Saksan talous on katastrofitilassa – Loppuvuodelle toivotaan selvää käännettä parempaan

Toisen vuosineljänneksen BKT saattaa romahtaa jopa lähes 15 prosenttia.

Autoteollisuus on Saksan viennin lippulaiva. Kun Saksan vienti heikkenee, vaikuttaa se myös Suomeen. Kuva: Ronald Wittek / EPA

Saksan talous on rajuimmassa syöksyssä sitten toisen maailmansodan. Maassa on tänään ja eilen julkistettu useita selvityksiä talouden tämänhetkisestä tilasta.

Koronavirus ja sen aiheuttamat eristystoimet ovat saaneet lähes kaikki talouden alat pysähdystilaan. Tilannetta kuvataan katastrofiksi.

Ifo-Instituutin julkaisema kaupan luottamusindikaattori ei ole koskaan historiansa aikana painunut yhtä alas kuin se on nyt. Kun lukema oli aiemmassa mittauksessa 85,9, on se huhtikuussa painunut tasolle 74,3. Instituutin mukaan luottamusindikaattori ei ole koskaan laskenut yhtä nopeasti.

Ifo-Instituutin luvuista kertoo esimerkiksi talouslehti Handelsblatt (siirryt toiseen palveluun).

Ifon kyselyssä vaikeuksissa ilmoitti olevansa sekä kotimaan- että vientisektori. Erityisiä ongelmia oli majoitusalalla, kauppaliikkeillä, turismilla ja kulttuurilla.

Joka viides palvelualan yrittäjä ilmoitti vähentävänsä työvoimaa. Kaupan alalla luku oli 15 prosenttia ja jopa rakentamisessa kaksi prosenttia.

40 prosenttia yrityksistä ilmoitti lykkäävänsä investointeja.

Työllisyys heikkenee

Sanomalehti Frankfurter Allgemeine (siirryt toiseen palveluun) kertoo työmarkkinoihin erikoistuneen IAB-Instituutin työllisyysluvuista.

Saksan työllisyystilanne oli vielä viime vuonna erittäin hyvä. Nyt työttömyys kasvaa nopeaa vauhtia. Kun tällä hetkellä Saksassa töissä on noin 45,1 miljoonaa ihmistä, lähiaikoina työnsä menettää heistä noin miljoona. Ensimmäisenä uhanalaisena ovat lyhennettyä työaikaa tekevät.

Maaliskuussa Saksassa oli 2,335 miljoonaa työtöntä. Luvun arvioidaan nousevan tulevina kuukausina kolmeen miljoonaan.

Tutkimusinstituutit ovat tehneet useita arvioita maan bruttokansantuotteen kehityksestä. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on arvioinut Saksan BKT:n laskevan tänä vuonna seitsemän prosenttia.

IAB-Instituutti on vieläkin synkempi. Tämän vuoden laskuksi tulisi 8,4 prosenttia ja toisen vuosineljänneksen peräti 14,6 prosenttia.

Nopea nousu, jos korona saadaan aisoihin

Talousinstituutit muistuttavat kuitenkin, että jos koronaepidemia saadaan kuriin ja taloutta avattua, voi loppuvuoiden käänne olla hyvinkin nopea.

Saksassa harkitaan parhaillaan varovaisia toimia tiukimpien suojatoimien helpottamiseksi. Samaan aikaan käyttöön on tulossa kännykkäsovelluksia, joiden toivotaan helpottavan infektion saaneiden löytämistä.