Lue tästä Lapin koronapäivitykset 6.–22.4.

Lue tästä Lapin koronapäivitykset 6.–22.4.

Yleistä

22.4. klo 20.15 Länsi-Pohjan alue on siirtynyt epidemiavaiheeseen, Lapin sairaanhoitopiiri palaamassa normaalimpaan tilanteeseen

Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmän mukaan alueella on nyt siirrytty epidemiavaiheeseen. Taudin esiintyminen vapaasti väestössä on kuitenkin edelleen vähäistä.

Epidemiavaiheen tulkitaan alkaneen, koska tartuntaketjuja on tullut lisää, tartuntoja on todettu hoivakodeissa ja koronavirustapausten määrä on kasvanut nopeasti kahden viime viikon aikana. Sairaanhoitopiirissä on tähän mennessä varmennettu 91 koronavirustartuntaa. Uusia tartuntoja ei ole todettu tiistaiaamun jälkeen.

Pandemiatyöryhmä korostaa, että rajoittamistoimia on tärkeää edelleen noudattaa, jotta epidemiaa pystytään hillitsemään.

Ylitornion tartunnan alkulähdettä ei ole löydetty.

– Olemme pystyneet varmistamaan, että kyseessä on yksi tartuntaketju, Ylitornion vastaava lääkäri Kari Askonen kertoo.

Askosen mukaan tapausten määrä on noussut jo lähes 20:een. Ylitorniolla on viikon sisällä todettu joka päivä muutama tartunta.

Lapin sairaanhoitopiirissä tilanne on tällä hetkellä hyvin rauhallinen. Lauantain jälkeen uusia tartuntatapauksia ei ole tullut. Tällä hetkellä tartuntojen kokonaismäärä on 88.

Tilanne on jo niin lupaava, että sairaalassa valmistaudutaan palauttamaan toimintaa normaaliin suuntaan ensi viikosta alkaen. Aikeena on muokata toimintaa niin, että myös ei-kiireellisiä potilaita pystytään hoitamaan paljon paremmin kuin viime viikkoina.

22.4. kello 15.09 Ely-keskusten koronatukea yli 200 lappilaisyritykselle – suurimman potin vei rovaniemeläinen taidekehystämö, joka sai 100 000 euroa

Runsaat 200 yritystä Lapissa sai ely-keskusten jakamia korona-tukia viime viikon loppuun mennessä. Tuen maksimäärä on 100 000 euroa, pienimmät tukisummat ovat runsaat 2000 euroa.

Rovaniemeläinen Taidekehystämö Hyvärinen Oy on saanut ainoana enimmäissumman eli 100 000 euroa. Yrittäjä Katja Ollakka sanoo, että tuki haettiin uuden liiketoiminnan kehittämiseen.

Lue aiheesta tarkemmin täältä.

22.4. kello 14.45 Tervolassa kunnan ei ole tarvinnut turvautua lomautuksiin koronan vuoksi

Tervolan kunta on selvinnyt koronakriisistä ilman henkilöstön lomautuksia. Koronaviruksen vuoksi loppuneiden töiden tekijöille on löydetty korvaavia tehtäviä. Tähän mennessä viisitoista henkilöä on siirtynyt avustaviin tehtäviin pääasiassa kotipalveluihin, vanhusten palvelukoteihin, vammaisten asumisyksiköihin ja vuodeosastolle.

22.4. kello 9.55 Koronatuen avulla safariyritys muuttuu pienkonekorjaamoksi ja kahvila tuo herkkunsa kauppoihin – 20 lappilaista yritystä sai sata tonnia

Matkailualan yrittäjä Sami Päivike sai kahdelle yritykselleen yhteensä 200 000 euron koronatuen Business Finlandilta. Tuen avulla rovaniemeläisyrittäjä aikoo muuttaa moottorikelkkasafareja järjestävän Unique Creations International Oy:n pienkonekorjaamoksi.

– Aiemmin olemme korjanneet ja huoltaneet vain yhtiön moottorikelkkoja, mutta nyt aiomme tarjota korjaamopalveluja ulos. Paikalliset voivat tuoda korjattavaksi ja huollettavaksi esimerkiksi moottorikelkkoja, mönkijöitä ja ruohonleikkureita, yhtiön toimitusjohtaja Sami Päivike sanoo.

Päivikkeen mukaan avustusta käytetään pienkonekorjaamon käynnistämiseen liittyviin toimintoihin.

Lue täältä koko juttu Lapin isoimmista korona-tuen saajista.

22.4. kello 7.56 Rovaniemen lautakunnat alkavat kokoontua sähköisesti

Rovaniemen lautakunnat kokoontuvat keskiviikosta alkaen sähköisesti.

Lautakuntien päätösvalta siirrettiin kaupunginhallitukselle maaliskuussa. Siirto on ollut voimassa, kunnes toimielimet pystyvät tekemään päätökset sähköisesti.

Kaupungissa on valmisteltu sähköisten kokousten käyttöönottoa kiireellisesti poikkeusolojen alkamisesta lähtien.

Ensimmäinen sähköisen järjestelmän kautta pidettävä kokous on keskiviikkona kun Rovaniemen perusturvalautakunta kokoontuu.

21.4. kello 19.24 Ylen kysely: kunnat eivät pidä oppimisen kannalta tarpeellisena palata lähiopetukseen toukokuussa

Kuntien mukaan oppimisen kannalta ei ole tarvetta avata kouluja jo toukokuussa. Lasten vointi sen sijaan huolettaa kunnissa. Kuntien edustajat vastasivat Ylelle yksimielisesti, etteivät halua aikaistaa syyslukukauden alkua.

– Etäopetuksen jatkamista tulee harkita enemmän ihmisten terveyden kuin koulujen toiminnan näkökulmasta. Etäopetusta voidaan jatkaa, mikäli sillä voidaan lisätä turvallisuutta ja heikentää viruksen leviämistä. Lasten oppimisen kannalta ei parilla viikolla ei ole ratkaisevaa merkitystä, kommentoi Rovaniemen koulutuspalveluiden johtaja Kai Väistö.

Yle kysyi laajasti kuntien edustajilta pitäisikö lähiopetukseen palata toukokuun puolessa välissä. Vastauksia Yle sai 25 kunnan edustajalta kaikista maakunnista.

21.4. kello 17.02 Ei uusia koronatapauksia Lapin sairaanhoitopiirissä tiistaina

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on edelleen rauhallinen. Tiistaihin kello 15 mennessä ei ole ilmennyt uusia tapauksia. Alueella on yhteensä 88 tartuntatapausta, joista 18 ulkopaikkakuntalaisilla. Tiistai oli sairaanhoitopiirissä kolmas perättäinen päivä ilman koronatapauksia.

21.4. kello 16.41 Rovaniemen jätevedestä aletaan tutkia koronaviruksen esiintyvyyttä

Napapiirin Energia ja Vesi Oy toimittaa toukokuun alusta alkaen näytteen jätevedestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijamikrobiologiayksikön koronavirustutkimuksiin. Tutkimuksessa kerättävä tieto kertoo mahdollisesti viruksen levinneisyydestä ja infektioiden etenemisestä väestön keskuudessa. Tieto auttaa varautumisessa mahdolliseen toiseen epidemia-aaltoon.

Tutkimukset on jo aloitettu, ja Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Kuopiosta sekä Oulusta kerätään jätevesinäytteet kerran viikossa. Nyt tutkimukselle halutaan mahdollisimman laaja maantieteellinen kattavuus ja näytteenottoa laajennetaan muihin kaupunkeihin. Näytteenoton kustannuksista vastaa THL.

21.4. kello 13.40 Sodankylä lomauttaa lähes sata työntekijää, valtaosin sivistyspalveluista

Sodankylässä aletaan jakaa lomautusilmoituksia henkilöstölle jo tiistaina, kun yt-neuvottelut saatiin päätökseen maanantaina. Kovimmin koronan aiheuttama lomautustarve kouraisee Sodankylässä sivistyspalveluja, joista ollaan lomauttamassa 75 työntekijää.

Enintään kolmen kuukauden mittaiset lomautukset voivat alkaa kuukauden kuluttua ilmoituksen antamisesta.

21.4. kello 11.33 Lapin keskussairaala pikakouluttaa henkilökuntaa teho-osastolle

Lapin keskussairaala pikakouluttaa henkilökuntaa teho-osastolle koronaviruksen takia. Hoitohenkilöstöstä noin 60 sairaanhoitajaa, leikkaushoitajaa, lääkintävahtimestaria ja yksi osastofarmaseutti koulutetaan tehohoitoon ja siihen liittyviin oheistehtäviin.

Teho-osaston osastonhoitajan mukaan anestesiahoitajat ovat paras koulutettava ammattiryhmä, sillä heille on tuttua niin tehohoidossa käytettävä lääkitys kuin hätätilapotilaiden hoito leikkaussaliolosuhteissa. Mukaan on saatu myös entisiä teholla työskennelleitä hoitajia vuodeosastoilta ja poliklinikoilta.

Koulutettaville on luotu koulutuspaketti, he suorittavat teoriakoulutukset ja antavat näytöt niin laitteista kuin lääkehoidosta. Hoitamista opetellaan yhdessä tehohoitajan kanssa.

21.4. kello 10.45 Länsi-Pohjassa uusia tartuntoja

Länsi-Pohjassa on todettu kahdeksan uutta koronatartuntaa. Tartunnat liittyvät aiemmin todettuihin tartuntaketjuihin ja altistumisiin. Sairaanhoitopiirissä on nyt 91 tartuntaa.

21.4. kello 10.05 Ruokatarvikkeiden verkkokauppa on kasvanut Lapissa räjähdysmäisesti

Ruokatarvikkeiden verkkokauppa on moninkertaistunut koronaviruksen takia. Sekä valmiiksi kerättyjen ostosten nouto myymälästä että ruokatavaroiden tilaaminen kotiin on jo merkittävä osa kauppojen myynnistä myös Lapissa.

S-ryhmän Arina ei ole tosin ruoan nettimyyntiin vielä lähtenyt Lapin alueella, mutta kauppiasvetoisista K-ketjun liikkeistä suurin osa myy tuotteita myös kotiinkuljetuksena.

Monessa kaupassa nettimyynti on aivan uusi palvelu. Esimerkiksi Kemin Citymarketissa kotimyynti aloitettiin viime keskiviikkona.

20.4. kello 19.50 Rovaniemi hakee 2,5 miljoonaa euroa yksinyrittäjien toimintatukeen

Rovaniemi hakee työ- ja elinkeinoministeriöltä noin 2,5 miljoonan euron erityisavustusta käytettäväksi yksinyrittäjille myönnettäviin avustuksiin. Summa on laskennallinen Rovaniemen osuus käytettävissä olevasta 250 miljoonan euron valtionavustuksesta.

Yksinyrittäjän toimintatuki on 2 000 euron kertakorvaus, joka on tarkoitettu laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Yksinyrittäjät voivat hakea kaupungilta avustusta 30.9.2020 saakka. Lisätietoa Business Rovaniemen verkkosivuilta: https://businessrovaniemi.fi/yksinyrittajan-tuki/ (siirryt toiseen palveluun)

20.4. kello 18.58 Rovaniemen kaupunki maksaa lomarahat jo toukokuussa

Rovaniemen kaupunki maksaa koko henkilöstön lomarahat poikkeuksellisesti jo toukokuussa. Tarkoitus on helpottaa erityisesti niiden työntekijöiden taloudellista tilannetta, jotka mahdollisesti lomautetaan tai joiden työnteko on estynyt koronavirustilanteen vuoksi.

Lomarahat maksetaan Rovaniemen kaupungissa yleensä kesäkuun loppuun mennessä.

20.4. kello 16.46 Länsi-Pohjassa kaksi uutta, aiempiin tartuntaketjuihin liittyvää koronatartuntaa

Länsi-Pohjassa on viikonlopun jälkeen todettu kaksi uutta koronatartuntaa, jotka liittyvät aiemmin todettuihin tartuntaketjuihin. Tartuntoja on nyt 83.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu uusia koronavirustapauksia kahteen vuorokauteen. Viimeisimmät kolme tartuntaa todettiin lauantaina, jonka jälkeen tartunnan saaneita on yhteensä 88.

20.4. kello 18.00 Itärajan valvonta jatkuu korona-aikanakin, länsirajalla on liikuttu luvattomilla paikoilla

Normaaliin tapaan jatkuvan maastopartioinnin yhteydessä rajavartiosto on törmännyt muun muassa epäiltyyn törkeään metsästysrikokseen, jonka esitutkinta on aluillaan. Sisärajavalvonnan yhteydessä rajavartiosto on saanut viitteitä luvattomasta liikkumisesta rajanylityspaikkojen välisiltä alueilta.

20.4. kello 15.25: Korona lopetti työt ja palkanmaksu loppui lähes 140:ltä Rovaniemen kaupungin työntekijältä

Lähes 140:n Rovaniemen kaupungin työntekijän palkanmaksu on keskeytetty, koska heidän työnsä ovat loppunneet koronaepidemian vuoksi. He ovat esimerkiksi koulunkäynnin ohjaajia sekä taidemuseon, maakuntamuseon, kamariorkesterin, kirjastojen ja liikuntapalvelujen työntekijöitä.

– Työt ovat keskeytyneet tehtävissä, jotka olivat sidoksissa esimerkiksi kulttuurilaitosten ja liikuntapaikkojen aukioloon. Työt jatkuvat sellaisissa tehtävissä, jotka eivät ole sidoksissa näiden paikkojen aukioloon, kaupungin henkilöstöjohtaja Antti Määttä sanoo.

Ammattijärjestö kertoi aiemmin harkitsevansa työnantajan toimien riitauttamista.

20.4. kello 13.35: Rovaniemen kaupunki lomauttaa yli 300 varhaiskasvatuksen työntekijää – yli 200 määräaikaisen työt loppuvat

Rovaniemen kaupunki lomauttaa yli 300 varhaiskasvatuspalvelujen vakituista työntekijää. Lomautukset tehdään viiden päivän jaksoissa 20.5.-31.7.2020. Varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat päivähoito ja esiopetus.

Kaikkiaan lomautus koskee noin 320 työntekijää. Lomautusten ulkopuolelle jää vajaat 90 työntekijää esimerkiksi vuorohoidon tehtävissä olevaa työntekijää ja noin 40 sote-palveluihin töihin siirtyvää työntekijää, kerrotaan kaupungilta. Kaikkiaan kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa on noin 450 vakituista työntekijää.

Lisäksi yli 200 määräaikaisen työntekijän työt loppuvat 31.5.

Kaupunki perustelee lomautuksia työn vähentämisellä, sillä koronavirusepidemian vuoksi moni lapsi on kotona eikä päiväkodissa.

20.4. kello 10.00 Tenojoen kalastuslupien myyntiä lykätään

Tenojoen kalastuslupien myyntiä lykätään koronavirustilanteen takia. Myynnin oli tarkoitus alkaa maanantaina. Ely-keskuksen mukaan lupamyynti aloitetaan kuitenkin aikaisintaan 11. toukokuuta.

Koronavirukseen liittyvä poikkeuslainsäädäntö saattaa vielä muuttaa ajankohtaa. Ely-keskuksessa kuitenkin toivotaan, että lohen pyynti Tenojoella päästään aloittamaan kesäkuun alussa kuten tavallisesti.

20.4. kello 9.45 Markus Lohen mukaan koronarajoitusten purkamista voitaisiin pikkuhiljaa alkaa suunnitella

Koronarajoitusten alueellista purkamista ja koulujen osittaista avaamista pitäisi alkaa vähitellen suunnitella, sanoo keskustan kansanedustaja Markus Lohi.

Lohi huomauttaa, että Suomen talous ei kestä olla montaa kuukautta kokonaan suljettuna, minkä vuoksi rajoitusten portaittainen purkaminen on välttämätöntä.

Markus Lohi näkee, että samaan aikaan rajoitusten purkamisen kanssa pitää tehdä tiukempia toimia ikäihmisten ja riskiryhmäläisten suojaamiseksi.

19.4. kello 15.25: Puutarhayrittäjät luottavat kesäkukkien menekkiin nyt, kun kaikki ovat kotona

Lapin puutarhayrittäjät valmistautuvat myyntikauteen luottavaisin mielin. He uskovat, että kotiin pakotetut suomalaiset haluavat satsata kotipihaan nyt, kun matkoillekaan ei pääse.

Menekin sijaan puutarhayrittäjät miettivät, miten ostamisesta saadaan mahdollisimman turvallista. Niskan puutarhalla Rovaniemellä myyjien määrä aiotaan tuplata ja aukioloaikoja pidentää. Tasalan kasvitarhalla Keminmaassa valmistaudutaan lisäämään kotiinkuljetuksia. "Jos asiakkaat eivät liiku, me liikumme", toteaa myös Rovaniemen Marraskoskella puutarhaa pyörittävä Mika Ollila.

19.4. kello 13.30: Lapin poliisin ei ole tarvinnut puuttua julkisiin kokoontumisiin

Lapissa ei ole viikonlopun aikana kokoonnuttu julkisille paikoille niin, että poliisin olisi pitänyt asiaan puuttua. Hallitus on kieltänyt yli 10 hengen julkiset kokoontumiset.

Rikoskomisario Marko Ijäs kertoo, että joihinkin kotibileisiin poliisi on puuttunut. Poliisi on käynyt viime aikoina muistuttamassa turvaväleistä myös ikäihmisiä, joita on ollut koolla Lapin pienten kuntien pankkikonttorien edustoilla. Pankkikonttorit ovat joissain kunnissa auki vain kerran viikossa, jolloin samaan aikaan voi olla runsaasti ihmisiä odottamassa sisäänpääsyä.

19.4. kello 11.05: Länsi-Pohjan alueella ensimmäinen koronakuolema, uusia tartuntoja Lapissa vain yksi

Länsi-Pohjan alueella on tapahtunut ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema. Asiasta kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen. Korpelaisen käsitys on, että kuollut oli hoivakodin asukas, mutta hän korostaa, että kyse ei ole varmistetusta tiedosta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila ei vahvista asiaa vaan vetoaa yksityisyyden suojaan. Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei kuolemantapauksia ole vielä ollut.

Sunnuntaina Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä raportoitiin yksi uusi tartunta, joka liittyi jo tunnettuun tartuntaketjuun. Lapin sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja ole lauantain jälkeen ilmennyt.

