1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seinäjoki

Tööttäilyä ja älämölöä usean auton voimin – nuorten kokoontumiset työllistivät jälleen poliisia Pohjanmaalla

Poliisi otti Seinäjoella kiinni kaksi häiriköitsijää, koska nämä eivät suostuneet poistumaan parkkipaikalta. Nuorison kokoontumisia oli myös Vaasassa ja Närpiössä.

Seinäjoki
automiitti Vaasassa
Automiitit ovat työllistäneet poliisia korona-aikana. Kuva Vaasan automiitiltä 18.4.Merja Siirilä / Yle

Nuoret kokoontuivat jälleen yhteen Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella joukkokoontumiskiellosta huolimatta.

Poliisi raportoi ison joukon autoilijoita kokoontuneen sunnuntain vastaisena yönä Seinäjoella parkkipaikalle rikkomaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Asukkaiden kotirauhaa häirittiin soittamalla musiikkia kovaan ääneen, tööttäilemällä ja megafoniin huutamalla. Kokoontumispaikka sijaitsi Maakunnankadulla entisen Anttilan parkkipaikalla. Poliisi määräsi parkkialueen tyhjennettäväksi poliisilain nojalla. Myös megafoni lähti virkavallan matkaan rikoksentekovälineenä.

Poliisia vastaan niskoteltiin ja poliisi jakoi paikan päällä sakkoja muun muassa järjestysrikkomuksista. Poliisi myös otti kaksi henkilöä kiinni, koska nämä eivät suostunut noudattamaan poliisin käskyä poistua.

– Pääsääntöisesti nuoret uskovat, mikäli virkavalta käskee, mutta muutamilla oli näyttämisen halua, kertoo Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario Tomi Mansikkamäki.

Poliisi kirjasi myös pahoinpitelyn automiitin yhteydessä Närpiössä. Häirilökäyttäytymistä esiintyi myös Vaasassa, jossa autoletkat kiersivät myöhään yöllä ympäri kaupunkia soittaen musiikkia kovaan ääneen.

Automiittejä usealla paikkakunnalla

Nuorten automiitit alkoivat kokoontumisrajoitusten myötä. Isoja automiittejä oli pääsiäisenä esimerkiksi Porissa, jossa jopa sadan nuoren joukko kokoontui yhteen. Myös Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla poliisi on joutunut useampana viikonloppuna puuttumaan nuorten kokoontumisiin. Automiittejä on järjestetty muun muassa Vaasassa, Seinäjoella, Kristiinankaupungissa, Närpiössä ja Pietarsaaressa.

Yle seurasi automiittiä Vaasassa 18.4.

Poliisi muistuttaa, että kokoontumisten koollekutsujaa voidaan epäillä rikoksesta. Kokoontumisrikkomuksesta voidaan tuomita sakkoihin. Lisäksi mahdolliselle järjestäjälle eli kokoontumisen kokoonkutsujalle voi tulla vahingonkorvausvastuu.

Suuri työllistävä vaikutus

Komisario Tomi Mansikkamäki pitää nuorten kokoontumisia valitettavana ja erittäin työllistävänä ilmiönä. Esimerkiksi viime viikonloppuna Vaasan Kivihaassa tarvittiin useita poliisipartioita rauhoittamaan tilannetta, kun parkkipaikalle kokoontuneista autoista väki tuli ulos ja alkoi rähinöidä keskenään.

Poliisi vetoaa vanhempiin ja nuoriin, että nuoret eivät osallistuisi tällaisiin kokoontumisiin.

– Tarkoituksena on ajatella nyt yhteiskuntaa, Mansikkamäki muistuttaa.

Odotettavissa on, että nuoret kokoontuvat yhteen myös vappuna. Poliisi toivoo, että kokoontumisohjeistuksia noudatettaisiin.

– Tässä on nyt yritetty neuvotella ja ohjeistaa ja nyt otetaan muut keinot käyttöön, Mansikkamäki toteaa.

Poliisin mukaan mahdolliset uudet kokoontumisrikkomukset otetaan tutkittavaksi matalalla kynnyksellä.

Lue seuraavaksi:

Mopoja, traktoreita ja kymmeniä autoja – katso, miltä näytti nuorten automiitti myöhään lauantai-iltana Vaasassa

Poliisi varoittaa automiittien järjestäjiä seuraamuksista – tutkittavana jo useita kokoontumisrikkomuksia

Joukkokokoontumiset työllistäneet poliisia muutamalla alueella – Pohjanmaalla jopa yli sadan auton ryhmiä, Lapissa puututtu kotibileisiin

Joukkokokoontumiskieltoa uhmaavat nuoret uskaltavat rikkoa sääntöjä, koska paikalla on yleensä joku aikuinen vetämässä viimeisen rajan

Lue seuraavaksi