1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus neuvottelee tänään yritystuista

Tilojen vuokra ja palkkojen maksu monessa yrityksessä akuutein ongelma.

yritystuet
Poikkeuksellisesti suljettu -lappu ravintolan ikkunassa.
Tiina Jutila / Yle

Hallitus käy tänään neuvotteluja, kuinka tukea koronaviruksen takia talousahdinkoon joutuneita yrityksiä.

Haussa on uusia tukimalleja, jotka mahdollisesti täydentäisivät nykyisiä tukia, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi eilen eduskunnan kyselytunnilla.

Viime päivinä on arvosteltu sitä, että ely-keskusten ja Business Finlandin kautta ohjatut yritystuet kohdistuvat uudistamishankkeisiin eivätkä esimerkiksi tilojen vuokriin tai palkkojen maksuun, jotka ovat monessa yrityksessä akuutein ongelma.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi torstaina, että koronakriisin piinaamien yritysten auttamista pohtinut työryhmä suosittaa yrityksille suoraa tukea, joka maksettaisiin niiden kiinteiden kulujen ja henkilöstökulujen perusteella. Vastaava malli on käytössä Norjassa ja Tanskassa.

Mallin takana on Vesa Vihriälän johtama selvitysryhmä, johon kuuluvat myös Bengt Holmström, Roope Uusitalo ja Sixten Korkman. Työryhmän asettivat työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö.

Mallissa yrityksille korvattaisiin osa niiden kiinteistä kuluista ja henkilöstökuluista sen perusteella, miten ne ovat menettäneet liikevaihtoa koronaepidemian vuoksi. Tuen piirissä olisivat kaikkien alojen yritykset.

Lue myös:

Yritystuet nousivat kyselytunnin pääaiheeksi – Ministeri Lintilä lupaili uutta asetusta eduskunnalle

TEM:n kansliapäällikkö koronatuista yrityksille: “Palokunta jäi matkalle, mutta tuomioistuin on jo päällä”

Tivoli, panimo, psykoterapiakeskus ja pakettiautojen vuokrafirma saivat 100 000 euroa koronatukea – Kysyimme, mihin rahat aiotaan käyttää

Lue seuraavaksi