1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronavirus siirsi pesäpallokauden alkua – seurojen taloustilanne on tukala: "Sama asia pelataanko tyhjille katsomoille vai alle 500 kannattajalle"

Pesäpallokausi alkaa aikaisintaan heinäkuussa, silloinkin poikkeusjärjestelyin.

pesäpallo
Matti Latvala, KPL.
Kouvolan Pallonlyöjien kausi oli määrä alkaa tänä viikonloppuna Espanjan Fuengirolassa. Koronaviruksen vuoksi peli peruttiin. Kuvassa KPL:n Matti Latvala.Tomi Hänninen

Alkuperäisen suunnitelman mukaan miesten superpesiskauden piti alkaa tulevana viikonloppuna Espanjan Fuengirolassa. Kouvolan Pallonlyöjien oli määrä kohdata lomakohteen auringon alla Vimpelin Veto.

Koronaviruksen myötä KPL:lle markkinoinnin kannalta merkittävä peli peruttiin.

– Se oli isosti odotettu tapahtuma. Kyseessä olisi ollut media- ja julkisuustapahtuma, toteaa KPL:n puheenjohtaja Harri Lehto.

Kouvolaan koottu arvokas ryhmä

KPL on jo hyvissä ajoin linjannut tavoitteekseen Suomen mestaruuden kaudella 2020. Taloudelliset panostukset ovat olleet sen mukaiset. KPL kiinnitti tälle kaudelle pelaajistoonsa arvokakkaita palasia, kun se teki sopimukset lyöjäjokeri Jere Dahlströmin ja polttolinjaan hankitun Toni Kohosen kanssa.

Lehto ei lähde kommentoimaan, sitä kuinka paljon koronavirus aiheuttaa seuralle euromäärällisesti tappiota.

– Vielä ei ole tilinpäätöksen aika. Fokus on siinä, kuinka tästä asiasta mennään eteenpäin.

Toni Kohonen Oulun Lippo
Pesäpalloilija Toni Kohonen siirtyi täksi kaudeksi Kouvolan Pallonlyöjiin Oulun Liposta.Jussi Saarinen / AOP

Tällä hetkellä koronavirus on paitsi seisauttanut ottelutapahtumamyynnin, myös KPL:n yhteistyökumppanineuvottelut.

Harri Lehdon mukaan fanituotemyynti ja erilaiset kampanjat ovat tällä hetkellä käynnissä. Niistä saadaan se, mitä juokseviin kuluihin tarvitaan.

Kuluja ovat muun muassa vuokra, nettiyhteydet, puhelimet, kotisivut, kirjanpito ja urheilijaturvamaksut.

Tänä keväänä KPL on pakotettu monen muun urheiluseuran tavoin säästötoimiin. Pelaajien palkkojen maksu seisautettiin huhtikuun alusta lähtien. Lisäksi seuran henkilöstöä on lomautettu.

– Toimet ovat valitettavia, mutta välttämättömiä. Pelaajamme ovat fiksuja ja he ymmärtävät missä mennään ja samassa veneessä tässä kaikki ollaan. Pelaajat ovat koettaneet yhdessä seuran kanssa ideoida keinoja, että miten tästä voitaisiin mennä eteenpäin. Hyvässä yhteisymmärryksessä ollaan.

Pesäpallo
Miesten pesäpallokausi alkaa aikaisintaan heinäkuun alussa, silloinkin poikkeusjärjestelyin.Tomi Hänninen

KPL ei ole taloudellisten murheidensa kanssa yksin. Kaakossa ainakin seitsemän pääsarjatason seuraa on joutunut muokkaamaan henkilöstökulujaan poikkeusajan vuoksi. Näihin lukeutuvat KooKoo, KPL, KTP-Basket, Kouvot, IPV, PesäYsit ja SaiPa. Kulujen karsimiseksi seuroissa käyttöön on otettu lomautukset, palkan leikkaaminen tai palkanmaksun kokonaan lopettaminen.

Jääkiekon liigajoukkue SaiPa sai yt-neuvottelunsa päätökseen tällä viikolla. Seuralle koronavirus on jo aiheuttanut tähän mennessä 200 000 euron tappiot.

Viimeisimpänä kululeikkaajiin liittyi KooKoo. Liigaseura ilmoitti perjantaina leikkaavansa pelaajapalkkoja sekä lomauttavansa työntekijöitään.

Pesiskauden aloitusajankohta on epäselvä

Pesäpalloseuroille tuloja tuovan ottelukauden aloittamisajankohta on hämäränpeitossa. Keskiviikkona tehty hallituksen linjaus kieltää yli 500 hengen kokoontumiset kesä-heinäkuussa. Miesten pesäpallokausi alkaa aikaisintaa heinäkuussa, silloinkin poikkeusjärjestelyin. Tämä tarkoittaisi pelaamista tyhjille katsomoille tai rajoitetulle määrälle kannattajia.

Pesäpalloliitto ilmoitti tällä viikolla, että se linjaa kauden alusta tarkemmin 28.4.

Lue lisää: Naisten Superpesis yrittää aloittaa pelit kesäkuussa – tähtipelaajalta kova kannanotto: "Ei ole järkeä mennä kauteen, jos kahden kierroksen jälkeen jollain on korona"

Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapään mielestä on käytännössä sama asia, pelataanko otteluita heinäkuussa tyhjille katsomoille vai alle 500 kannattajan yleisölle. 500 ihmisen joukko menee ottelutapahtumassa rikki jo kausikorttilaisista, toimitsijoista, pelaajista ja pallopojista ja -tytöistä.

– Alle 500 ihmiselle pelaaminen on meille euromäärällisesti nollatulos. Sellaisiin tapahtumiin ei oikeastaan myydä yhtään lippua luukulta, Valkeapää sanoo.

KPL:n puheenjohtajan Harri Lehdon mielestä kausi pitäisi saada liikkeelle jo jollain keinolla jo ennen elokuuta.

– Jos täysi sarja meinataan pelata, se on saatava käyntiin ennen elokuuta. Se on ihan selvä asia.

Lehto muistuttaa, että jos sarjaa venytetään syyskuulle, luonnon olosuhteet tulevat vastaan. Otteluita ei voida pelata hämärässä, koska kentillä ei ole riittävää valaistusta. Lisäksi arki-iltojen pelejä tulisi aivan liikaa.

IPV:n Jani Valkeapää
IPV:n Jani Valkeapää kertoo, että koronavirus on aiheuttanut seuralle noin 150 000 euron tappiot.Sirkka Haverinen / Yle

"Pyhälaji säilyy varmasti"

Harri Lehdon mukaan pesäpallo ei kaadu, vaikka kaudella ei pelattaisi yhtään ottelua.

– Pesäpallo on Suomessa niin perinteikäs ja kansallinen pyhälaji, että ei pesäpalloyhteisö tällaiseen missään tapauksessa kuole, Harri Lehto sanoo.

Hän korostaa, että nyt pitää löytyä pilkettä silmäkulmasta ja eteenpäin on mentävä sillä mitä on.

– Nyt tilanne on tämä. Ei tässä pidä alkaa käpertyä pettymykseen.

Harri Lehto osaatko kuvailla sitä tunnetta, kun pesäpalloa saa alkaa pelaamaan ja kansa kerääntyy jälleen Kouvolan Pesäpallostadionille?

– Se on varmasti riemukas hetki.

Lue lisää: Liigaseura KooKoo leikkaa pelaajien palkkoja, Iitin Moto GP -kisojen peruuntuminen heinäkuulta tuo miljoonien menetykset yrityksille – katso täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Lue seuraavaksi