1. yle.fi
  2. Uutiset

Puutarhamyymälät toiveikkaina – "Ihmiset haluavat nyt laittaa koteja viihtyisämmiksi"

Savonlinnalaisyrittäjä on huomannut puutarhakaupan vilkastuneen. Jyväskyläläisen puutarhamyymälän nettikauppamyynti on kymmenkertaistunut.

puutarhanhoito
Krookukset kukkii Sipoossa 20.3.2020.
Kevätkausi on nyt aluillaan Etelä-Savon ja Keski-Suomen puutarhamyymälöissä.Eleni Paspatis / Yle

Tämä kevät on ollut Jyväskylässä toimivalle puutarhakauppa Viherlandialle poikkeuksellisen hiljaista aikaa. Koronatilanteen myötä ihmisiä on liikkunut myymälässä vähän.

Yrittäjä Jyrki Tahvonen on kuitenkin myynnin suhteen luottavaisin mielin.

– Ihmiset kyselevät nyt entistä enemmän, puhelimella ja sähköpostilla tulee kysymyksiä. Että viittaa kyllä ihan valoisaan toukokuuhun, Tahvonen sanoo.

Viherlandian verkkokauppamyynti on koronakevään myötä jo kymmenkertaistunut.

– Siellä on hetkittäin lähettämössä ruuhkaakin. Se on ollut kiva.

Tahvonen sanoo, että verkkokauppa näyttää läpileikkauksena kevään etenemisen eri puolilla Suomea.

– Eteläsuomalaiset ostavat vähän eri tyyppisiä tuotteita, kuin mitä Pohjois-Suomeen. Nyt alkavat esimerkiksi siemenet käymään Pohjois-Suomessa paremmin kaupaksi, ja etelässä aletaan siirtymään sellaisiin tuotteisiin, mitä laitetaan suoraan ulos, Tahvonen sanoo.

Jyväskylässä puutarhakaupan kevät on vasta nyt toden teolla alkamassa, Tahvonen arvioi.

Savonlinnassa myynti on jo vilkastunut

Savonlinnassa toimivan Savonpirkan yrittäjä Minna Porola puolestaan on jo huomannut puutarhakaupan vilkastuneen.

– Silloin kun ensimmäiset rajoitukset tulivat, ajattelin, että nyt on todella hiljaista. Mutta nyt, kun on avattu pihapuoli viime viikolla, niin on kyllä vilkastunut, Porola kertoo.

Hän sanoo ensimmäisten parin viikon myynnin olleen tavallista pienempää, mutta nyt kauppa on käynyt ehkä jopa normaalia paremmin.

Mikkeliläisen Kotikorven puutarhan Sari Lappalainen ei vielä osaa arvioida koronatilanteen vaikutusta, koska heillä myynti alkaa varsinaisesti vasta toukokuun alussa.

Hän kuitenkin toteaa, että kyselyitä asiakkailta on tuntunut tulevan entiseen malliin.

Korona-aikana koteja halutaan viihtyisämmiksi kasveilla

Viherlandian Jyrki Tahvonen toteaa, että Euroopassa puutarhakauppa on käynyt poikkeuksellisen hyvin koronatilanteen aikana. Hän odottaa samaa trendiä Suomeen.

Myös Savonpirkan Minna Porola on toiveikas. Hän arvioi, että ihmiset haluavat nyt laittaa koteja viihtyisämmiksi, kun niissä vietetään paljon aikaa.

– Kyllä se ehkä heijastuu vähän näihin ostoksiin.

Porola kertoo huomanneensa, että viherkasveja ja kukkaruukkuja alkoi mennä aika paljon sen jälkeen, kun koronarajoitukset olivat tulleet voimaan.

"Pystyy levittäytymään, jos on ruuhkaa"

Haastatellut yrittäjät uskovat, että heidän puutarhamyymälöissään pystytään pitämään riittävät turvavälit korona-aikana.

Porola kertoo, että heillä on harvoin kymmentä ihmistä kerralla.

– Täällä pystyy, jos on ruuhkaa, levittäytymään vähän isommallekin alueelle, hän lisää.

Kotikorven puutarhan Lappalainen kertoo, että heidän myyntipisteelleen Mikkeliin satamaan on tulossa rajoitus, että myyntitelttaan saa tulla asioimaan vain kaksi asiakasta kerralla.

Viherlandiassa puolestaan on koronatilanteen takia otettu käyttöön verkkokauppatilauksille lähialuekuljetukset Jyväskylän alueella.

Lue seuraavaksi