Hyppää sisältöön

Tangot hiljenevät täksi kesäksi, mutta ensi vuodeksi suunnitellaan kirsikoita kakulle

Seinäjoen tapahtumakesästä on nyt tulossa hiljaisempi kuin koskaan. Muun muassa Tangomarkkinat siirtyy vuodella eteenpäin.

Tangokuninkaalliset Pirita Niemenmaa ja Johannes Vatjus saavat hallita kaksi vuotta. Kuva: Slava Vinokurov/Seinäjoen tangomarkkinat

Kesätapahtumien rajoituksiin ja muutoksiin osattiin toki jo varautua. Seinäjoen Tangomarkkinat ehti jo viime viikkoina laatia suunnitelmia sen varalle. Silti Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja ja kaupungin elinvoimajohtaja Erkki Välimäki myöntää, että asia meni tajuntaan vasta nyt.

– Kun ikkunan alla on tuo Kirkkokatu, niin nyt sen vasta tajuaa, että siellä ei ole tänä kesänä Tangoja. Kaupunkilaiset tajuavat varmasti päätöksen vaikutukset vasta kesän mittaan, kun ei olekaan joka viikonloppuna isoa tapahtumaa.

Sinänsä Välimäki kiittelee, että hallituksen linjaus oli selkeä.

– Jos vaihtoehto olisi ollut suositus, se olisi ollut aikamoinen päätös. Onneksi tuli selkeä päätös, ettei voida järjestää tapahtumia, sanoo Välimäki.

Hiljainen kylätie

Kesätapahtumien aluetaloudellisest vaikutukset ovat Seinäjoelle merkittävät. Seinäjoen tapahtumakesä on vilkas ja tapahtumia on lähes joka viikonlopulle. Vuonna 2016 laskettiin, että kävijät jättävät kaupunkiin noin 25 miljoonaa euroa. Tämän kesän tapahtumista arveltiin jo ennakkoon, että 30 miljoonaa ylittyy.

– Tämä vaikuttaa hotelleihin, ravintoloihin ja kaikkiin kauppoihin. Tämä hiljentää kaupungin ja niitä piikkejä ei tule kesän aikana.

Kun keskustan ravintolat ja hotellit ovat olleet tyhjillään jo maaliskuusta lähtien, eikä helpotusta näy, tilanne on surullinen.

– Vahinkoja on jo syntynyt ja vahinkoja syntyy, sanoo Välimäki.

Kuoppa talouteen

Viime vuoden tangokuninkaalliset ovat nyt siis kahden vuoden hallitsevia kuninkaallisia. Toisaalta ilo voi olla pientä, koska keikkoja ei tällä hetkellä ole.

– Tämä on myös surullinen asia suomalaisten artistien ja yhtyeiden kannalta. Nyt viedään artisteilta leipää ja lavoilta elinmahdollisuuksia. Vaikutukset voivat olla kauaskantoiset myös sillä sektorilla, pohtii Välimäki.

Tangomarkkinoiden pitkäaikainen taiteellinen johtaja Martti Haapamäki sanoo, että nyt tapahtumajärjestäjät kautta maan odottavat, että valtiolta tulee tukea.

– Talouteen jää jäljet, koska kustannuksia on jo syntynyt, mutta niitä ei voidakaan peittää tulevalla tapahtumalla. Mutta vielä on vaikea sanoa, mihin se johtaa ja minkälaista taloudellista apua tapahtumat voivat saada, sanoo Haapamäki.

Tangokuningatar Aino Niemi esiintyy tangokansalle. Kuva: Jani Pihlaja / Seinäjoen Tangomarkkinat

Mahdolliset syystanssit

Se on varmaa, että Tangomarkkinat tulee kestämään tänä vuonna syntyvän kuopan.

– Tangojen historiassa on ennenkin ollut syviä laaksoja ja niistä on yli menty ennenkin, vakuuttaa Haapamäki.

Tilannetta voidaan kenties jonkin verran paikata, mikäli syksyllä voidaan järjestää esimerkiksi konsertteja ja tansseja.

– Sillä tavalla voitaisiin saada näitä meidän kuninkaallisia esille, yleisölle viihdykettä ja meille ehkä myös taloudellista tukea vuoden tulokseen.

Eivätkä tämän välivuoden valmiit suunnitelmat hukkaan mene.

– Nythän meillä on suunnitelmat valmiina jo vuoden päähän. Siihen perussunnitelmaan voidaan rakentaa kirsikoita kakun päälle. Ensi vuoden tapahtuma tulee olemaan jos ei ihan tuplatapahtuma, niin selkeästi viimeistellympi ja voidaan antaa ensi vuoden kävijöille vielä enemmän, maalailee Haapamäki.

.
.