1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapset ja nuoret

Maailman lapset ovat koronakriisin unohdettu uhri – koulujen suljettua ovensa miljoonilta puuttuu päivän tärkein ateria

YK:n arvion mukaan 42–66 miljoonaa lasta voi ajautua äärimmäiseen köyhyyteen koronakriisin takia.

Äiti lapsineen menossa rokotusasemalle Kathmandussa, Nepalissa. Kuva: Narendra Shretha / EPA

Tutkimuksissa on havaittu, että koronaviruksen saaneilla lapsilla oireet ja itse tauti ovat pääosin lieviä. Viruksen muut vaikutukset ovat vakavampia.

YK:n arvion mukaan 42–66 miljoonaa lasta voi kriisin takia joutua äärimmäiseen köyhyyteen tänä vuonna. Äärimmäisen köyhä ihminen joutuu tulemaan päivässä toimeen 1,9 dollarilla, eli noin 1,7 eurolla.

Maailmanpankin vuoden 2015 arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) äärimmäisessä köyhyydessä eläviä on arviolta 734 miljoonaa. Heistä arviolta noin puolet, 386 miljoonaa on lapsia.

Koulu on turvapaikka, josta moni saa päivän tärkeimmän aterian

YK:n mukaan kouluja on suljettu kriisin takia 188 maassa. Tämä vaikuttaa 1,5 miljardiin lapseen tai nuoreen.

– Arvioimme, että 370 miljoonaa lasta jää ilman kouluateriaa. Joissain tapauksissa kouluateria on kaikista tärkein ravinnonlähde lapselle, sanoo YK:n lastenjärjestön Unicefin pääjohtajan toimiston johtaja Kirsi Madi Ylelle puhelimitse.

Monissa tapauksissa lapset lähetetään kouluun, jotta he voivat saada hyvää ruokaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koulunsa sulkeneista valtioista yli kaksi kolmannesta on ottanut käyttöön etäopetusta, mutta matalan tulotason maissa osuus on vain 30 prosenttia.

Tämä lisää Unicefin mukaan eriarvoistumisen riskiä.

Koulun toimii myös turvapaikkana lapsille. Nyt kun kouluja on suljettu, väkivallan kohteeksi joutumisen riski kasvaa, sillä kaikille lapsille oma koti ei ole turvallinen paikka.

Väkivallan kohteeksi joutumisen riski on erityisen suuri niille lapsille, jotka elävät konfliktialueilla tai pakolaisleireillä.

11-vuotias Rawan teki tehtäviä YK:n palestiinalaispakolaisia avustavan UNRWA-järjestön etäkouluhankkeessa, jossa pyritään estämään koronan leviämistä. Kuva: Amel Pain / EPA

– Nuoret tytöt eivät välttämättä pääse kouluun, sillä varhaisilla lapsiavioliitoilla voi olla mahdollista tehdä rahaa, sanoo Unicefin apulaispääjohtaja Charlotte Petri Gornitzka Ylelle.

Unicefin mukaan esimerkiksi Pohjoismaissa nuoret ovat ahdistuneita eristäytymisen takia.

Osa lapsista on kokenut kaverisuhteiden solmimisen vaikeaksi jo ennen eristämistoimia.

Lisääntynyt vapaa-ajanvietto verkossa on myös turvallisuusriski. Esimerkiksi Suomessa poliisi on jo varoittanut, että yhä useampi lapsi voi joutua hyväksikäytön uhriksi netissä koronakriisin takia.

Koronakriisi voi lisätä lapsikuolemien määrää

Eri puolilla maailmaa yli miljardi ihmistä, eli noin joka seitsemäs kaikista maailman asukkaista, on käsketty pysymään kotonaan koronan leviämisen hillitsemiseksi. Tilanne on saanut lukemattoman määrän yrityksiä sulkemaan ovensa.

Maailmanlaajuisesti talous voi supistua kolme prosenttia tänä vuonna, arvioi kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Kyseessä olisi siten pahin vuosi maailmantaloudelle sitten 1930-luvun suuren laman.

Koronakriisin takia pysähtynyt talous vaikuttaa myös lapsiin. YK:n arvion mukaan perheiden kokemat talousvaikeudet ja globaali talouskriisi voivat johtaa satojen tuhansien lapsien kuolemaan tänä vuonna (siirryt toiseen palveluun).

Lapsi rokotettiin Banda Acehissa Indonesiassa maaliskuun puolivälissä. Rokotuskampanjaa käytettiin myös koronatietouden levittämiseen. Kuva: Hotli Simanjuntak / EPA

YK:n mukaan arvio on todennäköisesti alakanttiin, sillä siinä heijastetaan vain talouskriisin vaikutuksia lapsikuolemiin.

Tällä hetkellä eri puolilla maailmaa terveydenhuoltojärjestelmät ovat keskittyneet selviytymään koronaepidemiasta. Samalla se on myös vienyt resursseja vuosikausien työltä, jolla on pelastettu henkiä.

– Yhä useampi lapsi uhkaa kuolla tuhkarokkoon ja polioon eli tauteihin, joihin tiedämme hoitokeinon, sanoo Petri Gornitzka.

Nyt esimerkiksi tuhkarokon nitistämiseen suunnitellut kampanjat ovat tauolla ja kymmenet miljoonat lapset jäävät ilman rokotteita.

Tuhkarokko tarttuu erittäin hyvin. Yksi tuhkarokkoon sairastunut voi tartuttaa keskimäärin 12–18 ihmistä, mutta rokotuksilla tuhkarokon leviäminen on saatu kuriin.

– Menetämme arviolta kahdesta kolmeen vuotta saavutuksissa, jotka olemme tehneet lasten hyvässä hoidossa, Petri Gornitzka sanoo.

Kapkaupungissa lapsi on saanut avustusjärjestön ruoka-avusta omenan. Kuva: Nic Bothma / EPA

Maailmassa on valtavan suuri määrä ihmisiä, joilla ei ole puhdasta vettä, Madi sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi suurten kaupunkien slummeissa tai pakolaisleireillä erilaiset suojautumistoimet tai eristäytymiset ovat lähes mahdottomia.

Madi kertoo, että Unicef on jo toimittanut kriittisiä tuotteita, kuten vettä, saippuaa ja hygieniatuotteita, yli 190 miljoonan dollarin edestä 54:ään eri maahan.

Unicefin Madilla on myös viesti suomalaisille päättäjille.

– Toivoisin, että suomalaiset vaikeuksien keskellä muistaisivat sen, että lapset ja perheet tarvitsevat tukea. Kun hallitus ja viranomaiset tekevät päätöksiä, lapsi- ja perhepalvelut pitäisi pistää ensisijalle, kun rajoituksia aletaan purkaa.

Suomessa hallitus pitää perjantaina lapsille suunnatun tiedotustilaisuuden koronasta kello 11.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

"Onko reilua, että etäkoulussa toiset saa nukkua aamulla pidempään kuin toiset?" – lapset tenttasivat ministereitä, katso kysymykset ja vastaukset tästä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta