1. yle.fi
  2. Uutiset

Korona kaatoi Vierumäen Country Clubin – yhtiö hakeutui perjantaina konkurssiin

Energiapohatan yritys ei onnistunut pelastamaan Suomen Urheiluopiston hotelli- ja ravintolatoimintaa.

Vierumäki country club
Suomen urheiluopisto Vierumäellä
Suomen Urheiluopiston toiminta on alkanut Vierumäellä Heinolassa vuonna 1927.Petri Niemi/Yle

Vierumäki-yhtiöihin kuuluva Vierumäki Country Club Oy on jättänyt perjantaina konkurssihakemuksen Päijät-Hämeen käräjäoikeudelle.

Yhtiön pääasiallinen toiminta on ollut hotelli- ja ravintolaliiketoiminnassa. Puolet Vierumäen majoituskapasiteetista on ollut yhtiön, sekä kaikki alueella oleva ravintolatoiminta. Vierumäen muut yhtiöt, Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiö ja Vierumäen Infra Oy, jatkavat toimintaansa normaalisti.

Henkilöstöä yhtiöllä on noin 170, mutta koska ravintola-alalla sopimukset ovat monesti osa-aikaisia, konkurssi koskee noin 130 henkilötyövuotta.

– Tähän päädyttiin, jotta saatiin Suomen Urheiluopisto pelastettua. Pyrimme jatkossakin tarjoamaan alueen asiakkaille niitä kaikkia palveluita, joita asiakkaamme tarvitsevat ja haluavat ostaa viihtyäkseen Vierumäellä, sanoo Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiön ja Vierumäen Infra Oy:n toimitusjohtajana jatkava Peter Gabrielsson.

Tällä hetkellä Vierumäen opiston koulutus toteutetaan etänä. Tällä viikolla on saatu avattua golf-kentät ja muita ulkoliikuntamapaikkoja. Muuten Vierumäen palvelut, esimerkiksi sisäliikuntatilat, ovat kiinni toukokuun loppuun.

Vierumäki Country Clubin suurin velkoja on Nordea. Konkurssihakemuksen mukaan yhtiöllä on pankille velkoja yhteensä lähes 9 miljoonaa euroa. Pienempiä satojen tuhansien, kymmenien tuhansien ja tuhansien eurojen velkojia on reilut 15.

Korona romahdutti liiketoiminnan

Vierumäellä aloitettiin puolitoista vuotta sitten uuden strategia luominen, kun energia-alalla rikastunut Mika Anttonen tuli Keele Oy -yrityksensä kautta Vierumäki-yhtiöihin pääomistajaksi. Samalla Country Club osti Scandicilta Vierumäellä sijaitsevan hotellikiinteistön ja hotellin liiketoiminnan. Keele Oy omistaa myös energiayhtiö ST1:n, jonka pääomistajana Anttonen tunnetaan.

Hotelli- ja ravintolatoiminta on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi, eikä se kestänyt koronaviruksen aiheuttamaan kysynnän romahdusta.

– Vaikeassa tilanteessa arvioimme eri vaihtoehtoja. Vierumäen perustoiminnan kehityksen turvaamiseksi todettiin VCC:n hakeminen konkurssiin vaihtoehdoista tässä tilanteessa ainoaksi mahdolliseksi. Päätös oli vaikea ja ikävä. Olen erittäin surullinen Vierumäki Country Club Oy:n työntekijöiden puolesta, toteaa Keele Oy:n Mika Anttonen tiedotteessa.

Suomen Urheiluopisto tuottaa ja kehittää jatkossakin urheilun, liikunnan ja koulutuksen palveluita. Opiston omistuksessa on noin puolet Vierumäen majoituskapasiteetista. Vierumäen Infra Oy vastaa vastaa alueen energiatuotannosta, vesihuollosta ja kiinteistöjen ylläpitopalveluista. Se myös vastaa liikuntapaikkojen huollosta ja ylläpidosta.

Lue seuraavaksi