Hyppää sisältöön

Jemenin verinen kriisi mutkistui entisestään – maan eteläosaan julistettiin itsehallintoalue

Jemenin sisällissota on johtanut tämän hetken pahimpaan humanitaariseen katastrofiin.

Jemenin humanitaarinen kriisi on YK:n mukaan maailman vakavin. Jemeniläismies kuvattiin YK:n ylläpitämällä pakolaisleirillä Amranissa. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Jemenissä separatistit ovat julistaneet itsehallintoalueen maan eteläosaan. Itsehallinto alkoi keskiyöllä paikallista aikaa.

Etelän siirtymäneuvosto syyttää maan hallitusta velvoitteiden laiminlyönnistä. Se kokee, että hallinto vehkeilisi neuvoston tarkoitusperiä vastaan.

Aiemmin etelän separatistit ovat taistelleet maan pohjoisosia hallitsevia huthikapinallisia vastaan yhdessä Jemenin kansainvälisesti tunnustetun hallinnon kanssa, mutta entisten liittolaisten välit ovat rakoilleet rajusti.

Etelän separatistit ovat pitkään kampanjoineet itsenäistymisen puolesta, ja he kääntyivät hallitusta vastaan viime elokuussa. Marraskuussa osapuolet kuitenkin allekirjoittivat vallanjakosopimuksen, minkä myötä etelän taistelut saatiin rauhoittumaan.

Sopimuksen myötä oli määrä esimerkiksi muodostaa uusi hallitus, jossa on edustajia myös etelästä, sekä järjestää sotilasvoimat uudelleen. Sen toteutuminen kuitenkin sakkasi eivätkä sovitut aikarajat pitäneet.

Vuonna 2015 alkanut Jemenin sisällissota on aiheuttanut YK:n mukaan maailman tämän hetken pahimman humanitaarisen katastrofin. Suurta osaa Jemenistä hallussaan pitävien huthien kapinallisryhmän ja kansainvälisen liittouman välisessä sodassa on kuollut yli 100 000 ihmistä.

Saudi-Arabian johtama liittouma ilmoitti tällä viikolla jatkavansa Jemeniin koronaviruksen vuoksi julistettua tulitaukoa yhdellä kuukaudella, vaikka huthikapinalliset kieltäytyvät noudattamasta sitä. Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet monin paikoin tulitauosta huolimatta.

Lisää aiheesta:

Saudi-Arabian johtama liittouma jatkaa tulitaukoa Jemenissä kuukaudella, syynä koronaviruksen vastaiset toimet

Koronapandemia voi kaksinkertaistaa vakavasta ruokapulasta kärsivien määrän

Tuoko koronavirus rauhan Jemeniin? Tulitauko alkoi tänään