1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumahallit ja -areenat

HIFK:n mies puuhaa tapahtumakeskusta samaan aikaan jopa viiteen kaupunkiin – esimerkiksi Turun on päätettävä 30 miljoonan osuudesta jättiareenaan

Yhteistä kaikille hankkeille on, että tapahtumakeskuksen ympärille kaavoitetaan kerrostaloalueita.

tapahtumahallit ja -areenat
Ilmakuvaa Turun ratapihasta
VR:n maita keskellä Turkua kaavoitetaan elämyskeskuksen ja muun rakentamisen tarpeisiin. Paula Collin / Yle

Suomessa on parhaillaan vireillä suunnitelmat viiden kaupungin keskustaan sijoittuvasta tapahtumakeskuksesta. Samojen liikemiesten käsissä on samantyyppisellä konseptilla suunniteltuja keskuksia. Yhteistä niille ovat hankkeen ympärille kaavoitettavat kerrostaloalueet.

HIFK Hockeyn hallituksen puheenjohtajana tunnettu Timo Everi toimii Garden Helsingin, Turun ratapihahankkeen, Hämeenlinnan Hämeensaaren, Oulun ratapihan ja Jyväskylän Hippoksen taustalla.

Tuorein tapahtuma hankkeiden etenemisessä nähtiin tällä viikolla Turussa, kun kaupunginhallitus ei lämmennyt heti ajatukselle, että kaupunki lähtee rahoittamaan ratapihan elämyskeskusta.

Sijoittajat haluavat kaupungin mukaan

Turun kaupunginjohtajan Minna Arven mielestä kaupungin pitäisi lähteä ratapihalle rakennettavaan monitoimihalliin (siirryt toiseen palveluun) yhdeksi omistajaksi sijottamalla siihen 30 miljoonaa euroa.

Turun ratapihan kehitys Oy on ehdottanut kaupungille investointia areenayhtiöön, muuten laaja alueen rakentamishanke kaatuu. Hankeyhtiössä katsotaan, että jos kaupunki ei rahoita hanketta, siihen ei saada yksityisiä sijoittajia mukaan. Koko alueen rakentamisen investoinnin arvo olisi noin 600 miljoonaa euroa.

Turun ratapihan kehitys Oy:n hallituksen jäsen ja viiden eri hankkeen taustalla toimivan Sepos Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi perustelee kaupungin mukanaolon välttämättömyyttä yksityisten sijoittajien paineella.

– Ei tämä logiikka varmaan vaikea asia ole. Institutionaaliset sijoittajat sanovat, että he haluavat kaupungin mukaan. Heille se on tärkeä asia.

Timo Everi muistuttaa, että kaikki tapahtumatalot, areenat ja musiikkitalot ovat olleet yhteiskunnan rahoittamia. Nyt haetaan mallia, jolla näitä rahoitetaan pääosin yksityisin varoin.

– Markkinat määrittelevät tilanteen niin, että kaupunkien pitäisi olla näissä jollain tavalla mukana. Kyse on tapahtumatiloista, joihin kohdistuu vakavin riski vuokrauspuolella.

havainnekuva Turun ratapihan elämyskeskus
Helsinkiläisen PES-Arkkitehdit Oy:n kilpailutyö nimeltä ”Luoto” voitti elämyskeskuksen arkkitehtikilpailun. Kuvassa vasemmalla alhaalla näkyy Turun rautatieasema.Pes- arkkitehdit Oy

Turun ratapihalle on suunniteltu jättimäinen noin 10 000 katsomopaikan monitoimiareena ja uusi kaupunginosa, johon tulisi liike- ja toimistotilaa sekä noin tuhat asuntoa. Asemakaavan käsittely on kesken. Maan omistaa VR Group.

Turun ratapihan kehitysyhtiön osakkaina ovat jääkiekkoa pelaavan Turun palloseuran pääomistajat, Supercell-miljonäärit Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja sekä Saku Koivu ja Sepos Oy.

Sepos on monessa mukana

Sepos Oy oli alunperin Timo Everin ja Ilkka Kilpimaan perustama yhtiö. Omistuspohja laajeni, kun Taaleri Sijoitus Oy osti siitä (siirryt toiseen palveluun) 30 prosentin omistusosuuden tämän vuoden tammikuussa.

Kaksikko on ollut mukana eri yhtiöissä luomassa Helsingin olympiastadionin ympäristöön tulevaa Garden Helsinki (siirryt toiseen palveluun) -kokonaisuutta. Urheilu-monitoimiareenoiden ympärille kaupunkien keskustoihin kaavoitetaan liike- ja asuinrakentamista.

Lähtökohtana on ollut hankkeiden toteuttaminen yksityisten kiinteistösijoittajien rahoilla.

havainnekuva garden helsinki
Garden Helsinki on Timo Everin ja Ilkka Kilpimaan operoimista kehityshankkeista suurin ja lähimpänä toteutustaan. Olympiastadionin lähelle on suunniteltu HIFK:n jäähalli ja tapahtuma-areena sekä noin 24 000 neliötä liike-, toimisto- ja asuinkäyttöön.Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Garden Helsinki on Timo Everin ja Ilkka Kilpimaan operoimista kehityshankkeista suurin ja lähimpänä toteutustaan. Olympiastadionin lähelle on suunniteltu HIFK:n jäähalli ja tapahtuma-areena sekä noin 24 000 neliötä liike-, toimisto- ja asuinkäyttöön.

Tällä hetkellä Museoviraston valitus kaavasta hidastaa Garden Helsinki -hankkeen etenemistä.

Sijoittajat ottavat signaalina kaupunkien ratkaisut. Yksi käänne on kaavoituksen varmistuminen. Myös muilla paikkakunnilla kuin Helsingissä kehityshankkeilla on vastustajansa.

– Demokratiaan kuuluu oikeus olla eri mieltä. Joskus olisi ilo, jos voittajaksi ei selviäisikään äänekäs vähemmistö, vaan hiljainen enemmistö, Timo Everi muotoilee.

Hämeenlinnan kaupungille on tehty esityksiä

Myös Hämeenlinnaan, Hämeensaaren alueelle, kehitellään jääkiekon ympärille kaupunkikehityshanketta. Siinäkin aktiivisena toimijana on Sepos Oy.

Ilmakuva Hämeensaaren alueesta
Hämeenlinnassa suunnitellaan uutta rakentamista Vanajaveden rantaan.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan kaupunki on hyväksynyt varauksen rakentaa monitoimiareena Hämeensaareen unohtamatta SM-liigajoukkueen tarpeita, joita on Hämeenlinnan Pallokerholla, HPK:lla. Jääkiekkojoukkueelle päätös asiasta tuli tosin yllätyksenä.

Hämeensaaressa on menossa hankkeen kehitysvaihe, josta vastaavat kiinteistökehitysyhtiö GSP Group Oy, Sepos Oy ja arkkitehtina PES-Arkkitehdit Oy.

Hämeenlinnaan on perustettu projektiryhmä, jossa ovat mukana kiinteistökehittäjän lisäksi HPK:n ja kaupungin edustajat.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala toteaa, ettei Hämeenlinna ole tehnyt päätöksiä hankkeen rahoittamiseksi.

Havainnekuvassa Hämeensaareen suunniteltu kiinteistökehityshanke
Hämeensaaren suunnittelu täsmentyy tämän vuoden aikana.Nina Keski-Korpela / Yle, PES-arkkitehdit Oy

Onko Hämeenlinnan kaupunginjohtajalle tehty ehdotuksia kaupungin lähdöstä mukaan kiinteistöyhtiöön tai muuten omistajaksi? Onko tällaisia suunnitelmia?

– Erilaisia vaihtoehtoja on esitetty kaupungille pohdittavaksi, mutta tarkempia suunnitelmia ei ole olemassa, Kenakkala täsmentää.

Tavoitteena on, että suunnittelu valmistuu tämän vuoden aikana. Sitten katsotaan, mihin yksityiset sijoittajat ja kaupunki voivat sitoutua.

Hämeenlinna saa kiitosta Timo Everiltä.

– He ovat lähteneet hyvin hankkeen tutkimiseen ja edistämiseen. Aika varhaisessa vaiheessahan siellä tosin vielä ollaan.

Oulu päättää syksympänä investoinneistaan

Ratapihan kaavoittaminen uuteen käyttöön etenee myös Oulussa. Kaupunki valmistelee asemanseudun kaavoitusta maanomistajan, Senaatin Asema-alueet Oy:n, kanssa.

Oulun tapahtumakeskukseen suunnitellaan näyttäviä hallitiloja.
Tervatynnyri-ehdotus voitti Oulun asemanseudun suunnittelukilpailun.Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy / GSP Group Oy

Oulu ei ole vielä tehnyt päätöksiä kaupungin omista toiminnoista tai investoinneista alueella eikä päättänyt Areena-hankkeen toteuttamisesta.

– Kaupunki tekee syksyn 2020 aikana päätöksiä omista investointihankkeistaan asemanseudun alueella aiesopimuksen mukaisesti, kaupunginjohtaja Päivi Laajala sanoo.

Kohteen kehitysvaiheen päärahoittajaksi on ollut lähdössä (siirryt toiseen palveluun) Partnera Oy, jonka suurin osakkeenomistaja on Oulun kaupunki itse. Partneran kumppanina on Timo Everin ja Ilkka Kilpimaan Oulun Ratapihan kehitys Oy sekä Oulun Kärpät.

Partnera on valmis lähtemään hankkeeseen sen kehitysvaiheen päärahoittajana, mikäli Oulun Ratapihan Kehitys Oy saa vastuulleen alueen kehittämisen.

– Siellä odotamme omistusjärjestelyjen selviämistä, Timo Everi kertoo.

Senaatti-kiinteistöjen kiinteistökehityspäällikkö Janne Marttinen kommentoi ratapihan tilannetta:

– Senaatti-kiinteistöjen ja Senaatin Asema-alueet Oy:n omistuksessa olevaa asema-aluetta on kehitetty yhteistyössä Oulunkaupungin kanssa eikä Partnera Oy, Oulun Ratapihan kehitys Oy ja Oulun Kärpät ole olleet mukana hankkeessa missään vaiheessa.

