Lue tästä Keski-Pohjanmaan koronapäivitykset 12.3.-13.4.

Yleistä

13.4. Pohjalaisnaisten reissuvuosi tyssäsi koronapandemiaan

Kolmikymppiset Soili Rautanen ja Ida Rantanen eivät stressanneet, kun lähtivät vuoden reissulle Australiaan elokuun lopussa 2019. Lukuisten matkojen karaisema pariskunta uskoi, että puhelimen varastamisesta, ruokamyrkytyksestä tai muista vastoinkäymisistä kyllä selvittäisiin myös tällä kertaa.

Australiassa vastassa olivat kuitenkin metsäpalot ja koronapandemia. Kotiinpääsy oli helpommin sanottu kuin tehty, vaikka monenlaiseen oli varauduttu.

Psykoterapeutti Heli Vaaranen puhuu länsimaisen ihmisen kaikkivoipaisuuden harhasta. Illuusiosta, että nykyihminen voi kontrolloida kaikkea. – Kyllähän ihminen paljon voikin. Joissakin maailmankolkissa pystyy vaikuttamaan jopa syntyvän lapsen genetiikkaan ja sukupuoleen, Vaaranen sanoo.

Sitten tulee pienen pieni virus, ja hajottaa ihmisen huolella rakentaman, täydellisyyttä tavoittelevan paketin, eikä jäljelle jää kuin mahdollisuus yrittää selvitä.

13.4. Soiten alueen kaikki koronatartuntaketjut yhä tunnistettu

Soiten maanantaisen tiedotteen mukaan alueen koronaepidemiatilanne jatkuu rauhallisena ja varautuminen etenee suunnitelmien mukaan. Alueella on todettu yksi uusi koronavirustartunta ja yksi koronapotilas on osastohoidossa. Kaikki tartuntaketjut on pystytty jäljittämään. Yhteensä Soiten alueella on nyt todettu 15 koronavirustartuntaa.

Myös koronapuhelimessa ja -poliklinikalla tilanne jatkuu melko rauhallisena.

13.4. Viisi pohjalaiskuntaa THL:n Koronakartalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla olevaan Koronakarttaan päivittyvät tartuntatautirekisteriin kirjatut varmistettujen koronatapausten määrät. Tiedot päivittyvät muutaman päivän viiveellä. Sivustolta löytyvät kunnat, joissa tartuntoja on kirjattu yli neljä. Listalta löytyvät nyt Kokkola 5 varmistettua tartuntaa, Vaasa 25 varmistettua tartuntaa ja Seinäjoki 20 varmistettua tartuntaa. Myös Veteliin on kirjattu 5 varmistettua tartuntaa. Sivusto löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

13.4. Pohjanmaan poliisin pääsiäinen on ollut vilkas

Nuorison kokoontumiset autokunnittain markettien pihoilla jatkuivat pääsiäisenä. Seinäjoella ja Vaasassa koolla on ollut pahimmillaan 100 autoa. Keski-Pohjanmaalla vastaavaa ilmiötä ainakaan tässä laajuudessa ei poliisin mukaan ole havaittu. Pohjanmaan poliisin pääsiäisviikonloppuun mahtui monenlaisia hälytyksiä. Esimerkiksi kotihälytysten määrä, 40, ei kuitenkaan poikkea poliisin mukaan merkittävästi tavanomaisesta pitkästä viikonlopusta.

12.4. Koronakriisistä kärsiville taloudellista apua Kokkolassa

Kokkolassa on käynnistynyt Yhteen hiileen -keräys koronakriisin vuoksi taloudellista apua tarvitseville lapsiperheille.

Hope Kokkolan ja Kokkolan nuorkauppakamarin keräyksessä kerätään apua tarvitseville lahjakortteja paikallisiin ruokakauppoihin, päivittäistavaraliikkeisiin, ravintoloihin sekä vaate- ym. kauppoihin. Näin voidaan tukea myös paikallista yrittäjyyttä ja elinkeinoelämää. Lahjakortit jaetaan apua tarvitseville luottamuksellisesti. Mukana on 4 kauppaa (HalpaHalli, K-Supermarket, Minimani ja Prisma), joihin voi tuoda minkä tahansa kaupan lahjakortin ja joista ne toimitetaan perille.

11.4. Soiten alueella kaksi uutta koronatapausta

Soiten alueella on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartuntaketjut on edelleen pystytty jäljittämään.

Keski-Pohjanmaalla on todettu toistaiseksi 14 koronavirustartuntaa laboratoriotestein. Todellinen sairastuneitten määrä on todennäköisesti suurempi. Yksi koronapotilas on osastohoidossa. Soiten mukaan koronapuhelimessa ja -poliklinikalla tilanne jatkuu melko rauhallisena.

11.4. Poliisi suosittelee viettämään pääsiäistä kotona

Pohjanmaan poliisi haluaa muistuttaa pääsiäisenä hallituksen antamista ohjeista ja muistuttaa suosituksista. Poliisi kehottaa viettämään tämän pääsiäisen kotona lähimmän perheen kanssa. Yli kymmenen osallistujan kokoontumiset ovat kiellettyjä. Mikään ei estä pääsiäiskokkojen polttamista, mikäli seuraa pelastuslaitoksen ohjeistusta ja kunhan ei järjestä yleisötilaisuutta.

Poliisin mukaan omalla mökillä voi vierailla, jos se sijaitsee alueella, jolla muutenkin liikkuu. Matkustaminen ympäri maata ei ole suotavaa.

Rikollisuus on viime aikoina vähentynyt Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella. Poliisi uskoo, että tähän syynä on se, että ihmiset ovat vähemmän liikkeellä ja pysyvät enemmän kotioloissa. Kotihälytykset ja perheväkivaltaan liittyvät kotihälytykset ovat lisääntyneet viime aikoina, poliisin mukaan kuitenkin vähän.

10.4. Seurakunnat välittävät pääsiäisen sanomaa nettilähetyksissään ja sosiaalisessa mediassa

Seurakunnat ovat lisänneet poikkeusoloissa verkkolähetyksien määrää. Koronaviruksen vuoksi yli kymmenen hengen tilaisuudet on kielletty, joten jumalanpalveluksia ei voi järjestää yleisötilaisuuksina.

Kokkolassa on striimattu hiljaisella viikolla puolen tusinaa tilaisuutta. Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Veli-Pekka Harjun mukaan kirkkoväen läsnäolon voi aistia tyhjässäkin kirkossa. Harjun mukaan verkkolähetykset ja sosiaalinen media tuovat turvaa poikkeuksellisena aikana.

– Nyt täytyy löytää se uusi toimintaikkuna, jonka kautta jatkaa elämää ja ottaa puhdasta ilmaa, jota tarvitaan kaiken tämän lamauttavan ja pimeän energian torjumiseksi, Harju sanoo.

9.4. Kolme uutta koronatapausta varmistui Keski-Pohjanmaalla – sairastuneita on nyt 12

Keski-Pohjanmaan alueella on varmistunut 3 uutta koronavirukseen sairastunutta. Tartuntaketjut on pystytty jäljittämään. Yksi koronapotilas on osastohoidossa. Yhteensä Soiten alueella on nyt todettu 12 koronavirustartuntaa.

Sosiaali- ja terveyspalveluista alueella vastaava Soite ottaa käyttöön pestävät kangasmaskit asteittain kotihoidossa, tehostetun palveluasumisen yksiköissä sekä kaikilla kotikäynneillä.

9.4. Ely-keskuksen koronatukiin hakuryntäys

Sadat poikkeustilanteesta kärsivät pohjalaisyritykset ovat hakeneet Ely-keskuksen koronatukea. Ensimmäiset päätökset tuista tehtiin tiistaina: rahaa myönnettiin lähes kolmellekymmenelle yritykselle yhteensä 400 000 euroa.

Koronan aiheuttamiin vaikeuksiin myönnettävä tuki on aiheuttanut hakuryntäyksen ja hakemusten käsittelyyn lisätään nyt henkilökuntaa. Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla tukea on hakenut jo yli 300 yritystä tähän mennessä.

9.4. Ammattikorkea Novia tarjoaa kurssejaan maksutta irtisanotuille ja työttömille

Suomen suurin ruotsinkielinen ammattikorkeakoulu Novia tarjoaa avoimen puolen kurssejaan ilmaiseksi irtisanotuille ja työttömille. Maksuttomuus koskee yksittäisiä kursseja tai opintokokonaisuuksia, jotka alkavat huhtikuun puolivälin jälkeen ja kestävät vuoden loppuun.

Koulu kertoo tiedotteessaan, että se haluaa antaa koronakriisin vuoksi kärsiville mahdollisuuden kehittää itseään.

9.4. Koronakriisi kurittaa alueen yrityksiä etenkin taloudellisesti – vaikutukset näkyvät jo tuotannossa, sopimuksissa ja alihankinnassa

Koronaepidemia kurittaa alueen pienyrityksiä etenkin taloudellisesti. Pahimmin vaikutukset näkyvät palvelualalla, rakentamisessa ja teollisuudessa. Tämä selvisi Kokkolanseudun Kehitysyhtiön toteuttamasta kyselystä, johon vastasi jopa 340 yritystä. Valtaosa vastanneista oli Kokkolasta, jonkin verran myös Perhosta.

Suurin osa yrityksistä kertoi koronavirustilanteen vaikuttaneen jo liiketoimintaan. Taloudellisten vaikutusten lisäksi muutoksia oli aiheutunut tuotantoon, alihankintaan, sopimuksiin ja henkilöstöönkin sekä työtapoihin

9.4. Riskiryhmiin kuuluvat hoitajat jatkaneet työssään

Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvat hoitajat jatkavat ainakin pääosin työssään alueen sairaanhoitopiireissä. Hoitajia on tähän asti riittänyt hyvin, eikä riskiryhmiin kuuluvien ole tarvinnut hoitaa koronapotilaita.

Soitessa esimiehet arvioivat infektioasiantuntijoiden kanssa, millaista työtä hoitajat voivat tehdä.

Sairaanhoitopiirit seuraavat THL:n suosituksia. Vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat THL:n mukaan lisätä ne perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

9.4. Keskipohjalaisille Soitelta omaa koronapostia

Kaikki keskipohjalaiset saavat postin mukana kotiin korona-aiheisen tietopaketin. Paperitiedote on laitettu jakoon kaikkiin Keski-Pohjanmaan kuntiin ja Kruunupyyhyn.

Soiten tiedote sisältää osittain samaa materiaalia kuin valtakunnallinen koronaposti. Alueen paketissa on kuitenkin myös esimerkiksi yhteystiedot Soiten koronaneuvontaan ja huolipuhelimeen. Soite pyytääkin säilyttämään tiedotteen.

9.4. Kirkonkin pääsiäinen on nyt erilainen

Seurakuntien pääsiäinen painottuu tänä vuonna nettiin: koronan vuoksi esimerkiksi Kokkolassa on striimattu hiljaisella viikolla yli puoli tusinaa tilaisuuksia.

Alueen seurakunnat ovat jo monen viikon ajan lähettäneet vähintään jumalanpalvelukset verkossa. Esimerkiksi Kannuksessa työstä on saatu hyvää palautetta. Silti kirkkoherrat myöntävät, että toiminnasta puuttuu jotain, sillä seurakuntaelämään liittyy vahvasti ajatus läsnäolosta ja läheisyydestä.

Seurakunnissa uskotaan, että kirkossakävijät tulevat innolla takaisin heti kun voivat. Toisaalta nyt voidaan somen kautta tavoittaa myös uusia ihmisiä, ja isompi panostus verkkoon voikin jäädä seurakunnissa pysyväksi.

8.4. Kausityövoimaa odotellaan tiloilla jo kärsimättömästi

Ulkomaista kausityövoimaa odotellaan jo tiloilla. Jos ulkomaalaisista osaajista vain osa pääsee Suomeen, pitäisi tekijät löytää suomalaisista.

Kokkolalainen Hauhtosen marjatila on varautunut siihen, että ulkomaista työväkeä ei tänä vuonna tule. Tilalla on ollut sesonkiaikana parisenkymmentä ukrainalaista kausityöntekijää. Vielä on epäselvää, voisiko osa heistä tulla. Siitä huolimatta kauden alkua valmistellaan kotimaisin voimin.

Kiinnostuneitakin on ollut.

– Toistakymmentä yhteydenottoa on tullut työhaluisilta nuorilta, eläkeläisiltä ja alueella asuvilta ulkomaalaisilta, kertoo Veli-Matti Jukkola.

8.4. Perhon kunta aloittaa yt-neuvottelut

Myös Perhon kunta aloittaa yt-neuvottelut henkilöstönsä kanssa koronaepidemian takia. Osa kunnan palveluista ja toimipaikoista on suljettu ja työt vähentyneet. Yt-neuvotteluissa yritetään etsiä työntekijöille myös muita töitä.

Osalle on jo löytynyt töitä: lähihoitajan koulutuksen saaneita koulunkäynnin ohjaajia ja lastenhoitajia on siirtynyt Soiten palvelukseen.

Myös osa-aikaistaminen, lomauttaminen ja palkan maksun keskeyttäminen ovat vaihtoehtoja.

8.4. Poliisi kehottaa käyttämään koronaepidemian aikana sähköisiä palveluita

Pohjanmaan poliisi kehottaa kuntalaisia käyttämään korona-aikana ensisijaisesti sähköisiä palveluita. Jos poliisiasemalla on pakko käydä, pyytää poliisi varaamaan ajan sähköisessä ajanvarauspalvelussa tai soittamalla valtakunnalliseen neuvontapuhelimeen 0295 419 800.

Riskiryhmäläiset voivat hoitaa kiireelliset lupa-asiat soittamalla. Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla voi soittaa arkisin klo 9-11 numeroon 0295 449 351.

8.4. Alueella yhdeksäs testein varmistettu koronatartunta – ensimmäinen potilas osastohoidossa

Keski-Pohjanmaalla alueella on varmistunut yksi uusi koronavirustapaus – sairastuneita on nyt yhdeksän.

Lisäksi yksi koronapotilas on osastohoidossa. Maakunnassa kaikkien koronatapausten tartuntaketjut on pystytty jäljittämään ja altistuneisiin on saatu yhteys.

Yksityisissä tai kuntien omistamissa hoivakodeissa ei ole Keski-Pohjanmaalla todettu yhtään koronavirustartuntaa. Kiuruvedellä yläsavolaisessa yksityisessä hoivakodissa on kuollut 8 vanhusta koronavirukseen. Kaikki menehtyneet olivat hyvin iäkkäitä.

Soiten kotikoronatiimi on nyt valmiudessa ja se voi aloittaa toimintansa huomisesta lähtien. Tiimi tekee kotikäyntejä koronapotilaiden koteihin tarvittaessa.

THL raportoi koronatartunnat koronakartta-sivustolle (siirryt toiseen palveluun) kotikunnan mukaan näytteenottopaikasta riippumatta, ja Soite ilmoittaa lukumäärän, joka kirjautuu Keski-Pohjanmaan alueelle.

8.4. Avoimen ammattikorkean opinnot auki kaikille koronan takia

Centria avaa avoimen ammattikorkeakoulun opinnot kaikille maksutta vuoden loppuun saakka koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Centrian mukaan tämä antaa esimerkiksi työttömille ja lomautetuille mahdollisuuden vahvistaa osaamistaan.

Syyskaudella luvassa on verkko-opintoja kaikilta Centrian koulutusaloilta. Lisäksi tarjolle tulee erillisopintoja ja halukkaat voivat osallistua myös syksyllä alkavassa tutkintokoulutuksessa yksittäisille opintojaksoille.

8.4. Kaikkien yli 70-vuotiaiden tilannetta kuulostellaan soittamalla – osa kokee jo yksinäisyyttä ja ahdistusta

Keski-Pohjanmaalla on alettu soittaa kaikille yli 70-vuotiaille koronaeristyksessä oleville. Heitä on Soiten alueella reilut 23 000. Kunnat ovat valjastaneet apuun omien työntekijöiden lisäksi seurakunnan väkeä ja muita vapaaehtoisia.

Tärkeintä on selvittää, tarvitseeko ikäihminen apua arkeen ja kokeeko hän yksinäisyyttä tai pelkoja. Samalla kerrotaan, mitä palveluita kunnalla, seurakunnalla sekä vapaaehtoistahoilla on tarjolla. Lue lisää tästä.

8.4. Alaluokkalaisista vain pieni osa lähiopetuksessa Keski-Pohjanmaalla

Nuorimpia oppilaita on Keski-Pohjanmaalla lähiopetuksessa vähemmän kuin maassa keskimäärin. Vain seitsemän prosenttia ykkös-, kakkos- ja kolmasluokkalaista käy koulua koulussa poikkeusolojen aikaan.

Koko maan pikkukoululaisista saman tekee noin yhdeksän prosenttia.

