Hyppää sisältöön

Kuluttajien luottamus romahti kaikkien aikojen pohjiin, elinkeinoelämän luottamus 90-luvun laman tasolle

Palvelualan yritykset ottivat ensimmäisen iskun, vaikutus leviää myös teollisuuteen ja rakentamiseen.

Näkymät ovat nyt synkät kaikilla päätoimialoilla. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Sekä kuluttajien että yritysten luottamus romahti huhtikuussa koronakriisin myötä, ilmenee Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattoreista.

Kuluttajien luottamus vaipui huhtikuussa kaikkien aikojen pohjanoteeraukseen, kertoo Tilastokeskus. Indikaattori vaipui lukemaan -13,9, kun se maaliskuussa oli -7,1.

Huhtikuun lukema on mittaushistorian eli vuosien 1995–2020 synkin. Pitkän ajan keskiarvo on -1,7.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää heikkenivät selvästi maaliskuusta huhtikuuhun ja myös viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kestotavaroiden ostoaikeet laskivat kuluttajilla alemmaksi kuin koskaan aiemmin. Uhka omalle kohdalle osuvasta työttömyydestä koettiin pahimmaksi koskaan.

Väestöryhmistä eläkeläiset olivat kaikkien synkimpiä, saldoluvulla -21,4. Yrittäjien luottamusindikaattori laski lukemaan -17.7.

Yritysten tunnelmat kuin 1990-luvun lamassa

Samalla myös elinkeinoelämän luottamus ja suhdannenäkemys laski 1990-luvun laman tasolle, ilmenee EK:n suhdannebarometrista.

Barometrin mukaan suhdanneodotukset ovat romahtaneet saldolukuun -59. 1990-luvun laman pohjalukema oli -75, joka kohdattiin vuonna 1990 lopussa.

Näkymät ovat nyt synkät kaikilla päätoimialoilla, mutta erityisesti palveluala on ottanut ensivaiheessa ison iskun. Vaikutus on kuitenkin alkanut levitä myös teollisuuteen ja rakentamiseen.

– Käsillä on kaikkien kriisien äiti. Tätä suhdannebarometria on tehty 55 vuotta eikä näin laaja-alainen ja äkillinen alenema ole tullut vastaan näissä elinkeinoelämän suhdannenäkymissä. Nyt eletään historiallisia aikoja, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Tähän mennessä toteutetut elvytystoimet Suomessa ja muualla maailmassa eivät juuri näy tämän kyselyn tuloksissa.

Suomen talouden toipumisen kannalta on hankalaa myös se, että vientiteollisuutemme ei saa nyt vetoapua miltään ilmansuunnalta.

– Apua ei se tule tällä hetkellä mistään, että siinä suhteessa tilanne on erittäin haasteellinen. Jos joku iso talousalue ei tästä nopeasti toivu, niin siitä tulee pitkä jälki myös Suomeen, Pakarinen sanoo.

Koronakriisi on aiheuttanut tarjontaongelmia toimitusketjujen tökkiessä ja samalla myös kysyntä on romahtanut. Barometriin vastanneista yrityksistä 36 prosenttia koki ongelmaksi riittämättömän kysynnän.

– Kotimarkkinoiden kannalta ratkaisevaa on se, miten koronan hallinnassa onnistutaan, jotta taloutta voidaan asteittain avata, sanoi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

27.4.2020 klo 16:20: Lisätty grafiikka ja tekstiä täydennetty Pakarisen haastattelukommenteilla.

.
.