Barnier: Britannia ei ole edistänyt brexit-neuvotteluja

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier on tyytymätön Britanniaan neuvotteluissa tulevasta kauppasuhteesta.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier tervehti perjantaina Britannian pääministeriä Boris Johnsonia. Molemmat ovat sairastaneet koronaviruksen. Kuva: Olivier Matthys / EPA

LONTOO EU ja Britannia ovat päättäneet brexit-neuvottelujen toisen kierroksen, eikä tilanne näytä EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan hyvältä.

– Britannia ei voi samaan aikaan kieltäytyä pidentämästä siirtymäaikaa ja hidastaa neuvottelujen etenemistä avainkysymyksissä, sanoi Barnier neuvottelukierroksen päätteeksi lehdistötilaisuudessa.

Koronapandemia ja molempien pääneuvottelijoiden, Barnierin ja Britannian David Frostin sairastuminen virukseen on hidastanut neuvotteluja.

Aikataulu on ollut muutenkin tiukka.

Jäljellä on enää kaksi neuvottelukierrosta ennen kesäkuuta, jolloin osapuolten on päätettävä, ovatko tulevaa suhdetta koskevat neuvottelut edenneet tarpeeksi vai tarvitseeko Britannia lisää siirtymäaikaa. Siirtymäaika päättyy muussa tapauksessa vuoden lopussa.

Barnier nosti esille neljä tärkeää neuvotteluosiota, joissa tämän viikon videoneuvottelut olivat pettymys. Ne ovat yhteiset ja tasavertaiset pelisäännöt, tulevan suhteen hallinto, yhteistyö rikollisuus- ja turvallisuusasioissa sekä kalastus.

– EU ei suostu minkäänlaiseen kauppasopimukseen, jossa ei ole mukana tasapainoinen, kestävä ja pitkäaikainen ratkaisu kalastusoikeuksista. Tämän pitäisi olla Britannialle kristallinkirkasta.

Kesäkuussa tarkastetaan myös, miten Britannia on edistynyt Pohjois-Irlantia ja Irlantia koskevan rajaratkaisun toteuttamisessa. EU:n ulkoraja vedetään Pohjois-Irlannin ja Britannian väliin. Britannia on velvoitettu hoitamaan tarvittavat rajatarkastukset sekä tullitarkastukset, kun tavaraa siirtyy Pohjois-Irlantiin.

Jäljellä on enää kaksi neuvottelukierrosta ennen kesäkuun lopun aikarajaa. Siihen mennessä siirtymäkauden jatkoa on haettava, jos sitä ylipäänsä haetaan.

Barnierin mukaan mahdollisesta jatkoajasta on päätettävä yhdessä. Britannian hallitus vastustaa brexitin jatkoaikaa, vaikka EU sitä pyytäisi.

Britannia: EU vaatii meiltä enemmän kuin muilta

Britannian hallitus sanoo tiedotteessaan, että neuvottelukierros oli rakentava, mutta edistystä osapuolten välillä ei näkemyseroissa juuri tapahtunut.

Britannia pahoittelee sitä, että EU:n tarjoama kauppasopimus jää kauas niistä sopimuksista, joita unioni on viime aikoina tehnyt.

Tiedotteessa todetaan, että neuvotteluissa reiluista pelisäännöistä ja sopimuksen hallinnoinnista ei voida edetä ennen kuin unioni hylkää muista vapaakauppasopimuksista poikkeavat vaatimuksensa ja hyväksyy sen, että Britannia ei ole enää unionin jäsen, vaan itsenäinen valtio.