Päivähoidossa Keski-Pohjanmalla on hieman yli 20 prosenttia lapsista normaalitilanteeseen verrattuna.

Hallitus on linjannut, että pienimmät koululaiset voivat mennä kouluun. Suositus kuitenkin on, että mahdollisimman moni pysyisi kotona.

7.4. Koronatestaus aiotaan kaksinkertaistaa lähiviikkoina Keski-Pohjanmaalla – testiin pääsee nyt aiempaa helpommin

Keski-Pohjanmaalla pystytään lisäämään koronatestausta jo lähiviikkoina. Tähän saakka sosiaali- ja terveyspalveluja maakunnassa hoitavassa Soitessa testaustahti on ollut noin 20–30 testiä päivässä. Tämä tuplaantuu lähiviikkoina, kertoo Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

– Meidän näytteet analysoiva NordLab Oulussa on luvannut nostaa kapasiteettiaan. Toiveissa on myös saada Kokkolaan oma testauslaite pian. Se etenkin nopeuttaisi testausta. Vaikeaoireisista saadaan silloin jo tunneissa vastaus, kun aiemmin vastaus on viipynyt 12 tuntia. Se antaa paljon paremmat mahdollisuudet hoitaa potilasta, kertoo Rahkonen.

Nyt myös kynnystä testiin pääsyyn madalletaan.

7.4. Kamariorkesteri peruu kaikki kevään konsertit

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri peruu kaikki kevätkauden konsertit koronaviruksen takia. Toiminta keskeytetään toukokuun loppuun asti hallituksen kokoontumisrajoitusten takia.

Tällä hetkellä orkesteri työskentelee pienkokoonpanoissa, ja muusikot harjoittelevat pienryhmissä. Suunnitelmissa on kevään aikana lähettää striimattuja konsertteja. Niistä tiedotetaan myöhemmin.

Keväältä jo perutut muun muassa Beethoven 8 sekä Kokkolan 400-vuotisjuhlan -konsertit järjestetään ehkä myöhemmin.

7.4. Kokkola aloittaa kouluruuan jakelun etäkoululaisille reilun viikon kuluttua

Kokkola aloittaa kouluaterioiden jakelun etäkoululaisille vasta puolentoista viikon päästä.

Jakelu siirtyi pääsiäisen yli, kun ruokapakettien kysyntä yllätti kaupungin. Tilauksia tulikin kolminkertainen määrä eli liki 1 200. Kokkolassa oli varauduttu aluksi 400 annoksen valmistamiseen.

Kaupunki jakaa jatkossa ateriat kerran viikossa perjantaisin. Noutopisteitä tulee alkuperäistä suunnitelmaa enemmän, jotta ruuhkilta vältytään.

7.4. Seurakunnat varautuvat rippileirien siirtämiseen

Seurakunnat varautuvat rippileirien siirtämiseen. Esimerkiksi Kokkolassa on tehty suunnitelmia sen varalta, että rippileirit päästään aloittamaan vasta heinäkuussa tai elokuussa.

Leirejä voitaisiin pitää tarvittaessa syyslomalla, joululomalla ja jopa ensi vuoden hiihtolomalla. Viimeinen vaihtoehto olisi järjestää leirit viikonlopputapaamisina.

Rippikoulua käydään pitkälti etänä, mutta intensiivijakso halutaan viimeiseen saakka pitää kasvokkain. Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa on tänä vuonna lähes 300 rippikoululaista.

6.4. Kansanedustajat maataloustukien noston kannalla

Enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista pohjalaiskansanedustajista olisi valmis nostamaan maataloustukia. Muun muassa perussuomalaisten Mauri Peltokangas pitää maataloutta huoltovarmuuden kivijalkana. Peltokankaan mukaan kansanedustajat voivat auttaa maataloustuottajia myös karsimalla turhaa byrokratiaa.

Kyselyyn vastasi yksitoista edustajaa Vaasan vaalipiirin kuudestatoista kansanedustajasta.

6.4. Keski-Pohjanmaalla varmistui yksi uusi tartuntapaus

Keski-Pohjanmaalla on varmistunut yksi uusi koronavirustapaus. Sairastuneita on nyt kaikkiaan kahdeksan. Edellisen kerran tartuntoja todettiin Keski-Pohjanmaalla viime torstaina. Silloin tapauksia varmistui kaksi lisää.

Koko maassa on nyt 2 176 varmistettua koronavirustartuntaa. Tautiin kuolleita on 28. Keski-Pohjanmaalla tautiin ei ole toistaiseksi menehtynyt yhtään ihmistä.

6.4. Synnyttäjän tukihenkilön läsnäoloa rajoitetaan myös Soitessa maanantaista alkaen

Tukihenkilö on synnyttäjän kanssa samassa huoneessa koko synnytyksen ajan. Hän ei kuitenkaan voi olla mukana käynnistysvaiheessa, leikkaussalissa eikä synnyttäneiden osastolla.

Kyseessä on Suomen gynekologiyhdistyksen ja kaikkien Suomen synnytyssairaaloiden yhteinen päätös.

6.4. Kirjaston palautusluukut on suljettu, myöhästymismaksuja ei kerry

Kirjastojen palautusluukut sulkeutuvat Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla Aluehallintovirastolta saadun ohjeistuksen mukaisesti. Kokkolassa palautusmahdollisuus loppui jo viime viikolla.

Palautuksia otetaan vastaan taas, kun kirjastot avataan. Sulkuaikana asiakkaille ei kerry myöhästymismaksuja. Kokkolassa kirjat saavat olla. 13.5. asti, Seinäjoella ja Vaasassa 18.5. asti.

6.4. Pohjalaiset kesätapahtumat odottavat päätöksiä poikkeustilan jatkosta

Kesätapahtumien järjestäjät toivovat valtiolta linjauksia siitä, voiko massatapahtumia järjestää kesällä. Mitä pidemmälle päätös venyy, sitä suuremmaksi kasvavat taloudelliset menetykset. Tapahtumien markkinointiin on jo satsattu ja joissakin tapauksissa esiintyjillekin maksettu.

Valmisteluja jatketaan esimerkiksi Kaustisen Kansanmusiikkijuhlien, Lohtajan kirkkomusiikkijuhlien ja Mustakari Memoriesin osalta, mutta suunnitelmia on tehty myös muutosten varalle.

5.4. Kokkolalaiset yksinyrittäjät voivat hakea koronatukea Kosekista

Kokkolalaiset yksinyrittäjät voivat hakea koronatukea suoraan Kokkolanseudun Kehitys Oy:sta.

Kokkolan kaupunki ja Kosek Oy ovat viikonlopun aikana valmistelleet valtion rahoittaman yksinyrittäjän koronatuen myöntämisprosessia työ- ja elinkeinoministeriön perjantaisen linjauksen mukaan.

Tämän hetkisen tiedon mukaan tukiasetus tullee voimaan torstaina 9. huhtikuuta. Kokkolan kaupunginhallitus käsittelee asiaa tarvittavilta osin kokouksessaan maanantaina.

5.4. Baaritappelut vaihtuivat kotihälytyksiin pohjalaiskunnissa – Poliisi moittii nuorten kokoontumisia

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset näkyivät pohjalaiskuntien katukuvassa. Kun ravintolat, baarit ja pubit eivät olleet viikonloppuna auki, oli Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella normaalia viikonloppua vähemmän tehtäviä.

Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario Tomi Mansikkamäen mukaan yleisillä paikoilla tapahtuva häiriökäyttäytyminen vähentyi selvästi. Tapahtumia sen sijaan riitti asuinlähiöissä: kotihälytysten määrä lisääntyi.

Poliisi toivoo, että myös nuoret vähentäisivät kokoontumisia. Mansikkamäen mukaan nuoret ovat kokoontuneet kaikissa Pohjanmaan poliisilaitoksen alueen kunnissa muun muassa huoltoasemien pihoille.

5.4. Kaikkiin etäopetuksessa oleviin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä Kokkolassa

Koulut eivät ole tavoittaneet kaikkia etäopetuksessa olevia koululaisia Kokkolassa. Näissä tapauksissa on käännytty oppilashuollon, kuraattoreiden ja lastensuojelun puoleen.

Lastensuojeluilmoitukset eivät kuitenkaan Soiten mukaan ole lisääntyneet Keski-Pohjanmaalla normaalista määristä poikkeusolojen aikaan.

4.4. THL:n koronakartta tarjoaa kuntakohtaista tietoa

THL on avannut karttasovelluksen, johon on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustartunnoista Suomessa. Sovelluksessa esitetään muun muassa varmistetut koronavirustapaukset Suomessa, tapausten ilmaantuvuus, testausmäärät sairaanhoitopiireittäin ja tapausmäärät ikäryhmittäin.

Tiedot kerrotaan paikkakunnilta, joilla tartuntoja on varmistunut vähintään viisi. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella tapauksia on 7. Kuntakohtaista tietoa ei määrän pienuuden vuoksi ole. Testejä Soiten alueella on tehty reilu 250 kappaletta.

Tiedot voivat päivittyä takautuvasti.

4.4 Pedersöre tarjoaa etäkoululaisille ruokapaketteja sekä kokkikurssin korvauksena pois jääneestä kouluruokailusta

Pedersören kunta tarjoaa etäkoululaisille ruokapaketteja ja järjestää perheille mahdollisuuden osallistua virtuaaliselle ruuanlaittokurssille, missä kokataan arkiruokaa. Ruokakassi sisältää kuivatarvikkeita, kuten pastaa ja puurohiutaleita sekä leipää ja jauhelihaa, hedelmiä ja maitotuotteita. Kassien jakelu alkaa pääsiäisen jälkeen, perheiden pitää ilmoittaa kiinnostuksensa Wilmassa.

3.4. Suojavisiirin prototyyppi syntyi muutamassa tunnissa ja valmistus alkoi seuraavana päivänä

Pula sairaanhoidon suojavarusteista on korona-ajan uutinen. Se on haastanut yrityksiä ennätysnopeaan tuotekehittelyyn. Kolme pohjalaista yritystä organisoi tuotantonsa uudelleen, ja muutamassa päivässä ne toivat markkinoille epidemian torjunnassa tarvittavia tuotteita.

3.4. Muutamassa päivässä 68 rahoitushakemusta keskipohjalaisilta yrityksiltä ELY-keskukselle

ELY-keskus avasi tiistaina 31. maaliskuuta yrityksille tarkoitetun rahoitushaun, jolla on tarkoitus helpottaa koronaviruksen yrityksille aiheuttamaa poikkeustilannetta. Valtakunnallisesti rahoitusta haettiin kolmessa vuorokaudessa yli 159 miljoonaa euroa. Hakemusten lukumäärä oli 5 570 kappaletta.

Keski-Pohjanmaalta hakemuksia on tullut 68, Etelä-Pohjanmaalta 156 ja Pohjanmaalta 115.

3.4. Kouluruoan jakelu siirtyy Kokkolassa pääsiäisen yli – ruokapakettien kolminkertainen kysyntä yllätti täysin

Kouluruoan jako etäopetuksessa oleville peruskoululaisille siirtyy pääsiäisen jälkeiseen aikaan. Lounasannosten jaon piti alkaa Kokkolassa tiistaina, mutta suuri kysyntä yllätti kaupungin. Suunnitelmat joudutaan tekemään nyt uusiksi.

Myös raaka-aine toimituksiin tarvitaan lisäaikaa. Kokkolassa oli varauduttu 400 annoksen valmistamiseen, mutta tilauksia tulikin liki 1 200. Ruokatilauksen jätti 620 perhettä.

Kaupungilla ei ole kapasiteettia niin monen annoksen pakkaamiseen ja jäähdyttämiseen. Etenkin jäähdytys nousee ongelmaksi, että ruuat voidaan turvallisesti kuljettaa ja jakaa.

3.4. Kokkolan Energia puolitti sähkönsiirtomaksut koronan takia ja haastaa isot sähköyhtiöt mukaan talkoisiin – "Haluamme näyttää mallia muille"

Kokkolan Energiaverkot puolittaa sähkönsiirtomaksut huhti- ja toukokuun ajaksi.

Alennus koskee sähkönsiirron energiamaksua, ei kiinteää osaa. Valtaosa siirtomaksuista kertyy sähkönsiirron energiamaksuista.

Kokkolan taajama-alueella toimiva verkkoyhtiö haluaa alennuksella helpottaa koronaepidemian takia vaikeuksiin joutuneita yrityksiä ja kotitalouksia.

– Tällä päätöksellä haluamme näyttää mallia muille ja haastamme muutkin sähköverkkoyhtiöt vastaaviin toimenpiteisiin – erityisesti alan suuret toimijat Carunan ja Elenian, Kokkolan Energiaverkot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Nissi toteaa.

Muualla Keski-Pohjanmaalla toimiva Verkko Korpela ilmoitti eilen 10 prosentin alennuksesta siirtohintoihin toukokuusta lokakuun loppuun.

2.4. Aluehallintoviraston mukaan palvelut toimivat edelleen ja toimintakyky on säilynyt Länsi- ja Sisä-Suomessa

Viranomaisten muodostama valmiustoimikunta tarkastelee viikottain koronan aiheuttamia vaikutuksia alueellaan. Länsi- ja Sisä-Suomessa eli pohjalaismaakunnissa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa palvelut toimivat edelleen normaalilla tasolla ja seudun toimintakyky on säilynyt. TE-toimistot työskentelevät paineessa. Yhteydenotot työvoima- ja elinkeinoviranomaisiin ovat alueellamme kolminkertaistuneet. TE-toimistoihin pyritäänkin saamaan lisää henkilökuntaa.

2.4. Kuljetusalalla kalustoa ja kuljettajia siirretään sinne, missä on töitä

Koronaviruspandemian aiheuttama kysynnän lasku uhkaa kuljetusalan yrityksiä. Tavaraliikenteen ja logistiikan edunvalvojana toimiva Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n mukaan vaikutukset ovat riippuvaisia toimialasta. Perusteollisuuden ja rakentamisen kuljetukset ovat toistaiseksi pyörineet normaalisti.

Päivittäistavarakaupoissa elintarviketoimitukset ovat lisääntyneet, kun taas hotelleihin ja ravintoloihin liittyvät kuljetukset ovat vähentyneet. Kalustoa ja kuljettajia onkin siirretty vähittäiskaupan tarpeisiin.

2.4. Lomautetut, ilman kesätyötä jääneet opiskelijat ja turvapaikanhakijat töihin maatiloille

Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-toimisto auttavat maatiloja ja ruoantuotantoon liittyviä yrityksiä kausityövoiman saannissa. Koska ulkomaalaisen työvoiman saanti on rajojen sulkeuduttua hankalaa, vaihtoehtoja on etsittävä kotimaasta.

2.4 Verkko Korpela alentaa sähkönsiirtomaksuja epidemian takia

Kannuksessa pääkonttoriaan pitävä sähkönjakeluyhtiö Verkko Korpela Oy alentaa sähkönsiirtomaksujaan koronavirusepidemian takia.

Yhtiö alentaa sähkön siirtohintaa kymmenellä prosentilla toukokuusta lokakuun loppuun.

– Koronavirusepidemia koskettaa kaikkia. Alennamme sähköenergian siirtohintaa helpottaaksemme asiakkaidemme tilannetta, kertoo yhtiö tiedotteessaan

2.4. Keski-Pohjanmaalla 2 uutta koronatartuntaa

Keski-Pohjanmaalla todettiin torstaina kaksi uutta koronavirustartuntaa. Ne liittyvät Soitessa aiemmin todettuihin tartuntoihin. Tartunnan saaneet ovat olleet altistuksen takia karanteenissa, eivätkä ole altistaneet uusia henkilöitä tartunnalle.

Tartunnan saaneet ovat kotona ja hyväkuntoisia. Soiten alueella Keski-Pohjanmaalla on nyt todettu seitsemän koronavirustartuntaa.

Koronapoliklinikalla näytteenotossa ja puhelimessa on koronavalmiusryhmän tiedotteen mukaan ollut hyvin hiljaista.

2.4. Varhaiskasvatuksen asiakaspalvelu on ruuhkautunut Kokkolassa

Varhaiskasvatuksen asiakaspalvelu on ruuhkautunut Kokkolassa.

Ruuhka johtuu koronaviruksen aiheuttamasta erityistilanteesta ja varhaiskasvatusmaksujen indeksitarkistuksista. Kaupunki toivookin, että asiakaspalveluun otetaan yhteyttä vain kiireellisissä tapauksissa. Ruuhka pidentää hakemusten käsittelyaikoja.

Eilen Kokkola kertoi, että ei peri perheiltä huhtikuussa päivähoitomaksuja, jos lapsi hoidetaan kotona. Maksuja ei peritä, jos lapsi on kotona yhtäjaksoisesti kaksi viikkoa, vanhempien pitää vanhempia ilmoittaa lapsen poissaolosta etukäteen.

