1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Muumimaailma

Muumimaailma varautuu koronakesään – ulkomaisten kävijöiden virrat voidaan Kailon saarella todennäköisesti jo unohtaa

Välilliset vaikutukset koko Naantalin taloudelle saattavat nousta suuriksi, mikäli Muumimaailma ei saa portteja auki kesällä.

Muumimaailma
Muumitalo Naantalin Muumimaailmassa.
Andréas Rantala / Yle

Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoski kertoo, että tunnelmat ovat tällä hetkellä ristiriitaiset. Yhtäältä alkamassa on tärkeä kesäsesonki, hyvin sujuneen talvikauden jälkeen. Toisaalta koronavirus ja liikkumisrajoitukset todennäköisesti lyövät myös teemapuistoja rajusti.

Lohikoski kertoo että kesän odotus on elämyspuistoissa aina raskasta. Siihen ladataan paljon toiveita onnistumisesta.

Heinäkuun merkitys on valtava ja kun edellisestä heinäkuusta on aikaa 10 kuukautta, olisi Muumimaailman taloudelle valtava isku, jos kesäsesonki perutaan koronan vuoksi. Silloin seuraavaan heinäkuuhun olisi aikaa vielä 15 kuukautta.

Koronaviruksen vaikutukset puistoihin saattavat olla senkin puolesta kovat, että matkustaminen on käytännössä loppunut kokonaan.

– Vuositasolla ulkomaalaisten osuus on meillä reilut 20 prosenttia. He jäävät tältä kesältä joka tapauksessa pois, Lohikoski sanoo.

Toiveet lasketaankin Naantalissa nyt kotimaan matkailun varaan.

– Olen jutellut eri naantalilaisten toimijoiden kanssa ja he pitävät elintärkeänä että Muumimaailma saisi avata porttinsa kesällä. Kaikki ovat siitä riippuvaisia, Lohikoski sanoo.

Hänen mukaansa väliliset vaikutukset Naantalille saattavat nousta todella suuriksi.

Elämyspuistot toivovat omaa ohjeistusta

Massatapahtumat on hallituksen päätöksellä kielletty, mikä ei suoraan ole vaikuttanut Muumimaailmaan. Teatteriesityksiä on kuitenkin jouduttu perumaan. Lisäksi ympäri Suomea järjestettävät muumitapahtumat on jouduttu perumaan.

Lohikoski toivoisi hallitukselta nyt omaa ohjeistusta teemapuistoille.

Hän perustelee kantaansa sillä, että teemapuistoissa kävijämääriä ja ihmisten liikkumista on helpompi säädellä kuin massatapahtumassa. Puistoon voi esimerkiksi päästää kerralla vähemmän ihmisiä.

– Minusta on selvää että massatapahtumat, kuten festivaalit ovat eri asia kuin teemapuistot. Voimme rajoittaa päivittäistä kävijämäärää. Rinnastamme itsemme mielummin kauppakeskuksiin tai kaupunginosiin, Lohikoski sanoo.

Lue lisää:

Huvipuisto keksi, miten voi avata portit koronasta huolimatta – päästää sisään enintään 499 ihmistä kerrallaan

Lue seuraavaksi