Kim Jong-unin juna havaittu mahdollisesti rannikon lomakohteessa – Reuters: Kiina lähetti lääkäritiimin tutkimaan Pohjois-Korean johtajaa

Kimin huhutaan olleen sydänleikkauksessa, mutta tiedot ovat ristiriitaisia.

Kim Jong-un
Kim Jong-un istuu pöydän ääressä.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un esiintyi julkisuudessa 11. huhtikuuta. Valtiollisen KCNA-uutistoimiston julkaisemassa kuvassa Kim johtaa tuolloin politbyroon kokousta.KCNA / EPA

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa tiiviisti seuraavan 38 North (siirryt toiseen palveluun) -sivuston mukaan Kim Jong-unille mahdollisesti kuuluva erikoisvalmisteinen juna on havaittu satelliittikuvissa pohjoiskorealaisen Wonsanin rannikkokaupungin asemalla.

Kyseinen asema on ainoastaan Kimin perheen käytössä. Sivuston mukaan 250 metriä pitkä juna on ollut Wonsanin asemalla ainakin huhtikuun 21. päivästä eteenpäin. Kahta päivää myöhemmin juna oli jo lähtövalmiudessa, mutta mahdollisesta lähtöaikataulusta ei luonnollisesti ole tietoa.

Wonsanin kaupunki sijaitsee Pohjois-Korean itärannikolla. Kim Jong-unilla on kaupungissa usean rakennuksen lomakohde.

Junan löytyminen Wonsanista ei 38 North -sivuston mukaan todista sitä, että Kim Jong-un olisi kaupungissa, mutta antaa kuitenkin painoarvoa sen suuntaisille raporteille. Eri lähteisiin nojaavat raportit ovat kertoneet, että Kim on nähty kävelemässä Wonsanin alueella vaihtelevassa kunnossa.

Kiinasta lääkäreitä Kimille

Uutistoimisto Reuters uutisoi kolmeen lähteeseen viitaten, että Kiina olisi lähettänyt lääkäreitä Pohjois-Koreaan tarkastamaan 36-vuotiaan Kimin terveyden.

Reutersin mukaan Kiinan Pohjois-Koreaan lähettämässä delegaatiossa on mukana sekä lääketieteen asiantuntijoita että korkea-arvoisia virkamiehiä kommunistisen puolueen ulkosuhteiden osastolta. Uutistoimisto toteaa, ettei toistaiseksi ole selvää, mitä tällainen vierailu kertoo Kimin terveydentilasta.

Eteläkorealainen Pohjois-Korean asioihin erikoistunut Daily NK -uutissivusto (siirryt toiseen palveluun) raportoi aiemmin tällä viikolla lähteeseensä viitaten, että Kimille olisi tehty sydänleikkaus 12. huhtikuuta.

Daily NK kertoi aluksi useiden lähteiden vahvistaneen tiedon leikkauksesta, mutta korjasi myöhemmin vain yhden lähteen kertoneen leikkauksesta.

Esimerkiksi Etelä-Korean viranomaiset ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ovat ilmoittaneet, ettei heillä ole tietoa Kim Jong-unin tuoreista vakavista terveysongelmista. Trump sanoi torstaina uskovansa, ettei Daily NK:n uutinen pidä paikkaansa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puolestaan sanoi tv-haastattelussa, ettei hänellä ole nyt mitään sanottavaa julkisuuteen Kimin terveydentilasta. Hän lisäsi Yhdysvaltain kuitenkin seuraavan tilannetta erittäin tarkasti.

Huhumylly Pohjois-Korean yksinvaltiaan Kim Jong-unin terveydentilasta on jatkanut vinhaa pyörimistään. Kimin edellisestä raportoidusta näyttäytymisestä on nyt kulunut kaksi viikkoa.

Pohjois-Korean valtiollinen media uutisoi Kimin olinpaikasta viimeksi 12. huhtikuuta, kun hän tarkasti ilmavoimien hävittäjiä nimeltä mainitsemattomassa sotilaskohteessa. 38 North -sivuston tutkimusten mukaan kyseessä oli Sunchonin lentokenttä noin 50 kilometrin päässä maan pääkaupungista Pjongjangista. Päivää aiemmin hänen kerrottiin johtaneen politbyroon kokousta.

Sen jälkeen yksinvaltiaasta ei ole näkynyt jälkeäkään, eikä hän osallistunut edes isoisänsä Kim Il-sungin syntymän muistojuhlaan 15. huhtikuuta. Edesmenneen diktaattorin syntymäpäivä on Pohjois-Koreassa suuri merkkipäivä.

Lisää aiheesta:

Eristynyttä valtiota seuraava NK-verkkosivusto: Pohjois-Koreassa alkoi outo ostospaniikki, syystä ei tietoa

Etelä-Korea kiistää tiedot, joiden mukaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin terveys olisi uhattuna

Oikaisu 26.4. klo 0.12: Kim Jong-unin viimeisin esiintyminen maan valtiollisessa mediassa on huhtikuun 12. päivältä, ei 11. päivältä, kuten aiemmin kerroimme.

Lähteet: Reuters