1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuntien verokertymät vaihtelevat suuresti – katso täältä pettyikö kotikuntasi vai riemuitsee: tiedot yli 300 kunnasta

Talouskriisin tämän vuoden lopulliset vaikutukset näkyvät kuntien verotuloissa, kun verovuoden 2020 verotus valmistuu  eli marraskuussa 2021.

verotulot
Dörren till en skattebyrå.
Verohallinto kerää pääosan verotuloista ja jakaa ne edelleen esimerkiksi kuntiin ja seurakuntiin. Yle/ Axel Nurmio

Korona jyllää jo vahvasti Suomen kamaralla, mutta kuntien saamiin kunnallisverosummiin virus ei vielä vaikuta, sillä tämän vuoden jako-osuudet määräytyvät vuoden 2018 verovuoden tietojen pohjalta. Kunnille tilitettävät summat ovat vielä pitkään arvioita ja lopullinen tarkka summa varmistuu vasta ensi vuonna.

– Erot kuntien välillä huhtikuussa tilitettävistä määristä eivät selity vielä koronalla. Kun korona alkaa jyllätä verotuloissa selvemmin esim. ensi kuussa, kaikki kunnat kyllä kärsivät siitä samoin kuin valtio, seurakunnat ja Kela kokonaispotin pienenemisen kautta. Pointti on se, että kukaan yksittäinen kunta tai seurakunta ei kärsi koronasta tässä kohtaa muita enemmän vaan vasta verotuksen valmistuessa vuonna 2021, tähdentää ylitarkastaja Matti Luokkanen verohallinnosta.

Erot kuntien välillä ovat kuitenkin suuret. Valtaosan huhtikuussa saamat kunnallisverotulot pienenivät viime vuoden vastaavasta ajasta, kymmenillä kunnilla jopa reippaasti. Näin kävi esimerkiksi Karijoelle, Sotkamolle, Juupajoelle ja Isojoelle.

Eniten kunnallisverotuloja menettäneet kunnat
Samuli Huttunen / Yle

Mutta muutamalla kymmenellä kunnalla kunnallisverotulot nousivat vielä huhtikuun tilityksessä. Näitä ovat esimerkiksi Nurmes (taustalla kuntaliitos), Ypäjä, Vesilahti ja Miehikkälä.

Suurista kaupungeista kunnallisverotulot laskivat huhtikuussa Espoossa, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä. Plussalla olivat vielä Helsinki, Vantaa, Kuopio ja etenkin Tampere (+2,2%).

– Se miksi joillakin kunnilla kuukausitilitysten määrät poikkeavat paljon toisistaan, johtuu ennakkoperinnän jako-osuusmuutosten (2020 vs. 2019) lisäksi muun muassa kuntalaisten vanhoja vuosia koskevasta muutosverotuksesta, verohallinnosta kerrotaan.

Jutun pohjalta löytyvästä taulukosta voi näppärästi tarkistaa oman kunnan tai minkä tahansa kunnan tarkan summan, jonka kunta on huhtikuussa saanut kunnallisveroa käyttöönsä ja muutoksen viime vuoden huhtikuuhun. Taulukosta löytyy Suomen kaikkien yli 300 kunnan reaalisesti saamat kunnallisverotulot huhtikuussa. Oheisesta kartasta näkee hyvin kokonaistilanteen (juttu jatkuu kartan alapuolella).

Kunnallisverotulojen muutos edellisvuoteen kartalla
Samuli Huttunen / Yle

Yhteisöverotulot putosivat

Kokonaisuutena maan tuloverot olivat huhtikuussa yhteensä 2,73 miljardia euroa, laskua viime vuoden vastaavasta ajasta oli 0,8 prosenttia. Vielä maaliskuussa tuloverokertymä kasvoi 3,6 prosenttia.

Sen sijaan yritysten ja vastaavien maksamat yhteisöverojen tilitykset alentuivat huhtikuussa merkittävästi viime vuoteen nähden. Laskua tuli 26,2 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta ja yhteisöveroa kertyi nyt 319,3 miljoonaa euroa.

Maaliskuussa ja helmikuussakin oltiin jo miinuksella, mutta vielä tammikuussa yhteisöverot olivat 1,0 prosentin kasvussa. Syöksy on siis ollut nopea.

Taulukosta näet kunnittain niiden saamat kunnallisverotulot huhtikuussa ja muutoksen edellisvuoden vastaavaan aikaan. Voit järjestää tiedot pienimmästä suurimpaan ja päinvastoin näpäyttämällä pikkukolmiota sarakkeen yläreunassa. Yksittäisen kunnan löydät kirjoittamalla hakukenttään kunnan nimen tai sen osan.

Taulukkoa ladataan

Kello 16.34. Korjattu jutun otsikkoa ja tekstiä. Kuntien huhtikuussa saamat kunnallisverotulot perustuvat päätettyihin jako-osuuksiin. Korona ei siihen vaikuta.

Lue lisää:

Veroennätys rikki: pohjalaiskunta nosti kuntaveronsa Suomen korkeimmaksi – Katso ankarimmat kuntaverottajat ja oman kuntasi tilanne

Tarkista tästä listasta asutko sinäkin himoverottajakunnassa: Kalleimmassa kunnassa maksat veroja tuhansia euroja enemmän kuin halvimmassa

Lue seuraavaksi