1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Ylen tieto: Turvapaikkaa hakeneen miehen tytär vangittiin epäiltynä törkeästä väärennyksestä – kuolleeksi luultu irakilaismies on ehkä sittenkin elossa

Suomi ei myöntänyt miehelle turvapaikkaa. Suomi sai tapauksesta EIT:n langettavan päätöksen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi videoistunnossa irakilaismiehen tyttären perjantaina. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi perjantaina puolen päivän jälkeen vuonna 1996 syntyneen naisen, jota epäillään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Ylen tietojen mukaan nainen on Suomesta turvapaikkaa hakeneen irakilaismiehen tytär.

Yle tavoitti perjantaina vangitsemisistunnon jälkeen naisen asianajajan. Hän ei halua kommentoida poliisin epäilyjä tai vangitsemista millään tavalla.

– Ei ole mitään kommentoitavaa, toteaa naisen asianajaja Joonia Streng Ylelle lähettämässään tekstiviestissä.

Keskusrikospoliisi tutkii erikoista tapausta, jossa se epäilee, että aiemmin kuolleeksi luultu mies olisikin elossa.

44-vuotias irakilaismies haki Suomesta turvapaikkaa vuonna 2015. Miehelle ei turvapaikkaa myönnetty. Sen jälkeen kun hän palasi Irakiin, Suomessa uutisoitiin, että mies surmattiin.

– Esitutkinta asiasta on käynnissä, ja tätä ennen asiaa on selvitetty esitutkintalain mukaisessa esiselvittelyssä. Asiaan liittyvien henkilöiden kuulemisen ja muun taktisen ja teknisen tutkinnan perusteella vankivaatimuksen tekeminen tuli ajankohtaiseksi, sanoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Jan Aarnisalo KRP:n tiedotteessa.

Suomi sai tapauksesta EIT:n langettavan päätöksen

Kun irakilaismies oli palannut Suomesta Irakiin, tiedotusvälineet uutisoivat, että mies on kuollut.

Tämän jälkeen Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin antoi vuonna 2019 Suomelle langettavan päätöksen. Päätös perustui siihen, että Suomi antoi miehelle kielteisen turvapaikkapäätöksen, jonka jälkeen hänet olisi surmattu Irakissa.

Kantelun Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen teki irakilaismiehen Suomessa asuva tytär.

EIT katsoi tuolloin, että Suomi oli rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa.

EIT kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

Tutkinta kohdistuu nyt siihen, annettiinko EIT:lle väärää tietoa Irakin kansalaisesta.

Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, keitä se epäilee tutkinnassa. Poliisi ei myöskään kerro, onko nyt vangittavaksi vaadittu henkilö irakilaismiehen tytär, joka oli tehnyt EIT:n kantelun.

– En voi ottaa kantaa sen enempää tähän asiaan, kuin mitä tiedotteessa kerrotaan, toteaa Jan Aarnisalo.

Lue myös:

KRP epäilee ennennäkemätöntä turvapaikkahuijausta – Ulkoministeriö: Korvauksia ei makseta, irakilaismiehen kuolemaa ei koskaan vahvistettu

Suomi tuomittiin viime vuonna ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta – KRP aloittanut esitutkinnan: epäilee irakilaismiehen olevan yhä elossa

Suomi käännytti irakilaismiehen, joka tapettiin pian paluunsa jälkeen – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta