1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. herättäjäjuhlat

Kauhavan herättäjäjuhlat siirtyy vuodella eteenpäin – yhdistyksen henkilökunnalla edessä yt-neuvottelut

Uusi ajankohta on heinäkuun alussa 2021. Myös Joensuun ja Seinäjoen juhlat siirtyvät eteenpäin.

Viime vuonna järjestelyvastuussa oli Nivala. Kuva: Jouko Liikanen / herättäjäjuhlat

Kauhavan herättäjäjuhlien järjestämistä siirretään vuodella eteenpäin. Asiasta päätti tänään lauantaina Herättäjä-yhdistyksen hallitus. Juhlat oli tarkoitus pitää heinäkuun alussa. Juhlien uusi ajankohta on 2.–4.7.2021.

Samalla yhdistys päätti alustavien neuvottelujen perusteella siirtää Joensuun ja Seinäjoen herättäjäjuhlia vuodella eteenpäin. Joensuu siirtyy vuoteen 2022 ja Seinäjoki vuoteen 2023. Muutokset menevät vielä kunkin kaupungin ja seurakuntien luottamuselinten käsiteltäväksi.

– Valmisteluissa ovat sadat vapaaehtoiset tehneet valtavasti töitä jo pitkään. Halusimme, että tämä työ ei valuisi hukkaan vaan pääsisimme viettämään juhlat myöhemmin, kertoo Herättäjä-yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen yhdistyksen tiedotteessa.

Vaihtoehtoina olivat myös juhlien peruuttaminen kokonaan tai siirtäminen elokuulle. Herättäjä-yhdistys näki monella tapaa riskialttiina juhlien siirron kuukaudella eteenpäin, esimerkiksi yleisötapahtumien rajoitukset voivat jatkua Suomessa heinäkuun jälkeenkin. Valtioneuvosto on kieltänyt yli 500 henkilön yleisötapahtumat tässä vaiheessa heinäkuun loppuun asti.

Taloudelliset menetykset raskaat

Herättäjäjuhlien siirtyminen vuodella eteenpäin aiheuttaa Herättäjä-yhdistykselle merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Tästä syystä yhdistys aloittaa henkilöstönsä kanssa yhteistoimintaneuvottelut.

– Herättäjä-yhdistyksen suurimpia tulolähteitä ovat kolehdit ja lahjoitukset. Elämme niin sanotusti kansan karttuisan käden varassa. Kun seurojen ja kirkkopyhien lisäksi Herättäjäjuhlien järjestäminen estyy, jää kolehtituloja sekä myynti- ja järjestelytuloja saamatta useita satoja tuhansia euroja kevään ja kesän ajalta, yhdistys tiedottaa.

Toiminnanjohtaja Simo Juntunen vetoaa myös ihmisiin, jotta he tukisivat yhdistyksen toimintaa vaikeana aikana.

Körttiradiossa etäjuhlat

Herättäjäjuhlien Körttiradio toteutetaan alkuperäisenä herättäjäjuhlaviikonloppuna 3.–5.7.2020.

– Netin kautta toteutettavilla ”etäherättäjäjuhlilla” tulee olemaan Herättäjäjuhlien seurat perinteisen ohjelman mukaisesti sekä monipuolista oheisohjelmaa. Körttiradio lähettää ohjelmaa kellon ympäri, kerrotaan yhdistyksen tiedotteessa.

Vuodesta 1893

Herättäjäjuhlat ovat Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa vaikuttavan herännäisyyden vuosittainen hengellinen kesäjuhla. Niihin osallistuu noin 20 000 kävijää viikonlopun aikana.

Herättäjäjuhlat on järjestetty vuodesta 1893 lähtien ja juhlat on aikaisemmin jouduttu perumaan vain kaksi kertaa sodan takia.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Ylen lähteet kertovat hoivakodin kaaoksesta, Suomessa 9 uutta koronaviruksesta johtuvaa kuolemaa, tehohoidossa 60 potilasta