18.4. kello 15.46 Länsi-Pohjan koronatilanne näyttää numeroiden valossa jo pahemmalta kuin Uudellamaalla

THL:n mukaan Länsi-Pohjassa on väkilukuun suhteutettuna enemmän uusia tartuntoja kuin Helsingissä ja Uudellamaalla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronatartuntojen määrä onkin kovassa kasvussa. Viikon aikana tapausten määrä on kaksinkertaistunut. Nyt todettuja tartuntoja on 80.

Taskila selittää Länsi-Pohjan korkeita lukuja kahdella pitkällä tartuntaketjulla ja hyvin kohdennetulla testauksella.

– Meidän kaikista näytteistä reilusti yli 12,2 prosenttia on positiivisia, mikä on Suomen suurin luku. Tämä kertoo näytteenoton osuvuudesta, Taskila sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin verrattuna Länsi-Pohjan tilanne on kuitenkin parempi kuin numeroiden valossa näyttää.

– HUS-alueella tautia liikkuu vapaasti. Meillä vapaata tautia ei ole löytynyt satunnaisotoksissa, Taskila sanoo.

18.4. kello 13.35 Lapissa 10 uutta koronatartuntaa – Kittilän kaivoksen testauksissa ei ole löytynyt tautia

Lapin sairaanhoitopiireissä on lähes yhtä paljon koronatartuntoja.

Vuorokauden aikana Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu kolme uutta tartuntaa vuorokauden aikana. Tartuntoja on nyt yhteensä 88.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on vuorokauden aikana todettu 7 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt yhteensä 80.

Molempien sairaanhoitopiirien uudet tartunnat liittyvät aiemmin tiettyihin ketjuihin.

Kittilän kultakaivoksella on testattu noin 400 työntekijää koronavirustartunnan osalta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että tässä vaiheessa on saatu 360 näytteen testitulos ja ne ovat kaikki negatiivisia.

– Se kertoo siitä, että Lapin tartunnat liittyvät matkailuun eli hiihtokeskuksiin, ulkomaihin tai Helsinkiin. Väestötasolla ei ole epidemiaa, Broas sanoo.

18.4. kello 9.35 Lapista 7 kuntaa THL:n vähintään viiden tartunnan listalla

Lapissa on seitsemän kuntaa, joissa on todettu vähintään viisi koronavirustartuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen listalla eniten tartuntoja on Kemissä, Torniossa, Kittilässä ja Rovaniemellä, joissa on todettu yli kaksikymmentä tartuntaa kussakin.

Kemissä on 28, Torniossa ja Kittilässä 26 kummassakin sekä Rovaniemellä 22 todettua tartuntaa.

Kolarissa on todettu 13, Ylitorniolla 8 ja Keminmaassa 5 tartuntaa.

17.4. kello 16.43 Koko Lapissa nyt 158 varmistettua koronavirustartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on eilisen jälkeen löytynyt kolme uutta koronatartuntaa. Kaikkiaan LSHP:n alueella on todettu 85 tartuntaa. Ulkopaikkakuntalaisia tartunnan saaneista on 17.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä uusia tartuntoja on 11. Alueelta on tiedossa kaikkiaan 73 koronavirustartuntaa.

Yhteensä Lapissa on siis todettu 158 koronatartuntaa.

17.4. kello 16.06 Korona sulki yrittäjäparin kaksi ravintolaa Rovaniemellä: "Uskon, että ravintolat avataan kesäkuun alussa"

Vaikka moni yrittäjä on ajautunut koronakriisin myötä ahtaalle, rovaniemeläinen ravintoloitsija Toni Kuusisto ei valita.

– Onhan tämä älyttömän huono tilanne, mutta tilanne on kuitenkin kaikille sama.

Kuusisto kertoo, että heillä on hyvin menneen sesongin myötä kassassa rahaa, jonka hän uskoo riittävän kriisin yli.

Rovaniemeläinen ravintolanpitäjä on toiveikas.

– Uskon, että ravintolat avataan kesäkuun alussa, Kuusisto toivoo.

Hän viittaa muihin pohjoismaihin, kuten Tanskaan ja Norjaan, joissa on alettu jo availemaan paikkoja.

17.4. kello 14.40 Hygieniahoitaja suosittaa: käytä maskia paikoissa, joissa ihmisiä on koolla

Esimerkiksi kauppareissulla saattaa tulla eteen tilanteita, joissa ihmisiä on lähistöllä hetkittäin runsaasti. Länsi-Pohjan keskussairaalan hygieniahoitaja Tuija Nurkkala näkisi mielellään, että maskeja käytettäisiin tällaisissa paikoissa.

Maski on puettava puhtain käsin, eikä sitä pidä kosketella kauppareissun aikana eikä varsinkaan välillä käyttää pois kasvoilta.

Kankaista tai kertakäyttöistä hengityssuojainta käyttäessäkin kannattaa pitää huolta turvaetäisyydestä aina kun vain mahdollista ja noudattaa hygieniaohjeita.

17.4. kello 14.32 Kysely Lapin yrittäjille: Moni yritys ei palaudu korona-kriisistä

Moni lappilainen yritys ei palaudu entiselleen koronakriisin jälkeen, käy ilmi Lapin yrittäjien teettämästä kyselystä. Runsas puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi, että heidän liiketoimintansa jatkuu sopeutettuna poikkeustilan jälkeen. Tällaisia odotuksia on etenkin kaupan alalla.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä joka viides kertoo, että liiketoiminta on loppunut kokonaan koronatilanteen takia. Yli 60 prosentilla vastanneista liiketoiminnasta on kadonnut vähintään kymmenen prosenttia, joka kolmannella jopa yli puolet.

Aiheesta voit lukea laajemmin täällä.

17.4. kello 13.38 Rovaniemellä saa puhelinpalvelusta asiointiapua ja neuvontaa

Rovaniemen kaupunki tarjoaa neuvontaa ja keskusteluapua kaikille kuntalaisille. Yli 70-vuotiaat ja riskiryhmässä olevat saavat myös asiointipalvelua, jota voi pyytää puhelimitse. Palvelua saa esimerkiksi kauppa- tai apteekkiasioita varten.

Rovaniemi-apu -puhelinnumero on 0800 155 880. Linja on avoinnaarkisin klo 9-16.

Pääsiäisen jälkeen on aloitettu myös soittokierros, jossa pyritään tavoittamaan kaikki yli 70-vuotiaat kaupunkilaiset. Heitä on Rovaniemellä noin 8000. Ensimmäisenä soitetaan yli 80-vuotiaille.

Soittoja tulee vain ja ainoastaan kaupungin 016-alkuisesta numerosta. Puhelukierros on tarkoitus saada tehtyä huhtikuun ja toukokuun aikana. Puhelun aikana keskustellaan henkilön tilanteesta, kartoitetaan tuen ja avun tarvetta sekä ohjataan tarvittaessa palvelujen piiriin.

17.4. kello 12.35 Ruotsi aloittaa Suomesta töissä käyvien koronavirustestauksia

Ruotsi aloittaa Suomen puolelta Ruotsissa töissä käyvien terveydenhuollon työntekijöiden koronavirustestaukset. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo saaneensa tiedon testauksista Östra-Norrbottenin johdolta.

Länsi-Pohjassa on todettu uusi Ruotsista tullut tartuntaketju, jota rajoitetaan kaikin tavoin. Taskilan mukaan aiemmat kolme Ruotsista tullutta ketjua on saatu katkaistua.

Todettujen koronavirustartuntojen määrä on kasvanut Länsi-Pohjassa yhdellätoista vuorokauden aikana. Tartuntoja on yhteensä 73.

17.4. kello 11.40 Norrbottenissa Puolustusvoimien ambulansseja hätiin koronapotilaiden kuljetuksiin

Norrbottenissa koronapotilaiden sairaskuljetuksiin saadaan apua Ruotsin Puolustusvoimilta ensi maanantaista lähtien.

Ruotsin SVT kertoo, (siirryt toiseen palveluun) että Luulajan ja Bodenin tukikohdista on saatu kolme ambulanssia kuljettajineen hoitamaan potilaiden kuljetuksia Haaparannan ja Jällivaaran ympäristössä.

Ambulanssin kuljettajalla on terveydenhuoltoalan koulutus ja kuljetuksissa on aina mukana myös paikallinen ensihoidon sairaanhoitaja.

Norrbottenissa on varmistettu 167 koronatartuntaa. Määrä on noussut viikossa 40:llä. 15 ihmistä on menehtynyt sairauteen.

17.4. kello 10.50 Pellossa aletaan jakaa aterioita etäkoululaisille

Pellon kunta aloittaa ateria-annosten jakamisen etäopetuksessa oleville peruskoulun oppilaille.

Paikalliset kuljetusalan yrittäjät toimittavat osan aterioista oppilaille kotiin kaksi kertaa viikossa. Näin kunta pyrkii tukemaan sekä perheitä että alueen liikennöitsijöitä korona-aikana.

Osan perheiden kanssa sovitaan aterioiden hakemisesta koululta.

Annosten jakelu alkoitetaan maanantaina.

17.4. kello 10.15 Keminmaa aloittaa yt-neuvottelut koronakriisin vuoksi

Keminmaa valmistautuu henkilöstön lomautuksiin koronaviruspandemiasta johtuvien poikkeusolojen vuoksi.

Kunnanhallitus päätti torstaina, että kunta aloittaa yt-neuvottelut 27. huhtikuuta. Henkilöstön lomautukset alkavat aikaisintaan 11. toukokuuta ja ne kestävät poikkeusolojen ajan.

Yhteistoimintamenettely koskee henkilöstöä, jonka työ on vähentynyt valmiuslain käyttöönotosta aiheutuneiden rajoitusten ja toimintayksiköiden sulkemisen vuoksi.

Lomautusten laajuus selviää lautakuntien käsittelyssä.

17.4 kello 08.35 Yksinyrittäjien 2000 euron koronatuki on haettavissa

Meri-Lapissa yksinyrittäjät voivat nyt hakea 2000 euron suuruista tukea koronakriisin aiheuttamiin talousvaikeuksiinsa.

Alueen kunnissa on yhteensä runsaat 1800 yksinyrittäjää ja rahaa on jaettavana liki 2,3 miljoonaa euro.

Kunnille tuen maksamiseen myönnetty valtionavustus ei riitä kuitenkaan kaikille yksinyrittäjille.

Tornion kehittämisyhtiö Team Botnian toimitusjohtaja Marko Alamartimon mukaan voidaan olettaa, että kaikilla yksinyrittäjillä ei ole tarvetta tai edellytyksiä tuen hakemiseen.

16.4. kello 19.00 Ranuan eläinpuiston eläinten elo on rauhaisaa koronaviruspandemian vuoksi

Parisataa eläintä viidestäkymmenestä eri arktisesta eläinlajista viettää nyt rauhallista kevätlomaa ilman häiritseviä ihmislaumoja. Eläinten hyvinvoinnista huolehtii viisi valituista eläintenhoitajaa.

Ranuan eläinpuisto vuonna 1983. Siellä käy enimmillään yli 150 000 ihmistä vuodessa. Tänä vuonna vastaaviin lukuihin tuskin päästään.

Koronan takia puiston ollut suljettuna 21. maaliskuuta lähtien. Puisto on tarkoitus avata yleisölle jälleen kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

16.4. kello 16.42 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä uusi tartuntaketju – 7 uutta koronatapausta, muualla Lapissa tilanne on rauhoittunut.

Länsi-Pohjassa on varmistettu seitsemän uutta koronatartuntaa eilisen jälkeen. Sen sijaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole tullut tietoon uusia tartuntoja kahteen päivään; viimeisin tapaus todettiin tiistaina.

Osa Länsi-Pohjan uusista tartunnoista liittyy uuteen tartuntaketjuun.

– Nyt on tullut ilmi kolmas rypäs, eli osa uusista tartunnoista on uuden tartuntaketjun alku. Osa niistä liittyy kahteen aiempaan tartuntaketjuun, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila sanoo.

Taskila arvelee, että tartuntojen määrä kasvaa lähipäivinä.

Koronatartuntoja on Lapissa nyt yhteensä 144. Niistä 62 on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella. Muualla Lapissa sairastuneita on 82.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin muodostavat Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio. Muut Lapin kunnat kuuluvat Lapin sairaanhoitopiiriin.

16.4. kello 15.30 Lapin koronatilanne näyttää rauhoittuneen

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole tullut uusia tartuntoja tietoon kahteen päivään; viimeisin tapaus todettiin tiistaina.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että ilmeisesti Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole liikkeellä koronavirusta väestötasolla eli epidemiana, koska kaikki sairastumiset ovat liittyneet hiihtokeskuksiin ja ne on saatu kartoitetuksi.

16.4. kello 13.39 Oulunkaaren alueella koronatartuntoja

Oulunkaaren alueella on todettu yksittäisiä koronavirustartuntoja. Tartunnoista ei julkaista tarkempia tietoja, koska yksityisyydensuoja voisi vaarantua tapausten vähäisen määrän vuoksi.

Lapin kunnista Oulunkaari tuottaa Simon sosiaali- ja terveyspalvelut. Oulunkaareen kuuluvat myös Ii, Pudasjärvi, Utajärvi ja Vaala.

THL julkistaa sellaiset kunnat, joissa on vähintään viisi tartuntaa. Listalla ei ole mukana Oulunkaaren kuntia.

16.4. kello 13.00 VR ei lisää vuoroja pohjoiseen, vaikka Uudenmaan sulku purettiin

VR:n mukaan junavuoroja ei ole tulossa lisää, vaikka yhtiön verkkopalvelussa saattoi saada sellaisen käsityksen.

Yhtiöstä kerrotaan, että matkustajamäärät vähenivät merkittävästi jo ennen Uudenmaan rajojen sulkemista eikä VR odota rajan avaamisen vaikuttavan merkittävästi junamatkustuksen lisääntymiseen.

VR:n mukaan matkamäärät ovat laskeneet yleisesti noin 90 prosenttia ja tämä koskee myös esimerkiksi Lappiin suuntautuvia vuoroja.

16.4. kello 12.44 Yli sadan vuoden perinteeseen poikkeus koronan vuoksi: vanhoillislestadiolaisten Suviseurat järjestetään tänä vuonna vain radiossa ja internetissä

Kesäseuraradio alkaa kahdeskymmenesneljäs kesäkuuta. Suviseurat oli tarkoitus järjestää tänä kesänä Reisjärvellä. Tapahtuma järjestetään siellä ensi vuonna.

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurat on Pohjoismaiden suurin hengellinen kesätapahtuma. Se on kerännyt viime vuosina enimmillään kahdeksankymmentätuhatta yhtäaikaista kävijää.

Tapahtumalla on jo yli satavuotinen historia: ensimmäiset Suviseurat järjestettiin vuonna 1906. Seurakokoontuminen on tätä ennen peruuntunut ainoastaan kolme kertaa.

Vuonna 1915 Ruotsin Kalixiin suunnitellut seurat peruttiin kulkutautiepidemian vuoksi. Vuonna 1940 seuroja ei järjestetty, kun jatkosota alkoi, ja vuonna 1944 seuroja ei pidetty Kannaksen ratkaisutaistelujen takia.

16.4. kello 11.47 Rovaniemi soittaa kaikille yli 70-vuotiaille

Rovaniemen kaupunki työllistää osan koronaviruksen takia palkkansa menettäneistä ikäihmisten puhelinpalveluun.

Kaupunki on tiistaina aloittanut soittokierroksen, jonka aikana on tarkoitus soittaa kaikille kaupungin yli 70-vuotiaille, kysellä kuulumisia, kartoittaa heidän tilannettaan ja ohjeistaa tarvittaessa eteenpäin. Heitä on kaupungissa vajaat 8 000. Soittokierros on aloitettu 80-vuotta täyttäneistä.

Soittajiksi on otettu 30 vapaa-ajan palveluissa työskentelevää henkilöä, joiden työ on koronaviruksen takia keskeytynyt.

Kaupunki avaa perjantaina myös kaikille avoimen neuvontapuhelimen, johon se työllistää 10 varhaiskasvatuksen työntekijää, joiden työ on koronavirustilanteen vuoksi vähentynyt.

Myöhemmin kaupungin on tarkoitus käynnistää myös asiointipalvelu yhdessä seurakunnan ja neuvokkaan vapaaehtoisten kanssa.

Korjattu 17.4. kello 11:27 Kaupunki avaa kaikille avoimen neuvontapuhelimen perjantaina, ei ensi viikolla kuten aiemmin kerroimme.

16.4. kello 07.10 Torniossa yläkoulun oppilaat tutustuvat virtuaalisesti työelämään

Torniossa toteutetaan yläkoululaisten työelämään tututustumisjakso virtuaalisesti. Putaan koulun opinto-ohjaaja Päivi Pukero kertoo, että työpaikat ovat lähteenet innokkaasti mukaan kahdeksasluokkalaisten oppilaanohjauksen tunnille.

Eri alojen ammattilaisia on pyydetty kertomaan etäyhteyden kautta omasta työstään, koska oppilaat eivät pääse koronakriisin vuoksi tet-jaksolle työpaikoille

15.4. kello 17.07 Lapissa uskotaan vahvasti, että Uudenmaan rajojen aukaisu ei aiheuta matkailijavirtaa pohjoiseen

Uudenmaan sulku purettiin keskiviikkona. Pääministeri Sanna Marin vetosi kuitenkin kansalaisiin, ettei mökeille nyt lähdettäisi.

Lapissa luotetaan ihmisten vastuullisuuteen. Arvioiden mukaan mitään ryntäystä pohjoiseen tuskin tulee.

Lapissa Kittilä on yksi Suomen suosituimmista mökkipaikkakunnista. Kittilän Levillä on noin 3000 mökkiä. Kittilän kunnan johtava lääkäri Heidi Tanninen ei usko, että Uudeltamaalta tulisi pilvin pimein väkeä Kittilän lumisiin maisemiin.

– Nyt on kuitenkin menty jo pääsiäisen ohi ja eikä niin sanottua hiihtoaikaa ole enää kovin monta viikkoa. Yleensäkin on niin, että pääsiäisen jälkeen eteläsuomalaiset lähtee veneilemään ja puutarhahommiin ja harvempi lähtee enää hiihtämään, Tanninen toteaa.

15.4. kello 16.22 Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri: Länsi-Pohjan ja Uudenmaan koronatilanteet eivät ole samanlaiset

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila ei pidä perusteltuna Länsi-Pohjan ja Uudenmaan koronatilanteen vertailua, vaikka Länsi-Pohjassa on toiseksi eniten tartuntoja, jos määrät suhteutetaan väestöpohjaan.

Taskilan mukaan Länsi-Pohjan väkilukuun suhteutettu korkea luku selittyy pitkälti onnistuneesti kohdennetulla testauksella. korkealle luvulle on selkeä selitys.

Taskilan mielestä Länsi-Pohjan ja Uudenmaan tilanteet poikkeavat toisistaan myös siksi, että Länsi-Pohjassa tartuntaketjut ovat edelleen jäljitettävissä.

Taskilan mukaan Ruotsi ei ole Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä merkittävä tartuntojen lähde.

15.4. kello 15.30 Pohjoisen sairaanhoitopiireissä ei uskota Uudenmaan rajojen avaamisen lisäävän koronaviruksen leviämistä Lappiin

Sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila että Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas arvioivat, että Uudenmaan rajan avautumisella ei ole isoja vaikutuksia epidemian leviämiseen Lapissa. Sairaanhoitopiireistä korostetaan,että kokoontumisrajoitukset ja kehotus välttää matkustamista ovat edelleen voimassa. Ryntäystä Lappiin ei odoteta myöskään siksi, koska hiihtokeskukset ovat kiinni.

15.4. kello 14.36 Sodankylän elokuvajuhlat siirtyvät tältä vuodelta verkkoon

Sodankylän kansainväliset elokuvajuhlat järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti internetissä. Festivaalijärjestäjien mukaan keskiyön auringon elokuvajuhlia olisi mahdoton ajatella järjestettäväksi syyskesällä.

– Festivaalia ei varsinaisesti peruuteta, eikä siirretä. Se muuttaa muotoaan. Viimeiset neljä viikkoa on suunniteltu rinnan sekä perinteistä festivaalia, että vaihtoehtoisia toteutustapoja. Kaikki luovuuden voimat on vapautettu, kuvailee elokuvajuhlien tiedottaja Saija Holm.

Tapahtuman piti viettää tänä vuonna 35-vuotisjuhliaan, mutta nyt juhlafestivaali on päätetty järjestää vasta seuraavana vuonna.

15.4. kello 08.22 Kemiläinen pipotehdas on alkanut valmistaa kankaisia kasvomaskeja

Kemiläinen pipotehdas on alkanut valmistaa kankaisia kasvomaskeja. Kyseessä on maski, joka estää pisaroiden leviämisen esimerkiksi oireettomalta taudinkantajalta ympäristöön.

Se ei ole kuitenkaan hengityssuojain, joka antaisi käyttäjälleen varman suojan koronavirusta vastaan.

Husky Oy:n toimitusjohtaja Marjo Kuparinen näkee, että epidemian aikana on tarvetta myös vähemmän suojaaville kasvomaskeille, koska kirurgiset suu-nenäsuojukset ja tehokkaammat hengityssuojaimet menevät sote-alan ammattilaisten ja riskiryhmien käyttöön.

Kuparisen mukaan maskit on valmistettu Tukesin ohjeiden mukaan. Tehdas pystyy valmistamaan satoja kasvomaskeja päivässä.

15.4. kello 8.15 Osa Lapin kansanedustajista uskoo, että koronakriisi voi tuoda isoja ja pysyviä muutoksia arkeen

Lähes puolet Lapin kansaedustajista arvioi, että koronakriisi muuttaa elämäämme pysyvästi.

Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista ainoastaan keskustan Markus Lohi on sitä mieltä, että koronakriisi ei aiheuta elintapoihin pysyviä muutoksia.

Perussuomalaisten Kaisa Juuso uskoo, että koronapandemian seurauksena avoimien rajojen suosio tulee vähenemään ja henkilökohtaisilta riskeiltä suojaudutaan entistä paremmin.

Kokoomuksen Heikki Autto ja sosiaalidemokraattien Johanna Ojala-Niemelä arvioivat, että erityisesti työelämässä tulee tapahtumaan pysyvä muutos.

Keskustan Katri Kulmuni ja Mikko Kärnä sekä vasemmistoliiton Markus Mustajärvi eivät vastanneet Ylen lähettämään kyselyyn.

14.4. kello 13.34 Pääsiäinen toi Lappiin lähes 40 uutta koronatartuntaa

Lapissa on todettu nyt yhteensä 136 varmistettua koronavirustartuntaa. Pääsiäisen aikana uusia tartuntoja kirjattiin Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella kummassakin 19 kappaletta, eli yhteensä 38 uutta tartuntaa. Lapin sairaanhoitopiirissä tartuntoja on maanantain tietojen perusteella 82 ja Länsi-Pohjassa tällä hetkellä 54 kappaletta.

Eniten tartuntoja lukumääräisesti on Kittilässä, yhteensä 36. Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan mukana on sekä paikkakuntalaisten että muualla kotipaikkaansa pitävien, esimerkiksi kausityöläisten, tartunnat. Lue lisää tästä jutusta.

14.4. kello 11.45 Länsi-Pohjassa yli 50 koronavirustartuntaa

Länsi-Pohjassa varmistettujen koronavirustartuntojen määrä on pääsiäisviikonlopun aikana noussut yli 50:een.

Mehiläinen Länsi-Pohjan mukaan alueella on todettu maanantaihin mennessä 53 tartuntaa. Testejä on tehty 544.

THL:n viimeisempien tietojen mukaan Kemissä ja Torniossa on kummassakin yli kaksikymmentä tartuntaa. Keminmaassa tartuntoja on viisi.

Kunnista, joissa tartuntoja on alle viisi, ei ole saatavissa tietoja.

14.4. kello 07.45 Kemin Sauvosaaren koululla ei järjestetä lähiopetusta

Kemin Sauvosaaren koululla ei järjestetä lähiopetusta tällä viikolla eli viikolla 16. Mehiläinen Länsi-Pohjan virkalääkäripäivystäjä ja infektiotaudeista vastaava lääkäri määräsivät sunnuntaina koulun henkilökunnan kotikaranteenin.

Karanteeni kestää tämän viikon sunnuntaihin saakka. Etäopetus jatkuu normaalisti.

Sauvosaaren koululla on viime viikolla todettu koronavirustartuntoja. Sekä oppilaita että koulun henkilökuntaa on mahdollisesti altistunut virukselle.

14.4. kello 7.35 Mainosmyynnin hiipuminen koettelee Lapin paikallislehtiä

Yritykset ovat sulkeneet koronakriisin vuoksi ovensa, mikä on vähentänyt lehdissä mainostamista huomattavasti.

Ilmaisjakelulehdet ovat jo harventaneet julkaisukertojaan ja tilattavissa paikallislehdissä on vähennetty sivumääriä.

Ilmaisjakelussa olevat Uusi Rovaniemi ja Lounais-Lappi ilmestyvät toistaiseksi vain kerran viikossa ja Kemi-Tornio Kaupunkilehti sekä Koillismaan uutiset vain joka toinen viikko.

Sompio-lehteä, Inarilaista ja Saariselän sanomia julkaiseva Lapin lehtikustannus oy on lomauttanut osan työntekijöistään.

Kemijärvellä ilmestyvän Koti-Lapin, Enontekiön sanomien, Luoteis-Lapin ja Kittilä-lehden kustannusyhtiössä SLP-mediassa on niin ikään päätetty lomautuksista.

11.4. kello 12.14 Koronakriisi innosti seurakunnat digiloikkaan

Poikkeustilanne on lisännyt tarvetta hengelliselle tuelle. Poikkeustilanteessa monet seurakunnat ovat ottaneet todellisen digiloikan ja löytäneet uusia tapoja kohdata avun tarpeessa olevia ihmisiä esimerkiksi verkossa. Simolainen diakonissa Ritva Lampela on ottanut haltuun itselleen täysin uusiakin sosiaalisen median työkaluja. Hän esimerkiksi teki kotonaan videon, jossa luki saarnatekstiä. Video julkaistaan seurakunnan Facebook-sivuilla.

11.4. kello 9.57 Länsi-Pohjan alueella uusia koronatartuntoja – Lapissa nyt yli sata tautitapausta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä varmistunut kaikkiaan 42 koronatautitapausta. Perjantaina vahvistettujen tartuntojen määrä kasvoi kuudella ja lauantaina sairaanhoitopiiristä kerrottiin yhdestä uudesta tartunnasta. Lisäksi yksi tulos on tarkistusanalyysissä muuttunut negatiiviseksi. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri päivittää alueen koronatilannetta netissä, linkin sivulle löydät tästä (siirryt toiseen palveluun).

Kaikkiaan Lapissa on nyt vahvistettu yli sata koronatartuntaa. Lapin sairaanhoitopiirissä oli jo torstaihin mennessä varmennettu 63 koronavirustartuntaa. Lapin sairaanhoitopiirin tilannepäivitykseen pääset tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

9.4. kello 19.46 Lapin matkailussa uskotaan lähimatkailun korostumiseen koronaviruksen jälkeen

Lapin matkailu kokee muutoksen koronakriisin jälkeen. Asiantuntijat ja yrittäjät uskovat, että lähimatkailun merkitys korostuu koronaviruksen jälkeen. Ihmiset hakevat kotimaasta turvallisia matkustusvaihtoehtoja. Lisäksi matkustuspäätöksiin vaikuttavat ihmisten ostovoima ja lentoliikenteen palautuminen. Lapin matkailuyrittäjän mielestä normaaliin pääseminen vaatii aikaa.

9.4. kello 19.33 Norrbottenissa tartunnan saaneiden määrä nousee yhä

Pohjois-Ruotsissa koronatartuntojen määrä nousee yhä. Norrbottenissa on tähän mennessä varmistettu koronatartunta 128 ihmisellä. Kuluneen vuorokauden aikana uusia tartuntoja on todettu 20. Sairaalahoidossa on puolensataa ihmistä, heistä yhdeksän on tehohoidossa, tautiin on menehtynyt kahdeksan ihmistä.

Ruotsalaisia on kehotettu pysymään pääsiäisenä kotona, vetoomuksen ovat esittäneet paitsi useat infektiolääkärit, myös pääministeri Stefan Löfvèn. Tästä huolimatta esimerkiksi Kiirunassa lähellä Norjan rajaa sijaitseva Riksgränsenin hiihtokeskus on ilmoittanut pitävänsä rinteensä auki myös pääsiäisenä.

9.4. kello 19.25 Pohjois-Suomessa valmistellaan omaa tuotantoa hengityssuojaimille

Pohjois-Suomessa valmistellaan omaa miljoonaluokan tuotantoa vaativille hengityssuojaimille. Tuotantoketjun perustamista pohjoisen tarpeisiin on selvitetty valtion toimeksiannosta, ja nyt tuotantosuunnitelmia tehdään jo paikallisten yritysten kanssa, kertoo Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Hänen mukaansa tavoitteena on tuottaa puolessa vuodessa kymmenen miljoonaa kirurgista maskia. Vaativampienkin suojainten valmistusmäärät olisivat miljoonaluokkaa. Kirurgisten maskien tuotanto voisi alkaa touko-kesäkuussa ja tehokkaampien hengityssuojainten myöhemmin kesällä.

9.4. kello 16.25 Muonion kuntakin aloittaa yt-neuvottelut

Muonion kunta aloittaa YT-neuvottelut henkilöstön kanssa. Kunnan mukaan osa henkilöstöstä ei voi toimia omassa työssään tai työtehtävät ovat vähentyneet toimipaikkojen sulkemisen ja toimintojen supistamisen vuoksi. Toisaalta työvoiman tarve kasvaa erityisesti sote-palveluissa.

Kunnan mukaan lomauttaminen ei ole YT-neuvottelujen tärkein päämäärä. Työntekijöitä siirretään ensi sijassa tilapäisesti toisiin tehtäviin. Lisäksi pyritään käyttämään kaikki rästissä olevat lomat ja ylityövapaat.

9.4. kello 15.52 Lapissa nyt lähes sata laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa – Länsi-Pohjassa suhteellisesti paljon tartuntoja

Lapissa on nyt todettu yhteensä 98 varmennettua koronavirustartuntaa. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tapauksia on yhteensä 35, nousua eilisestä on muutaman tartunnan verran. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella varmennettuja koronavirustartuntoja on nyt asukaslukuun suhteutettuna eniten Uudenmaan jälkeen.

Lapin sairaanhoitopiirissä on varmennettu nyt yhteensä 63 koronavirustartuntaa, nousua eilisestä on seitsemän tapausta.

9.4. kello 15.12 Kemissä Sauvosaaren koulussa koronatartuntoja

Kemissä Sauvosaaren koululla on todettu koronavirustartuntoja. Sekä oppilaita että koulun henkilökuntaa on mahdollisesti altistunut virukselle.

Koulussa jatketaan kuitenkin lähiopetusta.

Yleistä karanteenia ei ole määrätty Kemin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Kari S. Lankisen arvion perusteella. Lankisen mukaan mahdollinen altistuminen on tapahtunut useita päiviä sitten, joten karanteenin merkitys olisi vähäinen.

Varotoimenpiteenä huoltajat voivat pitää lapsensa kotona.

9.4. kello 13.28 VR supistaa lisää kaukojunaliikennettä – koronaviruksen vuoksi matkamäärät laskeneet noin 90 prosenttia

VR supistaa lisää kaukojunaliikennettä. Uudet supistukset tulevat voimaan toukokuun alussa ja yhdessä aiemmin päätösten kanssa kaukoliikennettä supistetaan yli 40 prosentilla.

VR:n Etelä-Suomen ja pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteeseen ei tule uusia muutoksia. VR:n matkamäärät ovat laskeneet koronavirusepidemian aikana noin 90 prosenttia.

9.4. kello 13.15 Myös sielunhoitoa tarjotaan nyt etäyhteyksin

Kriisiaikana korostuu myös hengellisentyön tarve. Simossa diakonityötä tekevä Ritva Lampela kertoo, että yhteyttä otetaan etenkin ruoka-avun vuoksi, mutta ihmiset haluavat keskustella myös kornaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta.

Ritva Lampelan kokemus on, että keskusteluavun antaminen onnistuu myös etänä. Lampela näkee, että osalle avun hakeminen voi olla helpompaa, kun sen voi tehdä anonyymisti.

9.4. kello 13.03 Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalinnat tehdään etävalintakokeilla tai muilla kriteereillä – perinteisiä pääsykokeita ei järjestetä

Yliopistojen perinteisiä valintakokeita ei voida järjestää keväällä koronaviruspandemian takia. Yliopistojen rehtorineuvosto Unifi on päättänyt, että valinnat järjestetään vaihtoehtoisilla, fyysistä kontaktia välttävillä tavoilla. Alakohtaisista yhteisvalinnoista pidetään kiinni, mutta ne toteutetaan digitaalisten valintatapojen, verkkokurssien, todistusvalinnan tai avoimen yliopiston väylän avulla. Pieniä valintakokeita voidaan pitää tarkoin varotoimenpitein.

Myös ammattikorkeakoulut ovat päättäneet, että kevään toisen yhteishaun valintakoe järjestetään etäkokeena poikkeusolojen takia. Kevään toisen yhteishaun valintakoe järjestetään etäkokeena koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia.

Valintakoe järjestetään kesäkuun alussa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Korkeakoulujen kevään on valintakokeita on perinteisesesti järjesetetty toukokuussa sekä kesäkuussa.

9.4. kello 12.30 Akava riitauttaa Kemissä ja Rovaniemellä koronaepidemian vuoksi tehdyt palkanmaksukeskeytykset

Työntekijäjärjestöt eivät hyväksy Kemin ja Rovaniemen päätöksiä keskeyttää työntekijöiden palkanmaksu ennen yt-menettelyä. Muun muassa Akavan Erityisalat aikoo riitauttaa epäselvät tapaukset.

Kemi keskeyttää 40:n ja Rovaniemi 114:n kulttuuri- ja koulutusalan päätoimisen työntekijän palkanmaksun koronaviruksen aiheuttamien poikkeustoimien vuoksi.

Koska esimerkiksi kirjastot ja museot on suljettu ja teatteri- sekä orkesteriesiintymiset kielletty, kaupungit katsovat, että palkanmaksu voidaan keskeyttää työn estymisen vuoksi.

Kaupungit vetoavat työsopimuslain säädökseen, jota sovelletaan yllättävän tapahtuman tai onnettomuuden sattuessa. Työntekijäjärjestöjen mielestä koronaviruspandemia ei ole tällainen syy.

9.4. kello 12.13 Lapin AMK ei peri avoimen opiskelijamaksuja koronan vuoksi lomautetuilta tai työttömiltä

Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa koronakriisin vuoksi lomautetuille ja työttömäksi joutuneille maksuttomia opiskelumahdollisuuksia.

Maksuttomuus koskee avoimen ammattikorkeakoulun opintoja loppuvuoden ajan.

Maksuttomuus koskee myös syksyllä alkavia polku- ja väyläopintoja. Niissä maksuton opiskeluoikeus ulottuu ensi vuoden heinäkuun loppuun asti.

llmoittautumisen yhteydessä on esitettävä todiste lomautuksesta tai työttömyydestä.

9.4. kello 11.25 Koronakriisi on ruuhkauttanut rajaneuvonnan

Rajaneuvontaan tulvii yhteydenottoja etenkin työmatkaliikenteeseen liittyvistä rajoitteista ja karanteenisäännöistä.

Koordinaattori Päivi Koivupalo kertoo, että yhteydenottoja tulee sekä Suomesta että Ruotsista. Työntekijät ja työnantajat kysyvät esimerkiksi, että milloin kyseessä on välttämätön työskentely ja millainen todistus siitä tulee rajalla esittää.

Myös Suomessa toimivat ulkomaalaiset alihankintayritykset ovat haluneet tietoa siitä, miten heidän työntekijänsä voivat nyt liikkua rajan yli.

Koivupalo sanoo, että yhteydenotot rajaneuvontaan ovat moninkertaistuneet koronakriisin aikana. Ruuhkautuneeseen rajaneuvontaan on palkattu tällä viikolla uusi työntekijä.

9.4. kello 8.40 Perheiden tilanteet voivat kärjistyä koronakriisin pitkittyessä

Lapin ensi- ja turvakodilla varaudutaan siihen, että asiakasmäärät tulevat koronakriisin vuoksi kasvamaan.

