12 koronatartuntaa Espoon ja Vantaan vastaanottokeskuksissa, yksi Helsingissä – Nihtisillan keskuksessa aloitetaan joukkotestaus

Tartunnan saaneille asukaille on kaikissa vastaanottokeskuksissa järjestetty erilliset tilat.

Espoo
Nihtisillan vastaanottokeskus Espoossa.
Nihtisillan vastaanottokeskus Espoosssa.Henrietta Hassinen / Yle

Espoon ja Vantaan vastaanottokeskuksissa asukkailla on todettu nyt yhteensä 12 koronavirustartuntaa. Vastaanottokeskusten toiminnasta vastaa yksityinen Luona-yritys.

Lisäksi Espoon tartuntatautiyksikkö on tehnyt päätöksen aloittaa joukkotestauksen Espoon Nihtisillan vastaanottokeskuksessa. 12 tartunnasta vajaat 10 on todettu nimenomaan Nihtisillan keskuksessa.

Luonan liiketoimintajohtaja Suvi Salosen mukaan tarkempaa tietoa siitä, miten tartunnat ovat levinneet, ei ole.

– Keskuksissa on niin paljon ihmisiä, heistä moni käy töissä ja työtekijätkin liikkuvat keskusten ulkopuolelle, joten on hankalaa sanoa, Salonen toteaa.

Espoon Nihtisillan vastaanottokeskuksessa on noin 410 majoittujaa. Vantaalla keskusmajoittujia on noin 330.

Tartuntoja varten erillisasuntoja ja karanteenisiipiä

Salonen kertoo, että tartunnan saaneiden henkilöiden eristys on pystytty järjestämään, mutta hieman eri tavoin vastaanottokeskuksen tiloista riippuen.

– Vantaalla meillä on keskuksen ulkopuolisia erillisasuntoja, ja Nihtisillassa puolestaan kiinteistö on isompi, joten olemme voineet osastoida niitä ja järjestäneet erillisiä karanteenisiipiä.

Salosen mukaan vastaanottokeskusten asukkaita on pyritty tiedottamaan koronaviruksesta ja tilanteen vakavuudesta. Käytössä on myös ollut tulkkipalvelut esimerkiksi etäohjausta tehdessä. Salonen sanoo, että toisinaan viestintä suurelle joukolle ihmisiä on kuitenkin ollut hankalaa.

– Jossain vaiheessa saimme tiedon, että kaikki asukkaat eivät olisi olleet täysin tietoisia tilanteesta. Varmasti jotain olisi voitu tehdä paremminkin, hän toteaa.

Lisäksi vastaanottokeskuksissa on pyritty noudattamaan kokoontumisrajoituksia.

– Tämä on ollut asia, jossa meillä tarvitaan ohjaustyötä ja seuraamme sitä, etteivät ihmiset kokoontuisi, Salonen kertoo.

Luonan vastaanottokeskuksissa odotetaan nyt joukkotestauksen tuloksia. Seuraavat toimenpiteet määritellään näiden tulosten mukaan.

Helsingin vastaanottokeskuksessa yksi tartunta

Helsingin vastaanottokeskuksessa tartuntoja on todettu tähän mennessä yksi. Keskus on Helsingin kaupungin.

Punavuoressa sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa on 200 sänkypaikkaa, joista tällä hetkellä noin 90 on käytössä.

Vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen kertoo, että koronavirustartunnan saanut henkilö on jo parantunut viruksen aiheuttamasta taudista. Markkasen tietojen mukaan hän on kuitenkin vielä karanteenissa.

Joukkotestaukseen Helsingissä ei ole ollut toistaiseksi tarvetta. Markkasen mukaan Helsingin vastaanottokeskuksessa on riittänyt tilat hyvin tartuntatapausten eristämiseen.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus