Moni suomalainen on autoineen jumissa Euroopassa – hallituksen suositus pysäytti laivojen henkilöliikenteen ja katkaisi paluureitin

Lippuja laivoihin ei myydä edes Suomen kansalaisille. Varsinkin automatkustajien keinot palata kotiin ovat vähissä.

matkustajaliikenne
Tyhjä terminaali Virossa.
Tallinnan satamassa on hiljaista.Rain Kooli / Yle

Kaikki Suomeen liikennöivät laivayhtiöt lopettivat matkustajaliikenteen pari viikkoa sitten hallituksen suosituksesta (siirryt toiseen palveluun).

Monen matka kotimaahan tyssäsi siihen, varsinkin jos liikkeellä on oltu omalla autolla. Esimerkiksi Virosta tai Saksasta pääsee tällä hetkellä Suomeen vain lentämällä. Ruotsista voisi sentään koukata Tornion kautta.

Yksi paikoilleen juuttuneista on porvoolainen Savikon perhe. Normaalisti Mikko Savikko vaimoineen kävisi Virossa kerran tai pari kuukaudessa katsomassa iäkästä appiukkoaan. Nyt Tallinnassa on oltu jo kuukauden päivät.

– Jouduimme tekemään valinnan, sillä lähes 90-vuotias appiukko ei ihan loputtomiin olisi yksin pärjännyt. Sikäli tässä ei mitään suurempia ongelmia ole, mutta lapsenlapsia ei nähdä eikä syntymäpäiville päästä, Savikko kertoo.

Niin kauan kuin matkustajaliikenne on pysähdyksissä, Savikot toivovat Viron poliisilta myös hieman joustoa liikenneasetusten noudattamisessa. Kesärenkaat ovat nimittäin kotona Porvoossa.

– Tällä hetkellä se vähä mikä ajellaan, joudutaan ajelemaan nastarenkailla, Savikko hymähtää.

Porvoolainen Mikko Savikko.
Mikko Savikko vaimoineen joutui valitsemaan Viron ja Suomen välillä kun matkustaliikenne lopetettiin. Iäkäs appiukko ei pärjäisi Tallinnassa ilman apua.Rain Kooli / Yle

Auto rahtina laivaan, itse lentäen perässä

Suomen Tallinnan-suurlähetystöön on ollut asian tiimoilta yhteydessä sekä suomalaisia että Suomessa vakituisesti asuvia virolaisia. Suurlähetystö ei kuitenkaan voi asialle mitään, kuten ei myöskään rajavartiolaitos, jolta on tiedusteltu poikkeuslupia.

Tässä tilanteessa osa Virossa olleista suomalaisista on turvautunut hätäratkaisuun. Tallink-konsernin mukaan maahan autoineen jääneet suomalaiset ovat ryhtyneet matkustamaan kotimaahan lähettämällä autonsa laivassa rahtina ja lentämällä itse perässä.

– Olemme osana meidän Cargo-palvelujamme tarjonneet jo jonkin aikaa mahdollisuutta lähettää ajoneuvoja lahden yli ilman kuljettajaa. Viime viikolla huomasimme tämän palvelun käytön moninkertaistuneen. Uutena asiakasryhmänä ovat juuri yksityishenkilöt, Tallinkin laivapalvelupäällikkö Tarvi-Carlos Tuulik toteaa.

Laivamatkustajaliikenne Suomeen on näillä näkymin pysähdyksissä ainakin toukokuun 13. päivään asti. Sekä Virosta, Saksasta että Ruotsista lähtevät laivat voivat siihen asti ottaa kyytiin vain rahtia ja tavarankuljetuksia.

Ulkoministeriön tuoreen arvion mukaan ulkomailla on yhteensä noin 1500 suomalaista, jotka haluaisivat palata kotimaahan.

Lue seuraavaksi:

Lue tästä uusimmat tiedot koronaviruksen vaikutuksista Uudellamaalla

Lue tästä uusimmat tiedot koronaviruksen vaikutuksista kotimaassa ja maailmalla

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus