1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maatilat

Ensimmäiset kausityöntekijät tulivat Ukrainasta – ovat karanteenin jälkeen Etelä-Suomen maatiloilla työnjohtajina

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön mukaan maatilat on ohjeistettu tarkasti, miten työntekijät on haettava kentältä ja miten on suojauduttava koronalta.

Maatilat
Tomaatteja kasvihuoneessa Närpiössä
Rajat ovat kiinni, mutta hallitus on antanut luvan 1500 ulkomaiselle kausityöntekijälle, jotka tulevat suomalaisille maatiloille. Jarkko Heikkinen / Yle

Suomen rajat ovat kiinni, mutta torstai-iltana Suomeen tuli ensimmäinen ryhmä ukrainalaisia kausityöntekijöitä. Ensimmäisellä lennolla tulijoita oli vajaat pari sataa. Heistä monet ovat olleet Suomessa ennenkin.

Ukrainalaiset työllistyvät Etelä-Suomen tiloille. Kahden viikon karanteenin jälkeen heistä tulee pääsääntöisesti työnjohtajia.

MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola oli Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun kone Ukrainan Kiovasta laskeutui.

– Nyt tilat voivat ruveta palkkaamaan suomalaisia ensikertalaisia, kun on osaavat työnjohtajat, Mäki-Hakola kertoi selvästi helpottuneena.

Myös maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio oli kentällä vastassa ensimmäisiä tulijoita. Husu-Kallion mukaan suomalaisviljelijöiden ja ukrainalaisten jälleennäkemiset olivat sydämelliset, vaikka halata ei saanut ja tulijoilla oli pakolliset hengityssuojaimet.

– Maatilat on ohjeistettu tarkasti, miten työntekijät on haettava kentältä ja miten koronasuojaus on oltava katkeamaton tilalle ja karanteeniin saakka, Husu-kallio kertoo.

Ukrainalaiset pääsevät Suomeen, vaikka rajat ovat koronan takia suljettu, sillä maa- ja metsätalousministeriö on arvioinut että tulijat ovat Suomen huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä. Tällä perusteella hallitus antoi luvan, että kevättöihin maahan saa tulla yhteensä 1 500 ulkomaista kausityöntekijää.

Tavallisina vuosina heitä on jo kevättöissä kolminkertainen määrä.

MTK arvioi, että vuosittain kausityöntekijöitä tarvitaan noin 16 000.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä