1. yle.fi
  2. Uutiset

Business Finland -kohun aloittaneen jutun kirjoittanut Jari Hanska: Tapahtui vastuunpakoilua poliittisessa johdossa

Talouselämän Elina Lappalainen ja freelance-toimittaja Jari Hanska vierailivat Ylen aamun mediaosiossa lauantaina.

yritystuet
Satoja miljoonia euroja suomalaisten rahaa jaetaan yrityksille koronatukena, ja media vahtii - mutta kuinka hyvin?
Satoja miljoonia euroja suomalaisten rahaa jaetaan yrityksille koronatukena, ja media vahtii - mutta kuinka hyvin?

Yksittäisten julkkisyrittäjien nostaminen julkisuuteen Business Finland -kohussa on vienyt keskustelua väärille urille. Näin sanoo kasvuyrityksiä ja it-alaa seuraava Talouselämän toimittaja Elina Lappalainen.

– Jos media lietsoo yrittäjien ajojahtia ja somelynkkausta, niin se on väärin, Lappalainen sanoi Ylen aamun Viimeinen sana -mediaosiossa lauantaina.

Lappalaisen mukaan yksittäiset tuensaajat pitäisi tuoda esiin kontekstoiden ja hyvin perustein. Twitterissä hän toteaa (siirryt toiseen palveluun), että esimerkiksi Postin toimitusjohtajan konsulttiyrityksen saaman tuen (siirryt toiseen palveluun)esiin tuominen on ollut perusteltua.

Lappalaisen kanssa yritysten koronatukien uutisoinnista keskusteli freelance-toimittaja Jari Hanska. Voit katsoa koko keskustelun klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Hanskan Suomen Kuvalehteen kirjoittama artikkeli (siirryt toiseen palveluun)aloitti koko viikon velloneen poliittisen keskustelun.

Hanska sanoo hieman yllättyneensä keskustelun laajudesta, vaikka osasikin juttua tehdessään aavistaa, että aihe kiinnostaa.

– Yksi mottoni on "seuraa rahaa". Minulla oli kutina, että ihmisiä kiinnostaa, miten rahaa jaetaan, kun sitä poikkeusoloissa jaetaan paljon.

Lue lisää: Analyysi – Miksi Business Finlandin koronarahoituksesta nousi niin suuri kohu? Tämä sinunkin on hyvä ymmärtää tästä kaikesta

Yli kuudentuhannen rivin taulukosta jutuksi

Suomen Kuvalehti ja Hanska aloittivat tutkimalla Business Finlandin myöntämää koronarahoitusta. Business Finland on valtiollinen toimija, joka tukee yritysten innovaatiotoimintaa ja kansainvälistymistä.

Lehti oli pyytänyt ja saanut aineiston koronatukipäätöksistä: se oli yli kuudentuhannen rivin Excel-taulukko.

– Ravintolat, baarit sun muut oli pantu lainvoimalla kiinni, ja tämänkin tuen kohdalla oli puhuttu, että autetaan näitä yrityksiä. Lähdettiin tutkimaan, mihin se tuki kohdentuu.

Selvisi, ettei ravintola-ala suinkaan ollut tuensaajien kärjessä, vaan toimialoista eniten tukea olivat saaneet it-ala ja johdon konsultit.

Katso: Kaikki media-aiheiset Viimeinen sana -keskustelut Areenassa

"Jos halutaan tukea yrityksiä kassakriisissä, tämä ei ole oikea työkalu"

Lappalaista rahan kohdistuminen it-yrityksiin ei suuremmin yllätä: koronakriisi on iskenyt kovaa myös it-alaan ja kasvuyrityksiin, ja Business Finland on erikoistunut tukemaan niitä.

– Jos halutaan tukea akuutissa kassakriisissä olevia yrityksiä, jotka tarvitsevat suoraa tukea palkkoihin tai vuokriin, niin tämä ei ole oikea työkalu siihen.

Lappalainen on käsitellyt aihetta laajemmin torstaina julkaistussa kolumnissaan Talouselämän verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Ylen aamussa Lappalainen sanoi, että nyt kannattaa kysyä, milloin ministeriössä tai mediassa herättiin siihen, että kyseessä on väärä väline esimerkiksi kärsivien ravintoloiden tukemiseen.

Suomen Kuvalehti haki ensimmäiseen juttuunsa kommentin Business Finlandista, josta kerrottiin, että raha menee heidän sääntöjensä mukaan kehittämiseen. Mutta kun "poliittisesta päädystä" tuli kommentti, vastaus oli toisenlainen, Hanska kertoo.

– Sieltä kerrotaan, että ei tämän rahan näin pidäkään kohdistua, että nyt lähdetään selvittämään, miksi tämä menee tähän suuntaan. Tapahtui semmoinen vastuunpakoilu poliittisessa johdossa.

Sittemmin elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on muun muassa määrännyt tarkastuksen Business Finlandin tukiin, ja Valtiontalouden tarkastusvirasto tutkii ne myös.

Lue lisää: Jättitukia konkurssikypsille ja nollaliikevaihtoa tehneille yrityksille – Yle selvitti koronarahaa saaneiden yhtiöiden taloustiedot

Lue seuraavaksi