1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotkassa alkaa elokuva-alan alkeiskoulutus – osallistujat voivat työllistyä kesällä kuvattavaan Pertsa ja Kilu -elokuvaan

Toukokuussa alkava koulutus keskittyy elokuvatuotannon perusteisiin.

elokuvatuotanto
Kaksi poikaa lentolasit päässä tynnyreistä rakennetussa ilmalaivassaan Pertsa ja Kilu -elokuvan mainoskuvissa.
Kotkassa kuvataan tänä vuonna uusi Pertsa ja Kilu -elokuva. Päärooleja näyttelevät kotkalaiset Oskari Mustikkaniemi ja Olavi Kiiski. Cursor

Kotkassa käynnistyy toukokuussa elokuva-alan alkeiskoulutus.

Kaakon elokuvakomission ja Taavi Vartia Tuotantojen toteuttama koulutus keskittyy elokuvatuotannon perusteisiin. Koulutuksessa perehdytään esimerkiksi siihen, miten elokuvatuotanto pyörii, millaisia työtehtäviä tuonnoissa on ja millaista termistöä alalla käytetään.

Koulutukseen osallistuvilla on mahdollisuus työllistyä Kotkassa ensi kesänä kuvattavaan Pertsa ja Kilu -elokuvaan.

Työtehtäviä on tarjolla esimerkiksi lavastuksen, puvustuksen ja maskeerauksen parissa sekä elokuvan tuotanto-, kamera- ja valo-osastoilla.

Koulutuksesta toivotaan helpotusta työvoimapulaan

Kotkaan on koulutuksen järjestäjien mukaan jo pidempään suunniteltu ja toivottu elokuva-alaan liittyvää koulutusta. Elokuva-alalla on koulutuksen järjestäjien mukaan tälläkin hetkellä kova kysyntä työvoimasta, johon koulutuksen toivotaan tuovan helpotusta.

Kotkan-Haminan seudulla on kuvattu viime vuosina useita erilaisia tuotantoja, ja tuotantoyhtiöt pitävät koulutuksen järjestäjien mukaan tärkeänä, että alueelta löytyy lisää alan ammattilaisia tuotantojen käyttöön.

Lue lisää: Itärajan pintaan syntyi pieni "Hollywood" – nyt kuvauspaikoille halutaan Chernobyl-sarjan kaltainen turistien vyöry

Pertsalle ja Kilulle on suunnitteilla myös jatkoa, joten uusien osaajien kouluttamista pidetään tärkeänä jo heti alkuvaiheessa.

Pertsa ja Kilu on alunperin Väinö Riikkilän luoma nuortenkirjasarja, jossa kaksi koulupoikaa seikkailee 1950-luvun alun Kotkassa ja Karhulassa. Kirjoissa kuvataan poikien välistä ystävyyttä sekä suomalaista kulttuuri- ja sosiaalihistoriaa. Työläisperheiden pojat seikkailevat satamakaupungissa ja merellä rosvoja jahdaten.

Elokuvan varsinainen pääkuvausjakso on suunniteltu toteutettavaksi 22.6.–24.7.2020 välisenä aikana. Elokuvan tekijät seuraavat aktiivisesti koronatilannetta, mutta tällä hetkellä tarkoituksena on kuvata elokuva suunnitellussa aikataulussa.

Aiempaa työkokemusta ei vaadita

Elokuva-alaan perehdyttävää koulutusta vetää alalla erityisesti apulaisohjaajana toiminut Joona Mielonen, joka on myös Pertsa ja Kilu -elokuvan apulaisohjaaja.

Koulutukseen hakeminen ei edellytä aiempaa työkokemusta elokuva-alalta. Mielonen rohkaiseekin kaikkia kiinnostuneita hakemaan koulutukseen mukaan.

– Usein luullaan, että vain alan kouluja käymällä voi päästä elokuva-alalle, vaikka todellisuudessa käytännön oppimisen kautta ja hyvällä asenteella on paljon suurempi merkitys työllistymisen kannalta, Mielonen sanoo.

Toukokuussa järjestettävään digitaaliseen koulutukseen voivat ilmoittautua mukaan elokuva-alan töistä kiinnostuneet. Koulutuksen ensimmäiseen vaiheeseen otetaan enintään 20 osallistujaa, joista valitaan pienempi ryhmä syventävään osioon ja mahdollisesti varsinaisiin työtehtäviin elokuvan kuvauksiin. Koulutukseen voi ilmoittautua 8.5.2020 saakka.

Lue lisää:

Suosikkipojat tekevät paluun valkokankaalle – Takavuosien lempisarjasta tulee vauhdikas seikkailuelokuva (siirryt toiseen palveluun)

Pertsa ja Kilu 1950-luvulta seikkailevat uudessa elokuvassa – rooleihin etsitään kahta poikaa

Lue seuraavaksi