EVA-analyysi: Suomi tarvitsee lääketieteelliset valmiusjoukot

Professori kehottaa varautumaan hyvissä ajoin koronaviruksen seuraavaan aaltoon.

koronavirus
Varusmies ja poliiseja tarkastuspisteellä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajalla kantatiellä 52 Raaseporissa.
Varusmiehiä ja poliiseja kuvattuna tarkastuspisteellä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajalla muutama viikko sitten.Markku Ulander / Lehtikuva

Suomi tarvitsisi pandemiapuolustusta varten lääketieteelliset valmiusjoukot ja maakuntakomppaniat, sanoo tuotantotalouden professori Paul Lillrank Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn Pelkopandemia-analyysissä.

Kulkutauteja varten tulisi hänen mukaansa olla viranomaisia, jotka seuraavat tilannetta, laativat toimenpidesuunnitelmia ja harjoittelevat säännöllisesti.

Lillrank esittää modernin yövartijavaltion luomista, jonka toimivuus edellyttää yksityisen ja julkisen työnjaon selventämistä.

– Pandemiapuolustuksessa vallankäyttö, koordinointi ja ohjaus sopivat julkiselle byrokratialle, tuotanto sopii yrityksille, Lillrank sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa hallituksen erittäin kalliit toimet ovat ostaneet aikaa. Torjunnan kalleus johtuu siitä, että valtio ei ollut varautunut pandemiaan, Lillrank sanoo.

– Sitä mukaa kun hyvässä järjestyksessä peräännytään koronaviruksen ensimmäisestä aallosta, on aloitettava varautuminen seuraavaan aaltoon. Siihen ei ole laittaa kahtakymmentä miljardia euroa, hän sanoo.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus