1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lainvalvonta

Poliisi varoittaa automiittien järjestäjiä seuraamuksista – tutkittavana jo useita kokoontumisrikkomuksia

Pohjanmaan poliisi muistuttaa, että joukkokokoontumiset ovat kiellettyjä. Mahdolliset uudet kokoontumisrikkomukset otetaan tutkittavaksi matalalla kynnyksellä.

Kilometrien autoletka ajoi Vaasan keskustan läpi lauantai-sunnuntai -yönä 18.-19.4. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Pohjanmaan poliisin saaman tiedon mukaan tulevana viikonloppuna ollaan taas järjestämässä automiittejä eri puolilla poliisilaitoksen aluetta.

Poliisi muistuttaa, että yli 10 hengen kokoontumiset ovat tällä hetkellä kiellettyjä. Ja, vaikka elettäisiin normaaliaikaa, yleisötilaisuuksista tulee aina tehdä ilmoitus.

– Normaalioloissakin yleisötilaisuuksista kuuluu ilmoittaa. Ellei ilmoitusta tee, syyllistyy kokoontumisrikkomukseen, sanoo komisario Matti Tiainen.

Poliisi muistuttaa, että kokoontumisten koollekutsujaa voidaan epäillä rikoksesta.

– Esimerkiksi mopomiiteissä ennen kutsut kiersivät somen pikaviestien kautta, ja jokuhan ne laittoi liikkeelle. Osassa automiiteistä on varmasti koollekutsuja, mutta ei kaikissa, Tiainen sanoo.

Poliisilla on tutkittavana kokoontumisrikkomuksia edeltäviltä viikonlopuilta. Uusia rikkomuksia otetaan tutkittavaksi matalalla kynnyksellä.

Kokoontumisrikkomuksesta voidaan tuomita sakkoihin. Lisäksi mahdolliselle järjestäjälle eli kokoontumisen kokoonkutsujalle voi tulla vahingonkorvausvastuu.

Lue seuraavaksi: Mopoja, traktoreita ja kymmeniä autoja – katso, miltä näytti nuorten automiitti myöhään lauantai-iltana Vaasassa

Liikennettä estetään

Poliisi estää viikonloppuna liikenteen muutamilla paikoilla, joissa miittejä mahdollisesti järjestettäisiin yhteistyössä pysäköintialueiden haltijoiden kanssa.

Komisario Tiainen toteaa, että poliisi seuraa sosiaalista mediaa ja saa myös yleisöltä ilmoituksia etukäteen koollekutsutuista tapahtumista.

– Jos meille tulee tieto kokoontumisesta etukäteen, reagoimme siihen.

Poliisi vetoaa nyt vahvasti vanhempiin ja nuoriin, että nuoret eivät osallistuisi tällaisiin kokoontumisiin. Kysymys on kaikkien turvallisuudesta.

Useita isoja miittejä

Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella on ollut useana viikonloppuna nuorten joukkokokoontumisia. Näitä ns. automiittejä on järjestetty ainakin Vaasassa, Seinäjoella, Kristiinankaupungissa, Närpiössä ja Pietarsaaressa.

Tulevaksi viikonlopuksi on poliisin mukaan suunnitteilla kokoontuminen myös Kauhajoelle.

Myös Porissa poliisi on joutunut puuttumaan kokoontumisiin.

Lue seuraavaksi:

Automiitit työllistivät Pohjanmaan poliisia useilla paikkakunnilla sunnuntaiyönä

Poliisi: Jopa sadan nuoren kokoontumisia hajotettu Porissa pääsiäisenä, sama ilmiö myös Pohjanmaalla – "Mussutusta on nyt kuunneltu riittävästi"

Joukkokokoontumiskieltoa uhmaavat nuoret uskaltavat rikkoa sääntöjä, koska paikalla on yleensä joku aikuinen vetämässä viimeisen rajan