Vastaavan sosiaalityöntekijä Johanna Karjalaisen mukaan tilanne on tällä hetkellä turvakodilla rauhallinen, mutta kriisin pitkittymisen arvioidaan lisäävän turvakotipalvelujen tarvetta ja asiakkaiden määrää.

Karjalaisen mukaan perheet ovat monenlaisien paineiden alla, muun muassa lomautukset, taloudelliset ongelmat ja jatkuva koko perheen yhdessä olo voivat kärjistää tilanteita kotona.

8.4. kello 19.43 Viranomaisten siniset valot vilkkuivat aplodien saattelemana hoitohenkilökunnalle Meri-Lapissa

Kemissä nähtiin keskiviikkona liikuttava kunnianosoitus hoitotyötä koronatilanteen keskellä tekeville. Poliisin, tullin, rajavartiolaitoksen ja pelastuslaitoksen väki osoitti hyvänmielentempauksellaan kiitosta ja arvostusta Länsi-Pohjan keskussairaalassa työskentelevää hoitohenkilökuntaa kohtaan. Voit lukea jutun ja katsoa videon tästä linkistä, kuinka viranomaiset kiittivät koronapandemian keskellä työskentelevää sairaalan henkilökuntaa. Poliisikoirakin yhtyi haukullaan taputuksiin,

8.4. kello 16.46 Lapissa uusia koronatartuntoja – Lapin sairaanhoitopiirin tapauksista noin kaksi kolmesta tapauksesta Kittilän ja Kolarin alueilla

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Nyt tapauksia on sairaanhoitopiirin alueella kaikkiaan 56. Sairaanhoitopiirin alueella todetuista tautitapauksista noin kaksi kolmesta tapauksesta on todettu Kittilän ja Kolarin alueella, valtaosa Kittilässä, missä määrä nousi eilisestä viidellä ja on nyt 23.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu nyt yhteensä 32 tartuntaa, mikä on kymmenen enemmän kuin eilen. Kaikkiaan Lapissa on siis nyt 88 varmistettua koronatartuntaa.

8.4. kello 15.52 Länsi-Pohjassa lähestytään epidemiaa – johtajaylilääkäri korostaa karanteenien tärkeyttä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä lähestytään koronavirustartunnoissa epidemiavaihetta. Sairaanhoitopiirin mukaan tartuntojen määrä on noussut 32:een ja osa tartuntaketjuista on pitkiä.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila muistuttaa, että karanteeniin määrätty henkilö ei saa poistua kotoaan ja että tartuntalain mukaisen karanteenin rikkominen voi olla rangaistava teko.

Taskila muistuttaa myös, että hallituksen asettamien rajoitusten ja suositusten noudattaminen on tässä tilanteessa erittäin tärkeää, jotta viruksen leviämistä voidaan hillitä.

8.4. kello 14.40 Kittilässä vahvistettuja koronatartuntoja Lapissa suhteellisesti eniten – lisäksi pulaa suojavarusteista

Kittilässä koronatartuntojen määrä on muutamassa päivässä kasvanut selvästi. Nyt tartuntoja on lähes 20. Se on väkilukuun suhteutettuna eniten Lapissa. Näytteitä Kittilässä on otettu pitkästi toistasataa. Valtaosa tartunnan saaneista pystyy potemaan tautia kotona.

Toistaiseksi Kittilän terveydenhoitohenkilöstöä on riittävästi, mutta suojavarusteista on pulaa, johtava lääkäri Heidi Tanninen kertoo. Kolarissa suojavarusteita arvioidaan olevan riittävästi, sanoo Kolarin johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi.

8.4. kello 14.11 Mehiläinen Länsi-Pohja julkaisee koronatautitilastoja sivullaan

Mehiläinen Länsi-Pohja on alkanut julkaista verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) tietoa koronatutkimuksista ja vahvistetuista tautitapauksista. Tiedot koronataetunnoista ja sairaalassa tehtyjen testien määrästä päivittyvät verkkosivulla kerran päivässä. Mehiläinen Länsi-Pohjan liiketoimintajohtaja Lasse Männistö perustelee verkkoseurantaa sillä, että alueen koronatilanteesta halutaan viestiä avoimesti.

8.4. kello 13.52 Poikkeusaika on kasvattanut lähilihan kysyntää

Merilappilaisen lähilihan kysyntä on kasvanut koronakriisin seurauksena. Moni lihan pientuottaja kertoo, että suoramyynti kuluttajille on lisääntynyt poikkeusaikana.

Erityisesti jauheliha tekee kauppansa myös suoraan tuottajalta ostettuna. Lähilihan myynti ravintoloihin on tyrehtynyt lähes täysin, mutta kuluttajamyynti on paikannut tilannetta.

8.4. kello 13.49 Mehiläinen Länsi-Pohja lomauttaa kymmeniä työntekijöitä

Mehiläinen Länsi-Pohja lomauttaa 60 työntekijää. Eniten lomautuksia on suun terveydenhuollossa. Lisäksi lomautukset koskevat esimerkiksi kuntoutusta, välinehuoltoa, sihteerien tehtäviä ja avustavia töitä.

Suurin osa lomautuksista on osa-aikaisia eli työntekijät ovat osan viikosta töissä ja osan viikosta lomautettuna.

Koronaviruksen vuoksi Länsi-Pohjassa on supistettu kiireetöntä hoitoa eikä kaikille työntekijöille ole löytynyt korvaavaa työtä edes Mehiläisen muista yksiköistä.

Liiketoimintajohtaja Lasse Männistö perustelee lomautuksia sillä, että toiminnan täytyy olla taloudellisesti kestävällä pohjalla.

8.4. kello 13.00 Lapin kuntapäättäjät vaativat hallitukselta lisää tukea yrityksille ja kunnille

Lapin kuntajohtajat pitävät hallituksen suunnittelemia tukitoimia riittämättöminä. Lapin liiton tilaisuuteen osallistuneiden kuntajohtajien ja kuntapäättäjien mukaan hallituksen kehysriihessä on kohdennettava nopeasti ja riittävästi rahaa yritysten tukiin.

Lisäksi he haluavat suoraa tukea kunnille, jotta yritysten tukitarpeet voidaan käsitellä nopeasti.

7.4. kello 20.48 Lapissa 73 koronavirustartuntaa

Lapissa on varmistettu tiistaihin mennessä 73 koronavirustartuntaa. Se on 14 tartuntaa enemmän kuin maanantaina. Lapin sairaanhoitopiirissä koronatartuntoja on todettu 51 ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä 22.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Jyri J. Taskilan mukaan kaikki tartuntaketjut on pääsääntöisesti pystytty jäljittämään sairaanhoitopiirin alueella. Kun oireisesta potilaasta tehdään riskiarviota koronatestin tekemistä varten, arvioidaan Taskilan mukaan muun muassa potilaan yhteyksiä Leville, Uudellemaalle ja rajan yli.

7.4. kello 13.50 Pohjois-Ruotsissa iloitaan työssäkulkuliikenteen jatkumisesta

Pohjois-Ruotsissa Norrbottenissa Suomen hallituksen uusi linjaus rajaliikenteestä on otettu vastaan helpottuneena. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa on eletty piinaavassa epävarmuudessa rajaliikenteen tiukennuspäätöstä odotellessa.

Pelkästään Itä-Norrbottenissa käy jatkuvasti töissä yhteensä noin 300 Suomessa asuvaa lääkäriä, sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa. Itä-Norrbottenin terveyskeskusten toiminnanjohtaja Elisabeth Eero uskoo, että Suomen ohjeistuksiin kotikaranteenista suhtaudutaan vakavasti. Henkilöstölle voidaan myös järjestää mahdollisuus pidempiaikaiseen asumiseen Ruotsin puolella

7.4. kello 12.35 Uudet rajaliikennelinjaukset voimaan keskiviikosta lähtien

Tiukennettujen rajaliikenteen ohjeistusten aikataulu on jo ehtinyt aiheuttaa hieman hämmennystä rajaseudulla ja paljon kyselyjä muun muassa Kalotin rajaneuvontaan. Sisäministeriön valtiosihteeri Olli-Poika Parviaisen mukaan uudet linjaukset tulevat voimaan 8.4. klo 00.00 eli keskiviikkona.

7.4. kello 10.45 Koronan levinneisyyttä tutkitaan Kittilän kultakaivoksella

Kittilän kunta ja Lapin sairaanhoitopiiri tutkivat koronaviruksen levinneisyyttä testaamalla kaikki mahdolliset työntekijät Kittilän kultakaivoksella.

Agnico Eagle Finland Oy:n kaikkien työntekijöiden testauksen tarkoituksena on selvittää koronavirustartuntojen levinneisyyttä ja kartoittaa mahdollisia tartuntaketjuja.

Testaukseen voivat osallistua kaikki Agnico Eagle Finlandin työntekijät halutessaan. Testit toteutetaan niin pian kuin mahdollista.

7.4. kello 10.20 Inarin kunta lopettaa palkanmaksun, jos ei löydy korvaavaa työtä

Inarin kunta aloittaa YT-neuvottelut koko henkilöstönsä kanssa mahdollisista lomautuksista tuotannollisin perustein. Syynä on koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne, jonka vuoksi osa henkilöstöstä ei voi tehdä työtään.

Ensi sijassa Inari aikoo kuitenkin siirtää työntekijät ja viranhaltijat tilapäisesti muihin tehtäviin, kun se on kunnan kokonaisedun kannalta järkevää.

Osalla henkilöstöstä palkan maksu päättyy 14 päivän kuluttua työn loppumisesta yksiköiden sulkemisen vuoksi. Viimeisenä keinona kunta aikoo turvautua lomautuksiin.

7.4 kello 8.02 Hallitus tiukensi rajalinjauksia

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoi hallituksen tiistaiaamun infossa, että rajan yli liikkumista tiukennetaan niin, että työntekijöiden tulee olla Suomeen saapuessaan 14 vuorokautta karanteenin kaltaisissa olosuhteissa. Karanteenisääntö ei koske välttämätöntä terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä eikä tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöä.

– Maahantulijoiden karanteenimääräyksiä tiukennetaan. Kaikille rajanylittäjille annetaan ohjeistus pysymisestä karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 päivän ajan. Tästä poikkeuksena ovat ensihoidon ja pelastustoimen henkilöstön rajanylitykset ja tavaraliikenteen kuljetushenkilöstö, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallitus vetoaa varsinkin raja-alueen työnantajiin, jotta ne keksisivät tapoja vähentää rajanylitystä. Yksi tapa tähän voisi olla se, että työnantaja järjestä työntekijöille majoituksen työpaikan lähelle.

Suomen hallitus myös vetoaa Ruotsiin siinä, että se ohjeistaisi terveydenhuoltohenkilöstöä nykyistä parempaan suojautumiseen ja testaisi heitä enemmän kuin nyt.

Rajan ylittävällä työntekijällä pitää olla työnantajan tekemän todistus, että hänen on välttämätöntä kulkea työssä. Liikkuminen ei saisi mielellään olla jokapäiväistä ja pitäisi selvittää, miten työtä voi tehdä etänä.

Karanteenin omaiset olosuhteet tarkoittavat, että on oltava kotona tai hotellissa 14 vuorokautta.

– Silloin ei käytäisi esimerkiksi kaupassa, eikä apteekissa, jollei ole aivan pakko, Ohisalo sanoi.

Suomen ja muiden maiden välisiä rajoituksia jatketaan 13.5. asti.

– Epidemian leviäminen on jo hidastunut ja tämä on hyvä viesti, sisäministeri kiitteli suomalaisia.

6.4. klo 22.05 Hallitus tiedottaa rajalinjauksista tiistaiaamuna – katso suorana

Hallitus järjestää koronatilannekatsauksen tiistaina kello 8. Aiheena ovat rajaliikenteen tiukentamiseen liittyvät linjaukset.

Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana TV1:ssä ja Areenassa klo 7.55 alkaen. Katso tästä.

Ratkaisua länsirajan liikenteen mahdollisesta rajoittamisesta odotettiin jo viime viikolla ja viimeksi maanantain kuluessa, mutta asian valmistelu on vaatinut oletettua enemmän aikaa.

Ruotsin ja Suomen välisen työmatkaliikenteen rajoittaminen on ollut arvioitua hankalampi kysymys, sillä rajan ylittävä työssäkäynti kumpaankin suuntaan on tärkeää erityisesti kriittisillä aloilla.

EU-komission mukaan kriittisillä aloilla työskentelevillä on oikeus rajanylitykseen.

6.4. klo 17.58 Lapin sairaanhoitopiirissä on tehty koronatestejä väkilukuun suhteutettuna runsaasti

Koronatestejä on tehty väkilukuun suhteutettuna Lapin sairaanhoitopiirissä kolmanneksi eniten Suomessa. Absoluuttisissa määrissä Lappi jää kuitenkin monen muun sairaanhoitopiirin taakse.

Lapin sairaanhoitopiirissä on tehty testejä vajaat 800. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä testejä on otettu selvästi vähemmän, reilusti alle 300. Koko maakunnassa on siis tähän mennessä testattu hiukan yli tuhat ihmistä.

Koronatestauksen painopistealue on Uusimaa. HUSin alueella on testattu lähes yhtä paljon kuin koko muussa Suomessa yhteensä. Koko maassa koronatestejä on tehty tähän mennessä hieman alle 33 000.

Sairaanhoitopiirien testausmäärät voi katsoa täältä: Katso paljonko sairaanhoitopiirissäsi tehdään koronatestejä – HUSin alueella testattu noin joka sadas ihminen

6.4. klo 16.55 Synnytyssaliin vain yksi tukihenkilö, perhehuoneet ovat poissa käytöstä

Koronavirustilanteen vuoksi myös Lapin synnytysosastot rajoittavat isän tai muun tukihenkilön läsnäoloa synnytysten yhteydessä.

Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti sekä Lapin että Länsi-Pohjan keskussairaalassa synnyttäjän tukena synnytyssalissa voi nyt olla yksi ehdottomasti terve henkilö, joka ei ole oleskellut ulkomailla kahden edeltävän viikon aikana eikä hän ole altistunut varmistetulle koronavirustartunnalle.

Synnytyssalissa on pysyttävä koko synnytyksen ajan. Tukihenkilö ei voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, leikkaussalissa eikä lapsivuodeosastolla.

Ylilääkäri Pia Vittaniemi Länsi-Pohja Mehiläisen synnytysten ja naistentautien osastolta kertoo, että myös perhehuoneet on jouduttu poistamaan käytöstä.

6.4. kello 16.40 Kittilä ja Kolari Lapin koronakeskukset

Suomessa on todettu keskimäärin 39 koronatapausta 100 000:ta asukasta kohden. Lapissa tapauksia on hieman vähemmän eli 33 samassa ihmismäärässä.

Huolestuttavin tilanne on Kittilässä, jossa tartuntoja on todettu 17. Väkilukuun suhteutettuna se merkitsee yli 260 tapausta sataatuhatta asukasta kohden eli kaksi kertaa enemmän kuin Helsingissä.

Kolarissa luku on samaa luokkaa Helsingin kanssa: 130 tapausta per 100 000 asukasta. Kemissä vastaava luku on yli 50 ja Rovaniemellä 25.

6.4. kello 16.20 Lapissa on varmistunut kaksi uutta tartuntaa

Lapissa on tähän mennessä todettu 59 koronavirustartuntaa.

Sunnuntaista määrä on kasvanut kahdella. Uudet tapaukset on todettu Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella, jossa tartuntojen määrä on nyt noussut 18:aan. Lapin sairaanhoitopiirin alueella varmennettuja tartuntoja on neljäkymmentäyksi 41.

Asukaslukuun suhteutettuna tartuntoja on Lapissa eniten Kittilässä, jossa tartuntoja on todettu 17.

6.4. kello 15.45 Koronavirustartuntoja on Kittilässä asukasta kohti enemmän kuin Helsingissä – ylilääkäri: "Matkailu on todennäköisesti yksi merkittävä syy"

Kittilässä on eniten todettuja koronavirustartuntoja asukaslukuun nähden Lapissa. Tartuntoja oli maanantaina iltapäivään mennessä todettu yhteensä 17, kertoi johtava lääkäri Heidi Tanninen Kittilän kunnasta.

Asukkaita Kittilässä on alle 6 500, joten Kittilässä tartuntoja on todettu asukasta kohti enemmän kuin Helsingissä.

Infektioylilääkäri arvioi matkailun selittävän suurta tartuntamäärää paikkakunnalla.

– Matkailu on mitä todennäköisimmin ainakin merkittävä syy tälle, sillä mitään muuta tekijää ei ole havaittu. Kittilässä on muitakin isoja yrityksiä, joilla on kansainvälistä toimintaa, mutta matkailu on noussut eniten esille, sanoo Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas.

6.4. klo 13.50 Hallitukselta ehkä tänään uusi linjaus rajan ylittävästä työssäkäynnistä

Hallituksen odotetaan ehkä tänään illan kuluessa linjaavan rajaliikenteen mahdollisia tiukennuksia. Linjauksia odotettiin jo viime viikolla, mutta asian valmistelu oli vielä kesken.

Ruotsin ja Suomen välisen työmatkaliikenteen rajoittaminen on osoittautunut aiemmin arvioitua hankalammaksi kysymykseksi, sillä rajan ylittävä työssäkäynti kumpaankin suuntaan on tärkeää erityisesti niin sanotuilla kriittisillä aloilla. Esimerkiksi Ruotsin Norrbottenissa pelätään terveydenhuollon rampautuvan, jos Suomi rajoittaa työmatkaliikennettä rajan yli.

EU-komission mukaan kriittisillä aloilla työskentelevillä on oikeus rajanylitykseen.

Ylen tietojen mukaan Suomi on neuvotellut rajanylitysten tilanteesta ministeritasolla Ruotsin ja Norjan kanssa.

6.4. kello 9.16 Lapin keskussairaalan lastentautien päivystystä siirrettiin koronatilanteen takia

Lapin keskussairaalan lastentautien päivystystä on siirretty. Aiemmin yhteispäivystyksessä toiminut lastentautien päivystys toimii jatkossa lastenklinikkasiivessä.

Lasten päivystystiloihin kuljetaan ulkokautta, omista sisäänkäynneistä. Alueella on opasviitat lasten eri päivystyspisteisiin.

Erillistä päivystystä käytetään maanantaista alkaen toistaiseksi koronavirustilanteen takia.

