Hyppää sisältöön

MT: Ukrainalaisia kausityöntekijöitä ei enää pääse Suomeen – 200 työntekijää ehti saapua torstaina

Lisää kausityöntekijöitä oli tarkoitus saapua Suomeen tulevina kahtena viikkona, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Maaseudun Tulevaisuudelle.

Ukraina ei päästä enää kansalaisiaan ulkomaille kausityöhön, joten suomalaisetkin marjatilat ovat kotimaisen työvoiman varassa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ukraina ei päästä enää kansalaisiaan lähtemään Suomeen tai muihinkaan maihin kausityön perässä, kertoo Maaseudun Tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun).

Yksi ukrainalaisia kausityöntekijöitä kuljettanut lento ehti jo saapua Suomeen torstaina. Ukrainan päätöksen myötä se jäänee myös ainoaksi.

Lisää kausityöntekijöitä oli tarkoitus saapua Suomeen tulevina kahtena viikkona, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Maaseudun Tulevaisuudelle. Nyt kausitöihin on hänen mukaansa saatava kotimaista työvoimaa.

– Mutta nyt myös toivon, että tuottajat saavat tämän viestin nopeasti. Enempää väkeä emme Ukrainasta tule saamaan ainakaan toistaiseksi. Nyt pitää tehdä ripeitä ratkaisuja, sillä kasvintuotannon kevättyöt on saatava äkkiä käyntiin, Husu-Kallio sanoi Maaseudun Tulevaisuudelle.

200 työntekijää ehti saapua

Torstaina saapuneet työntekijät työllistyvät Etelä-Suomen tiloille pääsääntöisesti työnjohtajiksi.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola totesi Ylelle torstaina, että kun Ukrainasta saapuu osaavia työnjohtajia töihin, tilat voivat turvallisin mielin palkata suomalaisia ensikertalaisia.

Ulkomaalaiset kausityöntekijät olisivat saaneet tulla Suomeen, vaikka rajat ovat kiinni, sillä maa- ja metsätalousministeriö on arvioinut tulijoiden olevan Suomen huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä.

Suomen hallitus on antanut luvan 1 500 ulkomaalaisen kausityöntekijän saapumiselle. Torstain lennolla lennolla tulijoita oli vajaat pari sataa.

Voit keskustella aiheesta 27.4. klo 23:een asti.

Lue myös: