Hyppää sisältöön

Turku tutkii rakennuskohteensa – Tukes: Puun palosuoja-aineissa on havaittu puutteita

Tukesin testaamista yhdeksästä suoja-aineesta vain kaksi täytti ilmoitetun luokituksen.

Turun kaupunki lähestyy rakennuttajia selvityspyynnöllä. Kuvituskuva. Kuva: Paula Collin / Yle

Turun rakennusvalvonta selvittää, onko sen toimivaltaan kuuluvissa rakennuskohteissa käytetty Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) havaitsemia puutteellisia puun palosuoja-aineita.

Rakennusvalvonta lähettää asiaa koskevan selvityspyynnön Turussa toimiville rakennusalan toimijoille, kertoo Turun kaupunki tiedotteessaan.

Selvityspyynnössä tiedustellaan, onko vastaanottajan rakennuskohteissa käytetty Tukesin puutteellisiksi toteamia aineita. Lisäksi tiedustellaan, minkälaisiin toimenpiteisiin vastaanottaja aikoo Tukesin ilmoituksen takia ryhtyä.

Rakennusalan toimijoiden on toimitettava rakennusvalvontaan listaus niistä rivitalokohteista tai niitä suuremmista kohteista, joissa on puujulkisivu.

Listauksessa on kohdekohtaisesti ilmoitettava, onko kohteessa käytetty Tukesin puutteellisiksi toteamia aineita.

Selvityksen jälkeen päätöksiä

Rakennusvalvonta päättää selvityksen saatuaan, miten asiassa edetään.

Peruslinjauksen mukaan niissä kohteissa, joissa on loppukatselmus pitämättä, vaaditaan korjaussuunnitelma. Jos loppukatselmus on jo tehty, annetaan omistajalle kehotus korjata asia, ja asiasta tehdään myös ilmoitus palotarkastajalle.

Puun palonsuoja-aineiden paloluokitukselle ei ole asetettu lainsäädännössä suoria vaatimuksia, mutta jos paloluokitus on ilmoitettu, on tuotteen oltava ilmoitetun luokituksen mukainen.

Tukesin testeissä oli mukana yhdeksän eri valmistajan palonsuoja-aineita.

Seitsemän valmistajaa oli määritellyt tuotteelleen paloluokituksen, mutta näistä ainoastaan kaksi täytti ilmoitetun luokituksen.