1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Olhava, Ii

Olhavanjoen koskia halutaan kunnostaa kaloille ja kalastajille

Jokea on muokattu ja ruopattu aikoinaan uittojen ja tulvasuojelun takia. Nyt on alkamassa iso kalatalouskunnostus.

Olhavanjoen kunnostustöissä otetaan huomioon myös tulvasuojelu. Arkistokuva Kuva: Yle

Olhavanjoella Pohjois-Iissä ei ole voimaloita, mutta jokea on vuosikymmenten varrella ruopattu ja muokattu moneen otteseen.

Nyt kunnostustöitä on tarkoitus tehdä useiden kilometrien matkalla parissakymmenessä kohteessa, joista suurin osa on koskialueita.

Tavoitteena on parantaa vaelluskalojen, rapujen ja nahkiaisen elinympäristöjä palauttamalla koskialueiden olosuhteita lähemmäksi luonnontilaa. Jokeen on suunniteltu kutusoraikkoja ja poikasille sopivia elinalueita sekä aikuisille kaloille suojapaikkoja.

Iin kunnan vetämässä hankkeessa Olhavanjoesta halutaan mahdollisimman luonnontilainen jokiympäristö vaarantamatta kuitenkaan tulvasuojelua. Myös joen virkistyskalastusmahdollisuudet paranevat merkittävästi.

Aluehallintovirasto on myöntänyt kunnostusluvan, ja valmistelevat työt voidaan aloittaa heti. Varsinaisiin jokitöihin päästään aikaisintaan valitusajan umpeutumisen jälkeen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)