Ostamassa alkoholia, tupakkaa tai Veikkaus-tuotteita? Varaudu ottamaan maski pois kasvoilta, jos myyjä kysyy ikääsi

Jos puettua maskia koskettelee, tulee kädet pestä tai desinfioida sitä ennen. Kaupat alkavat tarjota käsidesiä sitä varten.

kasvomaskit
Asiakkaita kaupan kassalla.
Kaupat tulevat tarjoamaan käsidesiä asiakkaille, jotta he voivat puhdistaa kätensä ennen maskin poistamista. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Ikärajavalvottuja tuotteita ostavan asiakkaan on riisuttava kasvomaski kaupan kassalla, mikäli kauppa haluaa tarkistaa asiakkaan iän. Myyjän pitää pystyä varmistamaan, että ostaja on sama kuin henkilötodistuksen kuvassa. Päivittäistavarakauppa ry tiedotti asiasta tänään.

Jos asiakas kieltäytyy tunnistamistilanteessa poistamasta maskiaan hygieniasyihin vedoten, ei hänelle myydä ikärajavalvottua tuotetta. Ikärajavalvottuja tuotteita ovat esimerkiksi alkoholi, tupakkatuotteet, nikotiinivalmisteet ja Veikkauksen rahapelit.

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan kauppojen on poikkeuksellisesta koronatilanteesta huolimatta toimittava lainsäädännön ja ohjeiden mukaisesti. Viestintäpäällikkö Mari Mattila sanoo, että kyseessä ei ole suositus, vaan tarkennus ikärajavalvonnan omavalvontaohjeisiin.

Myös Alkossa tilanne on sama. Alkon yhteiskuntasuhdepäällikkö Ilari Ceder kertoo, että asiakkaat ja henkilökunta voivat käyttää maskeja niin halutessaan.

Laki kuitenkin edellyttää varmistamaan, ettei alkoholijuomia myydä alaikäisille.

– Tästä syystä myyjän tulee pystyä varmistamaan asiakkaan ikä, eikä se luotettavasti onnistu, jos asiakkaan kasvot ovat peitettynä.

Ceder muistuttaa, että Alkon myymälöiden kassoille on asennettu suojapleksit, joten myyjän ja asiakkaan välissä on suoja.

– Korviimme ei ole kantautunut, että asia olisi aiheuttanut asiakkaiden parissa hämmennystä.

Työterveyslaitos on ohjeistanut, että ylle puettua maskia ei saa kosketella. Jos käytössä olevaa maskia pitää siirtää, tulee kädet joko pestä tai desinfioida sitä ennen. Päivittäistavarakaupan mukaan kaupat tulevat tarjoamaan näitä tilanteita varten asiakkaiden käyttöön desinfioivaa käsihuuhdetta.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka!