistuttavat flunssaoireita. Yksi sairastuneen henkilön tunnistettu lähikontakti on määrätty karanteeniin ja muita tartunnalle mahdollisesti altistuneita henkilöitä selvitetään.

11.3. Oppilaitokset peruvat oppilaiden ja henkilökunnan ulkomaanmatkoja

Seinäjokisen Sedun rehtori Reija Lepola teki keskiviikkona päätöksen perua kaikki opiskelijoiden ja henkilökunnan ulkomaan vaihtojaksot heinäkuun 2020 loppuun saakka. Peruutus koskee sekä Sedusta lähteviä kuin sinne saapuvia henkilöitä. Sedussa on ollut suunnitteilla noin 50 sedulaisen vaihtojaksot eri puolille Eurooppaa, Venäjälle, Ugandaan ja Namibiaan. Lisäksi koulussa on ollut sovittuna 40 saapuvaa opiskelijavierailua ja 15 opettajavierailua.

10.3. Terveyskeskuksissa pärjätty koronatiedustelujen kanssa

Vaasan ja Seinäjoen alueiden terveyskeskuksissa on pärjätty hyvin koronavirukseen liittyvien tiedustelujen kanssa. Seinäjoen keskussairaalaan on ohjautunut päivystysapunumerosta puheluita, joissa matkoilta palanneet kyselevät toimintaohjeita mahdollisen tartunnan varalle.