1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Neste Oyj

Uusiutuvat polttoaineet kannattelevat Nestettä myös koronakriisissä – Tärkeästä raaka-aineesta tuli kuitenkin pulaa, kun Aasian wokkipannut viilenivät

Uusiutuvat polttoaineet kattoivat alkuvuodesta jo 80 prosenttia Nesteen tuloksesta.

Neste Oyj
AGA
Neste jalostaa uusiutuvia polttoaineita esimerkiksi Porvoon jalostamolla.Jeannette Lintula / Yle

Öljyn hinta romahti ja liikenne liki pysähtyi maalla, merellä ja ilmassa.

Mitä globaali poikkeustila tarkoittaa Suomen tärkeimpiin firmoihin lukeutuvalle Nesteelle, jonka pääbisneksenä on jalostaa ja myydä erilaisia polttoaineita?

Kysymykseen saatiin perjantaina valaistusta, kun yritys julkisti alkuvuoden tuloksensa.

Ennätysvoittoja viime vuosina tehtaillut Neste onnistui edelleen tammi-maaliskuussa kasvattamaan liikevoittoaan, mutta myyntiä kuvaava liikevaihto alkoi jo sakata koronakriisin kiihtyessä.

Karu fakta on kuitenkin se, että epidemian ensimmäisen aallon huippu osuu Nesteen päämarkkinoilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa luultavasti toiseen vuosineljännekseen, eli huhti- ja kesäkuun väliseen aikaan.

Näkymä lähitulevaisuuteen on nyt harvinaisen epäselvä. Kuvaavaa on, että Neste ei antanut tulosjulkistuksen yhteydessä euromääräistä arvioita liiketoiminnan kehittymisestä.

Poikkeusajoista kertoo myös se, että Nesteen hallitus muutti osinkoehdotustaan: osingon toinen osa ehdotetaan jätettäväksi jemmaan, kunnes pahin sumu hälvenee.

– Tulemme kohtaamaan äärimmäistä heiluntaa markkinoilla. En ole koskaan nähnyt vastaavaa kriisiä, sanoo toimitusjohtaja Peter Vanacker Ylen haastattelussa.

Brent-laadun öljyn hinta vuoden 2020 alusta
Samuli Huttunen / Yle

Takana historiallinen romahdus öljyn hinnassa

Alkuvuoden aikana raakaöljyn markkinat ovat olleet harvinaisen sekaisin. Öljyntuottajat ryhtyivät hintasotaan juuri kun globaali kysyntä sukelsi.

Markkinoilla on nähty jopa negatiivisia hintoja tietyille lyhyen tähtäimen toimitussopimuksille. Tähän mennessä Brent-viitehinta on romahtanut lähes 70 prosenttia alkuvuodesta.

Nesteelle raakaöljyn hinnanromahdus on kaksiteräinen miekka. Toisaalta yhtiö saa ostettua raaka-ainetta jatkojalostettavaksi selvästi aiempaa halvemmalla.

Valtaosa Nesteen käyttämästä raakaöljystä on venäläistä Urals-laatua, jonka hinta on pudonnut vielä enemmän kuin Brentin. Eikö tästä ole saatavissa melkoinen hyöty?

Toimitusjohtaja toppuuttelee, sillä myös lopputuotteiden hinnat ovat pudonneet.

– Myös bensan ja dieselin hinnat ovat laskeneet. Meillä on kuitenkin Porvoossa yksi Euroopan monipuolisimmista jalostamoista, minkä avulla voimme voimme luovia vaikeiden aikojen läpi, Vanacker sanoo.

Hän pitää selvänä, että fossiilisten öljytuotteiden myynti laskee selvästi toisella vuosineljänneksellä. Ihmiset yksinkertaisesti autoilevat vähemmän, lomalennot ovat pysähtyneet lähes seinään, myös rahtia kulkee aiempaa vähemmän.

Milloin kysyntä toipuu?

– Se on avainkysymys, eikä kukaan tiedä siihen vastausta, hän sanoo.

Kaikki riippuu siitä, miten pian koronavirus saadaan taltutettua ja talouden pyörät alkavat taas pyöriä.

Kuvassa on lähes tyhjä moottoritie.
Liikennemäärät Suomen pääteillä ovat vähentyneet selvästi epidemian rajoitustoimien myötä. Kuvassa on Helsingin ja Turun välinen moottoritie 27. maaliskuuta, kun Uudenmaan rajaa oltiin sulkemassa.Silja Viitala / Yle

Uusiutuvat kannattelevat, mutta kuinka kauan?

Neste on monia muita öljynjalostajia paremmassa asemassa koronakriisin kourissa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana yritys on rakentanut fossiilisten öljytuotteiden rinnalle maailman kärkeen lukeutuvan uusiutuvan polttoaineen tuotannon.

Neste jalostaa uusiutuvia polttoaineita kolmella jalostamolla: Porvoossa, Rotterdamissa ja Singaporessa kolme miljoonaa tonnia vuodessa. Määrä kasvaa merkittävästi, kun Singaporen jalostamolle valmistuu miljardiluokan laajennus vuonna 2022.

Uusiutuvat tuotteet ovat tuotantomäärissä mitattuna vasta pieni osa Nesteen fossiilisen öljyn jalostukseen verrattuna. Tästä huolimatta jo yli 80 prosenttia yrityksen vertailukelpoisesta liikevoitosta tuli alkuvuoden aikana uusiutuvista.

Neste takoi uusiutuvilla voittoa kolmessa kuukaudessa 329 miljoonaa euroa. Tulosjulkistuksen merkittävintä antia oli kuitenkin Nesteen näkemys siitä, että koronakriisi ei juuri hetkauta uusiutuvien tuotteiden kysyntää.

Vanacker perustelee kantaa sillä, että Neste on laajentanut uusiutuvien tuotteiden markkinoitaan myös Pohjoismaiden ja Kalifornian ulkopuolelle.

– Toinen syy on se, että kehitämme myös uusiutuvia lentopolttoaineita ja uusiutuvia kemikaaleja. Tämä tuo meille mahdollisuuksia.

Uusiutuvan dieselin kysyntää tukee joka tapauksessa se, että useissa maissa on voimassa biopolttoaineiden edistämistoimia, kuten sekoitevelvoite Pohjoismaissa ja verohelpotuksia Yhdysvalloissa.

Riittääkö raaka-ainetta, kun wokkipannut viilenivät?

Koronapandemialla voi olla kuitenkin arvaamattomia vaikutuksia Nesteen kultakaivokseen. Yksi liittyy uusiutuvien polttoaineiden raaka-aineisiin, joista on jo valmiiksi käyty kovaa kisaa markkinoilla.

Neste jalostaa uusiutuvia pitkälti tähteistä ja jätteistä, kuten teurastamojen eläinrasvoista sekä ravintolakeittiöiltä ylijääneistä paistorasvoista.

Koronakriisi on kuitenkin sulkenut valtavan määrän ravintoloita Aasiassa ja jäterasvasta on syntynyt pulaa. Uhkaako rasvapula jo uusiutuvien polttoaineiden tuotantoa?

Vanacker myöntää, että yleisellä tasolla vastaus on kyllä. Hän kuitenkin vakuuttaa Nesteen ryhtyneen useisiin toimiin, joilla raaka-aineiden saatavuus varmistetaan.

– Me käytämme yli kymmentä raaka-ainetta, joten emme ole riippuvaisia käytetystä paistoöljystä.

Vanackerin mukaan Neste on myös tehostanut jäterasvan keräystä jalkautumalla Kiinan markkinoille uuden toimiston myötä.

Australiaan taas on perustettu toimipiste, joka haalii eläinrasvoja Australian lisäksi Uudesta-Seelannista. Lisäksi viimeisteltävänä on yrityskauppa, jossa Neste hankkii Yhdysvalloista merkittävän jäterasvoja keräävän yhtiön.

Iso tuki uusiutuville polttoaineille tulee myös ilmastotoimista, joiden Vanacker ei usko pysähtyvän koronakriisiin.

– Me emme halua ajautua koronakriisistä ilmastokriisiin, hän sanoo.

Lue myös:

Neste paransi tulostaan – uusiutuvissa tuotteissa tuotantoennätys

Lue seuraavaksi