Nuoret innokkaita ilmastoapurahojen perään Itä-Suomessa

Joensuuhun on myönnetty useita nuorille suunnattuja Ilmastonmuutosvoima-apurahoja.

ilmastonsuojelu
auringonkukka mielenosoituksessa
Marja Väänänen / Yle

Ilmastonmuutosvoima-apurahat kiinnostavat erityisen paljon itäsuomalaisia nuoria. Itä-Suomen ja Pohjois-Karjalan alueelta on tullut muihin Suomen alueisiin verrattuna paljon hakemuksia, kertoo nuoristoalan kattojärjestön Allianssi vaikuttamisen asiantunija Niina Ratilainen.

Joensuulainen ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) on apurahojen asiantuntijaraadissa.

Ilomantsilainen Emilia Piipponen sai 3800 euron apurahan perhospellolleen.

Samantapaiselle projektille sai toisella hakukierroksella 500 euron apurahan juukalainen Antti Kummunmäki, joka toteuttaa Pielisen Pappilansaaressa niittyalueen parantamisen. Kummunmäen projektialueella kasvavat heinäkasvit raivataan pois ja tilalle istutetaan niittykasveja, jotka toimivat alueen pölyttäjäkannan ja biodiversiteetin tukena.

Joensuussa 22-vuotias Marinia Sorjonen-Ward sai jo aiemmin 5000 euron apurahan Kohtuuskarnevaalit-tapahtumalle. Tapahtumien osalta apurahan käytöstä päätetään koronatilanteen mukaan.

Apurahoja ovat saaneet myös joensuulainen Roosa Ylikoski Utopiaklubilleen sekä 24-vuotias joensuulainen Juni Sinkkonen ympäristöaktiivisuutta käsittelevän pro gradu-työn tekemiseen.

Suomen Kulttuurirahaston ja Allianssin Ilmastonmuutosvoima-apurahaa voivat hakea alle 25-vuotiaat. Hakukierroksia on useita ja kevään aikana jaetaan apurahoina 150 000 euroa. Jaettavana on vielä lähes 90 000 euroa. Ilmastonmuutosvoima-apurahan seuraava hakukierros päättyy 4. toukokuuta.

Ilmastonmuutosvoima-apurahat ovat suuruudeltaan 50-5000 euroa. Niiden avulla kuka tahansa alle 25-vuotias voi toteuttaa oman ilmastotekonsa ja ryhtyä ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin.