Hyppää sisältöön

Hallitus linjasi: Alkuvuoden arvonlisäverot palautetaan yrityksille lainana, ravintoloiden erityistuesta esitys mahdollisimman pian

Hallitus linjasi perjantaina myös väylämaksujen poistamisesta ja nollaverokannasta sote-toimijoiden suojavarustehankinnoissa. Yritystukien paremman kohdentamisen ja ravintoloiden erityistuen valmistelut jatkuvat.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi perjantai-iltana medialle Säätytalon edessä Helsingissä.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) tiivisti toimittajille neuvotteluiden sisällön myöhään perjantaina Säätytalon portailla.
  • Hallitus valmistelee esityksen alkuvuoden arvonlisäverojen palauttamisesta yrityksille lainana. Laina maksettaisiin takaisin kahden vuoden aikana.
  • Ravintoloiden osalta valmistellaan mallia, jossa tukea suunnataan kiinteiden kulujen kompensoimiseen ja henkilöstön palkkaukseen.
  • Business Finlandin ja ELY-keskusten tukia pyritään kohdentamaan paremmin koronakriisistä kärsineille yrityksille. Jo maksettuja tukia ei peritä takaisin.
  • Väylämaksujen poistamista loppuvuodeksi esitetään. Alkuvuodesta kerätyt maksut palautettaisiin.
  • Aloitetaan valmistelu nollaverokannasta sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kotimaisten ja EU-alueen suojavarustehankinnoissa.

Hallitus neuvotteli perjantaina yli kuusi tuntia muutoksista yritysten koronatukiin.

Pitkien neuvotteluiden päätteeksi hallitus linjasi, että yrityksille palautetaan alkuvuoden arvonlisäverot, mutta ne ovat lainaa, joka maksettaisiin takaisin valtiolle kahden vuoden aikana. Hallitus valmistelee asiasta esityksen eduskunnalle.

Hallitus jatkaa myös Business Finlandin ja ELY-keskusten käyttämistä tukien jakamiskanavina. Jatkossa tukia pyritään kohdentamaan enemmän yritysten kiinteisiin kuluihin ja vastaamaan paremmin koronakriisin aiheuttamiin talousvaikeuksiin.

Yritystoiminnan kehittäminen säilyy kuitenkin edelleen yhtenä kriteerinä tukien myöntämisessä. Jo maksettuja Business Finlandin tukia ei peritä takaisin.

Ravintoloiden erityistuesta esitys ensi viikolla

Ravintoloiden osalta hallitus keskusteli sulkemisesta johtuvien tappioiden kompensoimisesta. Päätöksiä ei tehty, mutta valmistelu jatkuu mallilla, jossa tukea suunnataan kiinteiden kulujen kompensoimiseen ja henkilöstön uudelleenpalkkaamiseen. Ministeriöt jatkavat valmistelua viikonlopun yli.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) twiittasi illalla, että hallitus esittelee ravintoloiden erityisen tuen eduskunnalle ensi viikolla.

Hallitus päätti myös lähettää lausuntokierrokselle lainsäädäntömuutoksen väylämaksulain väliaikaisesta muuttamisesta. Väylämaksut poistettaisiin loppuvuoden 2020 ajaksi, ja alkuvuodesta kerätyt maksut palautettaisiin.

Kulmuni: Jos tukea ei tarvitse, sitä ei kannata hakea

Viime päivinä on keskusteltu siitä, ovatko Business Finlandin ja ELY-keskusten tuet kohdistuneet osin väärin.

Julkisuudessa on kritisoitu sitä, että Business Finlandin ja ELY-keskusten kautta jaetut tuet on osoitettu ennen kaikkea yritysten kehityshankkeisiin eikä akuutteihin ongelmiin, kuten kiinteiden kulujen tai palkkojen maksuun.

Nyt hallitus pyrkii korjaamaan tukipolitiikkaa niin, että tukea saavat nimen omaan koronakriisistä kärsineet yritykset. Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti neuvotteluiden jälkeen, että kritiikistä huolimatta myös tällaiset yritykset ovat jo saaneet tukea.

– Tukea on myös kohdistunut kivijalkaliikkeille, ravintoloille ja monille toimijoille, jotka ovat kärsineet koronakriisin seurauksena. Ymmärtääkseni ainakin ELY-keskusten tuet ovat kohdistuneet tälle toimialalle, Marin sanoi Säätytalolla perjantai-iltana.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni totesiSäätytalolta lähtiessään, että hallitus varmistaa kaikin keinoin tukien kohdentumisen niitä tarvitseville yrityksille.

– Jos tukea ei tarvitse, sitä ei kannata hakea. Nyt vaaditaan myös solidaarisuutta sen suhteen, että tukia ei väärinkäytetä, Kulmuni sanoi.

Korjaus 24.4. klo 21.42: Valmistelua jatketaan viikonloppuna ministeriöissä. Jutussa ja otsikossa luki aluksi virheellisesti, että hallitus ei jatka viikonloppuna valmistelua.

Lue myös: