1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savonlinnan oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlien siirrosta 1,5 miljoonan euron menetykset – festivaalijohtaja: "Mikään vakuutus ei korvaa tätä kokonaisuutta"

Oopperajuhlien ohjelmisto siirtyy kesälle 2021. Liput ja lippuvaraukset pysyvät voimassa.

Ville Matvejeff on Savonlinnan Oopperajuhlien uusi taiteellinen johtaja. Ensimmäinen Matvejeffin suunnittelema ohjelmisto siirtyy nyt kesälle 2021. Kuva: Kati Rantala / Yle

Savonlinnan Oopperajuhlien siirtyminen vuoteen 2021 oli odotettu, mutta järkyttävä päätös festivaalijohtaja Jan Strandholmille.

– Oopperajuhlien lisäksi isku on erittäin kova myös Savonlinnan kaupungille ja koko Itä-Suomelle.

Lipputulojen osalta menetykset ovat noin 1,5 miljoonaa euroa. Tilanne on Oopperajuhlien kannalta tukala, sillä tapahtuman omavaraisuusaste on korkea eli noin 82 prosenttia.

– Olemme kansainvälisestikin mitattuna vahvasti omarahoitteinen toimija ja etenkin ooppera-alalla se on hyvin harvinaista. Tällaisessa yllättävässä tilanteessa se asettaa meidät verovaroin tuettuja taideorganisaatioita huonompaan asemaan.

Lähiviikot ovat tapahtumaorganisaatiossa työntäyteisiä, mutta jossain vaiheessa edessä ovat Strandholmin mukaan lomautukset ja muu toiminnan sopeuttaminen. Tämä ei kuitenkaan riitä. Myös ulkopuolista tukea tarvitaan.

– Ensisijaisesti neuvotellaan opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Vakuutuksista on Strandholmin mukaan luvassa vain pientä lohtua, sillä mikään vakuutus ei korvaa koko kuukauden mittaisen festivaalin siirtymistä.

– Vakuutukset on otettu turvaamaan yksittäisiä, esimerkiksi sairastumisista johtuvia esitysten peruuntumisia.

Lippuja tämän kesän Oopperajuhlille oli ehditty myydä ja varata noin 30 000 kappaletta. Lippuvaraukset siirtyvät eteenpäin ja kaikkiin lipun hankkineisiin tullaan olemaan yhteydessä.

Oopperajuhlilla on vuosittain noin 70 000 kävijää. Savonlinnan ja Itä-Suomen menetykset turismieuroissa lasketaan kymmenissä miljoonissa.

Tapahtumaorganisaatio oli varautunut pahimpaan jo viikkojen ajan.

Kun maan hallitus keskiviikkoiltana tiedotti päätöksestään kieltää suuret kesätapahtumat heinäkuun loppuun saakka, jäi Oopperajuhlien ainoaksi vaihtoehdoksi siirtää tapahtuma seuraavalle kesälle.

Lähiviikot kuluvat yhteydenpidossa asiakkaiden, vapaaehtoisten työntekijöiden sekä esiintyjien kanssa.

– Taiteilijat ovat suhtautuneet tilanteeseen ymmärtäväisesti, vaikka tilanne on erittäin vaikea esiintymismahdollisuutensa ja sitä kautta tulonsa menettäneille esiintyjille.