1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen Moto GP -kisojen peruuntuminen heinäkuulta tuo yrityksille miljoonien eurojen menetykset – vaikutukset ulottuvat koko Etelä-Suomeen

Dorna Sports ei ole vielä tehnyt kisojen perumisesta virallista päätöstä.

MotoGP
Bradley Smith kör roadracing.
Ratamoottoripyöräilyn Moto GP -kisa oli tarkoitus ajaa Iitin Kymiringillä heinäkuun toisena viikonloppuna. Testikisat ajettiin viime kesänä. Arkistokuva.Lehtikuva

Ratamoottoripyöräilyn Moto GP -kisojen peruuntuminen heinäkuulta Iitissä tuo merkittävät tappiot seudun yrityksille.

Hallitus päätti torstaina kieltää suurten, yli 500 hengen tapahtumien järjestämisen ainakin heinäkuun loppuun asti koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Moto GP:n Suomen-osakilpailu oli tarkoitus ajaa Iitissä 10.–12. heinäkuuta.

Naapurikaupungissa Kouvolassa järjestettiin viime kesänä kuukauden kestäneet asuntomessut, jotka vetivät reilut 114 000 kävijää. Moto GP -kisasta oli toivottu tämän vuoden kävijämagneettia.

– Kymiringin pidennetylle viikonlopulle oli odotettavissa jopa 100 000 kävijää. Kun nämä ihmiset eivät nyt pääse katsomaan kisoja, on päivänselvää että tulovirta jää alueella saamatta, Kouvolan kaupungin kehitysjohtaja Petteri Portaankorva toteaa.

Taloudelliset vaikutukset heijastuvat niin tapahtuman järjestäjään kuin myös yrittäjiin, jotka ovat jo pitkään valmistautuneet tulevaan kesään.

Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavainen arvioi, että tulossa on miljoonien eurojen menetykset.

– Hotellit ja muu majoitus, ravintola-ala, kisaan ja yleisöön liittyvät kuljetukset, työvoima paikan päällä... Siinä on tosi monta elementtiä, jotka jäävät nyt sitten toteutumatta, Kirjavainen sanoo.

Hotellit täynnä

Kun viime syksynä selvisi, että ratamoottoripyöräilyn Moto GP -osakilpailu ajetaan tänä vuonna heinäkuun toisena viikonloppuna Iitin Kymiringillä, lähiseudun hotellien varauslistat täyttyivät hetkessä.

Lue lisää: MotoGP-kisojen varmistuminen Suomeen aiheutti valtavan varauspiikin: "Kaikki myydään loppuun"

Iitissä asuu reilut 6 500 asukasta, joten ihmismäärän oli tarkoitus moninkertaistua kisojen ajaksi.

Myös monet kotimajoittajat aktivoituivat kisojen takia jopa Etelä-Karjalaa myöten. Iittiin perustettiin kokonaan uusi leirintäalue.

Pelkästään Kymen Seudun Osuuskaupalle kisaviikonlopun peruuntuminen heinäkuulta nipistää tulovirrasta aimo annoksen. Osuuskaupalla on maakunnassa kaksi hotellia, ravintoloita, ruokakauppoja ja ABC-asemia.

– Kyllä voi pyöreästi sanoa, että tästä tulee meille noin miljoonan euron menetys liikevaihtoon, toimitusjohtaja Harri Miettinen arvioi.

Toistaiseksi hotellivarauksia ei ole peruttu kisaviikonlopun ajalta. Miettinen uskoo, että sekin aika tulee, kunhan kisajärjestäjät päättävät virallisesti kisojen peruuntumisesta.

Osuuskauppa remontoi parhaillaan 30 vuoden ikäistä hotelli Vaakunaa Kouvolassa 10 miljoonalla eurolla. Toimitusjohtajan mukaan yhden kisaviikonlopun peruuntuminen ei kuitenkaan vaikuta mittavaan remonttiin millään tavalla.

– Teemme remontin 10 vuodeksi eteenpäin, joten ei tässä yksi moottoripyöräkisa sitä ratkaise suuntaan eikä toiseen.

"Vuoden päästä järjestelyt paremmassa jamassa"

Kisojen kohtalo on vielä epävarma. Siitä päättää kisojen kilpailuoikeudet omistava Dorna Sports.

Dornan viestintäosaston johtajan Ignacio Sagnierin mukaan yhtiö on saanut tiedon siitä, että Suomen hallitus päätti jatkaa yli 500 hengen tapahtumien järjestämiskieltoa heinäkuun loppuun saakka. Osakilpailun järjestämisestä ei ole kuitenkaan vielä tehty päätöstä suuntaan eikä toiseen.

– Huhut ovat kantautuneet tänne, mutta kisojen perumisesta ei ole tehty virallista päätöstä, Sagnier kertoi Ylelle torstaiaamuna.

Kymiringin varikkorakennuksen rakennustyöt.
Kymiringin varikkoa rakennettiin tulevan kesän kisoja varten helmikuussa. Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kisojen peruuntuminen heinäkuulta vaikuttaa kuitenkin merkittävästi myös laajemmin eteläiseen Suomeen.

– Yksittäisen pidennetyn viikonlopun tapahtuman kävijämäärät on niin suuria, ettei yksi kaupunki pysty tarjoamaan kaikkea majoitusta ja palveluita, mitä vierailijat tarvitsevat. Vaikutukset heijastuvat varmasti koko Kaakkois-Suomeen mutta myös pääkaupunkiseudulle, kun hyvin suuri kansainvälinen tapahtuma jää järjestämättä, Petteri Portaankorva Kouvolan kaupungilta sanoo.

Kouvolan kaupungin kehitysjohtaja Petteri Portaankorva uskoo, että vaikka tappioita tulee, kisojen lykkääntymisessä esimerkiksi vuoden päähän voi olla jotain hyvääkin.

– Kaikki olisi ollut valmista jo heinäkuussa kisoja varten, mutta pidämme positiivisena näkökulmana sitä, että vuoden päästä järjestelyt ovat vielä paremmassa jamassa. Siten pystymme tarjoamaan entistä laadukkaampia oheispalveluita vierailijoille.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi