Brasilian presidentin tilanne yhä tukalampi – suosittu oikeusministeri erosi protestina Bolsonaron toiminnalle

Oikeusministeri jätti eroilmoituksensa sen jälkeen, kun presidentti Bolsonaro oli antanut potkut liittovaltion poliisijohtajalle.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro. Kuva: Joedson Alves / EPA

Brasilian kiistelty johtaja Jair Bolsonaro koki perjantaina tähänastisen presidenttikautensa pahimman takaiskun, kun maan suosittu oikeusministeri jätti yllättäen tehtävänsä.

Oikeus- ja turvallisuusministeri Sergio Moro ilmoitti eroavansa protestina Bolsonaron päätökselle antaa potkut liittovaltion poliisijohtaja Mauricio Valeixolle, joka on Moron läheinen liittolainen.

Moro perusteli eroaan sillä, ettei hän voi tehdä työtään, jos poliisivoimilla ei ole autonomiaa. Moron mukaan Bolsonaro petti hänelle antamansa lupauksen vapaista toimintaoikeuksista ja sekaantui muun muassa liittovaltion poliisin tutkintoihin. Bolsonaro on kiistänyt väitteen.

Moro on ollut suosittu brasilialaisten keskuudessa, koska hän tuomarina toimiessaan passitti telkien taakse joukon korruptoituneita poliitikkoja ja liikemiehiä.

Viime viikolla Bolsonaro erotti terveysministerinsä Luiz Henrique Mandettan, koska tämä kannatti eristäytymistä keinona koronaviruksen vastaisessa taistelussa.

Bolsonaro on toistuvasti vähätellyt viruksen vaarallisuutta ja korostanut, että taloustaantuma tappaa enemmän ihmisiä kuin korona. Hän on arvostellut jyrkin sanakääntein osavaltioiden karanteenitoimia ja matkustusrajoituksia.

Presidentin kannatusluvut ovat sukeltaneet pandemian edetessä Etelä-Amerikan väkirikkaimmassa maassa.

Brasiliassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin yli 3 600 ihmistä.