2.4. Keski-Pohjanmaalla joka neljäs kuuluu koronan riskiryhmään

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä joka neljäs yli 18-vuotias kuuluu koronaviruksen riskiryhmään. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Väestöön suhteutettuna eniten riskiryhmäläisiä on Itä-Savon sairaanhoitopiirissä eli joka kolmas yli 18-vuotiaista, toiseksi eniten taas Etelä-Savon ja Kainuun piireissä.

Vähiten heitä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Riskiryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Kaikkiaan yli miljoona suomalaista kuulu koronaviruksen riskiryhmiin.

2.4. Asiantuntijat erimielisiä: onko pneumokokkirokotteesta hyötyä korona-aikaan?

Suomessa on jo vuosia suositeltu 65 vuotta täyttäneille rokotetta, joka suojaa ikäihmisiä muun muassa pneumokokkibakteerin aiheuttamalta keuhkokuumeelta. THL:n virallinen suositus koskee riskiryhmiä, mutta se katsoo myös ikäihmisten hyötyvän rokotteesta.

Nyt koronavirukseen yhdistetty keuhkokuume on saanut osan ikäihmisistä harkitsemaan maksullisen ”keuhkokuumepiikin” eli pneumokokkirokotteen ottamista. Ainakin vielä pneumokokkirokotteen käyttö osana koronaan liittyviä toimia jakaa kuitenkin terveydenhuollon ammattilaisten mielipiteitä Suomessa.

THL:n viesti on, että rokotteen voi ottaa halutessaan, mutta koronavirukselta se ei suojaa. Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broars rokotuttaisi kaikki riskiryhmät.

2.4. Moni alueen kunta jakaa koululounaita etäkoululaisille, vaikka pakkoa ei ole

Moni alueen kunta on päättänyt jakaa etäkoululaisille kouluruokaa. Torstaina koululounaita annetaan oppilaiden matkaan Pietarsaaressa ja Kalajoella. Ensi viikolla jakelu käynnistyy Kokkolassa ja Kannuksessa.

Pietarsaari jakaa ensimmäisessä jakotilaisuudessa 280 koululounasta

Lounasta tarjotaan Pietarsaaressa esi- ja peruskoululaisten lisäksi myös lukiolaisille. Heille ruoka on maksullinen.

1.4 Soite avasi huolipuhelimen henkilöstölleen

Soiten henkilöstö sai oman huolipuhelimen keskiviikkona. Epidemiatilanne on huolestuttanut osaa Soiten henkilöstöä. Huolestuneita viestejä on Soitessa kuulunut lähinnä yksiköistä, joissa suojautuminen ja varotoimet eivät ole arkipäivää.

Työntekijöillä on esimerkiksi huoli siitä, etteivät he tietämättään kanna ja levitä virusta. Myös se on askarruttanut, voiko esimerkiksi nuhaisena tulla töihin. Yle kertoi hoitajien huolista maanantaina.

1.4. Centria ryhtyi välittämään kauppaostoksia ilmaiseksi kotiovelle

Ammattikorkeakoulu Centrian Vastepiste-palvelu alkoi välittää muun muassa ruokaostoksia ilmaiseksi kotiovelle Keski-Pohjanmaalla. Vaste-projektissa Centria on kehittänyt logistiikan hallinnointiin liittyvää palvelualustaa. Pakettien kuljetuksista vastaavat paikalliset yrittäjät. Palvelun kustannukset jäävät EU-rahoitteiselle Vaste-hankkeelle.

Palveluun mukaan haluavat yrittäjät sopivat kuljetuksista Centrian Vaste-hankkeen kanssa.. Centria ei hoida tuotteiden keräilyä ja pakkaamista, vaan se jää kauppiaan tai esimerkiksi keittiön tai pientuottajan tehtäväksi.

1.4. Lomautus uhkaa noin 3000 keskipohjalaista

Noin 18 000 pohjalaista on tällä hetkellä lomautusuhan alla Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan TE-toimistojen alueella. Määrä on moninkertaistunut alkuvuodesta viimeisten kolmen viikon aikana.

Pohjanmaan TE-toimiston alueella eli Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lomautusuhan alla oli keskiviikkoon mennessä reilut 11 600 henkilöä. Heistä neljännes eli noin 3 000 on keskipohjalaisia. Etelä-Pohjanmaalla lomautusuhka koskee reilua 6 300 henkilöä.

1.4. Keski-Pohjanmaan koronatartunnat kahden kunnan alueella

Valtioneuvoston yleisistunnossa oli tiistaina 31.3. käsittelyssä asetus ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Asetuksen käsittelyyn liittyvässä muistiossa (siirryt toiseen palveluun), joka löytyy valtioneuvoston sivuilta, on avattu koronatilannetta maakunnittain.

Muistion mukaan Keski-Pohjanmaan tapaukset ovat kahden kunnan alueella. Kokkolassa on havaittu useita COVID-19 tapauksia. Soiten koronavalmiusryhmän mukaan Keski-Pohjanmaalla todettujen tartuntojen määrä on pysynyt vähäisenä aikaisen reagoinnin ja tartuntaketjujen kattavan jäljittämisen ansiosta.

Valtioneuvoston istunnossa käsittelyssä esillä olleen muistion tartuntatapausmäärät perustuvat THL:n tietoihin. THL:n tilastot päivittyvät pienellä viiveellä, mistä syystä niissä ja sairaanhoitopiirien tartuntatapausmäärissä voi olla eroavaisuuksia.

1.4 Kokkola aloittaa koululounaiden jakelun etäoppilaille

Kokkolan kaupunki aloittaa tiistaina 7.4. kouluruokajakelun etäopetuksessa oleville lapsille ja nuorille. Ensimmäiset ennakkotilaukset tehdään huomiseen torstaihin kello 13:een mennessä, jatkossa edellisviikon keskiviikkoisin klo 16:een mennessä.

Ruokaa jaetaan kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Kahdessa jakelupäivässä jaetaan koko viikon ateriat. Annokset valmistetaan ja pakataan Koivuhaan koululla.

Ruokapakettien jakelu tapahtuu koulujen ulkotiloissa. Jakelupaikoiksi on suunniteltu Isokylän, Torkinmäen, Koivuhaan ja Kälviällä Lucina Hagmanin kouluja. Lounaspakettien jako tehdään porrastetusti eri aikoina, jottei paikalle tule yhtä aikaa liian suuria joukkoja. Hakijoiden on pidettävä 1–2 metrin turvaväli muihin hakijoihin, eikä flunssaisena saa paikalle tulla.

Ruuanjakelupisteillä on myös nuoriso-ohjaajia, jotka kuulostelevat etäopetuksessa olevien koululaisten tuntemuksia ja ovat valmiina puuttumaan mahdollisiin ongelmiin.

1.4. Kokkola ja Kannus eivät peri päivähoitomaksuja, jos lapsi hoidetaan kotona

Kokkola ei peri perheiltä huhtikuussa päivähoitomaksuja, jos lapsi hoidetaan kotona. Kokkolan maksuttomuus koskee 20. maaliskuuta ja 13. huhtikuuta välistä aikaa.

Asiasta päätti tiistaina kaupungin sivistyslautakunta. Samaan ratkaisuun on päätynyt myös Kannus. Maksuja ei peritä, jos lapsi on kotona yhtäjaksoisesti kaksi viikkoa. Molemmat kunnat kuitenkin velvoittavat vanhempia ilmoittamaan lapsen poissaolosta etukäteen.

31.3. Pietarsaari aloitti tänään yt-neuvottelut henkilöstönsä kanssa

Myös Pietarsaari aloittaa yhteistoimintaneuvottelut vaikeassa koronakriisissä. Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä, vain sosiaali- ja terveysviraston työntekijät jätetään neuvottelujen ulkopuolelle. Suunnitteilla on lomautuksia, mutta myös korvaavia työtehtäviä kartoitetaan.

31.3. Maatilat suunnittelevat nyt entistä tarkemmin kiireisiä kevättöitään

Viljelijät ovat huolissaan sijaisten riittävyydestä, jos koronaepidemiapiikki osuu kevättöiden aikaan. Varasuunnitelmia on jo tehty ja erilaisia auttamistapoja ideoitu. Nyt nojataan muun muassa naapuriapuun, eläkkeellä oleviin tuottajiin ja alan opiskelijoihin. Jos tilallinen sairastuu koronaan, hän saa tietysti myös lomittaja-apua. Uhka on vain se, että myös lomittajat saattavat sairastua samaan aikaan.

31.3 Pedersören kunta aloitti "koronaradion"

Pedersören kunta on ryhtynyt tiedottamaan koronatilanteesta radiossa. Kunnan tuottama ohjelma kuullaan lestadiolaisen Radio LFF.n kanavalla 98,0 MHz. Kanava kuuluu noin 40 kilometrin säteellä Pietarsaaresta. Lähetysten kohderyhmänä ovat erityisesti ikäihmiset, jotka eivät ehkä lue kunnan tiedotteita netissä.

Kymmenen minuutin lähetys tehdään tiistaisin ja torstaisin aamu yhdeksältä ja uusitaan seuraavana päivänä samaan aikaan.

31.3 Lounaspakettien jako etäkoululaisille alkaa Pietarsaaressa ja Nivalassa

Nivalassa jaetaan etäopetuksessa oleville koululaisille kouluruokaa huomisesta keskiviikosta alkaen. Oppilas tai huoltaja voi hakea kouluruuan valitusta hakupaikasta ja kerralla otetaan mukaan perheen lasten kaikki pakkaukset.

Pietarsaaressa kouluruuan jako etäkoululaisille alkaa torstaina. Valmiiksi pakatun lounaan saa hakea Rådmanin koululta. Tarkemmat ohjeet on jaettu Wilma-järjestelmän kautta.

31.3 Pietarsaari soittaa läpi aluksi kaikki 75 vuotta täyttäneet kaupunkilaiset

Pietarsaaren kaupunki alkaa huomisesta keskiviikosta alkaen soittaan kaikille kotona asuville yli 75-vuotiaille. Puheluilla halutaan varmistaa, että ikääntyneet saavat tietoa siitä miten he voivat saada apua koteihinsa koronakaranteenin aikana.

Kaupunki haluaa varmistaa yhteydenotoilla myös sen, etteivät ikääntyneet joudu huijausten kohteeksi.

Soittokierros aloitetaan kaikkein vanhimmista kaupunkilaisista. Kun kaikki yli 75-vuotiaat on tavoitettu, siirrytään 70-vuotta täyttäneisiin. Tavoitteena on, että kaikki yli 75-vuotiaat on tavoitettu pääsiäiseen mennessä.

31.3. Lääkkeiden myynti kotiinkuljetuksella yleistyy - etenkin riskiryhmiä kehotetaan asioimaan etänä

Apteekkariliiton mukaan lääkkeiden kotiinkuljetus on monelle apteekille haaste. Jos apteekilla ei ole omaa kuljetuskalustoa, sitä on kehotettu tekemään kirjallinen sopimus jonkun paikallisen kuljetus- tai taksiliikennettä harjoittavan yrittäjän kanssa. Se ei kuitenkaan ole ihan ongelmatonta, koska jotkut lääkkeet vaativat esimerkiksi kylmäkuljetuksen.

Apteekkariliitto kehottaa apteekkeja huolehtimaan myös siitä, että toimitusten kustannukset pysyisivät mahdollisimman alhaisina. Esimerkiksi Kokkolassa lääkkeiden kotiinkuljetus maksaa kymmenen euroa.

31.3. Kauppakamarin kysely: yli puolet pohjalaisyrityksistä lomauttaa tai irtisanoo koronakriisin takia

Yli puolet pohjalaisyrityksistä aikoo lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään lähikuukausina. Jo lähes 40 prosenttia alueen yrityksistä on aloittanut yt-neuvottelut tai antanut varoituksen lomautuksista.

Asia käy ilmi Pohjanmaan Kauppakamarin tuoreesta kyselystä, johon vastasi lähes 180 yritystä. Vastausprosentti oli 17,3.

Yritysten tilanne on heikentynyt merkittävästi kahdessa viikossa koronakriisin takia. Kaksikolmasosaa yrityksistä kertoi, että virusepidemia on vaikuttanut liikevaihtoon negatiivisesti ja 30 prosentin mukaan vaikutus on suuri.

31.3. Korona ajaa kuntia yhä syvempään ahdinkoon: yt-neuvotteluja useissa kunnissa, lomautusuhka leijuu monen yllä

Kuntien taloudellinen ahdinko syvenee koronaviruksen takia. Veteli aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi enintään 90 päiväksi. Kunnanhallitus päätti asiasta maanantaina.

Lomautus koskisi kaikkia noin sataaviittäkymmentä työntekijää. Myös Kannus valmistelee lomautuksia, yt-neuvottelukunta kokoontuu keskiviikkona. Lisäksi Pedersöre aloittaa yt:t koko henkilöstön kanssa. Jo aiemmin yt-neuvottelujen aloittamisesta ovat kertoneet Kokkola ja Pietarsaari.

31.3. Muutama Uudeltamaalta saapunut Soiten työntekijä on palannut töihin ilman karanteenia: "Kyse on poikkeustilanteesta"

Muutama Uudeltamaalta palannut Soiten työntekijä on mennyt suoraan töihin ilman karanteenia, koronatilanteesta huolimatta.

Käytäntö on herättänyt kummastusta ja huolta osassa henkilökuntaa, kun riskialueella keikkaillut tulee töihin. Keski-Pohjanmaalla sosiaali- ja terveyspalveluita tarjoava Soite ohjeisti viime viikolla, että Uudeltamaalta palaavien on oltava seitsemän päivää etätöissä. Ohje koskee sekä vapaa-ajan matkaajia että keikkatöissä olleita.

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi sanoo, että ohjeistus on edelleen voimassa, mutta poikkeuksia on jouduttu tekemään.

– Erittäin kriittisen alan erikoislääkäri on palannut keskussairaalaan konsultaatiotyöhön, jossa ei tavata potilaita. Hän on hoitanut töitään etätyönkaltaisissa olosuhteissa. Tällaiset ratkaisut tehdään aina poikkeusluvalla, painottaa toimitusjohtaja.

30.3. Kalajoki soittaa yli seitsemänkymppisille

Kalajoki kartoittaa, miten yli 70-vuotiaat pärjäävät kotona koronaeristyksessä. Kaupunki soittaa kaikille niille yli seitsemänkymppisille, jotka eivät ole vielä minkään palvelun piirissä. Tarkoitus on selvittää riskiryhmäläisten avuntarve sekä se, onko heillä läheisiä, jotka voivat auttaa esimerkiksi käymällä kaupassa. Myös yksinäisyys otetaan puheeksi.

30.3. Metsähallitus sulki luontokohteiden taukotupia Perhossa

Metsähallitus on sulkenut koronatilanteen takia ylläpitämiään luontokohteiden tupia myös Keski-Pohjanmaalla. Salamäjärven kansallispuistossa on suljettu tästä viikosta lähtien Sysilammen autiotupa. Myös Peuran polun Hirvaan kierroksella on suljettu Valvatin ja Pitkälahden autiotuvat. Nämä kaikki ovat Perhon kunnan alueella.

Metsähallitus on sulkenut lukuisia luontokohteitaan, myös laavuja ja näkötorneja, eri puolilla Suomea koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

30.3. Kansalaisten ei tarvitse vahtia toisiaan

Pohjanmaan poliisi sai menneenä viikonloppuna normaalia enemmän kotihälytyksiä, kun juhlinta siirtyi ravintoloista koteihin. Poliisi on saanut ilmoituksia nuorten kokoontumisista tai yli 70-vuotiaiden liikkumisesta. Poliisi muistuttaa, että kansalaisten ei tarvitse vahtia poikkeusoloissa toisiaan.

30.3. Korona huolettaa myös hoitajia – "Emme halua sairastua, mutta vielä vähemmän levittää virusta", sanoo lähihoitaja

Koronatilanne herättää huolta osassa hoitohenkilökuntaa. Huolestuneita viestejä on Soitessa kuulunut lähinnä yksiköistä, joissa suojautuminen ja varotoimet eivät ole arkipäivää, sanoo infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

– Niihin pyritään ohjaamaan neuvontaa ja on järjestetty tarvittaessa yhteydenottokanavia, joita kautta voi purkaa asioita, sanoo Rahkonen.

Suurimmassa osassa yksiköitä, ja etenkin pisara- ja kosketusvarotoimiin tottuneissa "etulinjan yksiköissä", tunnelma on kuitenkin rauhallinen, kertoo Rahkonen.

Oma lukunsa on se, millaisessa kunnossa töihin voi tulla. Siinä, missä monia muita kehotetaan jäämään kotiin pienistäkin flunssan oireista, Soitessa nuhaisena tai muissa lievissä oireissa töihin tuloa ei kielletä. Selkeästi sairaana, kuten kuumeessa, töihin ei silti saa mennä.

– Nyt on liikkeellä monenlaista flunssaa ja pölynuhaa. Vuotava nenä ei ole peruste jäädä pois kaikista töistä, sanoo Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi.

29.3. Moni opiskelija on koronaevakossa lapsuudenkodissaan

Poikkeusolot ovat ajaneet monta nuorta aikuista opiskelupaikkakunnilta takaisin lapsuuden kotiseudulle ja lapsuudenkotiin. Opiskeluasunnosta on muutettu takaisin omaan vanhaan huoneeseen. Väestöliiton asiantuntija muistuttaa, että sukupolvien asuminen yhdessä on haaste ja mahdollisuus. Se edellyttää kunnioitusta ja hienotunteisuutta kaikilta.

29.3. Viides koronavirustartunta todettu Keski-Pohjanmaalla

Soiten alueella on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta varmistui lauantaina 28.3. ja siitä on tiedotettu tänään. Tartunta on saatu Espanjasta, joten potilas on jo ennestään ollut kotikaranteenissa matkalta saavuttuaan.

29.3. Liikuntahallit ja -salit on suljettu, nyt treenataan ulkona

Urheilijat ja urheiluseurat joutuvat miettimään, miten harjoittelua jatketaan, kun koronavirusepidemian vuoksi hallit ja salit on suljettu, eikä suuria kokoontumisia voi järjestää. Esimerkiksi Kokkolan Veikkojen kilpanyrkkeilyryhmä on aloittanut ulkotreenikauden tänä keväänä kaksi kuukautta tavallista aikaisemmin. Parin tunnin treeni pitää sisällään porrasjuoksua kuntoportaissa ja kuntopiiriä parkkipaikalla. Lähikontaktia ei nyt oteta.

29.3. Valmistujaisjuhlat uhkaavat jäädä pitämättä tai ainakin ne ovat erilaiset kuin ennen

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne voi muuttaa kevään perinteisiä ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia. Koulut varautuvat jo lähettämään tutkintotodistukset postissa. Monissa lukioissa odotellaan vielä pääsiäisen yli, ennen kuin päätöksiä tulevasta tehdään. Ripeimmät ovat jo ryhtyneet perumaan juhlatilojen varauksia ja virtuaalijuhliakin on jo väläytelty.

28.3. Uusi koronavirustartunta Keski-Pohjanmaalla

Soiten alueella on todettu neljäs koronavirustartunta. Tapaus liittyy aikaisemmin Soitessa todettuun tartuntaan, joten tartunnan saanut on altistuksen takia ollut jo karanteenissa, eikä hän ole altistanut uusia henkilöitä koronavirukselle. Tartunnan saanut on kotona ja hyväkuntoinen, kerrotaan Soiten tiedotteessa.

28.3. Pohjanmaan poliisi pyytää nuoria pysymään kotona

Pohjanmaan poliisi vetoaa sosiaalisessa mediassa nuoriin, että nämä pysyisivät kotona eivätkä kerääntyisi yhteen perinteisille kokoontumispaikoilleen huoltoasemien ja markettien pihoille. Poliisi on käynyt myös paikan päällä keskustelemassa nuorten kanssa ja muistutamassa, miksi koronaepidemian aikana pitää vältellä lähikontakteja. Komisario Tomi Mansikkamäki Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että keskusteluja on käyty hyvässä hengessä ja viesti näyttää menevän hyvin perille.

28.3. Reko-lähiruokapiirien toiminta voi jatkua, kunhan pidetään etäisyyttä ja huolehditaan hygieniasta

Ruokavirasto on antanut ohjeet, miten Reko-rinkien kautta elintarvikkeita voidaan myydä turvallisesti. Jakelu voidaan esimerkiksi hajauttaa eli järjestää jakelu useammassa paikassa eri kellonaikoihin. Reko-tuottajat toivovat, että myyntipaikoissa asiakkaat muistavat karttaa lähikontakteja. Epidemian aikana ei suositella käteisen rahan käyttöä vaan korttimaksua tai MobilePayta.

27.3. Keski-Pohjanmaalla koronan ilmaantuvuus maan neljänneksi matalinta

THL on avannut karttasovelluksen (siirryt toiseen palveluun), johon on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronatapauksista Suomessa

Sovelluksessa esitetään varmistetut tapaukset Suomessa sekä niiden ilmaantuvuus eli tapausten määrä 100 000:ta asukasta kohden sairaanhoitopiireittäin. Keski-Pohjanmaata pienempi ilmaantuvuus on tällä hetkellä Kainuussa, Itä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Lisäksi palvelusta löytyy tietoa tautitapauksista ikäryhmittäin sekä tapausten sukupuolijakauma.

27.3. Soiten alueella ei uusia tartuntoja, tilanne rauhallinen

Osa viikon takaisistakin näytteistä on yhä THL:n ruuhkassa. Koronapoliklinikalla ja –puhelimessa on loppuviikolla ollut vielä alkuviikkoakin hiljaisempaa ja näytteitä on otettu vähemmän.

27.3. Pietarsaaressa myös etäkoululaiset alkavat saada kouluruokaa, Kokkola pohtii vielä

Pietarsaaressa etäkoulua käyvät saavat koululounaan taas ensi viikosta alkaen. Käytäntö alkaa aikaisintaan tiistaina, ehkä myöhemminkin, sillä monta käytännön kysymystä on ratkaisematta.

Vielä pohditaan esimerkiksi sitä, haetaanko valmiiksi pakatut lounaat keskuskeittiöstä Rådmanin koulusta vai omasta lähikoulusta. Myös tieto lounaan kysynnästä pitää saada hyvissä ajoin.

Kokkola ei ole vielä tehnyt päätöstä asiassa. Lue lisää tästä.

27.3. Kokkolassa aloitellaan päiväkotien remontteja etuajassa, lapsista 80 prosenttia kotona

Lähes 80 prosenttia varhaiskasvatuksessa olevista lapsista on jäänyt kotihoitoon. Päiväkodeissa on ollut vähimmillään 370 lasta, kun normaali luku on 2 600. Kaupunki on varautunut noin tuhannen lapsen hoitamiseen.

Lapsia on siirretty vain vähän, pääasiassa siirtoja on tehty ryhmissä saman yksikön sisällä. Saman perheen lapset pääsevät nyt samaan päiväkotiin, mikä auttaa myös epidemian hillitsemisessä.

Yksiköissä aloitellaan remontteja ja muuta huoltoa ennakoitua aiemmin. Samalla saadaan täysin puhtaita tiloja, joita voidaan ottaa käyttöön, jos tilanne tulevaisuudessa niin vaatii.

Kaupunki käsittelee ensi viikolla sitä, miten tilanne vaikuttaa päivähoitomaksuihin. Lisää asiasta kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

27.3. Pedersöre ottaa käyttöön yhä uusia tiedotuskeinoja

Pedersöre aloittaa ensi viikolla kymmenminuuttiset, koronan paikallisista vaikutuksista kertovat radiolähetykset tiistai- ja torstaiaamuisin. Lähetykset uusitaan seuraavana päivänä- Ne kuuluvat paikallisen rauhanyhdistyksen Radio LFF:n taajuudella 98.0.

Kohderyhmänä ovat erityisesti ikäihmiset, jotka eivät ehkä lue esimerkiksi kunnan nettisivuja.

Kunnan puhelinvaihteessa toimii jo riskiryhmäläisille suunnattu puhelinpalvelu, josta saa käytännön ohjeita esimerkiksi kauppa- ja apteekkipalveluista. Kunta on myös on koonnut luettelon kylissä toimivista vapaaehtoisista auttajista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

26.3. Kauppojen hyllyjä ei tarvitse ostaa tyhjiksi

Varautuminen ja hamstraaminen ovat kaksi eri asiaa. Suomen Pelastusalan keskusjärjestön erityisasiantuntija Sirpa Suomalainen tähdentää, että varautua pitää, mutta kauppojen hyllyjä ei tarvitse ostaa tyhjäksi.

Kun menee kauppaan, kannattaa ostaa viikonkin tarpeet kerralla. Sillä tavalla voi välttää lähikontakteja.

26.3. Lääkärit huolissaan riskiryhmään kuuluvien liikkumisesta julkisilla paikoilla

Soiten hematologi, syöpätautien ylilääkäri ja infektioylilääkäri ovat vahvasti huolissaan siitä, että riskiryhmiin kuuluvat liikkuvat edelleen paljon julkisilla paikoilla. Tämä koskee kaikenikäisiä riskiryhmäläisiä, ei vain ikäihmisiä.

Nyt kannattaa turvautua kauppakassipalveluun tai läheisten apuun ja välttää julkisia paikkoja.

Alueella ei ole todettu uusia tapauksia maanantain jälkeen. Lue lisää täältä.

26.3. OP Keski-Pohjanmaalta koronahelpotuksia

Keski-Pohjanmaan Osuuspankki alkaa tarjota koronan takia helpotuksia sekä yrityksille että kotitalouksille.

Pankki vapauttaa parikymmentä yritysvuokralaistaan vuokrista huhti-kesäkuun ajalta ja kannustaa muitakin vuokranantajia samaan.

Lisäksi pankki muun muassa antaa asuntolainoihin enimmillään vuoden lyhennysvapaata ja avaa puhelinpalvelun erityisryhmien neuvomiseksi raha-asioissa.

26.3. Uudeltamaalta Soiteen tuleva työntekijä viikoksi etätöihin

Keskipohjalainen sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite rajoittaa Uudeltamaalta tulevien työntekijöiden pääsyä hoitotyöhön. Heidät määrätään etätöihin seitsemäksi vuorokaudeksi.

Rajoitus saattaa osua esimerkiksi keikkaileviin konsulttilääkäreihin ja vakituisiin työntekijöihin, jotka ovat matkailleet Uudellamaalla vapaa-aikanaan. Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi ei usko, että heitä on paljon. Lue lisää tästä.

26.3. Pedersören kunnasta puhelintukea riskiryhmäläisille

Pedersören kunta avaa puhelinpalvelun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville. Palvelu toimii numerossa 06–785 0111 arkipäivisin kello 8–16 (perjantaisin klo 8–15) niin kauan kuin poikkeustilanne on voimassa.

Numerosta saa käytännön ohjeita esimerkiksi kauppa- ja apteekkipalveluiden järjestämisestä. Pedersören kunta on koonnut luettelon kylissä toimivista vapaaehtoisista auttajista. Terveysneuvoja numerosta ei anneta.

Mikäli joku muu taho haluaa liittyä vapaaehtoiseen apuverkostoon, he voivat ilmoittaa tästä kunnan palvelupuhelimeen.

26.3. Myös Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä joutunee lomauttamaan

Oppilaitosten sulkeminen on jo vähentänyt töitä osalla henkilöstöä ja poikkeusolojen jatkuessa väheneminen koskee yhä useampia tehtäviä ja ihmisiä.

Yhtymä on jo käynyt ennakoivat neuvottelut pääluottamusmiesten kanssa. Niissä on sovittu, että yt-neuvottelut katsotaan alkaneiksi tämän viikon maanantaina, jos yhtymähallitus vahvistaa asian seuraavassa kokouksessaan ensi maanantaina.

26.3. Hyötykäyttöasemillakin muistettava 10 hengen rajoitus

Jäteyhtiö Ekorosk muistuttaa, että hyötykäyttöasemilla saa epidemian vuoksi olla enintään 10 ihmistä yhtä aikaa henkilökunta mukaan lukien.

Yhtiö toivoo, että omaa vuoroa odotetaan autossa ja että jätekuormat puretaan nopeasti. Kuorma pitää lajitella jo kotona mahdollisimman tarkasti.

26.3. Koronatestaus onnistuu nyt Pietarsaaressa

Pietarsaaren seudulla asuvat voivat jatkossa käydä koronavirustesteissä kotiseudullaan. Jos epäilee koronatartuntaa, on ensin soitettava Pietarsaaren Malmin puhelinneuvontaan 06 786 1333 ja varattava aika testiin. Tulos selviää noin päivässä.

Tähän asti potilaat, joilla on epäilty tartuntaa, ovat joutuneet ajamaan testeihin Vaasaan.

Lisäksi Pietarsaaren päivystyksen yhteyteen on avattu liikkuva yksikkö hengitystieinfektioista kärsiville. Sinne ohjataan lähinnä influessaoireiset potilaat, mutta se voidaan ottaa myöhemmin koronaviruspotilaiden käyttöön, jos epidemia laajenee.

26.3. Riskiryhmäläiset löysivät kauppojen varhaismyynnin heti – "Tälle on selvästi tilausta"

Ruokakauppojen varhennetut aukiolot on otettu innokkaasti vastaan ja positiivista palautetta on sadellut asiakkailta.

Kauppojen järjestämä varhaismyynti riskiryhmäläisille on vetänyt väkeä paikoin yllättävän paljon. Esimerkiksi Kokkolan Minimanissa varhainen aamuseitsemältä avaaminen aiheutti alussa ruuhkapiikin ja kassoja avattiin lisää.

Valtaosin ruokaostoksille ovat lähteneet yli seitsemänkymppiset.

26.3. Kokkolan 400-vuotisjuhlan tapahtumat peruttu toukokuun loppuun saakka – Järjestelyt jatkuvat toistaiseksi kesän ja syksyn osalta

Koronavirus sotki Kokkolan kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden juhlinnan. Tapahtumat on nyt peruttu toukokuun loppuun saakka. Länsipuistossa vuosien ajan järjestetty nuorten päihteetön tapahtuma Nollapiste on yksi niitä, jota ei nyt järjestetä.

– Harmittaa ihan hirveästi, sanoo nuoriso-ohjaaja Elina Perälä.

Myös Kokkola Pride on päätetty perua tältä kesältä, ja Kokkola City Run siirtyy ainakin alkusyksyyn.

25.3. Osuuskauppa KPO päätyi yt-neuvotteluihin liikennemyymälöissään

Osuuskauppa KPO:n liikennemyymälöissä alkaa yt-neuvottelut. Tämä johtuu hallituksen päätöksestä rajoittaa ravintolatoimintaa. Neuvottelut koskevat noin 200 työntekijää ja ne voivat johtaa enimmillään 90 päivän lomautuksiin. KPO ilmoitti jo viikko sitten lomautustarpeesta matkailu- ja ravitsemustoimialalla sekä autokaupassa. Nuo neuvottelut koskevat 350 henkilöä.

Ruokakauppapuolella työntekijöistä on jopa pulaa, joten ABC-myymälöiden työntekijöiltä tiedustellaan heidän valmiuttaan siirtyä toisiin tehtäviin.

Osuuskauppa KPO on myös kertonut avaavansa laskutustilejä riskiryhmäläisille arjen helpottamiseksi.

25.3. Soitessa ei uusia tartuntoja, ikäihmisille tulossa ohjeistus

Soiten alueella ei ole todettu uusia tartuntoja. Osaa viime viikon laboratoriotuloksista joudutaan vielä odottelemaan, sillä THL:ssä on ruuhkaa. Tilanne on rauhallinen myös koronapoliklinikalla ja –puhelinneuvonnassa, joissa ei ole ruuhkaa.

Soite on laatinut ikäihmisille tiiviin ohjeistuksen siitä, miten toimia koronatilanteessa. Ohjeistus laitetaan jakoon eri kanavien kautta.

25.3. Kosekilta neuvoja koronan kanssa painiville yrityksille

Kokkolanseudun kehitysyhtiö tarjoaa yrityksille erityistukea koronan aiheuttamissa pulmatilanteissa. Kosek järjestää ensi viikolla kolme ilmaista nettiseminaaria, joissa annetaan esimerkiksi käytännön vinkkejä talouden hallintaan ja kerrotaan yrityksille suunnatuista rahoitustyökaluista. Myös puhelin-, sähköposti- ja etäyhteystuki toimii.

Lisäksi Kosek tekee Kokkolan ja Perhon alueen yrityksille kyselyä siitä, miten koronaepidemia on vaikuttanut toimintaan. Päättäjät voivat hyödyntää tietoa päätöksenteossa.

25.3. Ihmisten remontti-into yllätti rautakauppiaat: myynti ei lopahtanutkaan – koronaeristyksessä tapetoidaan ja maalataan

Kuluttajien remontti-into on yllättänyt rautakaupat. Rakennustarvikkeita myydäänkin jopa edellisvuoden tahtiin, vaikka asiakkaita liikkeissä käy selvästi vähemmän.

Kokkolan Kodin Terrasta, Hartman Raudasta ja K-Raudasta kerrotaan, että myymälät varautuivat jo myynnin laskuun, mutta ihmisillä tuntuu nyt olevan aikaa remontoida.

– Rakennustarvikekauppa käy, vaikka lähes kaikkien muiden tavaroiden myynti on hiipunut, kun ihmiset eivät liiku. Eniten myydään sisustusmaaleja, tapetteja ja lattiaa, kertoo Kodin Terran myymäläpäällikkö Mika Peltola.

25.3. Korona-epidemia on vähentänyt kukkakaupoissa käyntiä, mutta lisännyt kukkien kotiinkuljetuksia

Korona-epidemia on vähentänyt kukkakaupoissa käyntiä, mutta lisännyt kukkien kotiinkuljetuksia. Kokkolalainen Mari Havia arvioi, että myynti puolittui normaalista viime viikolla, sillä perhejuhlia tai tapahtumia nyt järjestetä.

Kukkia on tilattu kotiinkuljetuksella muun muassa vanhainkoteihin ja karanteenissa oleville vanhemmille.

– Moni haluaa välttää lähikontakteja eikä uskalla itse viedä pakettia. Onneksi on niin lämmintä, että lähetys uskalletaan jättää ovenkahvaan ja soittaa, että nyt se on saapunut, Havia toteaa.

Pietarsaarelaiselta Sundin puutarhalta myynnin arvioidaan laskeneen parikymmentä prosenttia, mutta vastaavasti kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet saman verran.

Esimerkiksi Etelä-Suomesta on tilattu kukkia kotiinkuljetuksella karanteenissa oleville vanhemmille.

24.3. Pietarsaari ja Kaustinen alentavat kotiin jääneiden lasten päivähoitomaksuja

Pietarsaari ja Kaustinen alentavat kotihoitoon jääneiden lasten päivähoitomaksuja.

Syynä on koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne. Pietarsaaressa maaliskuun maksu puolittuu, jos lapsi on 18. maaliskuuta alkaen kaksi viikkoa pois. Vanhempien on kuitenkin ilmoitettava hoitotarve kyselyn kautta, että maksuhyvityksen voi saada.

Kaustisella on tehty hyvityspäätös jo huhtikuun puoliväliin saakka. Eli lapsesta ei tarvitse maksaa, jos hänet hoidetaan kotona.

24.3. Kokkola aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista, myös Pietarsaari puntaroi asiaa – Koronaepidemia on ajanut kunnat ahtaalle

Kuntien alasajettua toimintojaan henkilöstön työt ovat vähentyneet ja osalla loppuneet. Kokkola käynnistääkin yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamisesta koronavirusepidemian takia.

Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus valtuutti johtoryhmän miettimään lomautustarpeita ja tekemään tarvittavat päätökset. Johtoryhmä kokoontuu tiistaina miettimään, mitä ammattiryhmiä lomautukset koskevat.

Eniten vaikutus näkyy Kokkolassa koulunkäynnin ohjaajilla. Esimerkiksi koulutyön siirtyminen valtaosin etäopiskeluksi on lopettanut työt osalta koulunkäynnin ohjaajista.

Pietarsaaren kaupunginhallitus on päättänyt aloittaa yt-neuvottelut, jos poikkeusolot saavat jatkoa 13.4. jälkeen. Sitä ennen ketään ei lomauteta tai irtisanota.

23.3. Pienten koululaisten määrä lähiopetuksessa ennallaan

Hallituksen päätös sallia kaikkien 1.–3. -luokkalaisten pääsyn kouluun lähiopetukseen ei ole vaikuttanut maanantaina oppilasmääriin Kokkolassa. Kouluun meni 83 oppilasta, osapuilleen saman verran kuin perjantaina.

Luku on vajaat viisi prosenttia kaikista ykkös-kolmosluokkalaisista. Vaikka kaikki alaluokkalaiset saisivat mennä kouluun, suositus kuitenkin on, että mahdollisimman moni pysyisi kotona.

23.3. Yritystoiminta vaikeutuu poikkeustilassa – “Nyt keskitytään yrityksen pelastamiseen”, sanoo ravintolayrittäjä

Kokkolalainen yrittäjä Teemu Styrman lomautti ainoan työntekijänsä jo kaksi viikkoa sitten, kun huomasi, mihin ollaan menossa. Työsuhdetta jatketaan, kun aika palaa normaaliksi.

23.3. Pohjanmaan poliisi: Poikkeustilaviikonloppu oli rauhallinen

Pohjanmaan poliisin mukaan hallituksen antamia suosituksia liikkumisesta ja kokoontumisrajoituksia noudatettiin hyvin. Poliisin mukaan ravintoloissa oli vähän väkeä ja kaupunkien keskustat hiljaisia.

Hälytystehtäviäkin oli normaalia viikonloppua vähemmän. Pohjanmaan alueella ei myöskään kotihälytystehtävien määrä lisääntynyt.

23.3. Soiten työntekijällä on koronatartunta – altistuneita on kahdeksan

Keski-Pohjanmaan kolmas koronavirustartunta on todettu maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan Soiten työntekijällä.

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen sanoo, ettei voi kertoa yksilönsuojan takia tarkemmin henkilön työntehtävistä, koska Soitella on paljon pieniä yksiköitä.

Altistuneita on kahdeksan. Tartuntaketju on pystytty rajaamaan tarkasti ja varotoimenpiteisiin on ryhdytty. Tartunnan saanut on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen.

Uusin tartunta ei liity Keski-Pohjanmaalla aiemmin todettuun kahteen tartuntaan. Rahkosen mukaan vaikuttaa siltä, että tämä kolmas tartunta on saatu kotimaassa, ei kuitenkaan Keski-Pohjanmaalla.

23.3. Keski-Pohjanmaalla varmistui uusi koronatapaus

Keski-Pohjanmaan kolmas tartunta varmistui sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Henkilö on hyväkuntoinen ja eristetty kotiinsa. Soite käy läpi parhaillaan henkilön lähikontakteja ja tiedottaa tapauksesta tarkemmin iltapäivällä.

Tartunta ei kuitenkaan liity kahteen aiemmin varmennettuun koronatartuntaan.

23.3. Koronavirus siirtää Kokkola Priden ensi kesään: "Päätös ei ollut helppo"

Tulevan kesän Kokkola Pride -tapahtuma on peruttu koronavirusepidemian vuoksi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtuma kulkueineen ja puistokokoontumisineen siirtyy kesälle 2021.

Kokkola Priden järjestäjät kertovat, että perumispäätös ei ollut helppo, mutta lopulta muun muassa virustilanteen ennakoimattomuus ratkaisi asian.

Myös rahoituksen kerääminen on ollut vaikeaa, koska yritykset kärsivät pahasta talousahdingosta.

22.3. Suomalaisen ruuantuotannon arvostus nousee kohisten

Suomalaisten suhtautuminen kotimaiseen ruokaan ja ruoantuotantoon on noussut poikkeusoloissa nopeasti sosiaalisen median keskusteluihin. Keskustelujen sävy on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi tuottajia ja ruoantuotantoa kohtaan.

Koronahaitat puolestaan ovat toistaiseksi olleet vähäisiä maatiloilla, mutta varautua kannattaa, neuvoo maitotilallinen.

22.3. Korona vei vertaistuen monelta, joka pyrkii irti päihteistä – "Jos tähän ei puututa, sairaus vie nopeaan luisuun pohjasta läpi"

Päihderiippuvaisten vertaistuki on vaikeuksissa koronan tuomien rajoitusten kanssa. Monelta tukiryhmältä on mennyt kokoontumispaikka, kun kunnat ja seurakunnat ovat sulkeneet tilojaan.

Minnesota-jatkohoitoryhmää Ähtärissä vetävä Kari Halinen on vedonnut tasavallan presidenttiin ja ministeriöön sen puolesta, että ryhmät voisivat jatkaa toimintaansa. Alkoholisteilta ei voi hänen mukaansa vaatia digiloikkaa eli esimerkiksi videoyhteydellä toimimista.

Retkahtamisen jälkeen alamäki voi olla nopea. Erityistä huolta kannetaan vasta raitistuneista.

22.3. Sairaanhoitajaopiskelija Christina Ojala hoiti 60-luvulla hongkongilaiseen sairastuneita suomalaisia apunaan käsineet, vesi ja saippua

Koronasta selvitään, kuten on selvitty jokaisesta epidemiasta, sanoo elämäntyönsä sairaanhoitajana tehnyt Christina Ojala.Hän teki parikymppisenä viimeistä sairaanhoitajaopintoihinsa liittyvää harjoittelua Kokkolassa vuonna 1969, kun Suomessa sairastettiin pandemiaksi yltynyttä hongkongilaista influenssaa.

Lue tästä miten Ojala muistelee tuota aikaa. Voit myös itse jakaa kokemuksiasi asiasta jutun lopussa.

21.3. Kun yli 70-vuotiaat käskettiin koteihinsa, auttajat aktivoituivat – vapaaehtoiset hakivat Eero Saarimäelle kaupasta leipää, maitoa ja leikkeleitä

Moni pieni kunta on yhdistänyt voimansa huolehtiakseen kotona asuvista vanhuksista ja riskiryhmiin kuuluvista. Lue tästä jutusta, miten avustusringit ja yksittäiset ihmiset ovat ryhtyneet auttamaan.

21.3. Toholampi ottaa uusia 1.–3.-luokkalaisia lähiopetukseen vasta keskiviikkona

Nuorimpien oppilaiden mahdollinen paluu kouluun aiheuttaa kunnissa uudelleen järjestelyjä. Kaikki kunnat eivät ota uusia lapsia vastaan heti maanantaina. Toholammilla lähiopetukseen voi palata keskiviikosta alkaen.

Huoltajat saavat Wilma-viestinä kyselyn siitä, ketkä palaavat kouluun. Ruokailu ja koulukuljetukset organisoidaan uudelleen alkuviikon aikana. Koulut alkavat keskiviikkona lukujärjestyksen mukaan.

Lue lisää tästä.

21.3. Tilanne Keski-Pohjanmaalla yhä rauhallinen

Soiten koronavalmiusryhmä kokoontuu päivittäin myös viikonloppuisin päivittämään tilannekuvaa. Lauantaina tilanne oli yhä ennallaan ja rauhallinen. Myöskään Kokkolan kaupungilla ei ole uutta kerrottavaa koronan vaikutuksista.

20.3. Pienten koululaisten lähiopetusohje muuttui - Kokkola seuraa oppilasmäärän muutosta

Kaikille halukkaille 1.–3.-luokan oppilaille tarjotaan jälleen lähiopetusta. Hallitus on poistanut ehdon, että lähiopetukseen saavat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla. Kokkolassa vanhempien ammatteja ei ole kyselty tähänkään asti. Hallitus suosittelee edelleen kaikille ja myös 1.–3.-luokkien koululaisille etäopiskelua, mikäli se perheessä on mahdollista

20.3. Keski-Pohjanmaalla tehdään noin 20 koronatestiä päivässä

Keski-Pohjanmaalla tehdään päivittäin parikymmentä koronatestiä. Testejä tehdään THL:n suosituksen mukaan ensisijaisesti niille koronavirusepäilyille, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalle.

Keski-Pohjanmaalle ei ole vieläkään saapunut luvattua koronatesteriä. Kun se tulee, testimääriä voidaan nostaa, jos laitteen mukana tulee riittävästi myös testipakkauksia.

Keski-Pohjanmaalla on toistaiseksi todennettu kaksi koronatapausta, he ovat kotihoidossa.

20.3. Iso osa hammashoitoloista suljetaan

Hammashoitoa saa jatkossa yhä harvemmassa paikassa. Soite sulkee kuusi suun terveydenhuollon vastaanottoja perjantaista lähtien.

Suljettavat yksiköt ovat Kruunupyyssä, Lestijärvellä, Toholammilla, Halsualla sekä Kokkolassa Koivuhaassa ja Torkinmäellä. Lisäksi Perhon hammashoitola sulkeutuu maanantaina.

Kiire- ja särkytapaukset hoidetaan ajanvarauksella Tunkkarilla, Kannuksessa, Teerijärvellä, Kälviällä ja Kokkolan pääterveysasemalla. Yhteyttä pitää ottaa soittamalla.

Soite rajoittaa toimintaansa koko ajan tilanteen mukaan, eikä esimerkiksi kiireettömiä aikoja terveyskeskukseen anneta lainkaan. Ajantasaiset tiedot muutoksista löytyvät Soiten koronasivustolta (siirryt toiseen palveluun).

20.3. Kunnat turvaavat päätöksentekoaan poikkeusoloissa, Soiten hallintosääntö ei salli sähköisiä kokouksia – "On tapahtunut lapsus"

Alueen kunnat ja kuntayhtymät varautuvat eri tavoin päätöksenteon turvaamiseen koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Suurimmassa osassa kunnissa hallintosääntö mahdollistaa sähköisen kokoustamisen, mutta esimerkiksi Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitessa tai Ylivieskassa näin ei ole.

Soite siirtää nyt kokouksiaan ja selvittää sähköisen kokoustamisen mahdollisuutta. Sähköisen kokoustamisen mahdollistava hallintosäännön muutos vaatii kuitenkin valtuuston päätöksen.

20.3. Koronavirusepidemia harventaa rivejä pelastuslaitoksissa, valmius on silti yhä hyvä

Sisäministeriön pelastusosastolla torstaina iltapäivällä olleen tiedon mukaan yksikään pelastuslaitosten työntekijä ei ole sairastunut koronaviruksen seurauksena, mutta karanteeniin on joutunut väkeä varsinkin Etelä-Suomessa.

Pohjalaismaakuntien pelastuslaitoksilta kerrotaan, että tehtävien määrään poikkeustilanteella ei ole ainakaan vielä ollut merkittävää vaikutusta suuntaan tai toiseen. Lue lisää tästä.

19.3. Pietarsaaren seurakuntayhtymä aloittaa yt:t

Pietarsaaren seurakuntayhtymä antaa tuotannollisista ja taloudellisista syistä lomautusvaroituksen ja käynnistää yhteistoimintaneuvottelut lähipäivinä.

Neuvottelukutsu annetaan 120 henkilölle, mutta ei kuitenkaan suomalaisen seurakunnan henkilökunnalle. Suomalaisessa seurakunnassa on äskettäin käyty läpi yt-neuvottelut.

Seurakuntayhtymän toiminta on supistunut rajusti koronavirustilanteen vuoksi. Esimerkiksi iltapäiväkerhoja ei enää pidetä. Myös jumalanpalvelukset ovat siirtyneet nettiin.

19.3. Soite suunnittelee omia yksiköitä koronapotilaille ja kotihoitotiimiä infektiopotilaille – tilanne alueella on yhä rauhallinen

Koronatilanne on Soiten alueella yhä, uusia positiivisia testituloksia ei ole käynyt ilmi, vaikka näytteitä on otettu. Koronapoliklinikalla ja –puhelimessa ei ole ollut ruuhkaa, kertoo valmiusryhmä.

Soite valmistautuu tulevaan: nettiin on laitettu ilmoitus, jonka kautta eläköityneet ja muut vapaana olevat ammattilaiset voivat ilmoittautua töihin.

Lisäksi kartoitetaan, mitä hoidon ja hoivan yksiköitä voidaan tarpeen mukaan muuttaa koronapotilaille sopiviksi. Soite on myös perustamassa ns. kotikorona-tiimiä, joka keskittyy infektiopotilaiden kotihoitoon.

Lue lisää Soiten tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

19.3. Uniapneaa sairastavat huolissaan koronasta – Keuhkolääkäri: CPAP-laite ei ole tehohoidon hengityskone sekä 6 muuta vastausta tärkeisiin kysymyksiin

Keuhkolääkäri Marisanna Schwenson sanoo, että uniapnea-potilailla ei ole syytä suurempaan huoleen kuin muillakaan, Lue tästä, mitä hän vastaa kysymyksiin koronasta ja uniapneasta.

19.3. Vapautuvista työntekijöistä lisäkäsiä terveydenhuoltoon?

Keski-Pohjanmaalla etsitään muun muassa päiväkodeista lisäkäsiä terveydenhuoltoon koronaepidemian taltuttamiseen. Kunnat keräävät Soitelle listoja alasajettujen yksiköiden työntekijöistä, joilla on sote-alan koulutus.

Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa on paljon lähihoitajia, ja päivähoidon tarve on vähentynyt rajusti, kun lapsia on otettu kotihoitoon. Apua voidaan jatkossa tarvita myös siivoukseen ja vahtimestaripalveluihin.

19.3. Myös HalpaHalli aloittaa yt-neuvottelut koronan takia

HalpaHallin mukaan kuluttajat hankkivat tällä hetkellä lähinnä elintarvikkeita ja hygieniatuotteita, mutta käyttötavaroiden kysyntä on vähentynyt.

Siksi yhtiö aloittaa koko 1500 hengen henkilöstöä ja johtoa koskevat yt-neuvottelut. Lomautukset kestävät enintään 90 päivää. Vähentyneen kysynnän vuoksi myös HHKeittiöt sulkevat ovensa 23. maaliskuuta alkaen toistaiseksi. Henkilöstö siirtyy muihin myymälätehtäviin.

19.3. Kallion alueella ensimmäinen koronatapaus – Nivalassa suljetaan päiväkoti

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on todettu koronavirustartunta. Kyseessä on ensimmäinen tartunta alueella.

Altistuneita on kartoitettu, ja heihin ollaan yhteydessä tämän päivän aikana. Varotoimenpiteenä Nivalassa suljetaan yksi päiväkoti.

Ppky toimii Alavieskan ja Sievin kunnissa sekä Nivalan ja Ylivieskan kaupungeissa.

26.3. Kauppojen hyllyjä ei tarvitse ostaa tyhjiksi

Varautuminen ja hamstraaminen ovat kaksi eri asiaa. Suomen Pelastusalan keskusjärjestön erityisasiantuntija Sirpa Suomalainen tähdentää, että varautua pitää, mutta kauppojen hyllyjä ei tarvitse ostaa tyhjäksi.

Kun menee kauppaan, kannattaa ostaa viikonkin tarpeet kerralla. Sillä tavalla voi välttää lähikontakteja.

26.3. Lääkärit huolissaan riskiryhmään kuuluvien liikkumisesta julkisilla paikoilla

Soiten hematologi, syöpätautien ylilääkäri ja infektioylilääkäri ovat vahvasti huolissaan siitä, että riskiryhmiin kuuluvat liikkuvat edelleen paljon julkisilla paikoilla. Tämä koskee kaikenikäisiä riskiryhmäläisiä, ei vain ikäihmisiä.

Nyt kannattaa turvautua kauppakassipalveluun tai läheisten apuun ja välttää julkisia paikkoja.

Alueella ei ole todettu uusia tapauksia maanantain jälkeen. Lue lisää täältä.

26.3. OP Keski-Pohjanmaalta koronahelpotuksia

Keski-Pohjanmaan Osuuspankki alkaa tarjota koronan takia helpotuksia sekä yrityksille että kotitalouksille.

Pankki vapauttaa parikymmentä yritysvuokralaistaan vuokrista huhti-kesäkuun ajalta ja kannustaa muitakin vuokranantajia samaan.

Lisäksi pankki muun muassa antaa asuntolainoihin enimmillään vuoden lyhennysvapaata ja avaa puhelinpalvelun erityisryhmien neuvomiseksi raha-asioissa.

26.3. Uudeltamaalta Soiteen tuleva työntekijä viikoksi etätöihin

Keskipohjalainen sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite rajoittaa Uudeltamaalta tulevien työntekijöiden pääsyä hoitotyöhön. Heidät määrätään etätöihin seitsemäksi vuorokaudeksi.

Rajoitus saattaa osua esimerkiksi keikkaileviin konsulttilääkäreihin ja vakituisiin työntekijöihin, jotka ovat matkailleet Uudellamaalla vapaa-aikanaan. Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi ei usko, että heitä on paljon. Lue lisää tästä.

26.3. Pedersören kunnasta puhelintukea riskiryhmäläisille

Pedersören kunta avaa puhelinpalvelun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville. Palvelu toimii numerossa 06–785 0111 arkipäivisin kello 8–16 (perjantaisin klo 8–15) niin kauan kuin poikkeustilanne on voimassa.

Numerosta saa käytännön ohjeita esimerkiksi kauppa- ja apteekkipalveluiden järjestämisestä. Pedersören kunta on koonnut luettelon kylissä toimivista vapaaehtoisista auttajista. Terveysneuvoja numerosta ei anneta.

Mikäli joku muu taho haluaa liittyä vapaaehtoiseen apuverkostoon, he voivat ilmoittaa tästä kunnan palvelupuhelimeen.

26.3. Myös Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä joutunee lomauttamaan

Oppilaitosten sulkeminen on jo vähentänyt töitä osalla henkilöstöä ja poikkeusolojen jatkuessa väheneminen koskee yhä useampia tehtäviä ja ihmisiä.

Yhtymä on jo käynyt ennakoivat neuvottelut pääluottamusmiesten kanssa. Niissä on sovittu, että yt-neuvottelut katsotaan alkaneiksi tämän viikon maanantaina, jos yhtymähallitus vahvistaa asian seuraavassa kokouksessaan ensi maanantaina.

26.3. Hyötykäyttöasemillakin muistettava 10 hengen rajoitus

Jäteyhtiö Ekorosk muistuttaa, että hyötykäyttöasemilla saa epidemian vuoksi olla enintään 10 ihmistä yhtä aikaa henkilökunta mukaan lukien.

Yhtiö toivoo, että omaa vuoroa odotetaan autossa ja että jätekuormat puretaan nopeasti. Kuorma pitää lajitella jo kotona mahdollisimman tarkasti.

26.3. Koronatestaus onnistuu nyt Pietarsaaressa

Pietarsaaren seudulla asuvat voivat jatkossa käydä koronavirustesteissä kotiseudullaan. Jos epäilee koronatartuntaa, on ensin soitettava Pietarsaaren Malmin puhelinneuvontaan 06 786 1333 ja varattava aika testiin. Tulos selviää noin päivässä.

Tähän asti potilaat, joilla on epäilty tartuntaa, ovat joutuneet ajamaan testeihin Vaasaan.

Lisäksi Pietarsaaren päivystyksen yhteyteen on avattu liikkuva yksikkö hengitystieinfektioista kärsiville. Sinne ohjataan lähinnä influessaoireiset potilaat, mutta se voidaan ottaa myöhemmin koronaviruspotilaiden käyttöön, jos epidemia laajenee.

26.3. Riskiryhmäläiset löysivät kauppojen varhaismyynnin heti – "Tälle on selvästi tilausta"

Ruokakauppojen varhennetut aukiolot on otettu innokkaasti vastaan ja positiivista palautetta on sadellut asiakkailta.

Kauppojen järjestämä varhaismyynti riskiryhmäläisille on vetänyt väkeä paikoin yllättävän paljon. Esimerkiksi Kokkolan Minimanissa varhainen aamuseitsemältä avaaminen aiheutti alussa ruuhkapiikin ja kassoja avattiin lisää.

Valtaosin ruokaostoksille ovat lähteneet yli seitsemänkymppiset.

26.3. Kokkolan 400-vuotisjuhlan tapahtumat peruttu toukokuun loppuun saakka – Järjestelyt jatkuvat toistaiseksi kesän ja syksyn osalta

Koronavirus sotki Kokkolan kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden juhlinnan. Tapahtumat on nyt peruttu toukokuun loppuun saakka. Länsipuistossa vuosien ajan järjestetty nuorten päihteetön tapahtuma Nollapiste on yksi niitä, jota ei nyt järjestetä.

– Harmittaa ihan hirveästi, sanoo nuoriso-ohjaaja Elina Perälä.

Myös Kokkola Pride on päätetty perua tältä kesältä, ja Kokkola City Run siirtyy ainakin alkusyksyyn.

25.3. Osuuskauppa KPO päätyi yt-neuvotteluihin liikennemyymälöissään

Osuuskauppa KPO:n liikennemyymälöissä alkaa yt-neuvottelut. Tämä johtuu hallituksen päätöksestä rajoittaa ravintolatoimintaa. Neuvottelut koskevat noin 200 työntekijää ja ne voivat johtaa enimmillään 90 päivän lomautuksiin. KPO ilmoitti jo viikko sitten lomautustarpeesta matkailu- ja ravitsemustoimialalla sekä autokaupassa. Nuo neuvottelut koskevat 350 henkilöä.

Ruokakauppapuolella työntekijöistä on jopa pulaa, joten ABC-myymälöiden työntekijöiltä tiedustellaan heidän valmiuttaan siirtyä toisiin tehtäviin.

Osuuskauppa KPO on myös kertonut avaavansa laskutustilejä riskiryhmäläisille arjen helpottamiseksi.

25.3. Soitessa ei uusia tartuntoja, ikäihmisille tulossa ohjeistus

Soiten alueella ei ole todettu uusia tartuntoja. Osaa viime viikon laboratoriotuloksista joudutaan vielä odottelemaan, sillä THL:ssä on ruuhkaa. Tilanne on rauhallinen myös koronapoliklinikalla ja –puhelinneuvonnassa, joissa ei ole ruuhkaa.

Soite on laatinut ikäihmisille tiiviin ohjeistuksen siitä, miten toimia koronatilanteessa. Ohjeistus laitetaan jakoon eri kanavien kautta.

25.3. Kosekilta neuvoja koronan kanssa painiville yrityksille

Kokkolanseudun kehitysyhtiö tarjoaa yrityksille erityistukea koronan aiheuttamissa pulmatilanteissa. Kosek järjestää ensi viikolla kolme ilmaista nettiseminaaria, joissa annetaan esimerkiksi käytännön vinkkejä talouden hallintaan ja kerrotaan yrityksille suunnatuista rahoitustyökaluista. Myös puhelin-, sähköposti- ja etäyhteystuki toimii.

Lisäksi Kosek tekee Kokkolan ja Perhon alueen yrityksille kyselyä siitä, miten koronaepidemia on vaikuttanut toimintaan. Päättäjät voivat hyödyntää tietoa päätöksenteossa.

25.3. Ihmisten remontti-into yllätti rautakauppiaat: myynti ei lopahtanutkaan – koronaeristyksessä tapetoidaan ja maalataan

Kuluttajien remontti-into on yllättänyt rautakaupat. Rakennustarvikkeita myydäänkin jopa edellisvuoden tahtiin, vaikka asiakkaita liikkeissä käy selvästi vähemmän.

Kokkolan Kodin Terrasta, Hartman Raudasta ja K-Raudasta kerrotaan, että myymälät varautuivat jo myynnin laskuun, mutta ihmisillä tuntuu nyt olevan aikaa remontoida.

– Rakennustarvikekauppa käy, vaikka lähes kaikkien muiden tavaroiden myynti on hiipunut, kun ihmiset eivät liiku. Eniten myydään sisustusmaaleja, tapetteja ja lattiaa, kertoo Kodin Terran myymäläpäällikkö Mika Peltola.

25.3. Korona-epidemia on vähentänyt kukkakaupoissa käyntiä, mutta lisännyt kukkien kotiinkuljetuksia

Korona-epidemia on vähentänyt kukkakaupoissa käyntiä, mutta lisännyt kukkien kotiinkuljetuksia. Kokkolalainen Mari Havia arvioi, että myynti puolittui normaalista viime viikolla, sillä perhejuhlia tai tapahtumia nyt järjestetä.

Kukkia on tilattu kotiinkuljetuksella muun muassa vanhainkoteihin ja karanteenissa oleville vanhemmille.

– Moni haluaa välttää lähikontakteja eikä uskalla itse viedä pakettia. Onneksi on niin lämmintä, että lähetys uskalletaan jättää ovenkahvaan ja soittaa, että nyt se on saapunut, Havia toteaa.

Pietarsaarelaiselta Sundin puutarhalta myynnin arvioidaan laskeneen parikymmentä prosenttia, mutta vastaavasti kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet saman verran.

Esimerkiksi Etelä-Suomesta on tilattu kukkia kotiinkuljetuksella karanteenissa oleville vanhemmille.

24.3. Pietarsaari ja Kaustinen alentavat kotiin jääneiden lasten päivähoitomaksuja

Pietarsaari ja Kaustinen alentavat kotihoitoon jääneiden lasten päivähoitomaksuja.

Syynä on koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne. Pietarsaaressa maaliskuun maksu puolittuu, jos lapsi on 18. maaliskuuta alkaen kaksi viikkoa pois. Vanhempien on kuitenkin ilmoitettava hoitotarve kyselyn kautta, että maksuhyvityksen voi saada.

Kaustisella on tehty hyvityspäätös jo huhtikuun puoliväliin saakka. Eli lapsesta ei tarvitse maksaa, jos hänet hoidetaan kotona.

24.3. Kokkola aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista, myös Pietarsaari puntaroi asiaa – Koronaepidemia on ajanut kunnat ahtaalle

Kuntien alasajettua toimintojaan henkilöstön työt ovat vähentyneet ja osalla loppuneet. Kokkola käynnistääkin yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamisesta koronavirusepidemian takia.

Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus valtuutti johtoryhmän miettimään lomautustarpeita ja tekemään tarvittavat päätökset. Johtoryhmä kokoontuu tiistaina miettimään, mitä ammattiryhmiä lomautukset koskevat.

Eniten vaikutus näkyy Kokkolassa koulunkäynnin ohjaajilla. Esimerkiksi koulutyön siirtyminen valtaosin etäopiskeluksi on lopettanut työt osalta koulunkäynnin ohjaajista.

Pietarsaaren kaupunginhallitus on päättänyt aloittaa yt-neuvottelut, jos poikkeusolot saavat jatkoa 13.4. jälkeen. Sitä ennen ketään ei lomauteta tai irtisanota.

23.3. Pienten koululaisten määrä lähiopetuksessa ennallaan

Hallituksen päätös sallia kaikkien 1.–3. -luokkalaisten pääsyn kouluun lähiopetukseen ei ole vaikuttanut maanantaina oppilasmääriin Kokkolassa. Kouluun meni 83 oppilasta, osapuilleen saman verran kuin perjantaina.

Luku on vajaat viisi prosenttia kaikista ykkös-kolmosluokkalaisista. Vaikka kaikki alaluokkalaiset saisivat mennä kouluun, suositus kuitenkin on, että mahdollisimman moni pysyisi kotona.

23.3. Yritystoiminta vaikeutuu poikkeustilassa – “Nyt keskitytään yrityksen pelastamiseen”, sanoo ravintolayrittäjä

Kokkolalainen yrittäjä Teemu Styrman lomautti ainoan työntekijänsä jo kaksi viikkoa sitten, kun huomasi, mihin ollaan menossa. Työsuhdetta jatketaan, kun aika palaa normaaliksi.

23.3. Pohjanmaan poliisi: Poikkeustilaviikonloppu oli rauhallinen

Pohjanmaan poliisin mukaan hallituksen antamia suosituksia liikkumisesta ja kokoontumisrajoituksia noudatettiin hyvin. Poliisin mukaan ravintoloissa oli vähän väkeä ja kaupunkien keskustat hiljaisia.

Hälytystehtäviäkin oli normaalia viikonloppua vähemmän. Pohjanmaan alueella ei myöskään kotihälytystehtävien määrä lisääntynyt.

23.3. Soiten työntekijällä on koronatartunta – altistuneita on kahdeksan

Keski-Pohjanmaan kolmas koronavirustartunta on todettu maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan Soiten työntekijällä.

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen sanoo, ettei voi kertoa yksilönsuojan takia tarkemmin henkilön työntehtävistä, koska Soitella on paljon pieniä yksiköitä.

Altistuneita on kahdeksan. Tartuntaketju on pystytty rajaamaan tarkasti ja varotoimenpiteisiin on ryhdytty. Tartunnan saanut on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen.

Uusin tartunta ei liity Keski-Pohjanmaalla aiemmin todettuun kahteen tartuntaan. Rahkosen mukaan vaikuttaa siltä, että tämä kolmas tartunta on saatu kotimaassa, ei kuitenkaan Keski-Pohjanmaalla.

23.3. Keski-Pohjanmaalla varmistui uusi koronatapaus

Keski-Pohjanmaan kolmas tartunta varmistui sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Henkilö on hyväkuntoinen ja eristetty kotiinsa. Soite käy läpi parhaillaan henkilön lähikontakteja ja tiedottaa tapauksesta tarkemmin iltapäivällä.

Tartunta ei kuitenkaan liity kahteen aiemmin varmennettuun koronatartuntaan.

23.3. Koronavirus siirtää Kokkola Priden ensi kesään: "Päätös ei ollut helppo"

Tulevan kesän Kokkola Pride -tapahtuma on peruttu koronavirusepidemian vuoksi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtuma kulkueineen ja puistokokoontumisineen siirtyy kesälle 2021.

Kokkola Priden järjestäjät kertovat, että perumispäätös ei ollut helppo, mutta lopulta muun muassa virustilanteen ennakoimattomuus ratkaisi asian.

Myös rahoituksen kerääminen on ollut vaikeaa, koska yritykset kärsivät pahasta talousahdingosta.

22.3. Suomalaisen ruuantuotannon arvostus nousee kohisten

Suomalaisten suhtautuminen kotimaiseen ruokaan ja ruoantuotantoon on noussut poikkeusoloissa nopeasti sosiaalisen median keskusteluihin. Keskustelujen sävy on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi tuottajia ja ruoantuotantoa kohtaan.

Koronahaitat puolestaan ovat toistaiseksi olleet vähäisiä maatiloilla, mutta varautua kannattaa, neuvoo maitotilallinen.

22.3. Korona vei vertaistuen monelta, joka pyrkii irti päihteistä – "Jos tähän ei puututa, sairaus vie nopeaan luisuun pohjasta läpi"

Päihderiippuvaisten vertaistuki on vaikeuksissa koronan tuomien rajoitusten kanssa. Monelta tukiryhmältä on mennyt kokoontumispaikka, kun kunnat ja seurakunnat ovat sulkeneet tilojaan.

Minnesota-jatkohoitoryhmää Ähtärissä vetävä Kari Halinen on vedonnut tasavallan presidenttiin ja ministeriöön sen puolesta, että ryhmät voisivat jatkaa toimintaansa. Alkoholisteilta ei voi hänen mukaansa vaatia digiloikkaa eli esimerkiksi videoyhteydellä toimimista.

Retkahtamisen jälkeen alamäki voi olla nopea. Erityistä huolta kannetaan vasta raitistuneista.

22.3. Sairaanhoitajaopiskelija Christina Ojala hoiti 60-luvulla hongkongilaiseen sairastuneita suomalaisia apunaan käsineet, vesi ja saippua

Koronasta selvitään, kuten on selvitty jokaisesta epidemiasta, sanoo elämäntyönsä sairaanhoitajana tehnyt Christina Ojala.Hän teki parikymppisenä viimeistä sairaanhoitajaopintoihinsa liittyvää harjoittelua Kokkolassa vuonna 1969, kun Suomessa sairastettiin pandemiaksi yltynyttä hongkongilaista influenssaa.

Lue tästä miten Ojala muistelee tuota aikaa. Voit myös itse jakaa kokemuksiasi asiasta jutun lopussa.

21.3. Kun yli 70-vuotiaat käskettiin koteihinsa, auttajat aktivoituivat – vapaaehtoiset hakivat Eero Saarimäelle kaupasta leipää, maitoa ja leikkeleitä

Moni pieni kunta on yhdistänyt voimansa huolehtiakseen kotona asuvista vanhuksista ja riskiryhmiin kuuluvista. Lue tästä jutusta, miten avustusringit ja yksittäiset ihmiset ovat ryhtyneet auttamaan.

21.3. Toholampi ottaa uusia 1.–3.-luokkalaisia lähiopetukseen vasta keskiviikkona

Nuorimpien oppilaiden mahdollinen paluu kouluun aiheuttaa kunnissa uudelleen järjestelyjä. Kaikki kunnat eivät ota uusia lapsia vastaan heti maanantaina. Toholammilla lähiopetukseen voi palata keskiviikosta alkaen.

Huoltajat saavat Wilma-viestinä kyselyn siitä, ketkä palaavat kouluun. Ruokailu ja koulukuljetukset organisoidaan uudelleen alkuviikon aikana. Koulut alkavat keskiviikkona lukujärjestyksen mukaan.

Lue lisää tästä.

21.3. Tilanne Keski-Pohjanmaalla yhä rauhallinen

Soiten koronavalmiusryhmä kokoontuu päivittäin myös viikonloppuisin päivittämään tilannekuvaa. Lauantaina tilanne oli yhä ennallaan ja rauhallinen. Myöskään Kokkolan kaupungilla ei ole uutta kerrottavaa koronan vaikutuksista.

20.3. Pienten koululaisten lähiopetusohje muuttui - Kokkola seuraa oppilasmäärän muutosta

Kaikille halukkaille 1.–3.-luokan oppilaille tarjotaan jälleen lähiopetusta. Hallitus on poistanut ehdon, että lähiopetukseen saavat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla. Kokkolassa vanhempien ammatteja ei ole kyselty tähänkään asti. Hallitus suosittelee edelleen kaikille ja myös 1.–3.-luokkien koululaisille etäopiskelua, mikäli se perheessä on mahdollista

20.3. Keski-Pohjanmaalla tehdään noin 20 koronatestiä päivässä

Keski-Pohjanmaalla tehdään päivittäin parikymmentä koronatestiä. Testejä tehdään THL:n suosituksen mukaan ensisijaisesti niille koronavirusepäilyille, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalle.

Keski-Pohjanmaalle ei ole vieläkään saapunut luvattua koronatesteriä. Kun se tulee, testimääriä voidaan nostaa, jos laitteen mukana tulee riittävästi myös testipakkauksia.

Keski-Pohjanmaalla on toistaiseksi todennettu kaksi koronatapausta, he ovat kotihoidossa.

20.3. Iso osa hammashoitoloista suljetaan

Hammashoitoa saa jatkossa yhä harvemmassa paikassa. Soite sulkee kuusi suun terveydenhuollon vastaanottoja perjantaista lähtien.

Suljettavat yksiköt ovat Kruunupyyssä, Lestijärvellä, Toholammilla, Halsualla sekä Kokkolassa Koivuhaassa ja Torkinmäellä. Lisäksi Perhon hammashoitola sulkeutuu maanantaina.

Kiire- ja särkytapaukset hoidetaan ajanvarauksella Tunkkarilla, Kannuksessa, Teerijärvellä, Kälviällä ja Kokkolan pääterveysasemalla. Yhteyttä pitää ottaa soittamalla.

Soite rajoittaa toimintaansa koko ajan tilanteen mukaan, eikä esimerkiksi kiireettömiä aikoja terveyskeskukseen anneta lainkaan. Ajantasaiset tiedot muutoksista löytyvät Soiten koronasivustolta (siirryt toiseen palveluun).

20.3. Kunnat turvaavat päätöksentekoaan poikkeusoloissa, Soiten hallintosääntö ei salli sähköisiä kokouksia – "On tapahtunut lapsus"

Alueen kunnat ja kuntayhtymät varautuvat eri tavoin päätöksenteon turvaamiseen koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Suurimmassa osassa kunnissa hallintosääntö mahdollistaa sähköisen kokoustamisen, mutta esimerkiksi Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitessa tai Ylivieskassa näin ei ole.

Soite siirtää nyt kokouksiaan ja selvittää sähköisen kokoustamisen mahdollisuutta. Sähköisen kokoustamisen mahdollistava hallintosäännön muutos vaatii kuitenkin valtuuston päätöksen.

20.3. Koronavirusepidemia harventaa rivejä pelastuslaitoksissa, valmius on silti yhä hyvä

Sisäministeriön pelastusosastolla torstaina iltapäivällä olleen tiedon mukaan yksikään pelastuslaitosten työntekijä ei ole sairastunut koronaviruksen seurauksena, mutta karanteeniin on joutunut väkeä varsinkin Etelä-Suomessa.

Pohjalaismaakuntien pelastuslaitoksilta kerrotaan, että tehtävien määrään poikkeustilanteella ei ole ainakaan vielä ollut merkittävää vaikutusta suuntaan tai toiseen. Lue lisää tästä.

19.3. Pietarsaaren seurakuntayhtymä aloittaa yt:t

Pietarsaaren seurakuntayhtymä antaa tuotannollisista ja taloudellisista syistä lomautusvaroituksen ja käynnistää yhteistoimintaneuvottelut lähipäivinä.

Neuvottelukutsu annetaan 120 henkilölle, mutta ei kuitenkaan suomalaisen seurakunnan henkilökunnalle. Suomalaisessa seurakunnassa on äskettäin käyty läpi yt-neuvottelut.

Seurakuntayhtymän toiminta on supistunut rajusti koronavirustilanteen vuoksi. Esimerkiksi iltapäiväkerhoja ei enää pidetä. Myös jumalanpalvelukset ovat siirtyneet nettiin.

19.3. Soite suunnittelee omia yksiköitä koronapotilaille ja kotihoitotiimiä infektiopotilaille – tilanne alueella on yhä rauhallinen

Koronatilanne on Soiten alueella yhä, uusia positiivisia testituloksia ei ole käynyt ilmi, vaikka näytteitä on otettu. Koronapoliklinikalla ja –puhelimessa ei ole ollut ruuhkaa, kertoo valmiusryhmä.

Soite valmistautuu tulevaan: nettiin on laitettu ilmoitus, jonka kautta eläköityneet ja muut vapaana olevat ammattilaiset voivat ilmoittautua töihin.

Lisäksi kartoitetaan, mitä hoidon ja hoivan yksiköitä voidaan tarpeen mukaan muuttaa koronapotilaille sopiviksi. Soite on myös perustamassa ns. kotikorona-tiimiä, joka keskittyy infektiopotilaiden kotihoitoon.

Lue lisää Soiten tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

19.3. Uniapneaa sairastavat huolissaan koronasta – Keuhkolääkäri: CPAP-laite ei ole tehohoidon hengityskone sekä 6 muuta vastausta tärkeisiin kysymyksiin

Keuhkolääkäri Marisanna Schwenson sanoo, että uniapnea-potilailla ei ole syytä suurempaan huoleen kuin muillakaan, Lue tästä, mitä hän vastaa kysymyksiin koronasta ja uniapneasta.

19.3. Vapautuvista työntekijöistä lisäkäsiä terveydenhuoltoon?

Keski-Pohjanmaalla etsitään muun muassa päiväkodeista lisäkäsiä terveydenhuoltoon koronaepidemian taltuttamiseen. Kunnat keräävät Soitelle listoja alasajettujen yksiköiden työntekijöistä, joilla on sote-alan koulutus.

Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa on paljon lähihoitajia, ja päivähoidon tarve on vähentynyt rajusti, kun lapsia on otettu kotihoitoon. Apua voidaan jatkossa tarvita myös siivoukseen ja vahtimestaripalveluihin.

19.3. Myös HalpaHalli aloittaa yt-neuvottelut koronan takia

HalpaHallin mukaan kuluttajat hankkivat tällä hetkellä lähinnä elintarvikkeita ja hygieniatuotteita, mutta käyttötavaroiden kysyntä on vähentynyt.

Siksi yhtiö aloittaa koko 1500 hengen henkilöstöä ja johtoa koskevat yt-neuvottelut. Lomautukset kestävät enintään 90 päivää. Vähentyneen kysynnän vuoksi myös HHKeittiöt sulkevat ovensa 23. maaliskuuta alkaen toistaiseksi. Henkilöstö siirtyy muihin myymälätehtäviin.

19.3. Kallion alueella ensimmäinen koronatapaus – Nivalassa suljetaan päiväkoti

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on todettu koronavirustartunta. Kyseessä on ensimmäinen tartunta alueella.

Altistuneita on kartoitettu, ja heihin ollaan yhteydessä tämän päivän aikana. Varotoimenpiteenä Nivalassa suljetaan yksi päiväkoti.

Ppky toimii Alavieskan ja Sievin kunnissa sekä Nivalan ja Ylivieskan kaupungeissa.

18.3. Poikkeustilan taloudelliset vaikutukset alkavat näkyä

KPO aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat 350 henkilöä. Toimitusjohtaja Kim Biskopin mukaan koronaviruksen vuoksi ruuan kysyntä on siirtynyt lähes täysin ravintoloista koteihin, mikä taas on lisännyt työmäärää ruokakaupassa. Siksi yhteistoimintaneuvotteluiden kuluessa arvioidaan, voisiko henkilöstöä siirtyä matkailun ja ravitsemuksen toimialalta ja autokaupasta väliaikaisesti esimerkiksi ruokakauppaan töihin.

Myös KPK Yhtiöt aloittaa yt-neuvottelut.

18.3. Kaupunginteatterin kausi päättyi

Kokkolan kaupunginteatteri peruu kaikki kevään näytökset. Teatterikin aloittaa yt-neuvottelut.

18.3. Soite: Koronatilanne alueella melko rauhallinen

Soiten koronavalmiusryhmä luonnehtii tilannetta alueella melko rauhalliseksi. Uusia positiviisia testituloksia ei ole Soiten alueella tullut viime viikonlopun jälkeen. Laboratoriotestillä varmistettuja tapauksia on siis yhä kaksi,

Henkilöstöä on kartoitettu ja siirretty sinne, missä sitä tarvitaan eniten.

Valmiusryhmä päätti, että keskussairaalan osastojen ja suljettuna olevien poliklinikoiden ovet laitetaan lukkoon.

18.3. Soite avasi koronasivuston

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on avannut oman verkkosivuston koronaviruksesta tiedottamiseen. Sivusto löytyy osoitteesta korona.soite.fi(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Sitä päivitetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Sivustolle on esimerkiksi koottu toimintaohjeet siitä, mihin ottaa yhteyttä, jos tarvitsee apua flunssaoireisiin tai epäilee koronavirustartuntaa.

Sinne myös päivitetään Soiten toimipisteiden poikkeavat aukioloajat ja muut muutokset toiminnoissa. Sivustolla on lisäksi hyödyllisiä linkkejä.

18.3. Keskussairaalan ravintolatoimintaa on supistettu

Kokkolassa keskussairaalan ruokasali on suljettu yleisöltä. Se toimii vain keskussairaalan työntekijöiden noutoravintolana.

Myös kanttiinin aukioloa on supistettu: kahvio on auki arkisin kello kahdeksasta viiteentoista ainakin tämän viikon. Viikonlopun se on suljettu.

18.3. Paikoin jopa 80 prosenttia lapsista otettu pois päivähoidosta – Kaustinen sulkee jo yksiköitä

Iso osa perheistä on ottanut lapsensa pois päivähoidosta Keski-Pohjanmaalla. Kaustisella lähes 80 prosenttia lapsista hoidetaan nyt kotona. Siksi Kaustinen sulkeekin torstaista alkaen kaksi yksikköä, Tanhuanpään ja Omenapuun.

Perhossa jo arviolta yli puolet lapsista on otettu kotiin, mutta kaikki yksiköt pidetään auki toistaisekssi. Samoin Kannuksessa, missä lapsia on varhaiskasvatuksessa vain pieni osa normaalista.

Kokkolassa tilannetta kartoitetaan yhä. Hoidossa olevien lasten määrä on kuitenkin pienentynyt huomattavasti niissä yksiköissä, joista tieto on jo saatu. Pietarsaaressa oli keskiviikkona varhaiskasvatuksessa vain 23 prosenttia lapsista.

18.3. Korona on herättänyt halun auttaa, kanavia siihen löytyy esimerkiksi somesta

Koronavirusepidemia on herättänyt ihmisten auttamishalun myös sosiaalisessa mediassa.

Yksi tällainen ilmiö ovat Facebookiin viime päivinä avatut kuntakohtaiset Naapuriapu-ryhmät, joita löytyy tällä hetkellä ainakin Pietarsaaresta, Kokkolasta, Ylivieskasta ja Nivalasta.

Ryhmissä pyritään huolehtimaan siitä, että koronaviruksen riskiryhmissä olevat ihmiset saisivat kotiovelleen tarvittavat ruokaostokset kaupasta vapaaehtoisten tuomana. Apu voi olla myös muiden tärkeiden asioiden toimittamista.

Ryhmissä voi ilmoittautua auttajaksi tai vinkata yksityisviesteillä apua tarvitsevista ihmisistä.

18.3. Huoli vähävaraisten ruoka-avusta kasvaa – diakoniatyö siirtyy ajanvaraukseen ja pohtii mahdollisuutta viedä apua kotiin

Seurakunnat miettivät uusia keinoja vähävaraisten ruoka-avun takaamiseksi. Diakonit ovat huolissaan muun muassa avoimien yhteisöruokailujen lopettamisesta ja kouluruokailujen loppumisesta.

Myös viime päivien hamstraus on vähentänyt kauppojen jaettavaksi antaman ylijäämäruoan määrää. Tämä näkyy muun muassa Lohtajan, Toholammin ja Kaustisen seurakunnissa.

Kokkolassa vähävaraiset ovat saaneet avustusseteleitä, joilla he voivat ostaa ruokaa ja hygieniatuotteita.

18.3. Kirjastot ovat sulkeutuneet – e-aineistoa voi lainata

Kuntien kirjastot ovat koronavirusepidemian vuoksi kiinni tästä päivästä alkaen. Myöskään kirjastoautot eivät kulje ja omatoimikirjastot pitävät ovensa säpissä ainakin huhtikuun puoleenväliin asti.

Kirjastot kuitenkin muistuttavat, että sulkuaikana asiakkaat voivat lainata sähköisiä aineistoja normaaliin tapaan. Palautukset voi tehdä kirjastojen palautusluukkuihin, joita esimerkiksi Kokkolassa löytyy viidestä eri pisteestä.

Pietarsaaressa sulkuaikana lainoista ei peritä mahdollisia myöhästymismaksuja.

17.3. klo 14.45 Keski-Pohjanmaan kunnat eivät suunnittele tällä hetkellä henkilöstön lomauttamista

Kunnat eivät ole aloittamassa yt-neuvotteluja henkilöstön lomauttamiseksi, vaikka koronaviruksen hillitseminen vie monelta työtehtävät.

Kunnat etsivät vaihtoehtoisia tehtäviä niille, joiden työ loppuu oman toimipaikan sulkemisen takia.

Myös Pietarsaaressa varaudutaan muuttamaan työnkuvia ja arvioidaan, tarvitaanko vapautuvaa henkilöstöä kaupungin muussa toiminnassa.

Esimerkiksi vapaa-ajan paikkojen sulkeminen mahdollistaa niiden huoltoja ja remontteja.

17.3. klo 14.06 Monessa perheessä edessä mietinnän paikka: Etäopetukseen siirtyvät eivät saa kouluruokaa

Esimerkiksi Kokkola ilmoittaa, että kouluruokailu järjestetään niille 1.–3. luokkien oppilaille, jotka jatkavat lähiopetuksessa koululla. Tarpeesta pitää ilmoittaa torstaihin klo 12 mennessä. Etäopetuksessa tai vastaavassa oleville oppilaille ei siis järjestetä kouluruokailua.

Myös Kannuksessa ajatus on, että kouluruokaa tarjotaan vain lähiopetuksessa jatkaville. Heitä on kaupungissa kymmenkunta, ja heidät keskitetään todennäköisesti yhteen kouluun.

– Lähtökohtaisesti ei lähdetä ryhmäruokailuun. Jos tarkoituksena on vähentää kontakteja, niin kerääntyminen yhteen ruokailemaan ei aja sitä, sanooo kaupunginjohtaja Terttu Korte.

17.3. klo 12.18 Korona lyö lujasti yrittäjiä: Ravintola-asiakkaat katosivat, bussikyydit tippuvat murto-osaan – "Täytyy sanoa, että yöunet ovat jääneet vähälle"

Koronavirusepidemia iskee rajusti myös yrityksiin. Esimerkiksi Kokkolassa keskustan ruokaravintoloissa myynti käytännössä puolittui viikonlopusta lähtien. Koronaviruksen pelon lisäksi myynnin laskua selittää etätöiden lisääntyminen.

Hallituksen ensimmäiset tiukennukset näkyivät välittömästi myös linja-autoliikenteessä. Yritysten liikevaihto käytännössä puolittui, kun 90 prosenttia kevään ja kesän tilausajoista peruttiin.

Päätös koulutyön siirtämisestä kotiin kiristää linja-autofirmojen taloustilannetta entisestään, sillä koulukyydeistä saatavat tulot jäävät ainakin pääosin saamatta.

Yrittäjät etsivätkin nyt keinoja selvitä pahimman koronaepidemian ajan. Se vaatii kulujen karsimista, apua ja samassa veneessä soutamista.

17.3. klo 8.38 Soite avasi huolipuhelimen koronasta ahdistuneille

Huolipuhelimessa voi keskustella psykiatristen sairaanhoitajien kanssa koronan aiheuttamista tunteista. Hoidollisia neuvoja esimerkiksi infektioepäilyistä siellä ei anneta. Henkisen ensiavun puhelin numerossa 06 828 7288 on auki maanantaista perjantaihin kello 9 –15.

16.3. klo 20.30 Kunnat valmistautuvat sulkemisiin tiukalla aikataululla

Kunnissa aletaan valmistella koulutyön siirtämistä kotiin sekä kirjastojen ja muiden julkisten tilojen sulkemista. Kokkola odottaa muiden kuntien tavoin tarkempaa määrittelyä siitä, mitä ovat ne kriittiset ammatit, joissa työskentelevien lapsille pitää taata lähiopetus myös lähiiviikkoina.

16.3. klo 18 Hallitus määräsi koulut suljettaviksi, moni kunta ehti juuri linjata toisin

Esimerkiksi Kokkola, Pietarsaari ja Kannus ehtivät aiemmin maanantaina linjata, että koulutyö jatkuu toistaiseksi normaalisti. Valmius etäopetukseen on kuitenkin hyvä, sanoo kokkolalaisen alakoulun rehtori tuoreeltaan päätöksen jälkeen.

16.3. klo 14.57 Kokkolalainen nuori jumissa Fuengirolassa, työssäoppimisjakso jäi lyhyeksi

19-vuotias Onja Heino odottaa Espanjassa pääsyä takaisin kotiin. Kuukauden mittainen työssäoppimisjakso kutistui pariksi viikoksi, kun Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä päätti kutsua kaikki maailmalle lähteneet oppilaansa kotiin koronavaaran takia. Viime päivät ovat olleet stressaavia, kertoo Heino.

16.3. klo 13 Harvinaista geenimutaatiota sairastavan Eetu-pojan vanhemmat toivovat tiukkoja ratkaisuja epidemian hillitsemiseksi

Perholaisperheen 4-vuotias poika sairastaa erittäin harvinaista NACC1-geenimutaatiosta johtuvaa neurologista sairautta. Siihen liittyy vaikea epilepsia, autonomisen hermoston säätelyhäiriö, itkuisuus ja kehitysvamma. Perhe on eristäytynyt kotiin ja toivoo valtiolta tiukkaa otetta, jotta epidemia saadaan hallintaan.

– Hän ei ole vaikean sairaustaustansa takia priorisoinnin kärjessä, kun hengityskoneista tai henkilökunnasta tulee tehohoidossa pulaa, pelkää Eetun äiti.

16.3. klo 12.46 Kokkolan koulut ja päiväkodit pysyvät auki – VesiVeijari suljetaan maaliskuuksi

Kokkola pitää yhä koulut ja päiväkodit auki. Samoin linjasivat myös Pietarsaari, Kannus ja Kaustinen.

Kokkolan kaupungin johtoryhmä kokoontui maanantaiaamuna. Sen mukaan koulut ja päiväkodit ovat yhteiskunnan keskeisiä toimintoja, joita ei pidä lamaannuttaa ilman painavia syitä. Tällä halutaan taata mahdollisimman normaali arki lapsille ja perheille. Samalla turvataan se, että vanhemmat pystyvät tekemään tärkeää työtä poikkeavissa olosuhteissa.

16.3. klo 9.56 Koronavirukseen sairastunut osallistui koulutustapahtumaan – muilla paikalla olleilla vain vähäinen riski sairastua

Lauantaina Keski-Pohjanmaalla varmistuneeseen koronavirustapaukseen liittyy myös alhaisemman riskin altistus. Tartunnan saanut osallistui keskiviikkona 11.3. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän auditoriossa Työyhteisön kehittäminen -koulutukseen.

Kaikille mukana olleille on lähetetty henkilökohtainen kirje ohjeineen. Infektioiden torjuntayksikön ja THL:n arvion mukaan heidän riskinsä saada tartunta on kuitenkin pieni

16.3. klo 9.22 Soite varautuu koronaan: kiireetöntä hoitoa perutaan ja vierailut kielletään – katso tästä, mitä yksiköitä suljetaan

Kotihoitoa ja kotisairaalaa vahvistetaan siirtämällä työntekijöitä. Siksi osa Soiten yksiköistä suljetaan maanantaista alkaen ja samalla supistetaan kiireetöntä hoitoa.

Lisäksi kaikkiin yksiköihin on asetettu vierailukielto.

Ajankohtaiset palvelutiedot voi tarkistaa Soiten sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

16.3. klo 8.04 Soite avasi Kokkolaan lapsille erillisen infektiovastaanoton

Se toimii lastenpäivystyksessä lastenpoliklinikan tiloissa. Sisäänkäynti vastaanotolle on ulkokautta Kokkolan keskussairaalan pääoven vierestä.

Päivystykseen pitää aina olla yhteydessä puhelimitse (06-826 4444) ennen tuloa.

16.3. klo 6.44 Kokkola pohtii lisätoimia koronaepidemian hillitsemiseksi

Kokkolan kaupungin johtoryhmä kokoontuu aikaisin maanantaiaamuna käsittelemään tarvittavia lisätoimenpiteitä koronavirusepidemian leviämisen hillitsemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi.

Kaupungilla on käytettävissä myös ennakkotieto maan hallituksen valmistelemista mahdollisista toimintaohjeista.

15.3. klo 10.31 Keski-Pohjanmaalla toinen koronatartunta - tartunta on saatu Itävallasta

Tartunta varmistui eilen lauantaina. Potilas on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen.

Tartunnalle on altistunut 17 lähikontaktia. Kaikki lähikontaktit on tavoitettu ja he ovat karanteenissa.

14.3. klo 14.43 Koulutyö jatkuu maanantaina normaalisti Kalajoella

Vuorenkallion koulun koronavirusepäily on osoittautunut negatiiviseksi. Kalajoen kaupunki on tiedottanut, että koulutyö jatkuu normaalisti koululla maanantaina 16. maaliskuuta.

Viime viikolla kaupunki kehotti koulun kaikkia oppilaita sekä opettajia ja muuta henkilökuntaa perheenjäsenineen jäämään kotiin ainakin perjantaiksi koronaepäilyn vuoksi.

14.3. klo 10.39 Keski-Pohjanmaalla todettu ensimmäinen koronatartunta – tartunta on saatu Ruotsista

Koronavirustartunnan saanut on työikäinen nainen. Hän on ollut ennen tartuntaa Tukholmassa, kertoo infektioylilääkäri Marko Rahkonen Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta.

Tartunnan saanut on eristyksissä ja tällä hetkellä hyväkuntoinen.

Altistuneita on yhdeksän ja heidät on kaikki tavoitettu. Altistuneet ovat karanteenissa.

13.3. klo 17.54 Soite avaa koronapoliklinikan – terveysasemia ja neuvoloita suljetaan

Soite avaa erillisen koronapoliklinikan Kokkolan pääterveysasemalle huomenna lauantaina. Sinne keskitetään flunssapotilaiden vastaanotto sekä näytteidenotto.

Poliklinikalle ohjataan koronaneuvontanumeron 06-828 7499 yhteydenottojen perusteella. Koronaneuvontapuhelimen päivystysajan ulkopuolella on otettava yhteyttä Soiten yhteispäivystykseen 06-826 4500. Mikäli sairastunut on alle 16-vuotias, silloin yhteydenotot Soiten lastenpäivystyksen 06-826 4444 kautta.

Joka päivä kello 10–15 avoinna olevalla poliklinikalla on ajanvarausvastaanotto.

Koronavirukseen liittyvä neuvontapuhelin vastaa soittoihin tästä päivästä alkaen kello 8–20. Lisää aiheesta tästä artikkelista.

13.3. klo 13.47 Sairaalat varautuvat koronapotilaisiin: Kiireettömiä toimenpiteitä siirretään jo Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla vielä odotellaan

Koronavirustartuntoihin ja siihen sairastuneiden potilaiden hoitoon varautuminen vaikuttaa pohjalaisten sairaanhoitopiirien toimintaan.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa selvitetään, mitä kiireetöntä hoitoa operatiivisella puolella on mahdollista siirtää. Sairaala varautuu näin vastaanottamaan mahdollisia päivystyksellisiä potilaita. Samalla varaudutaan henkilökunnan riittävyyteen tilanteessa, jossa päivystyspotilaiden määrä kasvaa. Päätös tehtiin perjantaina. Potilailta ei edellytetä toimenpiteitä, vaan heihin ollaan yhteydessä keskussairaalasta.

13.3. klo 13.21 Kokkola varautuu järeästi koronatilanteeseen: luokkaretket perutaan, ohjattua liikuntaa ei järjestetä, kirjastoakin vältettävä

Kokkolan kaupunki ryhtyy moniin toimiin varautuakseen koronaviruksen leviämiseltä.

Kaikki koulujen matkat ulkomaille perutaan keväältä. Myös kotimaan luokkaretket ja vierailut peruuntuvat. Ulkomailta tulevien oppilaiden ja varhaiskasvatuksen asiakkaiden pitää jäädä viikoksi kotiin.

Liikuntapaikoissa, nuorisotiloissa ja kirjastoissa ei järjestetä ohjattua toimintaa. Tilat pidetään auki, mutta niiden käyttöä suositellaan välttämään. Viikonlopun ohjatut liikuntatapahtumat perutaan.

Kaupunki ei ota vastaan vierailuryhmiä, ja isommat koulutukset ja kokoontumiset hoidetaan etäyhteyksin. Yli 10 hengen kokoontumisia pyritään välttämään. Kokkola rajoittaa myös henkilöstönsä työmatkoja.

12.3. klo 19.30 Ysiluokkalaiset keräsivät 15 000 euroa leirikoulua varten, mutta nyt matka uhkaa peruuntua koronan takia – "Monta vuotta on säästetty ja tehty töitä"

Luokkaretkien ja leirikoulujen mahdollinen peruuntuminen koronan vuoksi kirpaisee lujasti monia nuoria. Myös Kokkolassa neuvotaan kouluja varautumaan kevään matkojen siirtämiseen tai perumiseen.

Suoraa kehotusta matkojen perumiselle opetustoimi ei ole vielä antanut, vaan tilannetta seurataan. Kokkolan kouluista on suunniteltu tälle keväälle 13 ulkomaan matkaa, osaa on jo siirretty.

Kiviniityn koulun 9E-luokka toivoo yhä pääsevänsä leirikouluun Espanjaan. Nuoret ovat tehneet töitä kolmen vuoden ajan. Leirikoulun piti huipentaa yhteinen peruskoulutaival.

12.3. klo 18.33 Koronavirusepäily sulkee Kalajoella Vuorenkallion koulun ainakin perjantaiksi

Vuorenkallion alakoulu pidetään suljettuna Kalajoella ainakin perjantain 13.3. ajan koronavirusepäilyn takia.

Kaikkien oppilaiden, opettajien ja muun henkilökunnan sekä heidän perheenjäsentensä tulee jäädä kotiin, kunnes testitulokset varmistuvat. Kotiin jäävien tulee välttää lähikontakteja perheen ulkopuolisten kanssa, tiedottaa Kalajoen kaupunki.

12.3. klo 16.20 Soite kieltää työmatkat kauas ja laittaa ulkomailta palaavat etätöihin viikoksi

Ulkomailta palaavat Soiten työntekijät joutuvat etätöihin seitsemäksi päiväksi. Tuona aikana he eivät saa tulla Soiten tiloihin. Jos omia töitä ei voi tehdä etänä, työaikaa käytetään esimerkiksi opiskeluun.

Etätöissä on jo kymmenkunta soitelaista.

Lisäksi Soite kieltää työ- ja virkamatkat alueen ulkopuolelle. Rajoitukset ovat voimassa niin kauan kuin matkustamiseen liittyy kohonnut riski. Työasioissa hyödynnetään pääasiassa etäyhteyksi.

12.3. klo 15.07 Yli 500 hengen yleisötapahtumat perutaan: Kokkola City Run siirtyy, Hermes ja KPV odottavat liittojen kantaa, kulttuuritapahtumat uhattuna

Hallituksen suositus yli 500 hengen yleisötapahtumien perumisesta toukokuun loppuun saakka peruu, siirtää tai muuttaa myös Keski-Pohjanmaan suuria tapahtumia.

Moni tapahtumajärjestäjä odottaa vielä aluehallintoviraston, lajiliiton tai muun kattojärjestön kannanottoa. Niitä on luvassa vielä torstai-iltana.

Epäselvää on esimerkiksi se, voiko ja kannattaako tapahtumien yleisömäärällä pelata niin, että sisään otettaisiin vähemmän kuin 500 henkeä. Lue tästä peruuntumisista ja muista muutoksista.

12.3. klo 12.58 Vierailuja sairaaloihin ja palvelukoteihin rajoitetaan myös Keski-Pohjanmaalla – lievätkin flunssaoireet ovat syy jättää käynti väliin

Sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Soite pyytää, että sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa ja myös vanhusten kotona vieraillaan vain täysin terveenä. Sairaus ja lievätkin flunssaoireet ovat sen mukaan syy valita mieluummin puhelinsoitto.

Yksityinen Attendo kielsi jo keskiviikkona vierailut hoivakodeissaan kokonaan, jotta suurimmassa riskissä olevat ikäihmiset voisivat välttyä tartunnoilta. Attendolla on Kokkolassa neljä hoivakotia.

12.3. klo 9.24 Luokkaretket vaakalaudalla myös Kokkolassa koronaviruksen vuoksi

Kokkolan kouluissa varaudutaan jo luokkaretkien perumiseen koronaviruksen takia.

Kokkolan sivistysjohtajan Peter Johnssonin mukaan kouluilla kannattaa varautua kevään matkojen peruuntumiseen tai siirtämiseen.

– Suoraa ohjetta matkojen perumiseen emme ole vielä antaneet, mutta uhka on suuri. Jokainen matka tai vierailu käsitellään tapauskohtaisesti. Koska rahoituskeinoja on useita, ei yhtenäistä ohjeistusta voida antaa. Nyt seuraamme tilannetta, kertoo sivistysjohtaja.

Kokkolan kouluista on suunniteltu tälle keväälle 13 ulkomaan matkaa, osaa on jo siirretty.