1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronakriisistä lankeaa Lapin kunnille jopa yli 60 miljoonan euron lasku

Koronakriisin vuoksi kuntien verotulot pienenevät ja kulut kasvavat.

Muun muassa Keminmaan kunnassa on käyty yt-neuvotteluja koronakriisin takia. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Koronaviruspandemia aiheuttaa Lapin kunnille arviolta noin 63 miljoonan euron laskun, kertoo Lapin liitto. Se tarkoittaisi noin 360 euroa per asukas.

Koronakriisin vuoksi kuntien verotulot pienenevät ja kulut kasvavat. Lapin liiton mukaan edellä mainittu luku ei sisällä sairaanhoitopiirien menoja, joiden on myös arvioitu kasvavan.

Tiedot perustuvat Lapin liiton lappilaiskunnille tekemään kyselyyn.

– Kustannuksia on vielä vaikea ennustaa, koska korona aiheuttaa kunnille monimutkaisen yhtälön, eikä epidemia ole vielä iskenyt koko Lappiin, kuntatyöryhmän puheenjohtaja Katri Rantakokko Muoniosta sanoo Lapin liiton tiedotteessa.

Korona tulee monelle Lapin kunnalle ikävään saumaan, sillä yli puolet lappilaiskunnista teki alijäämäisen tuloksen viime vuonna. Viime aikoina moni Lapin kunta on ilmoittanut muun muassa lomauttavansa väkeä koronakriisin takia. Väkeä lomauttavat muun muassa Rovaniemi, Sodankylä ja Keminmaa.

Lapin liiton kuntatyöryhmä kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa perjantaina 24. huhtikuuta. Kuntatyöryhmään kuuluu talous- ja hallintojohtajia kaikista Lapin kunnista.

Valtiolta avustusta investointeihin?

Lapin kunnat toivovatkin tukea valtiolta.

– Hallituksella on nyt toukokuun lisätalousarviossa mahdollisuus päättää kunnille myönnettävistä koronaperusteisista investointiavustuksista, joilla saadaan nopeasti infra- ja muita investointeja liikkeelle kunnissa ja siten elvytettyä taloutta. Nämä päätökset tarvitaan jo tehtyjen ylimääräisten valtionosuuksien lisäksi, Lapin kuntajohtajaverkoston puheenjohtaja Erkki Parkkinen Sallasta sanoo.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.