1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terrafame

Terrafame teki alkuvuonna uuden ennätyksen nikkelin tuotannossa – koronapandemia on laskenut metallien hintoja, mutta ei näy vielä kaivoksen toiminnassa

Yhtiön mukaan myös akkukemikaalitehtaan rakentaminen on edennyt alkuvuoden aikana suunnitellusti.

Tuotantoennätyksestä huolimatta Terrafamen alkuvuotta on varjostanut huoli koronaviruspandemiasta. Arkistokuva. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Sotkamossa toimiva monimetalliyhtiö Terrafame teki alkuvuonna uuden nikkelin tuotantoennätyksen. Tammi-maaliskuussa nikkelin tuotanto kasvoi lähes 15 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta.

– Tämä osoittaa, että tuotannon ylösajo on sujunut suunnitellusti, toteaa toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen yhtiön verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Myös sinkin tuotanto kasvoi edellisvuodesta 7,7 prosenttia. Terrafamen liikevaihto oli tammi-maaliskuussa hieman yli 96 miljoonaa euroa, eli nousua viime vuodesta oli 18,7 prosenttia. Liiketulos oli 1,6 miljoonaa euroa, mikä on 1,2 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Lukkaroisen mukaan koronaviruspandemia ei ole vaikuttanut vielä Terrafamen toimintaan, vaikka pandemia on laskenut reilusti metallihintoja. Myös akkukemikaalitehtaan rakentaminen on edennyt suunnitellusti.

– Olemme ottaneet käyttöön toimintaohjeita, joiden avulla pyrimme varmistamaan tuotannon jatkuvuuden poikkeustilanteissa. Toukokuulle suunniteltu vuosihuoltoseisokki on koronaan liittyvien kokoontumisrajoitusten vuoksi siirretty elokuulle.

Terrafame jätti maaliskuussa Kolmisopen malmiesiintymän hyödyntämistä sekä kaivospiirin laajentamista koskevan ympäristövaikutusten arviointiohjelman Kainuun Ely-keskukselle. Yhtiö sopi tässä kuussa ostavansa Metsähallitukselta maa- ja vesialueita Kivijärven alueelta, jossa on Talvivaaran kaivoksen jätevesipäästöjen aiheuttamia vahinkoja.