1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaakkois-Suomessa voimassa ruohikkopalovaroitus – pelastuslaitokset muistuttavat huolellisuudesta

Varoituksen voimassaoloaikana ei saa sytyttää avotulta.

tulipalot
Ruohikkopalo
Ruohikkopalot ovat työllistäneet pelastukslaitoksia Kaakkois-Suomessa. Kuvituskuva.Maksym Dragunov / AOP

Maasto on tähän aikaan vuodesta kuivaa ja ruohikot syttyvät herkästi palamaan.

Ruohikkopalovaroitus on tällä hetkellä voimassa koko Kaakkois-Suomessa. Varoituksen voimassaollessa avotulen teko on ehdottomasti kielletty.

Avotulella tarkoitetaan (siirryt toiseen palveluun) nuotiota tai muuta tulta, jonka on mahdollista päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Myös esimerkiksi kertakäyttögrillien käyttö lasketaan avotulen teoksi.

Ruohikkopalot työllistäneet pelastuslaitoksia

Erikokoiset ruohikkopalot ovat jo työllistäneet pelastuslaitoksia Kaakkois-Suomessa. Viime viikon lämmin ja kuiva sää kuivatti heinikkoja. Puuskittainen tuuli lisää ruohikkopalojen vaaraa.

Esimerkiksi Kymenlaaksossa Iitissä sammutettiin loppuviikosta isohkoa ruohikkopaloa. Kymenlaakson pelastuslaitoksen palopäällikkö Asko Rouhiaisen mukaan tulipalo syttyi yli kymmenen hehtaarin kokoisella peltoalueella.

Ihmiset ovat nyt aiempaa enemmän kotona ja aikaa jää myös esimerkiksi pihojen siivoamiseen. Risujenpoltto kuuluu monilla pihan kevätsiivoukseen.

– Mitään tavallisuudesta poikkeavaa piikkiä ruohikkopalomäärissä ei kuitenkaan ole havaittavissa, kertoo palomestari Toni Jaako Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Kaakkois-Suomen pelastuslaitokset muistuttavat, että jos risuja aikoo polttaa, on aina syytä tarkistaa voimassa olevat varoitukset.

– Tuli karkaa helposti, vaikka sitä ei omasta mielestä käsittelisi varomattomasti, palopäällikkö Asko Rouhiainen toteaa.

Risuja polttaessa on hyvä myös muistaa, että kaikenlainen roskien polttaminen on kielletty.

Ilmatieteenlaitos ennustaa ruohikkopalovaroituksen jatkuvan Kaakkois-Suomessa ainakin ensi viikon puoliväliin asti.

Lue seuraavaksi