– Uusista omistusjärjestelyistä ei meillä maanomistajana ole tietoa.

Jyväskylään visioidaan valmennuskeskusta

Jyväskylässä kaupunkikehityshankkeen ytimenä ei ole ollut jäähalli, vaan laaja-alaisempi huippu-urheilun foorumi. Siellä puhutaan valtakunnallisesta huippu-urheilun tutkimus- ja valmennuskeskuksesta (siirryt toiseen palveluun), johon liitetään liiketilojen ja asuntojen rakentamista.

Ilmakuva Hippoksen alueesta Jyväskylässä.
Jyväskylän yliopiston läheltä on löytynyt tyhjää tilaa rakentamisideoille.Jyväskylän kaupunki

Timo Everi on myös Jyväskylän Hippoksen kehitys Oy:n hallituksen jäsen.

Liikuntakeskuksen rakentaminen on siirtynyt, koska yksityisiä rahoittajia ei ole löytynyt.

Havainnekuva Hippoksen alueesta
Urheilun valmennus ja tutkimus ovat Jyväskylän Hipposta profiloivia ideoita. PES-arkkitehdit Oy / Jyväskylän kaupunki

– Jyväskylän kaupunki on hankkeen osaomistaja, ja sen tekemät päätökset ovat vaikuttaneet merkittävästi Hippoksen edistymiseen, Timo Everi sanoo.

Hankkeen edistäjäksi valittiin Lehto Groupin ja Fennia Varainhoidon konsortio. Sen vetäytyminen ylätti muut osapuolet. Timo Everi olettaa, että asia etenee uudesta kulmasta.

– Tuli tällainen turha viivästys.

Hippos 2020 on saanut tuekseen Suomen Olympiakomitean (siirryt toiseen palveluun). Sen mielestä hanke on valtakunnallisesti Suomen toiseksi tärkein liikuntapaikkahanke. Lausunnon odotetaan edistävän myös valtionrahoituksen saamista.

Voiko korona aiheuttaa tapahtumakeskushankkeiden etenemiseen jotenkin? Timo Everin mielestä tilanne on ohimenevä, jos ajatellaan tapahtumaliiketoimintaa.

– Hankkeet ovat tulevaisuuteen uskovia. Ihmisten halu toistensa näkemiseen ja sosiaalisiin kontakteihin ei ole vähentynyt. Ehkä koronatilanne on osoittanut juuri yhdessäolon ja kohtaamisten tärkeyden.

Korjaus 29.4.2020 klo 12:03: lause: "Kohteen kehitysvaiheessa veturina on ollut Partnera Oy, jonka suurin osakkeenomistaja on Oulun kaupunki itse. Kohteessa on mukana myös Timo Everin ja Ilkka Kilpimaan Oulun Ratapihan kehitys Oy sekä Oulun Kärpät", on korjattu muotoon:

Kohteen kehitysvaiheen päärahoittajaksi on ollut lähdössä Partnera Oy, jonka suurin osakkeenomistaja on Oulun kaupunki itse. Kohteessa on mukana myös Timo Everin ja Ilkka Kilpimaan Oulun Ratapihan kehitys Oy sekä Oulun Kärpät.

Lisätty 29.4. klo 14.01 lause: " Partnera on valmis lähtemään hankkeeseen sen kehitysvaiheen päärahoittajana, mikäli Oulun Ratapihan Kehitys Oy saa vastuulleen alueen kehittämisen."

Lisätty 29.4. klo 16:55 Senaatin kommentti: "Senaatti-kiinteistöjen kiinteistökehityspäällikkö Janne Marttinen kommentoi ratapihan tilannetta.– Senaatti-kiinteistöjen ja Senaatin Asema-alueet Oy:n omistuksessa olevaa asema-aluetta on kehitetty yhteistyössä Oulunkaupungin kanssa eikä Partnera Oy, Oulun Ratapihan kehitys Oy ja Oulun Kärpät ole olleet mukana hankkeessa missään vaiheessa.– Uusista omistusjärjestelyistä ei meillä maanomistajana ole tietoa."

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Mitä ajattelet uusien tapahtuma-areenoiden tarpeellisuudesta mainituissa kaupungeissa? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!

Lue lisää:

Jättimäinen elämyskeskus suunnitteilla Turun ratapiha-alueelle – taustalla Koivu, Kodisoja ja Paananen

Museovirasto valitti Helsingin jättiareenasta hallinto-oikeuteen – Projektinjohtaja: 700 miljoonan hallihankkeen suunnittelutyöt alkavat silti heti

Jyväskylän Hippos-hanke on vaarantumassa – toinen pääinvestori vetäytyy

Haluaako tuorein liigamestari HPK ottelunsa tulevaisuudessa keskustaan? – Hämeenlinna laskee kiekkoareenan hyötyjä mutta "Maksaahan se enemmän"

Oulun asemanseudulle suunnitellaan palveluja, liiketoimintaa ja tuhansia uusia asukkaita

Lue seuraavaksi