22.4. klo 20.15 Länsi-Pohjan alue on siirtynyt epidemiavaiheeseen, Lapin sairaanhoitopiiri palaamassa normaalimpaan tilanteeseen

Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmän mukaan alueella on nyt siirrytty epidemiavaiheeseen. Taudin esiintyminen vapaasti väestössä on kuitenkin edelleen vähäistä.

Epidemiavaiheen tulkitaan alkaneen, koska tartuntaketjuja on tullut lisää, tartuntoja on todettu hoivakodeissa ja koronavirustapausten määrä on kasvanut nopeasti kahden viime viikon aikana. Sairaanhoitopiirissä on tähän mennessä varmennettu 91 koronavirustartuntaa. Uusia tartuntoja ei ole todettu tiistaiaamun jälkeen.

Pandemiatyöryhmä korostaa, että rajoittamistoimia on tärkeää edelleen noudattaa, jotta epidemiaa pystytään hillitsemään.

Ylitornion tartunnan alkulähdettä ei ole löydetty.

– Olemme pystyneet varmistamaan, että kyseessä on yksi tartuntaketju, Ylitornion vastaava lääkäri Kari Askonen kertoo.

Askosen mukaan tapausten määrä on noussut jo lähes 20:een. Ylitorniolla on viikon sisällä todettu joka päivä muutama tartunta.

Lapin sairaanhoitopiirissä tilanne on tällä hetkellä hyvin rauhallinen. Lauantain jälkeen uusia tartuntatapauksia ei ole tullut. Tällä hetkellä tartuntojen kokonaismäärä on 88.

Tilanne on jo niin lupaava, että sairaalassa valmistaudutaan palauttamaan toimintaa normaaliin suuntaan ensi viikosta alkaen. Aikeena on muokata toimintaa niin, että myös ei-kiireellisiä potilaita pystytään hoitamaan paljon paremmin kuin viime viikkoina.

22.4. kello 15.09 Ely-keskusten koronatukea yli 200 lappilaisyritykselle – suurimman potin vei rovaniemeläinen taidekehystämö, joka sai 100 000 euroa

Runsaat 200 yritystä Lapissa sai ely-keskusten jakamia korona-tukia viime viikon loppuun mennessä. Tuen maksimäärä on 100 000 euroa, pienimmät tukisummat ovat runsaat 2000 euroa.

Rovaniemeläinen Taidekehystämö Hyvärinen Oy on saanut ainoana enimmäissumman eli 100 000 euroa. Yrittäjä Katja Ollakka sanoo, että tuki haettiin uuden liiketoiminnan kehittämiseen.

Lue aiheesta tarkemmin täältä.

22.4. kello 14.45 Tervolassa kunnan ei ole tarvinnut turvautua lomautuksiin koronan vuoksi

Tervolan kunta on selvinnyt koronakriisistä ilman henkilöstön lomautuksia. Koronaviruksen vuoksi loppuneiden töiden tekijöille on löydetty korvaavia tehtäviä. Tähän mennessä viisitoista henkilöä on siirtynyt avustaviin tehtäviin pääasiassa kotipalveluihin, vanhusten palvelukoteihin, vammaisten asumisyksiköihin ja vuodeosastolle.

22.4. kello 9.55 Koronatuen avulla safariyritys muuttuu pienkonekorjaamoksi ja kahvila tuo herkkunsa kauppoihin – 20 lappilaista yritystä sai sata tonnia

Matkailualan yrittäjä Sami Päivike sai kahdelle yritykselleen yhteensä 200 000 euron koronatuen Business Finlandilta. Tuen avulla rovaniemeläisyrittäjä aikoo muuttaa moottorikelkkasafareja järjestävän Unique Creations International Oy:n pienkonekorjaamoksi.

– Aiemmin olemme korjanneet ja huoltaneet vain yhtiön moottorikelkkoja, mutta nyt aiomme tarjota korjaamopalveluja ulos. Paikalliset voivat tuoda korjattavaksi ja huollettavaksi esimerkiksi moottorikelkkoja, mönkijöitä ja ruohonleikkureita, yhtiön toimitusjohtaja Sami Päivike sanoo.

Päivikkeen mukaan avustusta käytetään pienkonekorjaamon käynnistämiseen liittyviin toimintoihin.

Lue täältä koko juttu Lapin isoimmista korona-tuen saajista.

22.4. kello 7.56 Rovaniemen lautakunnat alkavat kokoontua sähköisesti

Rovaniemen lautakunnat kokoontuvat keskiviikosta alkaen sähköisesti.

Lautakuntien päätösvalta siirrettiin kaupunginhallitukselle maaliskuussa. Siirto on ollut voimassa, kunnes toimielimet pystyvät tekemään päätökset sähköisesti.

Kaupungissa on valmisteltu sähköisten kokousten käyttöönottoa kiireellisesti poikkeusolojen alkamisesta lähtien.

Ensimmäinen sähköisen järjestelmän kautta pidettävä kokous on keskiviikkona kun Rovaniemen perusturvalautakunta kokoontuu.

21.4. kello 19.24 Ylen kysely: kunnat eivät pidä oppimisen kannalta tarpeellisena palata lähiopetukseen toukokuussa

Kuntien mukaan oppimisen kannalta ei ole tarvetta avata kouluja jo toukokuussa. Lasten vointi sen sijaan huolettaa kunnissa. Kuntien edustajat vastasivat Ylelle yksimielisesti, etteivät halua aikaistaa syyslukukauden alkua.

– Etäopetuksen jatkamista tulee harkita enemmän ihmisten terveyden kuin koulujen toiminnan näkökulmasta. Etäopetusta voidaan jatkaa, mikäli sillä voidaan lisätä turvallisuutta ja heikentää viruksen leviämistä. Lasten oppimisen kannalta ei parilla viikolla ei ole ratkaisevaa merkitystä, kommentoi Rovaniemen koulutuspalveluiden johtaja Kai Väistö.

Yle kysyi laajasti kuntien edustajilta pitäisikö lähiopetukseen palata toukokuun puolessa välissä. Vastauksia Yle sai 25 kunnan edustajalta kaikista maakunnista.

21.4. kello 17.02 Ei uusia koronatapauksia Lapin sairaanhoitopiirissä tiistaina

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on edelleen rauhallinen. Tiistaihin kello 15 mennessä ei ole ilmennyt uusia tapauksia. Alueella on yhteensä 88 tartuntatapausta, joista 18 ulkopaikkakuntalaisilla. Tiistai oli sairaanhoitopiirissä kolmas perättäinen päivä ilman koronatapauksia.

21.4. kello 16.41 Rovaniemen jätevedestä aletaan tutkia koronaviruksen esiintyvyyttä

Napapiirin Energia ja Vesi Oy toimittaa toukokuun alusta alkaen näytteen jätevedestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijamikrobiologiayksikön koronavirustutkimuksiin. Tutkimuksessa kerättävä tieto kertoo mahdollisesti viruksen levinneisyydestä ja infektioiden etenemisestä väestön keskuudessa. Tieto auttaa varautumisessa mahdolliseen toiseen epidemia-aaltoon.

Tutkimukset on jo aloitettu, ja Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Kuopiosta sekä Oulusta kerätään jätevesinäytteet kerran viikossa. Nyt tutkimukselle halutaan mahdollisimman laaja maantieteellinen kattavuus ja näytteenottoa laajennetaan muihin kaupunkeihin. Näytteenoton kustannuksista vastaa THL.

21.4. kello 13.40 Sodankylä lomauttaa lähes sata työntekijää, valtaosin sivistyspalveluista

Sodankylässä aletaan jakaa lomautusilmoituksia henkilöstölle jo tiistaina, kun yt-neuvottelut saatiin päätökseen maanantaina. Kovimmin koronan aiheuttama lomautustarve kouraisee Sodankylässä sivistyspalveluja, joista ollaan lomauttamassa 75 työntekijää.

Enintään kolmen kuukauden mittaiset lomautukset voivat alkaa kuukauden kuluttua ilmoituksen antamisesta.

21.4. kello 11.33 Lapin keskussairaala pikakouluttaa henkilökuntaa teho-osastolle

Lapin keskussairaala pikakouluttaa henkilökuntaa teho-osastolle koronaviruksen takia. Hoitohenkilöstöstä noin 60 sairaanhoitajaa, leikkaushoitajaa, lääkintävahtimestaria ja yksi osastofarmaseutti koulutetaan tehohoitoon ja siihen liittyviin oheistehtäviin.

Teho-osaston osastonhoitajan mukaan anestesiahoitajat ovat paras koulutettava ammattiryhmä, sillä heille on tuttua niin tehohoidossa käytettävä lääkitys kuin hätätilapotilaiden hoito leikkaussaliolosuhteissa. Mukaan on saatu myös entisiä teholla työskennelleitä hoitajia vuodeosastoilta ja poliklinikoilta.

Koulutettaville on luotu koulutuspaketti, he suorittavat teoriakoulutukset ja antavat näytöt niin laitteista kuin lääkehoidosta. Hoitamista opetellaan yhdessä tehohoitajan kanssa.

21.4. kello 10.45 Länsi-Pohjassa uusia tartuntoja

Länsi-Pohjassa on todettu kahdeksan uutta koronatartuntaa. Tartunnat liittyvät aiemmin todettuihin tartuntaketjuihin ja altistumisiin. Sairaanhoitopiirissä on nyt 91 tartuntaa.

21.4. kello 10.05 Ruokatarvikkeiden verkkokauppa on kasvanut Lapissa räjähdysmäisesti

Ruokatarvikkeiden verkkokauppa on moninkertaistunut koronaviruksen takia. Sekä valmiiksi kerättyjen ostosten nouto myymälästä että ruokatavaroiden tilaaminen kotiin on jo merkittävä osa kauppojen myynnistä myös Lapissa.

S-ryhmän Arina ei ole tosin ruoan nettimyyntiin vielä lähtenyt Lapin alueella, mutta kauppiasvetoisista K-ketjun liikkeistä suurin osa myy tuotteita myös kotiinkuljetuksena.

Monessa kaupassa nettimyynti on aivan uusi palvelu. Esimerkiksi Kemin Citymarketissa kotimyynti aloitettiin viime keskiviikkona.

20.4. kello 19.50 Rovaniemi hakee 2,5 miljoonaa euroa yksinyrittäjien toimintatukeen

Rovaniemi hakee työ- ja elinkeinoministeriöltä noin 2,5 miljoonan euron erityisavustusta käytettäväksi yksinyrittäjille myönnettäviin avustuksiin. Summa on laskennallinen Rovaniemen osuus käytettävissä olevasta 250 miljoonan euron valtionavustuksesta.

Yksinyrittäjän toimintatuki on 2 000 euron kertakorvaus, joka on tarkoitettu laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Yksinyrittäjät voivat hakea kaupungilta avustusta 30.9.2020 saakka. Lisätietoa Business Rovaniemen verkkosivuilta: https://businessrovaniemi.fi/yksinyrittajan-tuki/ (siirryt toiseen palveluun)

20.4. kello 18.58 Rovaniemen kaupunki maksaa lomarahat jo toukokuussa

Rovaniemen kaupunki maksaa koko henkilöstön lomarahat poikkeuksellisesti jo toukokuussa. Tarkoitus on helpottaa erityisesti niiden työntekijöiden taloudellista tilannetta, jotka mahdollisesti lomautetaan tai joiden työnteko on estynyt koronavirustilanteen vuoksi.

Lomarahat maksetaan Rovaniemen kaupungissa yleensä kesäkuun loppuun mennessä.

20.4. kello 16.46 Länsi-Pohjassa kaksi uutta, aiempiin tartuntaketjuihin liittyvää koronatartuntaa

Länsi-Pohjassa on viikonlopun jälkeen todettu kaksi uutta koronatartuntaa, jotka liittyvät aiemmin todettuihin tartuntaketjuihin. Tartuntoja on nyt 83.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu uusia koronavirustapauksia kahteen vuorokauteen. Viimeisimmät kolme tartuntaa todettiin lauantaina, jonka jälkeen tartunnan saaneita on yhteensä 88.

20.4. kello 18.00 Itärajan valvonta jatkuu korona-aikanakin, länsirajalla on liikuttu luvattomilla paikoilla

Normaaliin tapaan jatkuvan maastopartioinnin yhteydessä rajavartiosto on törmännyt muun muassa epäiltyyn törkeään metsästysrikokseen, jonka esitutkinta on aluillaan. Sisärajavalvonnan yhteydessä rajavartiosto on saanut viitteitä luvattomasta liikkumisesta rajanylityspaikkojen välisiltä alueilta.

20.4. kello 15.25: Korona lopetti työt ja palkanmaksu loppui lähes 140:ltä Rovaniemen kaupungin työntekijältä

Lähes 140:n Rovaniemen kaupungin työntekijän palkanmaksu on keskeytetty, koska heidän työnsä ovat loppunneet koronaepidemian vuoksi. He ovat esimerkiksi koulunkäynnin ohjaajia sekä taidemuseon, maakuntamuseon, kamariorkesterin, kirjastojen ja liikuntapalvelujen työntekijöitä.

– Työt ovat keskeytyneet tehtävissä, jotka olivat sidoksissa esimerkiksi kulttuurilaitosten ja liikuntapaikkojen aukioloon. Työt jatkuvat sellaisissa tehtävissä, jotka eivät ole sidoksissa näiden paikkojen aukioloon, kaupungin henkilöstöjohtaja Antti Määttä sanoo.

Ammattijärjestö kertoi aiemmin harkitsevansa työnantajan toimien riitauttamista.

20.4. kello 13.35: Rovaniemen kaupunki lomauttaa yli 300 varhaiskasvatuksen työntekijää – yli 200 määräaikaisen työt loppuvat

Rovaniemen kaupunki lomauttaa yli 300 varhaiskasvatuspalvelujen vakituista työntekijää. Lomautukset tehdään viiden päivän jaksoissa 20.5.-31.7.2020. Varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat päivähoito ja esiopetus.

Kaikkiaan lomautus koskee noin 320 työntekijää. Lomautusten ulkopuolelle jää vajaat 90 työntekijää esimerkiksi vuorohoidon tehtävissä olevaa työntekijää ja noin 40 sote-palveluihin töihin siirtyvää työntekijää, kerrotaan kaupungilta. Kaikkiaan kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa on noin 450 vakituista työntekijää.

Lisäksi yli 200 määräaikaisen työntekijän työt loppuvat 31.5.

Kaupunki perustelee lomautuksia työn vähentämisellä, sillä koronavirusepidemian vuoksi moni lapsi on kotona eikä päiväkodissa.

20.4. kello 10.00 Tenojoen kalastuslupien myyntiä lykätään

Tenojoen kalastuslupien myyntiä lykätään koronavirustilanteen takia. Myynnin oli tarkoitus alkaa maanantaina. Ely-keskuksen mukaan lupamyynti aloitetaan kuitenkin aikaisintaan 11. toukokuuta.

Koronavirukseen liittyvä poikkeuslainsäädäntö saattaa vielä muuttaa ajankohtaa. Ely-keskuksessa kuitenkin toivotaan, että lohen pyynti Tenojoella päästään aloittamaan kesäkuun alussa kuten tavallisesti.

20.4. kello 9.45 Markus Lohen mukaan koronarajoitusten purkamista voitaisiin pikkuhiljaa alkaa suunnitella

Koronarajoitusten alueellista purkamista ja koulujen osittaista avaamista pitäisi alkaa vähitellen suunnitella, sanoo keskustan kansanedustaja Markus Lohi.

Lohi huomauttaa, että Suomen talous ei kestä olla montaa kuukautta kokonaan suljettuna, minkä vuoksi rajoitusten portaittainen purkaminen on välttämätöntä.

Markus Lohi näkee, että samaan aikaan rajoitusten purkamisen kanssa pitää tehdä tiukempia toimia ikäihmisten ja riskiryhmäläisten suojaamiseksi.

19.4. kello 15.25: Puutarhayrittäjät luottavat kesäkukkien menekkiin nyt, kun kaikki ovat kotona

Lapin puutarhayrittäjät valmistautuvat myyntikauteen luottavaisin mielin. He uskovat, että kotiin pakotetut suomalaiset haluavat satsata kotipihaan nyt, kun matkoillekaan ei pääse.

Menekin sijaan puutarhayrittäjät miettivät, miten ostamisesta saadaan mahdollisimman turvallista. Niskan puutarhalla Rovaniemellä myyjien määrä aiotaan tuplata ja aukioloaikoja pidentää. Tasalan kasvitarhalla Keminmaassa valmistaudutaan lisäämään kotiinkuljetuksia. "Jos asiakkaat eivät liiku, me liikumme", toteaa myös Rovaniemen Marraskoskella puutarhaa pyörittävä Mika Ollila.

19.4. kello 13.30: Lapin poliisin ei ole tarvinnut puuttua julkisiin kokoontumisiin

Lapissa ei ole viikonlopun aikana kokoonnuttu julkisille paikoille niin, että poliisin olisi pitänyt asiaan puuttua. Hallitus on kieltänyt yli 10 hengen julkiset kokoontumiset.

Rikoskomisario Marko Ijäs kertoo, että joihinkin kotibileisiin poliisi on puuttunut. Poliisi on käynyt viime aikoina muistuttamassa turvaväleistä myös ikäihmisiä, joita on ollut koolla Lapin pienten kuntien pankkikonttorien edustoilla. Pankkikonttorit ovat joissain kunnissa auki vain kerran viikossa, jolloin samaan aikaan voi olla runsaasti ihmisiä odottamassa sisäänpääsyä.

19.4. kello 11.05: Länsi-Pohjan alueella ensimmäinen koronakuolema, uusia tartuntoja Lapissa vain yksi

Länsi-Pohjan alueella on tapahtunut ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema. Asiasta kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen. Korpelaisen käsitys on, että kuollut oli hoivakodin asukas, mutta hän korostaa, että kyse ei ole varmistetusta tiedosta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila ei vahvista asiaa vaan vetoaa yksityisyyden suojaan. Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei kuolemantapauksia ole vielä ollut.

Sunnuntaina Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä raportoitiin yksi uusi tartunta, joka liittyi jo tunnettuun tartuntaketjuun. Lapin sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja ole lauantain jälkeen ilmennyt.

18.4. kello 15.46 Länsi-Pohjan koronatilanne näyttää numeroiden valossa jo pahemmalta kuin Uudellamaalla

THL:n mukaan Länsi-Pohjassa on väkilukuun suhteutettuna enemmän uusia tartuntoja kuin Helsingissä ja Uudellamaalla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronatartuntojen määrä onkin kovassa kasvussa. Viikon aikana tapausten määrä on kaksinkertaistunut. Nyt todettuja tartuntoja on 80.

Taskila selittää Länsi-Pohjan korkeita lukuja kahdella pitkällä tartuntaketjulla ja hyvin kohdennetulla testauksella.

– Meidän kaikista näytteistä reilusti yli 12,2 prosenttia on positiivisia, mikä on Suomen suurin luku. Tämä kertoo näytteenoton osuvuudesta, Taskila sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin verrattuna Länsi-Pohjan tilanne on kuitenkin parempi kuin numeroiden valossa näyttää.

– HUS-alueella tautia liikkuu vapaasti. Meillä vapaata tautia ei ole löytynyt satunnaisotoksissa, Taskila sanoo.

18.4. kello 13.35 Lapissa 10 uutta koronatartuntaa – Kittilän kaivoksen testauksissa ei ole löytynyt tautia

Lapin sairaanhoitopiireissä on lähes yhtä paljon koronatartuntoja.

Vuorokauden aikana Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu kolme uutta tartuntaa vuorokauden aikana. Tartuntoja on nyt yhteensä 88.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on vuorokauden aikana todettu 7 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt yhteensä 80.

Molempien sairaanhoitopiirien uudet tartunnat liittyvät aiemmin tiettyihin ketjuihin.

Kittilän kultakaivoksella on testattu noin 400 työntekijää koronavirustartunnan osalta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että tässä vaiheessa on saatu 360 näytteen testitulos ja ne ovat kaikki negatiivisia.

– Se kertoo siitä, että Lapin tartunnat liittyvät matkailuun eli hiihtokeskuksiin, ulkomaihin tai Helsinkiin. Väestötasolla ei ole epidemiaa, Broas sanoo.

18.4. kello 9.35 Lapista 7 kuntaa THL:n vähintään viiden tartunnan listalla

Lapissa on seitsemän kuntaa, joissa on todettu vähintään viisi koronavirustartuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen listalla eniten tartuntoja on Kemissä, Torniossa, Kittilässä ja Rovaniemellä, joissa on todettu yli kaksikymmentä tartuntaa kussakin.

Kemissä on 28, Torniossa ja Kittilässä 26 kummassakin sekä Rovaniemellä 22 todettua tartuntaa.

Kolarissa on todettu 13, Ylitorniolla 8 ja Keminmaassa 5 tartuntaa.

17.4. kello 16.43 Koko Lapissa nyt 158 varmistettua koronavirustartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on eilisen jälkeen löytynyt kolme uutta koronatartuntaa. Kaikkiaan LSHP:n alueella on todettu 85 tartuntaa. Ulkopaikkakuntalaisia tartunnan saaneista on 17.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä uusia tartuntoja on 11. Alueelta on tiedossa kaikkiaan 73 koronavirustartuntaa.

Yhteensä Lapissa on siis todettu 158 koronatartuntaa.

17.4. kello 16.06 Korona sulki yrittäjäparin kaksi ravintolaa Rovaniemellä: "Uskon, että ravintolat avataan kesäkuun alussa"

Vaikka moni yrittäjä on ajautunut koronakriisin myötä ahtaalle, rovaniemeläinen ravintoloitsija Toni Kuusisto ei valita.

– Onhan tämä älyttömän huono tilanne, mutta tilanne on kuitenkin kaikille sama.

Kuusisto kertoo, että heillä on hyvin menneen sesongin myötä kassassa rahaa, jonka hän uskoo riittävän kriisin yli.

Rovaniemeläinen ravintolanpitäjä on toiveikas.

– Uskon, että ravintolat avataan kesäkuun alussa, Kuusisto toivoo.

Hän viittaa muihin pohjoismaihin, kuten Tanskaan ja Norjaan, joissa on alettu jo availemaan paikkoja.

17.4. kello 14.40 Hygieniahoitaja suosittaa: käytä maskia paikoissa, joissa ihmisiä on koolla

Esimerkiksi kauppareissulla saattaa tulla eteen tilanteita, joissa ihmisiä on lähistöllä hetkittäin runsaasti. Länsi-Pohjan keskussairaalan hygieniahoitaja Tuija Nurkkala näkisi mielellään, että maskeja käytettäisiin tällaisissa paikoissa.

Maski on puettava puhtain käsin, eikä sitä pidä kosketella kauppareissun aikana eikä varsinkaan välillä käyttää pois kasvoilta.

Kankaista tai kertakäyttöistä hengityssuojainta käyttäessäkin kannattaa pitää huolta turvaetäisyydestä aina kun vain mahdollista ja noudattaa hygieniaohjeita.

17.4. kello 14.32 Kysely Lapin yrittäjille: Moni yritys ei palaudu korona-kriisistä

Moni lappilainen yritys ei palaudu entiselleen koronakriisin jälkeen, käy ilmi Lapin yrittäjien teettämästä kyselystä. Runsas puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi, että heidän liiketoimintansa jatkuu sopeutettuna poikkeustilan jälkeen. Tällaisia odotuksia on etenkin kaupan alalla.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä joka viides kertoo, että liiketoiminta on loppunut kokonaan koronatilanteen takia. Yli 60 prosentilla vastanneista liiketoiminnasta on kadonnut vähintään kymmenen prosenttia, joka kolmannella jopa yli puolet.

Aiheesta voit lukea laajemmin täällä.

17.4. kello 13.38 Rovaniemellä saa puhelinpalvelusta asiointiapua ja neuvontaa

Rovaniemen kaupunki tarjoaa neuvontaa ja keskusteluapua kaikille kuntalaisille. Yli 70-vuotiaat ja riskiryhmässä olevat saavat myös asiointipalvelua, jota voi pyytää puhelimitse. Palvelua saa esimerkiksi kauppa- tai apteekkiasioita varten.

Rovaniemi-apu -puhelinnumero on 0800 155 880. Linja on avoinnaarkisin klo 9-16.

Pääsiäisen jälkeen on aloitettu myös soittokierros, jossa pyritään tavoittamaan kaikki yli 70-vuotiaat kaupunkilaiset. Heitä on Rovaniemellä noin 8000. Ensimmäisenä soitetaan yli 80-vuotiaille.

Soittoja tulee vain ja ainoastaan kaupungin 016-alkuisesta numerosta. Puhelukierros on tarkoitus saada tehtyä huhtikuun ja toukokuun aikana. Puhelun aikana keskustellaan henkilön tilanteesta, kartoitetaan tuen ja avun tarvetta sekä ohjataan tarvittaessa palvelujen piiriin.

17.4. kello 12.35 Ruotsi aloittaa Suomesta töissä käyvien koronavirustestauksia

Ruotsi aloittaa Suomen puolelta Ruotsissa töissä käyvien terveydenhuollon työntekijöiden koronavirustestaukset. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo saaneensa tiedon testauksista Östra-Norrbottenin johdolta.

Länsi-Pohjassa on todettu uusi Ruotsista tullut tartuntaketju, jota rajoitetaan kaikin tavoin. Taskilan mukaan aiemmat kolme Ruotsista tullutta ketjua on saatu katkaistua.

Todettujen koronavirustartuntojen määrä on kasvanut Länsi-Pohjassa yhdellätoista vuorokauden aikana. Tartuntoja on yhteensä 73.

17.4. kello 11.40 Norrbottenissa Puolustusvoimien ambulansseja hätiin koronapotilaiden kuljetuksiin

Norrbottenissa koronapotilaiden sairaskuljetuksiin saadaan apua Ruotsin Puolustusvoimilta ensi maanantaista lähtien.

Ruotsin SVT kertoo, (siirryt toiseen palveluun) että Luulajan ja Bodenin tukikohdista on saatu kolme ambulanssia kuljettajineen hoitamaan potilaiden kuljetuksia Haaparannan ja Jällivaaran ympäristössä.

Ambulanssin kuljettajalla on terveydenhuoltoalan koulutus ja kuljetuksissa on aina mukana myös paikallinen ensihoidon sairaanhoitaja.

Norrbottenissa on varmistettu 167 koronatartuntaa. Määrä on noussut viikossa 40:llä. 15 ihmistä on menehtynyt sairauteen.

17.4. kello 10.50 Pellossa aletaan jakaa aterioita etäkoululaisille

Pellon kunta aloittaa ateria-annosten jakamisen etäopetuksessa oleville peruskoulun oppilaille.

Paikalliset kuljetusalan yrittäjät toimittavat osan aterioista oppilaille kotiin kaksi kertaa viikossa. Näin kunta pyrkii tukemaan sekä perheitä että alueen liikennöitsijöitä korona-aikana.

Osan perheiden kanssa sovitaan aterioiden hakemisesta koululta.

Annosten jakelu alkoitetaan maanantaina.

17.4. kello 10.15 Keminmaa aloittaa yt-neuvottelut koronakriisin vuoksi

Keminmaa valmistautuu henkilöstön lomautuksiin koronaviruspandemiasta johtuvien poikkeusolojen vuoksi.

Kunnanhallitus päätti torstaina, että kunta aloittaa yt-neuvottelut 27. huhtikuuta. Henkilöstön lomautukset alkavat aikaisintaan 11. toukokuuta ja ne kestävät poikkeusolojen ajan.

Yhteistoimintamenettely koskee henkilöstöä, jonka työ on vähentynyt valmiuslain käyttöönotosta aiheutuneiden rajoitusten ja toimintayksiköiden sulkemisen vuoksi.

Lomautusten laajuus selviää lautakuntien käsittelyssä.

17.4 kello 08.35 Yksinyrittäjien 2000 euron koronatuki on haettavissa

Meri-Lapissa yksinyrittäjät voivat nyt hakea 2000 euron suuruista tukea koronakriisin aiheuttamiin talousvaikeuksiinsa.

Alueen kunnissa on yhteensä runsaat 1800 yksinyrittäjää ja rahaa on jaettavana liki 2,3 miljoonaa euro.

Kunnille tuen maksamiseen myönnetty valtionavustus ei riitä kuitenkaan kaikille yksinyrittäjille.

Tornion kehittämisyhtiö Team Botnian toimitusjohtaja Marko Alamartimon mukaan voidaan olettaa, että kaikilla yksinyrittäjillä ei ole tarvetta tai edellytyksiä tuen hakemiseen.

16.4. kello 19.00 Ranuan eläinpuiston eläinten elo on rauhaisaa koronaviruspandemian vuoksi

Parisataa eläintä viidestäkymmenestä eri arktisesta eläinlajista viettää nyt rauhallista kevätlomaa ilman häiritseviä ihmislaumoja. Eläinten hyvinvoinnista huolehtii viisi valituista eläintenhoitajaa.

Ranuan eläinpuisto vuonna 1983. Siellä käy enimmillään yli 150 000 ihmistä vuodessa. Tänä vuonna vastaaviin lukuihin tuskin päästään.

Koronan takia puiston ollut suljettuna 21. maaliskuuta lähtien. Puisto on tarkoitus avata yleisölle jälleen kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

16.4. kello 16.42 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä uusi tartuntaketju – 7 uutta koronatapausta, muualla Lapissa tilanne on rauhoittunut.

Länsi-Pohjassa on varmistettu seitsemän uutta koronatartuntaa eilisen jälkeen. Sen sijaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole tullut tietoon uusia tartuntoja kahteen päivään; viimeisin tapaus todettiin tiistaina.

Osa Länsi-Pohjan uusista tartunnoista liittyy uuteen tartuntaketjuun.

– Nyt on tullut ilmi kolmas rypäs, eli osa uusista tartunnoista on uuden tartuntaketjun alku. Osa niistä liittyy kahteen aiempaan tartuntaketjuun, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila sanoo.

Taskila arvelee, että tartuntojen määrä kasvaa lähipäivinä.

Koronatartuntoja on Lapissa nyt yhteensä 144. Niistä 62 on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella. Muualla Lapissa sairastuneita on 82.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin muodostavat Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio. Muut Lapin kunnat kuuluvat Lapin sairaanhoitopiiriin.

16.4. kello 15.30 Lapin koronatilanne näyttää rauhoittuneen

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole tullut uusia tartuntoja tietoon kahteen päivään; viimeisin tapaus todettiin tiistaina.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että ilmeisesti Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole liikkeellä koronavirusta väestötasolla eli epidemiana, koska kaikki sairastumiset ovat liittyneet hiihtokeskuksiin ja ne on saatu kartoitetuksi.

16.4. kello 13.39 Oulunkaaren alueella koronatartuntoja

Oulunkaaren alueella on todettu yksittäisiä koronavirustartuntoja. Tartunnoista ei julkaista tarkempia tietoja, koska yksityisyydensuoja voisi vaarantua tapausten vähäisen määrän vuoksi.

Lapin kunnista Oulunkaari tuottaa Simon sosiaali- ja terveyspalvelut. Oulunkaareen kuuluvat myös Ii, Pudasjärvi, Utajärvi ja Vaala.

THL julkistaa sellaiset kunnat, joissa on vähintään viisi tartuntaa. Listalla ei ole mukana Oulunkaaren kuntia.

16.4. kello 13.00 VR ei lisää vuoroja pohjoiseen, vaikka Uudenmaan sulku purettiin

VR:n mukaan junavuoroja ei ole tulossa lisää, vaikka yhtiön verkkopalvelussa saattoi saada sellaisen käsityksen.

Yhtiöstä kerrotaan, että matkustajamäärät vähenivät merkittävästi jo ennen Uudenmaan rajojen sulkemista eikä VR odota rajan avaamisen vaikuttavan merkittävästi junamatkustuksen lisääntymiseen.

VR:n mukaan matkamäärät ovat laskeneet yleisesti noin 90 prosenttia ja tämä koskee myös esimerkiksi Lappiin suuntautuvia vuoroja.

16.4. kello 12.44 Yli sadan vuoden perinteeseen poikkeus koronan vuoksi: vanhoillislestadiolaisten Suviseurat järjestetään tänä vuonna vain radiossa ja internetissä

Kesäseuraradio alkaa kahdeskymmenesneljäs kesäkuuta. Suviseurat oli tarkoitus järjestää tänä kesänä Reisjärvellä. Tapahtuma järjestetään siellä ensi vuonna.

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurat on Pohjoismaiden suurin hengellinen kesätapahtuma. Se on kerännyt viime vuosina enimmillään kahdeksankymmentätuhatta yhtäaikaista kävijää.

Tapahtumalla on jo yli satavuotinen historia: ensimmäiset Suviseurat järjestettiin vuonna 1906. Seurakokoontuminen on tätä ennen peruuntunut ainoastaan kolme kertaa.

Vuonna 1915 Ruotsin Kalixiin suunnitellut seurat peruttiin kulkutautiepidemian vuoksi. Vuonna 1940 seuroja ei järjestetty, kun jatkosota alkoi, ja vuonna 1944 seuroja ei pidetty Kannaksen ratkaisutaistelujen takia.

16.4. kello 11.47 Rovaniemi soittaa kaikille yli 70-vuotiaille

Rovaniemen kaupunki työllistää osan koronaviruksen takia palkkansa menettäneistä ikäihmisten puhelinpalveluun.

Kaupunki on tiistaina aloittanut soittokierroksen, jonka aikana on tarkoitus soittaa kaikille kaupungin yli 70-vuotiaille, kysellä kuulumisia, kartoittaa heidän tilannettaan ja ohjeistaa tarvittaessa eteenpäin. Heitä on kaupungissa vajaat 8 000. Soittokierros on aloitettu 80-vuotta täyttäneistä.

Soittajiksi on otettu 30 vapaa-ajan palveluissa työskentelevää henkilöä, joiden työ on koronaviruksen takia keskeytynyt.

Kaupunki avaa perjantaina myös kaikille avoimen neuvontapuhelimen, johon se työllistää 10 varhaiskasvatuksen työntekijää, joiden työ on koronavirustilanteen vuoksi vähentynyt.

Myöhemmin kaupungin on tarkoitus käynnistää myös asiointipalvelu yhdessä seurakunnan ja neuvokkaan vapaaehtoisten kanssa.

Korjattu 17.4. kello 11:27 Kaupunki avaa kaikille avoimen neuvontapuhelimen perjantaina, ei ensi viikolla kuten aiemmin kerroimme.

16.4. kello 07.10 Torniossa yläkoulun oppilaat tutustuvat virtuaalisesti työelämään

Torniossa toteutetaan yläkoululaisten työelämään tututustumisjakso virtuaalisesti. Putaan koulun opinto-ohjaaja Päivi Pukero kertoo, että työpaikat ovat lähteenet innokkaasti mukaan kahdeksasluokkalaisten oppilaanohjauksen tunnille.

Eri alojen ammattilaisia on pyydetty kertomaan etäyhteyden kautta omasta työstään, koska oppilaat eivät pääse koronakriisin vuoksi tet-jaksolle työpaikoille

15.4. kello 17.07 Lapissa uskotaan vahvasti, että Uudenmaan rajojen aukaisu ei aiheuta matkailijavirtaa pohjoiseen

Uudenmaan sulku purettiin keskiviikkona. Pääministeri Sanna Marin vetosi kuitenkin kansalaisiin, ettei mökeille nyt lähdettäisi.

Lapissa luotetaan ihmisten vastuullisuuteen. Arvioiden mukaan mitään ryntäystä pohjoiseen tuskin tulee.

Lapissa Kittilä on yksi Suomen suosituimmista mökkipaikkakunnista. Kittilän Levillä on noin 3000 mökkiä. Kittilän kunnan johtava lääkäri Heidi Tanninen ei usko, että Uudeltamaalta tulisi pilvin pimein väkeä Kittilän lumisiin maisemiin.

– Nyt on kuitenkin menty jo pääsiäisen ohi ja eikä niin sanottua hiihtoaikaa ole enää kovin monta viikkoa. Yleensäkin on niin, että pääsiäisen jälkeen eteläsuomalaiset lähtee veneilemään ja puutarhahommiin ja harvempi lähtee enää hiihtämään, Tanninen toteaa.

15.4. kello 16.22 Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri: Länsi-Pohjan ja Uudenmaan koronatilanteet eivät ole samanlaiset

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila ei pidä perusteltuna Länsi-Pohjan ja Uudenmaan koronatilanteen vertailua, vaikka Länsi-Pohjassa on toiseksi eniten tartuntoja, jos määrät suhteutetaan väestöpohjaan.

Taskilan mukaan Länsi-Pohjan väkilukuun suhteutettu korkea luku selittyy pitkälti onnistuneesti kohdennetulla testauksella. korkealle luvulle on selkeä selitys.

Taskilan mielestä Länsi-Pohjan ja Uudenmaan tilanteet poikkeavat toisistaan myös siksi, että Länsi-Pohjassa tartuntaketjut ovat edelleen jäljitettävissä.

Taskilan mukaan Ruotsi ei ole Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä merkittävä tartuntojen lähde.

15.4. kello 15.30 Pohjoisen sairaanhoitopiireissä ei uskota Uudenmaan rajojen avaamisen lisäävän koronaviruksen leviämistä Lappiin

Sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila että Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas arvioivat, että Uudenmaan rajan avautumisella ei ole isoja vaikutuksia epidemian leviämiseen Lapissa. Sairaanhoitopiireistä korostetaan,että kokoontumisrajoitukset ja kehotus välttää matkustamista ovat edelleen voimassa. Ryntäystä Lappiin ei odoteta myöskään siksi, koska hiihtokeskukset ovat kiinni.

15.4. kello 14.36 Sodankylän elokuvajuhlat siirtyvät tältä vuodelta verkkoon

Sodankylän kansainväliset elokuvajuhlat järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti internetissä. Festivaalijärjestäjien mukaan keskiyön auringon elokuvajuhlia olisi mahdoton ajatella järjestettäväksi syyskesällä.

– Festivaalia ei varsinaisesti peruuteta, eikä siirretä. Se muuttaa muotoaan. Viimeiset neljä viikkoa on suunniteltu rinnan sekä perinteistä festivaalia, että vaihtoehtoisia toteutustapoja. Kaikki luovuuden voimat on vapautettu, kuvailee elokuvajuhlien tiedottaja Saija Holm.

Tapahtuman piti viettää tänä vuonna 35-vuotisjuhliaan, mutta nyt juhlafestivaali on päätetty järjestää vasta seuraavana vuonna.

15.4. kello 08.22 Kemiläinen pipotehdas on alkanut valmistaa kankaisia kasvomaskeja

Kemiläinen pipotehdas on alkanut valmistaa kankaisia kasvomaskeja. Kyseessä on maski, joka estää pisaroiden leviämisen esimerkiksi oireettomalta taudinkantajalta ympäristöön.

Se ei ole kuitenkaan hengityssuojain, joka antaisi käyttäjälleen varman suojan koronavirusta vastaan.

Husky Oy:n toimitusjohtaja Marjo Kuparinen näkee, että epidemian aikana on tarvetta myös vähemmän suojaaville kasvomaskeille, koska kirurgiset suu-nenäsuojukset ja tehokkaammat hengityssuojaimet menevät sote-alan ammattilaisten ja riskiryhmien käyttöön.

Kuparisen mukaan maskit on valmistettu Tukesin ohjeiden mukaan. Tehdas pystyy valmistamaan satoja kasvomaskeja päivässä.

15.4. kello 8.15 Osa Lapin kansanedustajista uskoo, että koronakriisi voi tuoda isoja ja pysyviä muutoksia arkeen

Lähes puolet Lapin kansaedustajista arvioi, että koronakriisi muuttaa elämäämme pysyvästi.

Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista ainoastaan keskustan Markus Lohi on sitä mieltä, että koronakriisi ei aiheuta elintapoihin pysyviä muutoksia.

Perussuomalaisten Kaisa Juuso uskoo, että koronapandemian seurauksena avoimien rajojen suosio tulee vähenemään ja henkilökohtaisilta riskeiltä suojaudutaan entistä paremmin.

Kokoomuksen Heikki Autto ja sosiaalidemokraattien Johanna Ojala-Niemelä arvioivat, että erityisesti työelämässä tulee tapahtumaan pysyvä muutos.

Keskustan Katri Kulmuni ja Mikko Kärnä sekä vasemmistoliiton Markus Mustajärvi eivät vastanneet Ylen lähettämään kyselyyn.

14.4. kello 13.34 Pääsiäinen toi Lappiin lähes 40 uutta koronatartuntaa

Lapissa on todettu nyt yhteensä 136 varmistettua koronavirustartuntaa. Pääsiäisen aikana uusia tartuntoja kirjattiin Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella kummassakin 19 kappaletta, eli yhteensä 38 uutta tartuntaa. Lapin sairaanhoitopiirissä tartuntoja on maanantain tietojen perusteella 82 ja Länsi-Pohjassa tällä hetkellä 54 kappaletta.

Eniten tartuntoja lukumääräisesti on Kittilässä, yhteensä 36. Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan mukana on sekä paikkakuntalaisten että muualla kotipaikkaansa pitävien, esimerkiksi kausityöläisten, tartunnat. Lue lisää tästä jutusta.

14.4. kello 11.45 Länsi-Pohjassa yli 50 koronavirustartuntaa

Länsi-Pohjassa varmistettujen koronavirustartuntojen määrä on pääsiäisviikonlopun aikana noussut yli 50:een.

Mehiläinen Länsi-Pohjan mukaan alueella on todettu maanantaihin mennessä 53 tartuntaa. Testejä on tehty 544.

THL:n viimeisempien tietojen mukaan Kemissä ja Torniossa on kummassakin yli kaksikymmentä tartuntaa. Keminmaassa tartuntoja on viisi.

Kunnista, joissa tartuntoja on alle viisi, ei ole saatavissa tietoja.

14.4. kello 07.45 Kemin Sauvosaaren koululla ei järjestetä lähiopetusta

Kemin Sauvosaaren koululla ei järjestetä lähiopetusta tällä viikolla eli viikolla 16. Mehiläinen Länsi-Pohjan virkalääkäripäivystäjä ja infektiotaudeista vastaava lääkäri määräsivät sunnuntaina koulun henkilökunnan kotikaranteenin.

Karanteeni kestää tämän viikon sunnuntaihin saakka. Etäopetus jatkuu normaalisti.

Sauvosaaren koululla on viime viikolla todettu koronavirustartuntoja. Sekä oppilaita että koulun henkilökuntaa on mahdollisesti altistunut virukselle.

14.4. kello 7.35 Mainosmyynnin hiipuminen koettelee Lapin paikallislehtiä

Yritykset ovat sulkeneet koronakriisin vuoksi ovensa, mikä on vähentänyt lehdissä mainostamista huomattavasti.

Ilmaisjakelulehdet ovat jo harventaneet julkaisukertojaan ja tilattavissa paikallislehdissä on vähennetty sivumääriä.

Ilmaisjakelussa olevat Uusi Rovaniemi ja Lounais-Lappi ilmestyvät toistaiseksi vain kerran viikossa ja Kemi-Tornio Kaupunkilehti sekä Koillismaan uutiset vain joka toinen viikko.

Sompio-lehteä, Inarilaista ja Saariselän sanomia julkaiseva Lapin lehtikustannus oy on lomauttanut osan työntekijöistään.

Kemijärvellä ilmestyvän Koti-Lapin, Enontekiön sanomien, Luoteis-Lapin ja Kittilä-lehden kustannusyhtiössä SLP-mediassa on niin ikään päätetty lomautuksista.

11.4. kello 12.14 Koronakriisi innosti seurakunnat digiloikkaan

Poikkeustilanne on lisännyt tarvetta hengelliselle tuelle. Poikkeustilanteessa monet seurakunnat ovat ottaneet todellisen digiloikan ja löytäneet uusia tapoja kohdata avun tarpeessa olevia ihmisiä esimerkiksi verkossa. Simolainen diakonissa Ritva Lampela on ottanut haltuun itselleen täysin uusiakin sosiaalisen median työkaluja. Hän esimerkiksi teki kotonaan videon, jossa luki saarnatekstiä. Video julkaistaan seurakunnan Facebook-sivuilla.

11.4. kello 9.57 Länsi-Pohjan alueella uusia koronatartuntoja – Lapissa nyt yli sata tautitapausta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä varmistunut kaikkiaan 42 koronatautitapausta. Perjantaina vahvistettujen tartuntojen määrä kasvoi kuudella ja lauantaina sairaanhoitopiiristä kerrottiin yhdestä uudesta tartunnasta. Lisäksi yksi tulos on tarkistusanalyysissä muuttunut negatiiviseksi. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri päivittää alueen koronatilannetta netissä, linkin sivulle löydät tästä (siirryt toiseen palveluun).

Kaikkiaan Lapissa on nyt vahvistettu yli sata koronatartuntaa. Lapin sairaanhoitopiirissä oli jo torstaihin mennessä varmennettu 63 koronavirustartuntaa. Lapin sairaanhoitopiirin tilannepäivitykseen pääset tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

9.4. kello 19.46 Lapin matkailussa uskotaan lähimatkailun korostumiseen koronaviruksen jälkeen

Lapin matkailu kokee muutoksen koronakriisin jälkeen. Asiantuntijat ja yrittäjät uskovat, että lähimatkailun merkitys korostuu koronaviruksen jälkeen. Ihmiset hakevat kotimaasta turvallisia matkustusvaihtoehtoja. Lisäksi matkustuspäätöksiin vaikuttavat ihmisten ostovoima ja lentoliikenteen palautuminen. Lapin matkailuyrittäjän mielestä normaaliin pääseminen vaatii aikaa.

9.4. kello 19.33 Norrbottenissa tartunnan saaneiden määrä nousee yhä

Pohjois-Ruotsissa koronatartuntojen määrä nousee yhä. Norrbottenissa on tähän mennessä varmistettu koronatartunta 128 ihmisellä. Kuluneen vuorokauden aikana uusia tartuntoja on todettu 20. Sairaalahoidossa on puolensataa ihmistä, heistä yhdeksän on tehohoidossa, tautiin on menehtynyt kahdeksan ihmistä.

Ruotsalaisia on kehotettu pysymään pääsiäisenä kotona, vetoomuksen ovat esittäneet paitsi useat infektiolääkärit, myös pääministeri Stefan Löfvèn. Tästä huolimatta esimerkiksi Kiirunassa lähellä Norjan rajaa sijaitseva Riksgränsenin hiihtokeskus on ilmoittanut pitävänsä rinteensä auki myös pääsiäisenä.

9.4. kello 19.25 Pohjois-Suomessa valmistellaan omaa tuotantoa hengityssuojaimille

Pohjois-Suomessa valmistellaan omaa miljoonaluokan tuotantoa vaativille hengityssuojaimille. Tuotantoketjun perustamista pohjoisen tarpeisiin on selvitetty valtion toimeksiannosta, ja nyt tuotantosuunnitelmia tehdään jo paikallisten yritysten kanssa, kertoo Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Hänen mukaansa tavoitteena on tuottaa puolessa vuodessa kymmenen miljoonaa kirurgista maskia. Vaativampienkin suojainten valmistusmäärät olisivat miljoonaluokkaa. Kirurgisten maskien tuotanto voisi alkaa touko-kesäkuussa ja tehokkaampien hengityssuojainten myöhemmin kesällä.

9.4. kello 16.25 Muonion kuntakin aloittaa yt-neuvottelut

Muonion kunta aloittaa YT-neuvottelut henkilöstön kanssa. Kunnan mukaan osa henkilöstöstä ei voi toimia omassa työssään tai työtehtävät ovat vähentyneet toimipaikkojen sulkemisen ja toimintojen supistamisen vuoksi. Toisaalta työvoiman tarve kasvaa erityisesti sote-palveluissa.

Kunnan mukaan lomauttaminen ei ole YT-neuvottelujen tärkein päämäärä. Työntekijöitä siirretään ensi sijassa tilapäisesti toisiin tehtäviin. Lisäksi pyritään käyttämään kaikki rästissä olevat lomat ja ylityövapaat.

9.4. kello 15.52 Lapissa nyt lähes sata laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa – Länsi-Pohjassa suhteellisesti paljon tartuntoja

Lapissa on nyt todettu yhteensä 98 varmennettua koronavirustartuntaa. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tapauksia on yhteensä 35, nousua eilisestä on muutaman tartunnan verran. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella varmennettuja koronavirustartuntoja on nyt asukaslukuun suhteutettuna eniten Uudenmaan jälkeen.

Lapin sairaanhoitopiirissä on varmennettu nyt yhteensä 63 koronavirustartuntaa, nousua eilisestä on seitsemän tapausta.

9.4. kello 15.12 Kemissä Sauvosaaren koulussa koronatartuntoja

Kemissä Sauvosaaren koululla on todettu koronavirustartuntoja. Sekä oppilaita että koulun henkilökuntaa on mahdollisesti altistunut virukselle.

Koulussa jatketaan kuitenkin lähiopetusta.

Yleistä karanteenia ei ole määrätty Kemin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Kari S. Lankisen arvion perusteella. Lankisen mukaan mahdollinen altistuminen on tapahtunut useita päiviä sitten, joten karanteenin merkitys olisi vähäinen.

Varotoimenpiteenä huoltajat voivat pitää lapsensa kotona.

9.4. kello 13.28 VR supistaa lisää kaukojunaliikennettä – koronaviruksen vuoksi matkamäärät laskeneet noin 90 prosenttia

VR supistaa lisää kaukojunaliikennettä. Uudet supistukset tulevat voimaan toukokuun alussa ja yhdessä aiemmin päätösten kanssa kaukoliikennettä supistetaan yli 40 prosentilla.

VR:n Etelä-Suomen ja pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteeseen ei tule uusia muutoksia. VR:n matkamäärät ovat laskeneet koronavirusepidemian aikana noin 90 prosenttia.

9.4. kello 13.15 Myös sielunhoitoa tarjotaan nyt etäyhteyksin

Kriisiaikana korostuu myös hengellisentyön tarve. Simossa diakonityötä tekevä Ritva Lampela kertoo, että yhteyttä otetaan etenkin ruoka-avun vuoksi, mutta ihmiset haluavat keskustella myös kornaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta.

Ritva Lampelan kokemus on, että keskusteluavun antaminen onnistuu myös etänä. Lampela näkee, että osalle avun hakeminen voi olla helpompaa, kun sen voi tehdä anonyymisti.

9.4. kello 13.03 Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalinnat tehdään etävalintakokeilla tai muilla kriteereillä – perinteisiä pääsykokeita ei järjestetä

Yliopistojen perinteisiä valintakokeita ei voida järjestää keväällä koronaviruspandemian takia. Yliopistojen rehtorineuvosto Unifi on päättänyt, että valinnat järjestetään vaihtoehtoisilla, fyysistä kontaktia välttävillä tavoilla. Alakohtaisista yhteisvalinnoista pidetään kiinni, mutta ne toteutetaan digitaalisten valintatapojen, verkkokurssien, todistusvalinnan tai avoimen yliopiston väylän avulla. Pieniä valintakokeita voidaan pitää tarkoin varotoimenpitein.

Myös ammattikorkeakoulut ovat päättäneet, että kevään toisen yhteishaun valintakoe järjestetään etäkokeena poikkeusolojen takia. Kevään toisen yhteishaun valintakoe järjestetään etäkokeena koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia.

Valintakoe järjestetään kesäkuun alussa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Korkeakoulujen kevään on valintakokeita on perinteisesesti järjesetetty toukokuussa sekä kesäkuussa.

9.4. kello 12.30 Akava riitauttaa Kemissä ja Rovaniemellä koronaepidemian vuoksi tehdyt palkanmaksukeskeytykset

Työntekijäjärjestöt eivät hyväksy Kemin ja Rovaniemen päätöksiä keskeyttää työntekijöiden palkanmaksu ennen yt-menettelyä. Muun muassa Akavan Erityisalat aikoo riitauttaa epäselvät tapaukset.

Kemi keskeyttää 40:n ja Rovaniemi 114:n kulttuuri- ja koulutusalan päätoimisen työntekijän palkanmaksun koronaviruksen aiheuttamien poikkeustoimien vuoksi.

Koska esimerkiksi kirjastot ja museot on suljettu ja teatteri- sekä orkesteriesiintymiset kielletty, kaupungit katsovat, että palkanmaksu voidaan keskeyttää työn estymisen vuoksi.

Kaupungit vetoavat työsopimuslain säädökseen, jota sovelletaan yllättävän tapahtuman tai onnettomuuden sattuessa. Työntekijäjärjestöjen mielestä koronaviruspandemia ei ole tällainen syy.

9.4. kello 12.13 Lapin AMK ei peri avoimen opiskelijamaksuja koronan vuoksi lomautetuilta tai työttömiltä

Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa koronakriisin vuoksi lomautetuille ja työttömäksi joutuneille maksuttomia opiskelumahdollisuuksia.

Maksuttomuus koskee avoimen ammattikorkeakoulun opintoja loppuvuoden ajan.

Maksuttomuus koskee myös syksyllä alkavia polku- ja väyläopintoja. Niissä maksuton opiskeluoikeus ulottuu ensi vuoden heinäkuun loppuun asti.

llmoittautumisen yhteydessä on esitettävä todiste lomautuksesta tai työttömyydestä.

9.4. kello 11.25 Koronakriisi on ruuhkauttanut rajaneuvonnan

Rajaneuvontaan tulvii yhteydenottoja etenkin työmatkaliikenteeseen liittyvistä rajoitteista ja karanteenisäännöistä.

Koordinaattori Päivi Koivupalo kertoo, että yhteydenottoja tulee sekä Suomesta että Ruotsista. Työntekijät ja työnantajat kysyvät esimerkiksi, että milloin kyseessä on välttämätön työskentely ja millainen todistus siitä tulee rajalla esittää.

Myös Suomessa toimivat ulkomaalaiset alihankintayritykset ovat haluneet tietoa siitä, miten heidän työntekijänsä voivat nyt liikkua rajan yli.

Koivupalo sanoo, että yhteydenotot rajaneuvontaan ovat moninkertaistuneet koronakriisin aikana. Ruuhkautuneeseen rajaneuvontaan on palkattu tällä viikolla uusi työntekijä.

9.4. kello 8.40 Perheiden tilanteet voivat kärjistyä koronakriisin pitkittyessä

Lapin ensi- ja turvakodilla varaudutaan siihen, että asiakasmäärät tulevat koronakriisin vuoksi kasvamaan.

