Herätys: Etätyö yleistyy vauhdilla, terapia tuotti kirjan traumasta, Michigan tempaisi koronarajoitukset tappiin, kylmää tuulta pohjoisesta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Työeläkevakuutusyhtiö Varman toimistotiloja tyhjillään Helsingin Salmisaaressa.
Kaupunkimaantieen professori Mari Vaattovaaran mukaan monet toimistotilat ovat olleet alikäytöllä jo ennen koronaa.Henrietta Hassinen / Yle

Suomalaiset hurahtivat etätöihin – muutos avaa yrityksille sauman säästää vuokrakuluissa

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän kyselyn mukaan noin puolet maan yli miljoonasta etätyöläisestä haluaa ja myös pystyy tekemään työnsä pitkälti etänä myös jatkossa. Se tuo yrityksille oivan mahdollisuuden säästää toimitilojen vuokrakuluissa.

Aivoinfarkti pysäytti Tiina Katriina Tikkasen – terapiassa mielen sopukoista alkoi pulpahdella kamalia muistoja

Tiina Katriina Tikkanen
Tiina Katariina Tikkanen pohti aluksi salanimellä kirjoittamista.Jyrki Lyytikkä / Yle

Esikoiskirjailija Tiina Katriina Tikkanen kirjoitti fiktiivisen tarinan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kirjan päähenkilön kokemukset pohjaavat Tikkasen omakohtaiseen traumaan – isän tekemään seksuaaliseen väkivaltaan. Tikkanen toivoo, että vaikeistakin asioista puhutaan. Jopa tabuista.

Kuka kantaa vastuun, kun me kuollaan? Ulkolinjan erikoisartikkeli al-Holin suomalaisista naisista ja lapsista

Lapsia al-Holin leirillä.
Al-Holin leirin vartioidussa osassa asuu noin 20 000 naista ja lasta.Antti Kuronen / Yle

Ylen erikoisartikkeli kertoo kuvan ja videon keinoin suomalaisnaisten ja lasten elämästä eristyksissä, pelossa ja kylmyydessä al-Holin Isis-leirillä. Artikkeliin pääset tästä.

Michigan tempaisi koronarajoitukset tappiin – Trump yllyttää kannattajiaan kapinaan

Mielenosoittaja heiluttaa Trumpia kannattavaa lippua auton katolla
Kuvernöörin määräämiä rajoituksia vastustavat mielenosoittajat järjestivät ruuhkan Michiganin osavaltion pääkaupunkiin 15. huhtikuuta.Jeffrey Sauger / EPA

Michiganin osavaltiossa on otettu käyttöön poikkeuksellisen tiukat rajoitukset koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa on pakko pitää maskia. Kesän kynnyksellä mökkeilykieltoa kuitenkin höllennettiin.

Radikaali elämänmuutos herättää kuitenkin myös yhä kiihtyvää vastarintaa. Yle seuraa Yhdysvaltain vaalivuonna erityisen tarkasti Michigania, josta on tullut yksi Yhdysvaltain pahimmista koronapesäkkeistä.

Pohjoisesta virtaa kylmää ilmaa

Sunnuntai-iltapäivän sää
Ilmatieteen laitos

Ilmavirtaus käy myös viikonvaihteessa ja alkuviikolla pohjoisen puolelta. Kovimmat tuulet kuitenkin heikkenevät. Öisin on selkeää ja kylmää. Aamut ovat monin paikoin aurinkoisia, mutta päivisin taivaalle kertyy pilvilauttaa ja varsinkin idässä ja pohjoisessa tulee paikoin lumi- tai räntäkuuroja.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.