Hyppää sisältöön

HS: Kaksi Katiska-huumejutun syytettyä väittää poliisin uhkailleen ja lahjoneen heitä – oikeus pohtii, voidaanko tunnustuksia yhä hyödyntää

Hämeen poliisin toiminta on myös valtakunnansyyttäjän pöydällä.

Katiska-huumejuttu on Suomessa historiallisen suuri. Poliisi takavarikoi kuvassa olevan kassin vuokramökin piharakennuksesta huhtikuussa 2019. Kassissa oli useita kiloja kokaiinia ja hasista. Kuva: Poliisi

Syytetyt kertovat kovia väitteitä Hämeen poliisin toiminnasta suuren Katiska-huumejutun esitutkinnassa.

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun)kaksi syytettyä kertoo, että Hämeen poliisi olisi järjestänyt heille salaisen yhteistapaamisen, painostanut toista epäiltyä uhkaamalla puolison kiinniotolla sekä väittänyt syyttäjän luvanneen tuomion alentamista vastapalveluksena tunnustuksesta.

Molemmat epäillyt vaativat joidenkin kuulustelujen hyödyntämisen kieltämistä. Hyödyntämiskieltovaatimukset ovat etenemässä käräjäoikeuteen.

Kuulustelumateriaalia voidaan oikeuden määräyksellä hyllyttää oikeudenkäynnissä, jos poliisin tiedonhankintakeinot ovat olleet kyseenalaisia.

Syytettyjen kertomat epäselvyydet eivät liity Katiskan pääepäiltyihin Nico Ranta-ahoon ja Janne Tranbergiin, vaan jutun Riihimäen haaraan. Syytteiden mukaan huumeita ja dopingaineita myytiin Helsingissä, Tampereella, Riihimäellä ja Järvenpäässä.

Tunnustus hämärissä olosuhteissa?

Syytettyjen mukaan poliisi käytti kyseenalaisia keinoja Hämeenlinnan poliisivankilassa järjestämällä epäiltyjen miesten välille salaisen tapaamisen heinäkuussa, jonka jälkeen miehiä kuulusteltiin ilman avustajaa. Miehet olivat tuomioistuimen määräämässä eristyksessä, kun väitetty yhteistapaaminen tapahtui.

Syytettyjen välisen tapaamisen jälkeen heistä toinen teki yksityiskohtaisia tunnustuksia, vaikka oli aiemmin kiistänyt lähes kaikki epäilyt. Myös toinen mies oli aiemmin kiistänyt teot, mutta muutti kertomustaan avoimemmaksi.

Toisen syytetyn avustaja toteaa hyödyntämiskieltovaatimuksessa, että tunnustukseksi ymmärretty lausunto on saatu hämärissä olosuhteissa. Vaatimuksessa painotetaan myös sitä, että poliisi oli vangitsemiskäsittelyssä vaatinut, etteivät miehet tutkinnan turvaamiseksi saa olla toisiinsa yhteydessä.

Kolmannes pois tuomiosta?

Toinen epäiltyjen väite on, että heille molemmille tarjottiin tuomion huojennusta kolmanneksella, jos he tunnustavat.

Toisen miehen tarjous olisi tehty joulukuussa. Kuulustelussa paikalla olleen avustajan mukaan jutun tutkija olisi sanonut, että lupaus tuli syyttäjältä. Avustaja soitti syyttäjälle kesken kuulustelun. Syyttäjä kiisti tarjouksen tuomion alentamisesta.

Aluesyyttäjä Krista Mannerhovi kommentoi asiaa HS:lle sanomalla, että tuomion alennusta ei ole syyttäjän puolelta missään tapauksessa luvattu tai voitu luvata.

Helsingin Sanomien mukaan valtakunnansyyttäjän toimiston poliisirikosyksikkö on saanut tiedon asiasta syyttäjältä. Yksikössä pohditaan esitutkinnan aloittamista poliisin toimista.

Hämeen poliisi ei lehden mukaan ryhdy toimiin, ennen kuin poliisirikossyyttäjät tutkivat asian.

Lue myös:

.
.