Vastaavan sosiaalityöntekijä Johanna Karjalaisen mukaan tilanne on tällä hetkellä turvakodilla rauhallinen, mutta kriisin pitkittymisen arvioidaan lisäävän turvakotipalvelujen tarvetta ja asiakkaiden määrää.

Karjalaisen mukaan perheet ovat monenlaisien paineiden alla, muun muassa lomautukset, taloudelliset ongelmat ja jatkuva koko perheen yhdessä olo voivat kärjistää tilanteita kotona.

8.4. kello 19.43 Viranomaisten siniset valot vilkkuivat aplodien saattelemana hoitohenkilökunnalle Meri-Lapissa

Kemissä nähtiin keskiviikkona liikuttava kunnianosoitus hoitotyötä koronatilanteen keskellä tekeville. Poliisin, tullin, rajavartiolaitoksen ja pelastuslaitoksen väki osoitti hyvänmielentempauksellaan kiitosta ja arvostusta Länsi-Pohjan keskussairaalassa työskentelevää hoitohenkilökuntaa kohtaan. Voit lukea jutun ja katsoa videon tästä linkistä, kuinka viranomaiset kiittivät koronapandemian keskellä työskentelevää sairaalan henkilökuntaa. Poliisikoirakin yhtyi haukullaan taputuksiin,

8.4. kello 16.46 Lapissa uusia koronatartuntoja – Lapin sairaanhoitopiirin tapauksista noin kaksi kolmesta tapauksesta Kittilän ja Kolarin alueilla

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Nyt tapauksia on sairaanhoitopiirin alueella kaikkiaan 56. Sairaanhoitopiirin alueella todetuista tautitapauksista noin kaksi kolmesta tapauksesta on todettu Kittilän ja Kolarin alueella, valtaosa Kittilässä, missä määrä nousi eilisestä viidellä ja on nyt 23.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu nyt yhteensä 32 tartuntaa, mikä on kymmenen enemmän kuin eilen. Kaikkiaan Lapissa on siis nyt 88 varmistettua koronatartuntaa.

8.4. kello 15.52 Länsi-Pohjassa lähestytään epidemiaa – johtajaylilääkäri korostaa karanteenien tärkeyttä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä lähestytään koronavirustartunnoissa epidemiavaihetta. Sairaanhoitopiirin mukaan tartuntojen määrä on noussut 32:een ja osa tartuntaketjuista on pitkiä.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila muistuttaa, että karanteeniin määrätty henkilö ei saa poistua kotoaan ja että tartuntalain mukaisen karanteenin rikkominen voi olla rangaistava teko.

Taskila muistuttaa myös, että hallituksen asettamien rajoitusten ja suositusten noudattaminen on tässä tilanteessa erittäin tärkeää, jotta viruksen leviämistä voidaan hillitä.

8.4. kello 14.40 Kittilässä vahvistettuja koronatartuntoja Lapissa suhteellisesti eniten – lisäksi pulaa suojavarusteista

Kittilässä koronatartuntojen määrä on muutamassa päivässä kasvanut selvästi. Nyt tartuntoja on lähes 20. Se on väkilukuun suhteutettuna eniten Lapissa. Näytteitä Kittilässä on otettu pitkästi toistasataa. Valtaosa tartunnan saaneista pystyy potemaan tautia kotona.

Toistaiseksi Kittilän terveydenhoitohenkilöstöä on riittävästi, mutta suojavarusteista on pulaa, johtava lääkäri Heidi Tanninen kertoo. Kolarissa suojavarusteita arvioidaan olevan riittävästi, sanoo Kolarin johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi.

8.4. kello 14.11 Mehiläinen Länsi-Pohja julkaisee koronatautitilastoja sivullaan

Mehiläinen Länsi-Pohja on alkanut julkaista verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) tietoa koronatutkimuksista ja vahvistetuista tautitapauksista. Tiedot koronataetunnoista ja sairaalassa tehtyjen testien määrästä päivittyvät verkkosivulla kerran päivässä. Mehiläinen Länsi-Pohjan liiketoimintajohtaja Lasse Männistö perustelee verkkoseurantaa sillä, että alueen koronatilanteesta halutaan viestiä avoimesti.

8.4. kello 13.52 Poikkeusaika on kasvattanut lähilihan kysyntää

Merilappilaisen lähilihan kysyntä on kasvanut koronakriisin seurauksena. Moni lihan pientuottaja kertoo, että suoramyynti kuluttajille on lisääntynyt poikkeusaikana.

Erityisesti jauheliha tekee kauppansa myös suoraan tuottajalta ostettuna. Lähilihan myynti ravintoloihin on tyrehtynyt lähes täysin, mutta kuluttajamyynti on paikannut tilannetta.

8.4. kello 13.49 Mehiläinen Länsi-Pohja lomauttaa kymmeniä työntekijöitä

Mehiläinen Länsi-Pohja lomauttaa 60 työntekijää. Eniten lomautuksia on suun terveydenhuollossa. Lisäksi lomautukset koskevat esimerkiksi kuntoutusta, välinehuoltoa, sihteerien tehtäviä ja avustavia töitä.

Suurin osa lomautuksista on osa-aikaisia eli työntekijät ovat osan viikosta töissä ja osan viikosta lomautettuna.

Koronaviruksen vuoksi Länsi-Pohjassa on supistettu kiireetöntä hoitoa eikä kaikille työntekijöille ole löytynyt korvaavaa työtä edes Mehiläisen muista yksiköistä.

Liiketoimintajohtaja Lasse Männistö perustelee lomautuksia sillä, että toiminnan täytyy olla taloudellisesti kestävällä pohjalla.

8.4. kello 13.00 Lapin kuntapäättäjät vaativat hallitukselta lisää tukea yrityksille ja kunnille

Lapin kuntajohtajat pitävät hallituksen suunnittelemia tukitoimia riittämättöminä. Lapin liiton tilaisuuteen osallistuneiden kuntajohtajien ja kuntapäättäjien mukaan hallituksen kehysriihessä on kohdennettava nopeasti ja riittävästi rahaa yritysten tukiin.

Lisäksi he haluavat suoraa tukea kunnille, jotta yritysten tukitarpeet voidaan käsitellä nopeasti.

7.4. kello 20.48 Lapissa 73 koronavirustartuntaa

Lapissa on varmistettu tiistaihin mennessä 73 koronavirustartuntaa. Se on 14 tartuntaa enemmän kuin maanantaina. Lapin sairaanhoitopiirissä koronatartuntoja on todettu 51 ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä 22.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Jyri J. Taskilan mukaan kaikki tartuntaketjut on pääsääntöisesti pystytty jäljittämään sairaanhoitopiirin alueella. Kun oireisesta potilaasta tehdään riskiarviota koronatestin tekemistä varten, arvioidaan Taskilan mukaan muun muassa potilaan yhteyksiä Leville, Uudellemaalle ja rajan yli.

7.4. kello 13.50 Pohjois-Ruotsissa iloitaan työssäkulkuliikenteen jatkumisesta

Pohjois-Ruotsissa Norrbottenissa Suomen hallituksen uusi linjaus rajaliikenteestä on otettu vastaan helpottuneena. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa on eletty piinaavassa epävarmuudessa rajaliikenteen tiukennuspäätöstä odotellessa.

Pelkästään Itä-Norrbottenissa käy jatkuvasti töissä yhteensä noin 300 Suomessa asuvaa lääkäriä, sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa. Itä-Norrbottenin terveyskeskusten toiminnanjohtaja Elisabeth Eero uskoo, että Suomen ohjeistuksiin kotikaranteenista suhtaudutaan vakavasti. Henkilöstölle voidaan myös järjestää mahdollisuus pidempiaikaiseen asumiseen Ruotsin puolella

7.4. kello 12.35 Uudet rajaliikennelinjaukset voimaan keskiviikosta lähtien

Tiukennettujen rajaliikenteen ohjeistusten aikataulu on jo ehtinyt aiheuttaa hieman hämmennystä rajaseudulla ja paljon kyselyjä muun muassa Kalotin rajaneuvontaan. Sisäministeriön valtiosihteeri Olli-Poika Parviaisen mukaan uudet linjaukset tulevat voimaan 8.4. klo 00.00 eli keskiviikkona.

7.4. kello 10.45 Koronan levinneisyyttä tutkitaan Kittilän kultakaivoksella

Kittilän kunta ja Lapin sairaanhoitopiiri tutkivat koronaviruksen levinneisyyttä testaamalla kaikki mahdolliset työntekijät Kittilän kultakaivoksella.

Agnico Eagle Finland Oy:n kaikkien työntekijöiden testauksen tarkoituksena on selvittää koronavirustartuntojen levinneisyyttä ja kartoittaa mahdollisia tartuntaketjuja.

Testaukseen voivat osallistua kaikki Agnico Eagle Finlandin työntekijät halutessaan. Testit toteutetaan niin pian kuin mahdollista.

7.4. kello 10.20 Inarin kunta lopettaa palkanmaksun, jos ei löydy korvaavaa työtä

Inarin kunta aloittaa YT-neuvottelut koko henkilöstönsä kanssa mahdollisista lomautuksista tuotannollisin perustein. Syynä on koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne, jonka vuoksi osa henkilöstöstä ei voi tehdä työtään.

Ensi sijassa Inari aikoo kuitenkin siirtää työntekijät ja viranhaltijat tilapäisesti muihin tehtäviin, kun se on kunnan kokonaisedun kannalta järkevää.

Osalla henkilöstöstä palkan maksu päättyy 14 päivän kuluttua työn loppumisesta yksiköiden sulkemisen vuoksi. Viimeisenä keinona kunta aikoo turvautua lomautuksiin.

7.4 kello 8.02 Hallitus tiukensi rajalinjauksia

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoi hallituksen tiistaiaamun infossa, että rajan yli liikkumista tiukennetaan niin, että työntekijöiden tulee olla Suomeen saapuessaan 14 vuorokautta karanteenin kaltaisissa olosuhteissa. Karanteenisääntö ei koske välttämätöntä terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä eikä tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöä.

– Maahantulijoiden karanteenimääräyksiä tiukennetaan. Kaikille rajanylittäjille annetaan ohjeistus pysymisestä karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 päivän ajan. Tästä poikkeuksena ovat ensihoidon ja pelastustoimen henkilöstön rajanylitykset ja tavaraliikenteen kuljetushenkilöstö, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallitus vetoaa varsinkin raja-alueen työnantajiin, jotta ne keksisivät tapoja vähentää rajanylitystä. Yksi tapa tähän voisi olla se, että työnantaja järjestä työntekijöille majoituksen työpaikan lähelle.

Suomen hallitus myös vetoaa Ruotsiin siinä, että se ohjeistaisi terveydenhuoltohenkilöstöä nykyistä parempaan suojautumiseen ja testaisi heitä enemmän kuin nyt.

Rajan ylittävällä työntekijällä pitää olla työnantajan tekemän todistus, että hänen on välttämätöntä kulkea työssä. Liikkuminen ei saisi mielellään olla jokapäiväistä ja pitäisi selvittää, miten työtä voi tehdä etänä.

Karanteenin omaiset olosuhteet tarkoittavat, että on oltava kotona tai hotellissa 14 vuorokautta.

– Silloin ei käytäisi esimerkiksi kaupassa, eikä apteekissa, jollei ole aivan pakko, Ohisalo sanoi.

Suomen ja muiden maiden välisiä rajoituksia jatketaan 13.5. asti.

– Epidemian leviäminen on jo hidastunut ja tämä on hyvä viesti, sisäministeri kiitteli suomalaisia.

6.4. klo 22.05 Hallitus tiedottaa rajalinjauksista tiistaiaamuna – katso suorana

Hallitus järjestää koronatilannekatsauksen tiistaina kello 8. Aiheena ovat rajaliikenteen tiukentamiseen liittyvät linjaukset.

Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana TV1:ssä ja Areenassa klo 7.55 alkaen. Katso tästä.

Ratkaisua länsirajan liikenteen mahdollisesta rajoittamisesta odotettiin jo viime viikolla ja viimeksi maanantain kuluessa, mutta asian valmistelu on vaatinut oletettua enemmän aikaa.

Ruotsin ja Suomen välisen työmatkaliikenteen rajoittaminen on ollut arvioitua hankalampi kysymys, sillä rajan ylittävä työssäkäynti kumpaankin suuntaan on tärkeää erityisesti kriittisillä aloilla.

EU-komission mukaan kriittisillä aloilla työskentelevillä on oikeus rajanylitykseen.

6.4. klo 17.58 Lapin sairaanhoitopiirissä on tehty koronatestejä väkilukuun suhteutettuna runsaasti

Koronatestejä on tehty väkilukuun suhteutettuna Lapin sairaanhoitopiirissä kolmanneksi eniten Suomessa. Absoluuttisissa määrissä Lappi jää kuitenkin monen muun sairaanhoitopiirin taakse.

Lapin sairaanhoitopiirissä on tehty testejä vajaat 800. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä testejä on otettu selvästi vähemmän, reilusti alle 300. Koko maakunnassa on siis tähän mennessä testattu hiukan yli tuhat ihmistä.

Koronatestauksen painopistealue on Uusimaa. HUSin alueella on testattu lähes yhtä paljon kuin koko muussa Suomessa yhteensä. Koko maassa koronatestejä on tehty tähän mennessä hieman alle 33 000.

Sairaanhoitopiirien testausmäärät voi katsoa täältä: Katso paljonko sairaanhoitopiirissäsi tehdään koronatestejä – HUSin alueella testattu noin joka sadas ihminen

6.4. klo 16.55 Synnytyssaliin vain yksi tukihenkilö, perhehuoneet ovat poissa käytöstä

Koronavirustilanteen vuoksi myös Lapin synnytysosastot rajoittavat isän tai muun tukihenkilön läsnäoloa synnytysten yhteydessä.

Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti sekä Lapin että Länsi-Pohjan keskussairaalassa synnyttäjän tukena synnytyssalissa voi nyt olla yksi ehdottomasti terve henkilö, joka ei ole oleskellut ulkomailla kahden edeltävän viikon aikana eikä hän ole altistunut varmistetulle koronavirustartunnalle.

Synnytyssalissa on pysyttävä koko synnytyksen ajan. Tukihenkilö ei voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, leikkaussalissa eikä lapsivuodeosastolla.

Ylilääkäri Pia Vittaniemi Länsi-Pohja Mehiläisen synnytysten ja naistentautien osastolta kertoo, että myös perhehuoneet on jouduttu poistamaan käytöstä.

6.4. kello 16.40 Kittilä ja Kolari Lapin koronakeskukset

Suomessa on todettu keskimäärin 39 koronatapausta 100 000:ta asukasta kohden. Lapissa tapauksia on hieman vähemmän eli 33 samassa ihmismäärässä.

Huolestuttavin tilanne on Kittilässä, jossa tartuntoja on todettu 17. Väkilukuun suhteutettuna se merkitsee yli 260 tapausta sataatuhatta asukasta kohden eli kaksi kertaa enemmän kuin Helsingissä.

Kolarissa luku on samaa luokkaa Helsingin kanssa: 130 tapausta per 100 000 asukasta. Kemissä vastaava luku on yli 50 ja Rovaniemellä 25.

6.4. kello 16.20 Lapissa on varmistunut kaksi uutta tartuntaa

Lapissa on tähän mennessä todettu 59 koronavirustartuntaa.

Sunnuntaista määrä on kasvanut kahdella. Uudet tapaukset on todettu Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella, jossa tartuntojen määrä on nyt noussut 18:aan. Lapin sairaanhoitopiirin alueella varmennettuja tartuntoja on neljäkymmentäyksi 41.

Asukaslukuun suhteutettuna tartuntoja on Lapissa eniten Kittilässä, jossa tartuntoja on todettu 17.

6.4. kello 15.45 Koronavirustartuntoja on Kittilässä asukasta kohti enemmän kuin Helsingissä – ylilääkäri: "Matkailu on todennäköisesti yksi merkittävä syy"

Kittilässä on eniten todettuja koronavirustartuntoja asukaslukuun nähden Lapissa. Tartuntoja oli maanantaina iltapäivään mennessä todettu yhteensä 17, kertoi johtava lääkäri Heidi Tanninen Kittilän kunnasta.

Asukkaita Kittilässä on alle 6 500, joten Kittilässä tartuntoja on todettu asukasta kohti enemmän kuin Helsingissä.

Infektioylilääkäri arvioi matkailun selittävän suurta tartuntamäärää paikkakunnalla.

– Matkailu on mitä todennäköisimmin ainakin merkittävä syy tälle, sillä mitään muuta tekijää ei ole havaittu. Kittilässä on muitakin isoja yrityksiä, joilla on kansainvälistä toimintaa, mutta matkailu on noussut eniten esille, sanoo Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas.

6.4. klo 13.50 Hallitukselta ehkä tänään uusi linjaus rajan ylittävästä työssäkäynnistä

Hallituksen odotetaan ehkä tänään illan kuluessa linjaavan rajaliikenteen mahdollisia tiukennuksia. Linjauksia odotettiin jo viime viikolla, mutta asian valmistelu oli vielä kesken.

Ruotsin ja Suomen välisen työmatkaliikenteen rajoittaminen on osoittautunut aiemmin arvioitua hankalammaksi kysymykseksi, sillä rajan ylittävä työssäkäynti kumpaankin suuntaan on tärkeää erityisesti niin sanotuilla kriittisillä aloilla. Esimerkiksi Ruotsin Norrbottenissa pelätään terveydenhuollon rampautuvan, jos Suomi rajoittaa työmatkaliikennettä rajan yli.

EU-komission mukaan kriittisillä aloilla työskentelevillä on oikeus rajanylitykseen.

Ylen tietojen mukaan Suomi on neuvotellut rajanylitysten tilanteesta ministeritasolla Ruotsin ja Norjan kanssa.

6.4. kello 9.16 Lapin keskussairaalan lastentautien päivystystä siirrettiin koronatilanteen takia

Lapin keskussairaalan lastentautien päivystystä on siirretty. Aiemmin yhteispäivystyksessä toiminut lastentautien päivystys toimii jatkossa lastenklinikkasiivessä.

Lasten päivystystiloihin kuljetaan ulkokautta, omista sisäänkäynneistä. Alueella on opasviitat lasten eri päivystyspisteisiin.

Erillistä päivystystä käytetään maanantaista alkaen toistaiseksi koronavirustilanteen takia.

**Lue** tästä aiemmat koronapäivitykset Lapista.****