Mikkelissä synnyttäjien läheiset majoitetaan koronatilanteessa hotellihuoneisiin

Seuraavien muutaman kuukauden aikana Mikkelin keskussairaalassa on ylilääkärin arvion mukaan noin sata synnytystä.

synnytys
Carina Bruuns höggravida mage i profil.
Mikkelin keskussairaalassa vastasyntyneen kanssa saa viipyä synnytyssalissa tavallista pidempään. Kuvituskuva.Carina Bruun / Yle

Mikkelissä synnyttäjien läheisille on järjestetty yöpymismahdollisuus kartano- tai huoneistohotellissa.

Sote-kuntayhtymä Essote haluaa tarjota helpotusta synnyttäjien puolisoille ja tukihenkilöille, koska koronapandemian takia läheisiä ei majoiteta Mikkelin keskussairaalan perhehuoneisiin.

Sote-kuntayhtymä Essote on sopinut Tertin kartanon ja huoneistohotelli Marjan kanssa yhteistyöstä, jossa majoituksen saa lähes perhehuoneessa yöpymisen hinnalla. Majoitukset kartanossa ja huoneistohotellissa alkavat heti.

Järjestely on tarkoitettu erityisesti kauempaa kuten Savonlinnasta tulevien synnyttäjien läheisille.

Aikaa synnytyssalissa lisätty

Mikkelin keskussairaalan synnytysyksikön ylilääkäri Jaana Kröger kertoo synnyttäneiden suhtautuneen alkunärkästyksen jälkeen hyvin synnytysyksikön koronarajoituksiin. Huhtikuun alussa viisi yliopistosairaalaa päätti, että synnyttäjän puolison tai tukihenkilön läsnäolo on rajattu vain synnytyksiin.

Normaalisti äiti ja puoliso siirtyvät perhehuoneeseen muutamissa tunneissa synnytyksen jälkeen, jos kaikki on sujunut hyvin.

– Tässä tilanteessa pidämme synnyttäjää ja tukihenkilöä synnytyssalissa niin pitkään kuin se on mahdollista. Siellä saa mahdollisuuksien mukaan olla niin kauan, kunnes läheiselle tulee olo lähteä kotiin, Kröger sanoo.

Tällä halutaan tarjota vanhemmille aikaa olla yhdessä uuden tulokkaan kanssa.

Seuraavien muutaman kuukauden aikana Mikkelin keskussairaalassa on noin sata synnytystä. Tähän mennessä Mikkelissä ei ole ollut yhtäkään synnyttäjää, jolla olisi todettu koronavirus.