Lounais-Suomen poliisin tutkinnassa palattu tavanomaiseen Uudenmaan rajan valvontaoperaation jälkeen – etätyössä tutkinta sujuu jopa paremmin

Valvontaoperaatioon jouduttiin hetkellisesti määräämään runsaasti resursseja. Rikosylikomisario Taina Holstilan mukaan tutkinnat eivät kuitenkaan merkittävästi viivästyneet.

poliisitutkinta
Turun poliisitalo
Rosa Huuska / Yle

Lounais-Suomen poliisin tutkintasektori on palannut tavanomaiseen toimintaan Uudenmaan rajan valvontatehtävän jäljiltä.

– Lähtökohtaisesti päivittäistoimintaa pyöritetään kuten ennenkin ja se resurssi, jota jouduttiin välillä käyttämään tuohon eristykseen, on normaalisti palannut tutkinnan käyttöön, kertoo rikosylikomisario Taina Holstila Lounais-Suomen poliisista.

Laaja valvontaoperaatio maakuntien rajalla vei poliisilta runsaasti resursseja ja joitakin tutkinta-asioita jouduttiin hieman venyttämään valvonnan aikana. Kovin suurista vaikutuksista ei kuitenkaan Holstilan mukaan ole kyse.

– Ei mikään sen takia ole pysähtynyt, tai loppunut koska kyseessä oli hetkellinen tilanne, mihin jouduttiin siirtämään useamman henkilön työpanos, hän kertoo.

Holstilan mukaan poliisin toiminnalle on ominaista, että silloin tällöin tulee tilanteita, jotka sitovat työntekijöitä tavallista enemmän. Uudenmaan rajan valvonta oli sellainen.

Tutkinnassakin siirrytty etätöihin

Koronavirusepidemian alusta alkaen poliisilla on kiinnitetty huomiota virusturvallisuuden toteutumiseen. Suuri osa tutkijoista työskentelee tällä hetkellä kotona.

Etätöissä olevan henkilökunnan määrä vaihtelee päivittäin. Tutkijoita on jaettu ryhmiin siten että saman toiminnon tutkijat eivät ole samaan aikaan poliisitaloilla.

Kentällä tehtävässä teknisessä tutkinnassa taas pyritään minimoimaan tartuntariski suojaetäisyyksillä ja hygienialla.

Rikosylikomisario Taina Holstilan mukaan tutkinta sujuu myös kotoa käsin.

– Monelta osin on todettu että etätyössä saadaan toisinaan jopa parempia tuloksia, kun työssä ei tule keskeytyksiä tai häiriöitä, Holstila sanoo.